روش مصرف قرص اورژانسی

قرص اورژانسی : نحوه استفاده و عوارض مصرف (همراه با مثال واقعی)

قرص اورژانسی ضد بارداری معمولاً برای زنانی استفاده می شود که رابطه محافظت نشده داشته اند و یا روش جلوگیری از بارداری آنها با شکست مواجه شده و به درستی کار نکرده است.

مروری بر قرص های اروژانسی

قرص های اورژانسی همانطور که از نام آنها مشخص است، تنها باید در موارد اضطراری به کار بروند. در این میان می‌توان به ۳ قرص زیر اشاره کرد:

اکثر این قرص‌ها را می‌توانید در داروخانه‌ ها بیابید و بدون نسخه آنها را خریداری کنید.

قرص های اورژانسی معرفی شده را چگونه مصرف کنیم؟!

همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم، نحوه مصرف قرص های اورژانسی بسیار مهم است و اگر این قرص ها را در زمان درست و دوز مصرفی صحیح استفاده نکنید، قطعا تاثیر گذاریشان کاهش پیدا کرده و احتمال بارداری نیز کماکان وجود خواهد داشت.

ببنید سه نکته اساسی در مصرف قرص های اورژانسی ضد بارداری بسیار حائز اهمیت است:

  1. چند ساعت از رابطه محافظت نشده گذشته است؟
  2. چه نوع قرصی را باید مصرف کرد؟
  3. چه دوزی از قرص را باید مصرف کرد؟
اگر این سه عامل را به درستی رعایت کنید قطعا بالای 90% و حتی بیشتر نتیجه خواهید گرفت. با توجه به این نکات، تصمیم گرفتیم قسمت نحوه استفاده از قرص های اورژانسی ضد بارداری را به اپلیکیشن مینت اضافه کنیم، تا از سردرگمی مخاطبان مینت بکاهیم. در این قسمت با توجه به سه نکته حائز اهمیت که در بالا اشاره کردیم، سوالاتی از شما پرسیده می شود و با توجه به پاسخ شما، بهترین انتخاب قرص اورژانسی و نحوه استفاده از آن معرفی خواهد شد. برای مراجعه به این قسمت، کافیست اپلیکیشن را از طریق لینک زیر دانلود کنید، وارد  قسمت جلوگیری از بارداری شوید و پس از آن وارد قسمت نحوه استفاده از قرص اورژانسی شوید و به سوالات آن پاسخ دهید تا بهترین قرص و نحوه استفاده از آن معرفی شود. 
قسمتی از سوالات بخش نحوه استفاده از قرص های اورژانسی اپلیکیشن مینت

قسمتی از سوالات بخش نحوه استفاده از قرص های اورژانسی اپلیکیشن مینت

قرص اورژانسی را به درستی مصرف نکرده ام، چگونه بفهم باردار هستم یا نه؟

میخوای بدونی باردار هستی یا نه؟🤔
با کمک تست بارداری آنلاین اپلیکیشن مینت، بلافاصله بعد رابطه، احتمال بارداریت رو تخمین میزنی🤰

👈اگه قصد بارداری نداری و احتمال بارداری در تست بارداری آنلاین اپلیکیشن مینت بالا بود، حتما باید از روش ضد بارداری مناسبی استفاده کنی

👈همین الان اپلیکیشن مینت رو نصب کنید و احتمال بارداریتون رو تخمین بزنید.


این سوال متداول خیلی از کاربران مینت است، که همیشه از ما می پرسند. در پاسخ به این سوال باید بگوییم که عوامل زیادی در احتمال بارداریتان موثر است، عواملی مانند تعداد رابطه، زمان رابطه با توجه به سیکل قاعدگی، منظم یا نامنظم بودن پریودها و… همگی در تشخیص احتمال بارداری موثر هستند.

