تمامی دلایل قاعدگی نامنظم و درمان آن

دوره طبیعی چرخه قاعدگی یک خانم 28 روز است اما این عدد در افراد مختلف متفاوت است. قاعدگی نامنظم زمانی رخ می دهد که طول چرخه قاعدگی بیشتر از 35 روز شود یا طول چرخه ها متفاوت شود. پریود یا قاعدگی بخشی از چرخه قاعدگی است که در آن اندومتریوم، دیواره رحم، ریخته می شود. این ریزش به صورت خونریزی رحم و از طریق واژن دفع می شود. اولین پریود معمولاً از اوایل دوران بلوغ در سن 10 الی 16 سالگی آغاز می شود و تا دوران یائسگی ادامه پیدا می کند که به سنین 45 تا 55 سالگی می رسد. این مشکل که اولیگومنوره نامیده می شود ممکن است در صورت تغییر روش پیشگیری از بارداری عدم تعادل هورمونی، تغییرات هورمونی و تمرینات استقامتی رخ دهد. معمولاً درمان قاعدگی نامنظم در دوران بلوغ و پیش از یائسگی ضروری نیست. اما اگر در سن تولیدمثل قاعدگی نامنظم شود، ممکن است درمان پزشکی ضروری باشد.

علائم قاعدگی نامنظم

در قاعدگی منظم چرخه قاعدگی الگوی قابل پیش بینی دارد. چرخه قاعدگی حدوداً 28 روز طول میکشد اما بسته به فرد، ممکن است از 24 روز تا 35 روز هم باشد.

اکثر زنان، سالانه 11 الی 13 بار پریود می شوند. خونریزی پریود معمولاً 5 روز طول می کشد اما ممکن است از 2 الی 7 روز هم باشد.

از زمان وقوع اولین قاعدگی، حدوداً 2 سال زمان نیاز است تا این چرخه منظم شود. پس از بلوغ، قاعدگی اکثر زنان منظم است. و مدت زمان بین هر دو پریود برابر است. با این حال در برخی زنان، زمان بین قاعدگی ها و میزان خونریزی هر بار، متفاوت است. این وضعیت به عنوان قاعدگی نامنظم شناخته می شود.

نشانه اصلی پریود نامنظم، زمانی است که چرخه قاعدگی بیشتر از 35 روز طول کشیده یا مدت زمان آن تغییر کرده باشد. اگر شدت خونریزی تغییر کرده یا قطر لخته های خون بزرگتر از 2.5 سانتی متر باشد، قاعدگی نامنظم است.

مشکلات بارداری با قاعدگی نامنظم

قاعدگی نامنظم می­تواند نشان دهنده مشکل در باروری باشد، اما همیشه اینطور نیست. حتی هنگامی که قاعدگی نامنظم است، تخمک گذاری می­تواند رخ دهد.

در ادامه راه­ هایی برای ردیابی تخمک ­گذاری معرفی شده اند:

  • تاریخ هر قاعدگی را یادداشت کنید تا بتوانید برای آن الگویی پیدا کنید.
  • تغییرات ترشحات رحم را بررسی کنید. با نزدیک شدن زمان تخمک­ گذاری، ترشحات بیشتر، لغزنده تر، تمیزتر و کشیده تر می­شود.
  • هر روز دمای بدن خود را کنترل کنید و تغییرات آن را ثبت کنید. افزایش رمای بدن می­تواند نشان دهنده نزدیک شدن تخمک­گذاری باشد.

اگر قاعدگی نامنظم با مشکلات بارداری مربوط باشند، این اطلاعات در تشخیص آنها به پزشک کمک می­کنند.

هر فردی که نگران نامنظم بودن قاعدگی است، باید به پزشک مراجعه کرده و آن را درمان کند. برای اطلاعات بیشتر به مقاله بارداری با پریود نامنظم مراجعه کنید.

 

علل پریود نامنظم

علل قاعدگی نامنظم

علل قاعدگی نامنظم

یکسری از عوامل، خطر قاعدگی نامنظم را افزایش می دهند.

  • تاثیرات هورمونی

اکثر آنها با تولید هورمون ها مرتبط هستند. دو هورمونی که روی قاعدگی تاثیر می گذارند استروژن و پروژسترون هستند. این هورمون ها چرخه قاعدگی را تنظیم می کنند.

