بیماری های التهابی لگن

علائم بیماری های التهابی لگن و درمان آن

بیماری التهابی لگن (PID) عفونت دستگاه تناسلی زنان است. PID معمولاً به دلیل بیماری های مقاربتی رخ می دهد. اگر این بیماری درمان نشود می تواند سبب بروز مشکل در باردار شدن و حین بارداری و درد طولانی مدت لگن شود.

PID یا بیماری های التهابی لگن چیست؟

بیماری های التهابی لگن بیماری دستگاه تناسلی زنان است. این دستگاه شامل رحم، لوله های فالوپ، تخمدان ها و دهانه رحم است.

PID می تواند از طریق انواع مختلف باکتری ایجاد شود. معمولاً این بیماری با وجود باکتری هایی بروز پیدا می کند که در بیماری های مقاربتی وجود دارند. گاهی اوقات این بیماری از طریق باکتری های موجود در واژن در بدن ایجاد می شود.

چه کسی به PID مبتلا می شود؟

در شرایط زیر احتمال ابتلا به بیماری های التهابی لگن بیشتر است:

  • سابقه ابتلا به بیماری مقاربتی مانند کلامیدیا و تریکومونیازیس
  • سابقه ابتلا به PID
  • در سنین کمتر از 25 سال رابطه جنسی داشته باشید. PID بیشتر در زنان 15 تا 24 سال رایج است.
  • دوش واژن بگیرید. دوش واژن می تواند باکتری ها را به سمت ارگان های تناسلی ببرد و باعث ایجاد بیماری های التهابی لگن شود. همچنین دوش واژن می تواند علائم PID را پنهان کند.
  • اخیراً دستگاه آی یو دی در واژن قرار گرفته باشد. خطر ابتلا به PID در چند هفته نخست پس از نصب IUD بیشتر است اما پس از آن نادر است. انجام آزمایش ابتلا به بیماری های مقاربتی پیش از استفاده از دستگاه IUD می تواند خطر ابتلا به بیماری های التهابی لگن را کاهش دهد.

چگونه به بیماری های التهابی لگن مبتلا می شوید؟

اگر باکتری ها از واژن به سمت دهانه رحم بروند و وارد دستگاه تناسلی شوند، فرد به این بیماری مبتلا می شود؟

انواع مختلف باکتری می توانند سبب بروز PID شوند. اغلب اوقات بیماری های التهابی لگن به دلیل عفونت ناشی از دو بیماری مقاربتی رایج رخ می دهد: سوزاک و کلامیدیا.

تعداد زنان مبتلا به PID اخیراً بسیار کم شده است و علتش می تواند این باشد که زنان برای بیماری های کلامیدیا و سوزاک بیشتر و به صورت منظم تر آزمایش می شوند.

همچنین می توانید بدون این که هیچ گونه بیماری مقاربتی داشته باشید، به بیماری های التهابی لگن مبتلا شوید. باکتری های طبیعی در واژن می توانند در نتیجه دوش واژن به سمت اعضای تناسلی بروند. دوش واژن نگیرید. هیچ پزشک یا پرستاری دوش واژن را توصیه نمی کند.

PID چه علائمی دارد؟

علائم بیماری های التهابی لگن

علائم بیماری های التهابی لگن

بسیاری از زنان نمی دانند به PID مبتلا هستند چرا که علائم و نشانه های آن را نمی شناسند. هنگامی که این علائم ظاهر شوند، ممکن است ضعیف یا شدید باشند.

این علائم و نشانه ها عبارتند از:

PID می تواند سریع پیشرفت کرده و درد و تب شدیدی به همراه داشته باشد به ویژه اگر با سوزاک همراه باشد.

PID چگونه تشخیص داده می شود؟

برای تشخیص این بیماری و بررسی بیماری های مقاربتی، معمولاً پزشکان معاینه فیزیکی انجام می دهند.

اگر احساس می کنید به این بیماری مبتلا هستید، در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید.

اگر در قسمت پایینی شکم درد داشته باشید پزشک یا پرستار به دنبال علائم زیر می گردند:

  • ترشح غیرمعمول در واژن یا دهانه رحم
  • وجود آبسه در اطراف تخمدان ها یا لوله های فالوپ
  • سفتی یا درد اعضای تناسلی

همچنین ممکن است پزشک برای فهمیدن این که آیا به PID مبتلا هستید یا مشکل چیز دیگری است، آزمایش هایی را برایتان تجویز کند. این آزمایش ها عبارتند از:

  • آزمایش ابتلا به بیماری های مقاربتی، به ویژه سوزاک و کلامیدیا. این بیماری ها می توانند سبب بروز بیماری های التهابی لگن شوند.
  • آزمایش عفونت دستگاه ادراری یا دیگر بیماری هایی که می توانند سبب درد لگن شوند.
  • سونوگرافی یا دیگر آزمایش های تصویری تا پزشک بتواند برای شناسایی علائم PID، اعضای داخلی بدن را ببیند.