به همین دلیل باید تمامی این عوامل را در کنار هم بررسی کنید تا در رابطه با احتمال بارداری با دقت نسبتا بالایی صحبت کنید. به همین دلیل بخش تست بارداری آنلاین را به اپلیکیشن مینت اضافه کردیم تا همه این عوامل را برای هر شخص در نظر بگیریم و با توجه به آن ها درصد بارداریتان مشخص شود.

نمونه ای از پاسخ تست بارداری آنلاین اپلیکیشن مینت

نمونه ای از پاسخ تست بارداری آنلاین اپلیکیشن مینت

برای دانلود اپلیکیشن مینت، کافیست بر روی لینک زیر کلیک کنید و در اپلیکیشن به قسمت تست بارداری آنلاین مراجعه کرده و به سوالات آن پاسخ دهید. دانلود اپلیکیشن

آیا استفاده از قرص اورژانسی ، روش صحیحی برای جلوگیری از بارداری است؟

در این مدت که همراه مخاطبان مینت بوده ایم، به این موضوع پی بردیم که برخی از زوجین از قرص های اورژانسی به عنوان روشی دائمی استفاده می کنند. به عنوان مثال هر بار پس از اتمام رابطه، چند قرص اورژانسی را به راحتی آب خوردن مصرف می کنند! توجه کنید پس از هر بار رابطه!

همانطور که دکتر فائزه شهبازی در ویدیو بالا اشاره کردند؛ این نکته را به یاد داشته باشید که استفاده از قرص اورژانسی، همانطور که از نام آن پیداست، تنها در مواقع ضروری و حداکثر سه الی چهار بار در سال کاربرد دارد و اگر بیشتر از این تعداد مصرف کنید، تنها به تعادل هورمونی بدنتان لطمه میزنید که آسیب های جبران ناپذیری را به همراه دارد.

بیش از 10 نوع روش جلوگیری از بارداری وجود دارد که می توانید از آن ها استفاده کنید. اگر بخواهیم به تعدادی از آن ها اشاره کنیم به شرح زیر است:

  • کاندوم
  • قرص ضد بارداری (لوونورژسترول، قرص ال دی ( نه به صورت اورژانسی)، یاز، یاسمین و…)
  • آمپول ضد بارداری
  • روش های کاشتنی
  • دیافراگم
  • چسب پوستی
  • آی یو دی مسی
  • آی یو دی هورمونی
  • اسفنج ضد بارداری
  • حلقه ضد بارداری
  • وازکتومی
  • تیوبکتومی
  • و…

در انتخاب روش های بالا باید هر کدام از نکات زیر را در نظر بگیرید:

  • مشخصات فیزیکی خود و همسرتان مانند قد و وزن
  • سن
  • سوابق پزشکی
  • احتمال مصرف داروهای خاص
  • ترجیحات استفاده ( آیا با استفاده منظم و دقیق مشکلی دارید؟ آیا می خواهید تاثیری بر قاعدگیتان داشته باشد؟ تمایل استفاده از هورمون و…)
  • برنامه بارداری در آینده ( بارداری بلافاصله پس از قطع مصرف، بارداری 3 ماه پس از قطع مصرف، بارداری تا یک سال پس از قطع مصرف، اصلا قصد بارداری نداشته باشید)

توجه کنید که در برخی از روش ها، پس از قطع آن ها قدرت باروری بلافاصله بازنمیگردد و ممکن است تا یک سال به طول بینجامد.

  • و بسیاری از عوامل دیگر

قبول داریم که در نظر گرفتن همه این عوامل ممکن است مشکل باشد و خودتان نتوانید انجام دهید و احتمال خطا نیز بالا باشد. به همین دلیل بخش انتخاب بهترین روش جلوگیری از بارداری را به اپلیکیشن مینت اضافه کردیم و همه عوامل تاثیر گذار در انتخاب روش های جلوگیری را در نظر گرفتیم. با مراجعه به این بخش و پاسخ به سوالات آن، می توانید بهترین روش جلوگیری ویژه خود و همسرتان را مشخص کنید.