تغییرات چرخه زندگی که روی تعادل هورمونی تاثیر می گذارند عبارتند از:

  • بلوغ

در دوران بلوغ بدن دچار تحولات بسیاری می شود. ممکن است سال ها زمان نیاز باشد تا میزان استروژن و پروژسترون به تعادل برسد و قاعدگی نامنظم در این دوران بسیار رایج است.

  • یائسگی

پیش از یائسگی، زنان معمولاً پریود نامنظم دارند و میزان خونریزی ممکن است متفاوت باشد. یائسگی زمانی رخ می دهد که از زمان اخرین قاعدگی فرد، 12 ماه گذشته باشد. پس از یائسگی زنان دیگر پریود نخواهند شد.

  • بارداری

در دوران بارداری قاعدگی متوقف شده و بسیاری از زنان در دوران شیردهی پریود نخواهند شد.

  • زایمان

  • شیردهی

دیگر تغییراتی که با قاعدگی نامنظم همراه هستند عبارتند از:

  • لاغری شدید
  • افزایش وزن شدید
  • استرس
  • اختلال در تغذیه مانند بی اشتهایی یا پرخوری
  • تمرینات استقامتی مانند ماراتون یا دو
    برخی اختلالات دیگر نیز منجر به قطع پریودی یا قاعدگی نامنظم می شوند.
  • روش های پیشگیری از بارداری نیز می توانند منجر به پریود نامنظم شوند. دستگاه های درون رحمی (IUD) ممکن است منجر به خونریزی شدید شوند، در حالی که قرص های ضدبارداری می توانند سبب لکه بینی بین دو قاعدگی شوند.هنگامی که یک خانم برای اولین بار از قرص ضد بارداری استفاده می کند ممکن است لکه بینی جزئی داشته باشد که معمولاً از قاعدگی معمولش کوتاهتر و سبک تر هستند. این خونریزی ها معمولاً پس از چند ماه متوقف می شوند.

 

  • مشکلات زنان و قاعدگی نامنظم

گاهی اوقات قاعدگی­ های نامنظم می­توانند نشانه بیماری باشند و بعضی از آنها می­توانند منجر به مشکلات بزرگتری همچون ناباروری شوند.

سندروم تخمدان پلی کیستیک

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) بیماری است که در آن تعدادی کیسه پر از مایع به نام کیست در تخمدان­ها رشد می­کنند. زنان مبتلا به PCOS تخمک ­گذاری نمی­ کنند و هر ماه تخمک آزاد نمی­کنند. نشانه این سندرم، قاعدگی نامنظم یا متوقف شدن قاعدگی، چاقی مفرط، آکنه و رشد بیش از حد موها است. زنان مبتلا به PCOS معمولاً میزان زیادی هورمون مردانه، آندروژن یا تستسترون دارند. حدوداً 10 الی 20 درصد زنان در سن تولیدمثل به PCOS مبتلا می­شوند. این سندرم حتی در دختران 11 ساله نیز تشخیص داده شده است.

اختلالات تیروئید

اختلال تیروئید می­تواند باعث نامنظم شدن قاعدگی شود. غدد تیروئید هورمون­هایی ترشح می­کنند که می­توانند متابولیسم بدن را تحت تأثیر قرار دهند.

سرطان رحم

سرطان رحم یا دهانه رحم، در برخی موارد نادر می­تواند منجر به خونریزی بین دو قاعدگی یا حین رابطه جنسی شود.

اندومتریوز

آندومتریوزیس بیماری است که در آن سلول­هایی که معمولاً داخل رحم وجود دارند، به نام سلول های آندومتریال، خارج از آن رشد می­کنند. به عبارت دیگر دیواره داخلی رحم در بیرون آن تشکیل می­شود. سلول­های آندومتریال سلول­هایی هستند که در دوران قاعدگی هر ماهه کنده می­شوند، بنابراین آندومتریوزیس معمولاً در سنین تولید مثل در زنان ایجاد می­شود.

رشد سلول ­های آندومتریوزیس معمولاً سرطانی نیست. ممکن است این بیماری هیچ نشانه ­ای نداشته باشد اما با احساس درد همراه باشد؛ و می­تواند منجر به دیگر بیماری­ها شود. اگر خون آزاد شده در بافت­های اطراف جمع شود، می­تواند به بافت آسیب رسانده و منجر به درد شدید، نامنظم شدن قاعدگی و نازایی شود.