بیماری های التهابی لگن چگونه درمان می شوند؟

پزشک یا پرستار برای درمان PID آنتی بیوتیک تجویز می کنند. بیشتر اوقات حداقل دو آنتی بیوتیک برای مبارزه با انواع باکتری استفاده می شود. باید دارو ها را تا آخر دوره درمان مصرف کنید حتی اگر علائم بیماری دیگر دیده نشوند. این کار کمک می کند مطمئن شوید بیماری کاملاً درمان شده است. دو الی سه روز پس از شروع مصرف آنتی بیوتیک مجدداً به پزشک مراجعه کنید تا از مؤثر بودن آن ها مطمئن شوید.

در شرایط زیر ممکن است پزشک یا پرستار توصیه کنند برای درمان بیماری های التهابی لگن به بیمارستان مراجعه کنید:

  • بیماریتان شدید باشد
  • باردار باشید
  • علائم بیماری پس از مصرف آنتی بیوتیک ها رفع نشوند یا نتوانید قرص مصرف کنید. در این صورت به آنتی بیوتیک های تزریقی نیاز خواهید داشت
  • در لوله های فالوپ یا تخمدان آبسه داشته باشید

اگر باز هم علائم را داشتید یا اگر آبسه پس از درمان رفع نشود، ممکن است به جراحی نیاز داشته باشید. مشکلات ناشی از PID مانند درد لگن مزمن و جراحت معمولاً به سختی درمان می شوند. اما گاهی اوقات پس از جراحی بهتر می شوند.

عواقب درمان نشدن بیماری های التهابی لگن

PID بدون درمان می تواند به مشکلات جدی مانند ناباروری، بارداری خارج از رحم و درد مزمن لگن منجر شود. اگر فکر می کنید ممکن است PID داشته باشید، در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید.

آنتی بیوتیک ها PID را درمان می کنند اما نمی توانند آسیب طولانی مدتی که به اعضای داخلی وارد شده است را رفع کنند.

در صورت ابتلا به بیماری های التهابی لگن می توان باردار شد؟

بارداری بعد از ابتلا به بیماری های التهابی لگن

بارداری بعد از ابتلا به بیماری های التهابی لگن

ممکن است. اگر بیشتر از یک بار به این بیماری مبتلا شوید، احتمال باردار شدن کمتر می شود. هنگامی که PID داشته باشید، باکتری ها می توانند وارد لوله فالوپ شوند یا باعث التهاب آن ها شود. این کار می توند باعث جراحت بافت لوله های فالوپ شود.

بافت زخمی ناشی از بیماری های التهابی لگنی می تواند به جای بارداری طبیعی سبب بارداری خارج از رحم خطرناک شود. در زنان مبتلا به PID، بارداری های خارج از رحم شش برابر رایج تر هستند. بیشتر این بارداری ها به سقط جنین ختم می شوند.

چگونه می توان از PID پیشگیری کرد؟

ممکن است نتوانید از PID پیشگیری کنید. همیشه بیماری های مقاربتی علت بروز این بیماری نیستند. گاهی اوقات باکتری های طبیعی در واژن می توانند به سمت اعضای تناسلی رفته و سبب بروز PID شوند.

اما می توانید با اجتناب از دوش واژن خطر ابتلا به آن را کاهش دهید. همچنین می توانید با اجتناب از رابطه جنسی واژینال، دهانی یا مقعدی از بیماری های مقاربتی پیشگیری کند.

اگر رابطه جنسی داشتید، با رعایت نکات زیر می توانید خطر ابتلا به بیماری های مقاربتی را کاهش دهید:

  • از کاندوم استفاده کنید. کاندوم ها بهترین راه برای پیشگیری از بیماری های مقاربتی در رابطه جنسی هستند. از آنجایی که انتقال این بیماری به انزال بستگی ندارد، پیش از هرگونه تماس جنسی آلت تناسلی مرد با واژن، دهان یا مقعد، کاندوم را روی آن بکشید. دیگر روش های پیشگیری از بارداری مانند قرص ضد بارداری، آمپول، ایمپلنت یا دیافراگم از شما در برابر این بیماری ها محافظت نمی کنند.
  • آزمایش بدهید. مطمئن شوید شریک جنسیتان برای ابتلا به بیماری های مقاربتی آزمایش بدهد. پیش از این که رابطه جنسی داشته باشید درمورد نتایج آزمایش با هم دیگر صحبت کنید.
  • دوش واژن نگیرید. دوش واژن برخی از باکتری های طبیعی واژن را از بین می برد که از شما در برابر عفونت محافظت می کنند. دوش واژن می تواند خطر ابتلا به PID را هم افزایش دهد چرا که به باکتری ها کمک می کند به دیگر نواحی مانند رحم، تخمدان ها و لوله های فالوپ برسند.

در صورتی که این موارد را با هم رعایت کنید، تأثیر بیشتری خواهند داشت. هیچ یک از این موارد به تنهایی نمی تواند از ابتلا به بیماری های مقاربتی پیشگیری کند.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
اشتراک‌گذاری

دکتر داروساز و فعال در حوزه سلامت بانوان. چند سالی هست که از دانشکده علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی فارغ التحصیل شدم و از همان روزهای نخست به فکر ایجاد تحولی بزرگ در زندگی بانوان ایرانی و جامعه سلامت آنلاین بودم. مینت ساخته شده تا بانوان ایرانی در سلامتی کامل به سر ببرند و از زندگی خود بیشتر لذت ببرند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.