قسمتی از سوالات بخش انتخاب بهترین روش جلوگیری از بارداری اپلیکیشن مینت

قسمتی از سوالات بخش انتخاب بهترین روش جلوگیری از بارداری اپلیکیشن مینت

برای دسترسی به این بخش، اپلیکیشن را از طریق لینک زیر دانلود کنید و به بخش دکتر مینت و انتخاب بهترین روش جلوگیری از بارداری مراجعه کنید. دانلود اپلیکیشن

 خیلی از اوقات ممکن است روشی که انتخاب کرده اید، روش صحیحی نبوده است و یا آن را به درستی اجرا نکرده اید و یا حتی ممکن است همه چیز درست بوده اما در حین رابطه مشکلاتی به وجود آمده است.

 مثلاً ممکن است در حین رابطه کاندوم پاره شده باشد، از قرص های ضد بارداری به طور منظم استفاده نکرده و یا حتی مصرف آن‌ها را فراموش کرده باشید.

برخی از زوجین نیز ممکن است از روش جلوگیری طبیعی از بارداری استفاده کنند که این روش نیز خطا های خاص خود را دارد و ممکن است همسرتان در محاسبات خود اشتباه کرده باشد و مجبور شوید از قرص اورژانسی ضد بارداری استفاده کنید.

یک مثال واقعی

در این چند وقت که با کاربران مینت در ارتباط بوده ایم، این مسئله را متوجه شده ایم که خیلی از آن ها از روش های مطمئن جلوگیری استفاده نمی کنند و مدام در حال مصرف قرص های اورژانسی هستند و حتی روش صحیح استفاده از این قرص ها را نیز نمی دانند و سرخود قرص هایی را مصرف کرده که هم می تواند موجب بارداری ناخواسته شود و هم عوارض خاصی را به دنبال داشته باشد.

عسل 27 ساله، 6 ماه است که ازدواج کرده است.

به عنوان مثال چند وقت پیش، کاربری به نام عسل که تازه ازدواج کرده بود، در رابطه با روش های جلوگیری از بارداری به مشکل خورده بود و مدام در حال استفاده از این قرص ها بود. این مصرف های سر خود باعث بروز عوارضی مانند نامنظم شدن پریود ها و بروز استرس در او شده بود و نمی توانست رابطه زناشویی لذت بخشی را تجربه کند. همین نکته باعث شده بود که این خانم جوان به مینت مراجعه کند و از پزشکان ما راه حل بخواهد.

یک مثال واقعی

یک مثال واقعی

 بگذارید خلاصه ای از مکالمه با عسل را در اینجا بیاوریم تا خودتان بهتر متوجه شوید:

من شنیدم که مصرف قرص های ضد بارداری اصلا موثر نیست و همیشه ریسک بارداری وجود داره. مثلا همین دوست خودم! چند وقتی بود که از قرص های ضد بارداری LD استفاده می کرد و همیشه بابت جلوگیری از بارداری خیالش راحت بود! اما… در عین ناباوری 6 ماه پس از ازدواجش باردار شد و الان که 3 ماه از بارداریش می گذره، حسابی افسرده شده! چون اصلا قصد بارداری نداشت و الان 9 ماه پس از ازدواجش، افسرده یه گوشه خونه نشسته! من نمیخوام مثل دوستم بشم! لطفا بهم راهکار بدین…

انقد استرس گرفتم، که با کوچکترین اتفاقی در رابطه زناشوییم به قرص های اورژانسی مراجعه می کنم! اما حسابی تعادل هورمونی بدنم از بین رفته و الان 3 ماهه که پریود نشدم! اول فکر می کردم که باردارم، اما وقتی تست بارداری دادم متوجه شدم که باردار نیستم و فقط تعادل هورمونی بدنم بهم خورده! خواهش می کنم راه حلی بهم بدین…واقعا این مشکل اعصابم رو خورد کرده…

جالب است بدانید این تنها یکی از صد ها مورد مشابهی است که همه روزه کاربران، به مینت مراجعه می کنند و بابت این مشکل گلایه دارند.