بیماری های التهابی لگن

بیماری التهاب لگن (PID) بیماری دستگاه تولید مثل زنانه است. به غیر از ایدز، این بیماری رایج ترین و جدی ترین بیماری مقاربتی در میان زنان است.

اگر این بیماری زود تشخیص داده شود می­توان آن را با آنتی بیوتیک درمان کرد، اما اگر گسترش یابد، می­تواند به لوله های فالوپ و رحم آسیب برساند و منجر به درد مزمن و طولانی مدت شود. این بیماری علائم زیادی دارد و عبارتند از خونریزی بین دو قاعدگی و پس از رابطه جنسی.

درمان­ های خانگی قاعدگی نامنظم

داشتن سبک زندگی سالم می­تواند خطر برخی علل نامنظم شدن قاعدگی را از بین ببرد.

این موارد عبارتند از:

  • ورزش منظم برای داشتن وزن سالم و کاهش استرس
  • داشتن رژیم غذایی سالم

برخی درمان­های گیاهی مانند کوهاش سیاه، چستبری، ریشه شیرین بیان و زردچوبه همگی مفید هستند اما پژوهش­ها مؤثر بودن آنها را اثبات نکرده اند و ممکن است مضر باشند. بهتر است پیش از مصرف با پزشک مشورت کنید.

درمان قاعدگی نامنظم

درمان بیماری به علت آن بستگی دارد.

بلوغ و یائسگی: قاعدگی نامنظم در دوران بلوغ یا در نزدیکی دوران یائسگی معمولاً به درمان نیاز ندارد.

پیشگیری از بارداری: اگر نامنظم شدن قاعدگی ناشی از پیشگیری از بارداری باشد، و چندین ماه ادامه پیدا کند، باید با پزشک درمورد آن صحبت کنید.

PCOS چاقی مفرط: در موارد PCOS، اضافه وزن یا کاهش وزن شدید می­تواند به تثبیت قاعدگی کمک کند. کاهش وزن به این معنی است که بدن نیاز ندارد انسولین زیادی تولید کند. این مسئله منجر به کاهش میزان تستسرون و بیشتر شدن شانس تخمک­ گذاری خواهد شد. .

مشکلات تیروئید: ممکن است برای رفع این مشکل، درمان بیماری های مؤثر در ایجاد آن توصیه شود. این درمان ممکن است شامل دارو، ید رادیواکتیو یا جراحی شود.

استرس و اختلالات غذایی: درمان­های روانشناسی ممکن است به رفع استرس، اختلالات غذایی یا کاهش وزن ناگهانی که منجر به نامنظم شدن قاعدگی می­شوند، کمک کنند. این روش­های درمانی می­توانند به صورت تکنیک­های رلکسیشن، کنترل استرس و صحبت با روانشناس باشد.

دارو

پزشک ممکن است متفورمین تجویز کند که داروی خوراکی کاهش انسولین برای دیابت نوع 2 است، که می­تواند به تخمک گذاری و منظم شدن قاعدگی کمک کند.ذقرص ضدبارداری با دوز پایین که حاوی ترکیب استروژن و پروژسترون است می­تواند مفید باشد. این قرص به کاهش تولید اندروژن و کنترل خونریزی­های غیرطبیعی کمک می­کند. هم چنین مصرف پروژسترون به مدت 10 الی 14 روز در هر ماه می­تواند به منظم شدن قاعدگی کمک کند.

 

4/5 - (20 امتیاز)

دکتر داروساز و فعال در حوزه سلامت بانوان. چند سالی هست که از دانشکده علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی فارغ التحصیل شدم و از همان روزهای نخست به فکر ایجاد تحولی بزرگ در زندگی بانوان ایرانی و جامعه سلامت آنلاین بودم. مینت ساخته شده تا بانوان ایرانی در سلامتی کامل به سر ببرند و از زندگی خود بیشتر لذت ببرند.

یک نظر

  1. کریمی پور

    من ۴بهمن پی بود شدم ۷ تموم شدم الان وقت پیود اینجا ۲۵ شروع میشه ۲۸ انوشه نشدم الان اسفند ۱ ایاوقت پیود هست یانه من قاطی گیج شدم کمردرد شکم درد می‌کنه نمی‌دونم چندروز اینطور آیا وقت پی بودم وقتش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.