نتیجه صحبت با عسل

وقتی بیشتر با عسل صحبت کردیم، متوجه شدیم که دوست او رابطه خوبی با مصرف منظم قرص ها نداشته و حتی در یک سیکل، چندین بار فراموش کرده بود که قرص هایش را مصرف کند!

بنابراین وقتی این قرص ها به طور صحیح مصرف نشوند نباید انتظار داشته باشید که همه چیز درست پیش برود و باردار نشوید!

همه روش های جلوگیری از بارداری تاثیر و بازده خوبی دارند، اما باید آن ها را به درستی به کار ببرید و الا دچار مشکل خواهید شد و ممکن است، علائم بارداری را تجربه کنید!

به این نکته نیز حتما توجه کنید که قرص اورژانسی تنها باید به تعداد محدودی در سال (3 الی 4 بار) مصرف شود، اگر بعد از هر رابطه بخواهید به این قرص ها روی بیاورید، کاملا به سلامتیتان لطمه خواهید زد و همانند عسل به مشکل بر خواهید خورد.

قرص اورژانسی لونورژسترول چگونه کار می کند؟

مصرف این قرص اورژانسی، بلعیدنی، تا 72 ساعت پس از رابطه جنسی محافظت نشده تا 87% خطر احتمال بارداری را کاهش می‌دهد. البته که تا 24 ساعت پس از چنین رابطه‌ای نتیجه بهتری خواهید گرفت!

ناگفته نماند که انتخاب چنین روشی قاعدتاً به اندازه استفاده از یک روش پیشگیری منظم اثرگذار نیست. بااین اوصاف از قرص‌های لونورژسترول به عنوان کنترل بارداریتان استفاده نکنید.

قرص‌های اورژانسی برای محافظت از شما دربرابر بیماری‌های جنسی ساخته نشده‌اند. این قرص‌ها بیشتر یک بازدارنده هستند نه روشی همیشگی برای پیشگیری. در علوم پزشکی و زنان و زایمان این نوع قرص اورژانسی معروف است به قرص راه حل دوم Plan B. بنابراین درمورد اثرات و عوارض چنین قرصی با پزشک متخصص حتماً صحبت کنید.

روش مصرف قرص اورژانسی لونرژسترول

این قرص بدون تجویز پزشک از داروخانه قابل تهیه است. ناگفته نماند این روش پیشگیری باید همیشه در دسترس شما و در کشوی اتاق خواب باشد تا به محض رابطه جنسی محافظت نشده، تا 72 ساعت پس از رابطه بتوانید از آن استفاده کنید. لازم است توجه داشته باشید زمانی می‌توانید از این قرص اورژانسی استفاده کنید که:

• از هیچ روش پیشگیری استفاده نکرده باشید.

• کاندوم، هنگام رابطه پاره شود.

• دیافراگم بارداری شما از جای خود بیرون آمده باشد.

• ترتیب مصرف قرص ضدبارداری را تا سه عدد از دست داده باشید.

• حلقه پیشگیری یا سایر روش‌های دیگر را در محل مورد نظر قرار نداده باشید.

• در زمان انزال، همسرتان آلت جنسی‌اش را از واژن شما به موقع بیرون نکشیده باشد.

• در سفر یا هرموقعیت نامطمئن دیگری رابطه جنسی داشته باشید.

• چه زمانی از قرص اورژانسی لونورژسترول استفاده نباید کرد؟

• درصورتیکه یکی از موقعیت‌های زیر را تجربه می‌کنید استفاده از چنین قرصی مناسب نیست:

• باردار هستید یا ممکن است باردار باشید.

• در پرونده پزشکی‌تان سابقه حساسیت با چنین قرصها یا مواد مشابه دارید.

• علائمی از خونریزی واژینال غیرعادی دارید و پزشک متخصص هنوز این مورد را بررسی نکرده است.

اثرات مصرف قرص اورژانسی لونورژسترول

بسیاری از زنان از این نوع قرص پیشگیری استفاده می‌کنند بدون آنکه عوارض خاصی متوجه سلامتی‌شان باشد. اما اگر در مورد تداخل دارویی این قرص با داروهای دیگر مطمئن نیستید و داروی دیگری مصرف می‌کنید بهتر است در این مورد با پزشک متخصص صحبت کنید.

اثرات احتمالی مصرف قرص اورژانسی لونورژسترول:

• حالت تهوع

• دردهای شکمی

• خستگی و بی حالی

• سردرد

• تغییرات در چرخه قاعدگی

• سرگیجه

• سینه‌های حساس

… استفراغ

تاثیر زمان در مصرف قرص های اورژانسی

تاثیر زمان در مصرف قرص های اورژانسی

تاثیر زمان در مصرف قرص های اورژانسی

برای حداکثر تاثیر گذاری قرص اورژانسی باید هرچه سریع تر پس از رابطه محافظت نشده آنها را مصرف کنید و این زمان باید کمتر از ۱۲۰ ساعت پس از انجام رابطه باشد. این قرص‌ها را هر زمان پس از سیکل قاعدگی می توانید مصرف کنید.

چه چیزهایی را باید انتظار داشته باشید؟

  • اگر دو ساعت پس از مصرف این قرص ها استفراغ کردید، حتما به پزشک مراجعه کنید چرا که باید دوباره از این قرص ها استفاده کنید.
  •  تا زمانی که از یک روش جلوگیری دیگر استفاده نکردید سعی کنید رابطه ای نداشته باشید. چرا که تاثیر مصرف قرص های اورژانسی همیشگی نیست و دوباره احتمال بارداری وجود دارد و اگر چند روز پس از مصرف این قرص ها رابطه محافظت نشده داشته باشید باز هم ریسک بارداری وجود دارد.
  •  همچنین سعی کنید از قرص های معتبر اورژانسی استفاده کنید.

قرص های اورژانسی می تواند قاعدگی تان را تا یک هفته به تعویق بیندازد. اگر سه الی چهار هفته پس از مصرف این قرص ها پریود شدید، حتما تست بارداری بدهید.

 به صورت طبیعی پس از مصرف این قرص‌ها لازم نیست که به پزشک مراجعه کنید. اما اگر هر گونه خونریزی یا لکه بینی مداوم و به صورت یک هفته پس از مصرف این قرص‌ها را تجربه کردید همچنین اگر دل دردهای شدیدی را سه تا پنج هفته پس از مصرف قرصها داشتید، حتما به پزشک مراجعه کنید. این علائم می تواند نشان دهنده سقط یا بارداری خارج از رحم باشد که معمولا در لوله های فالوپ رخ می دهد.

دلیل عدم تاثیر قرص‌ اورژانسی جلوگیری از بارداری

قرص‌ اورژانسی جلوگیری از بارداری تک دوزی بین، 50 تا 100 درصد از بارداری ناخواسته پیشگیری‌ می‌‌کند. از دلایل عدم تاثیرگذاری احتمالی آن می‌‌توان به زمان تخمک گذاری، شاخص توده بدنی یا تداخلات دارویی اشاره کرد.

قرص پیشگیری اورژانسی یا قرص صبح روز بعد از رابطه، زمانی استفاده‌ می‌شود که خانمی رابطه جنسی محافظت نشده برقرار کرده است. بررسی تاثیرگذاری این قرص‌‌ها ‌بسیار دشوار است زیرا نمیتوان تشخیص داد فردی که آن را مصرف‌ می‌کند در حال تخمک گذاری بوده یا خیر و چه زمانی از دوره رابطه جنسی محافظت نشده داشته است. این داروها معمولا بین 50 تا 100 درصد از بارداری جلوگیری‌ می‌کنند و این نکته را هم در نظر داشته باشید که هر بار خانمی رابطه محافظت نشده دارد به معنی بارداری 100 درصد نیست.

قرص‌های پیشگیری اورژانسی دو نوع هستند:

  •  انواع حاوی پروژسترون که با نام تجاری لونورژسترل شناخته‌ می‌شوند و بدون نسخه در دسترسند.

این قرص بلافاصله بعد از رابطه محافظت نشده باید مصرف شود گرچه تا 72 ساعت بعد از رابطه نیز مصرف آن‌ می‌تواند موثر باشد. مصرف آن بین 3 تا 5 روز بعد از رابطه از اثرگذاری آن‌ می‌کاهد. این قرص تخمک گذاری را به تاخیر انداخته و از لقاح تخمک و اسپرم پیشگیری‌ می‌کند.

  • نوع دیگر قرص پیشگیری اورژانسی از بارداری، قرص ضد پروژستین است که به عنوان اولتراستریال استات نیز شناخته‌ می‌ شود و تنها با نسخه قابل خریداری است.

این نوع قرص مؤثرترین شکل قرص ضد بارداری اورژانسی است که باید در اسرع وقت بعد از رابطه جنسی محافظت نشده مصرف شود، اما‌ می‌‌توانید آن را تا پنج روز بعد از رابطه نیز مصرف کنید. این قرص نحوه عملکرد پروژسترون را در بدن تغییر‌ می‌‌دهد و با جلوگیری یا کند کردن روند تخمک گذاری باعث‌ می‌شود هیچ تخمکی برای بارور شدن اسپرم وجود نداشته باشد و به این ترتیب از بارداری جلوگیری‌ می‌کند.

چرا مصرف قرص اورژانسی جلوگیری از بارداری گاه با شکست همراه می‌شود؟

علت عدم تاثیر گذاری، قرص اورژانسی

علت عدم تاثیر گذاری، قرص اورژانسی

گاه با وجود مصرف این قرص‌‌ها ‌فرد باردار‌ می‌شود. 3 دلیل در این‌ میان نقش بازی‌ می‌کنند.

  • تخمک گذاری قبل از مصرف قرص آغاز شده است

توصیه‌ می‌شود قرص را بلافاصله بعد از داشتن رابطه محافظت نشده مصرف کنید زیرا قرص تا زمانی که تخمک گذاری آغاز نشده است موثر خواهد بود. اگر در زمان تخمک گذاری یا بعد از آن رابطه جنسی محافظت نشده داشته باشید قرص موثر نخواهد بود. اگر در همان چرخه قاعدگی بعد از مصرف قرص نیز مجدد رابطه محافظت نشده برقرار کنید قرص در پیشگیری از بارداری عمل نمی‌کند.

  • BMI بالای 30 دارید

این داروها بر اساس قد و وزن عمومی تهیه‌ می‌شوند. طبق بررسی‌های انجام شده قرص‌های جلوگیری از بارداری برای افرادی که شاخص توده بدنی بالای 30 دارند موثر نیست.

در این دسته افراد احتمال بارداری حتی بعد از مصرف قرص اورژانسی 2 تا 4 برابر بیش از افراد با وزن معمولی است. برای این دست خانم‌‌ها ‌بهترین روش جلوگیری از بارداری استفاده از آیودی مسی و بهترین روش اورژانسی پیشگیری، استفاده از قرص‌های ضد پروژستین است. با این وجود اگر حتی با شاخص توده بدنی بالای 30، رابطه محافظت نشده داشتید مصرف قرص‌های اورژانسی پروژسترون بهتر از عدم مصرف آنهاست.

  • بروز تداخلات دارویی و کاهش تاثیر گذاری قرص اورژانسی

مصرف برخی داروها بویژه داروهای ضد اضطراب‌ می‌تواند میزان تاثیرگذاری داروهای پیشگیری از بارداری اورژانسی را کاهش دهد.

از دیگر داروهایی که میتوانند سبب تداخلات دارویی شوند می‌توان به باربیتورات، کاربامازپین، فلبامات، گریزوفولوین، فنی‌توئین، ریفامپین، گیاه سنت جان، توپیرامات ،اکس کاربامازپین و کاربازپین اشاره کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر بهتر است بروشور داخل بسته بندی داروها را مطالعه بفرمایید.

نکته مهم دیگر اینکه مصرف قرص جلوگیری از بارداری نیز‌ می‌تواند با قرص ضد پروژستین واکنش نشان داده و از تاثیر آن بکاهد.

بعد از مصرف قرص جلوگیری اورژانسی چه کنیم؟

بعد از مصرف قرص پروژسترون اورژانسی‌ می‌توان از یک روش پیشگیری با مانع مثل کاندم استفاده کرد یا حداقل تا 7 روز رابطه جنسی نداشت. مصرف قرص‌های جلوگیری از بارداری یا استفاده از پچ یا حلقه را‌ می‌توان فورا آغاز کرد.

در مورد قرص‌های ضد پروژستین، اگر داروهای ضد اضطراب مصرف‌ می‌کنید از یک روش مانع برای پیشگیری از بارداری کمک بگیرید. اگر‌ می‌خواهید قرص مصرف کنید باید تا 5 روز پس از مصرف قرص پروژستین، صبر کنید در غیر این صورت احتمال بروز تداخلات دارویی وجود دارد. بعد از این دوره به روند قبلی خود برگردید. اگر قاعدگی بیش از یک هفته به تاخیر افتاد آزمایش بارداری بدهید تا مطمئن شوید باردار نیستید.

اگر با وجود مصرف قرص اورژانسی باردار شدیم چه اتفاقی می‌افتد؟

قرص‌های جلوگیری از بارداری اورژانسی به جنین آسیب نمی‌رسانند.

همیشه‌ می‌توانید از پزشک‌تان بخواهید قرص اورژانسی ضد پروژستین برایتان بنویسد تا در خانه داشته باشید و در صورت لزوم فورا مصرف کنید. در ضمن به این نکته توجه داشته باشید که قرص‌های جلوگیری از بارداری و قرص‌های اورژانسی از بیماری‌های مقاربتی پیشگیری نمی‌کنند. بهتر است همیشه هنگام رابطه از یک روش محافظتی مثل کاندوم استفاده کنید و اگر در معرض رابطه جنسی پرخطر بوده‌اید در این رابطه با متخصص مشورت کنید.

سوالات متداول در رابطه قرص های اورژانسی

عوارض مصرف قرص های اورژانسی چه مدت طول می کشد؟

عوازص مصرف این قرص ها ممکن است در برخی از بانوان ظاهر شود، اما برخی اصلا عوارضی را تجربه نکنند. اما معمولا عوارض مصرف آن ها تا چنیدن روز نیز ممکن است به طول بینجامد. در رابطه با نوع این عوارض، در بالا صحبت کرده ایم.

چگونه بفهمیم که مصرف قرص اورژانسی تاثیرگذار بوده است؟

برای این سوال یک پاسخ قطعی وجود دارد و آن این است که باید پریود شوید. هنگامیکه خونریزی پریودی را تجربه کردید دیگر احتمال بارداری صفر است. اما چنانچه پریودتان به عقب افتاد یا علائم بارداری را تجربه کردید، بهتر است تست بارداری بدهید. در این میان هم می توانید از تست بارداری آنلاین اپلیکیشن مینت استفاده کنید و هم می توانید از بی بی چک یا آزمایش خون استفاده کنید.

آیا با یک رابطه هم می توان باردار شد؟

درست است که تعداد رابطه بالا در احتمال بارداری تاثیر گذار است، اما داشتن یک رابطه در زمان درست برای بارداری می تواند کافی باشد. کافیست در روز تخمک گذاریتان، رابطه داشته باشید و همه چی خوب پیش برود و باردار شوید. بنابراین با داشتن یک رابطه نیز می توان باردار شد.

آیا بارداری با پیشاب امکان پذیر است؟

این سوال یکی از سوالات متداولی است که اکثر مخاطبان مینت از ما می پرسند. باید بگوییم که در پیشاب نیز اسپرم وجود دارد. اما این مقدار بسیار کم است و حتی در برخی نیز اصلا وجود ندارد. بنابراین هر چند که احتمال آن بسیار کم است اما باید بگوییم که احتمال بارداری با پیشاب همچنان وجود دارد.

آیا بارداری در پریودی امکان پذیر است؟

یکی از شرایط مهم بارداری، آزاد سازی تخمک و ایجاد لقاح با اسپرم است. بنابراین برای اتفاق افتادن بارداری، حتما باید تخمک آزاد کرده باشید. احتمال آزاد سازی تخمک در دوران قاعدگی بسیار کم است. اما در برخی موارد، در افرادی که سیکل قاعدگی کوتاهی دارند، ممکن است در اواخر قاعدگی، یا نزدیک به آن تخمک گذاری رخ دهد و مقداری احتمال بارداری در پریودی بالا برود. توجه کنید که اسپرم تا 5 روز می تواند زنده بماند، اما تخمک تنها یک روز زنده می ماند و ممکن است مثلا در روز آخر پریودی اسپرم وارد دستگاه تناسلی خانم شده باشد و 4 روز بعد تخمک آزاد شود؛ که این نکته ممکن است باعث بارداری شود.

برای اطلاعات بیشتر در این رابطه بهتر است به مقاله بارداری در پریودی مراجعه کنید.

نحوه مصرف صحیح قرص اورژانسی چگونه اسـت؟

قرص های اورژانسی در انواع مختلف و دوز های متفاوتی عرضه شده اند، که هرکدام شرایط مصرف خاص خود را دارند. اما نکته ای که در همه یکسان است، تنها تا 72 ساعت پس از رابطه محافظت نشده می توان از آن ها استفاده کرد و بعد از آن تاثیری ندارند.

هر کدام از انواع قرص های اورژانسی را چگونه مصرف کنم؟

برای آشنایی دقیق با نحوه مصرف هر کدام از قرص های اورژانسی، می توانید توضیحات این مقاله و اپلیکیشن مینت را به دقت بخوانید.

قرص اورژانسی را به درستی مصرف نکرده ام، از کجا بفهمم باردار هستم یا خیر؟

استفاده از بی بی چک حداقل باید 10 روز پس از رابطه باشد. اما می توانید از تست بارداری آنلاین اپلیکیشن مینت استفاده کنید و بلافاصله پس از رابطه، احتمال بارداریتان را تخمین بزنید. (توضیحات بیشتر در مقاله)

مصرف قرص های اورژانسی چه عوارضی دارند؟

چنانچه از این روش به عنوان یک روش دائمی .و پس از هر رابطه استفاده کنید، عوارض جبران ناپذیری خواهد داشت. همانطور که از نام آن مشخص است، از این روش تنها باید در مواقع اورژانسی و تنها سه الی چهار بار در سال استفاده کنید.

3.8/5 - (26 امتیاز)

دکتر داروساز و فعال در حوزه سلامت بانوان. چند سالی هست که از دانشکده علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی فارغ التحصیل شدم و از همان روزهای نخست به فکر ایجاد تحولی بزرگ در زندگی بانوان ایرانی و جامعه سلامت آنلاین بودم. مینت ساخته شده تا بانوان ایرانی در سلامتی کامل به سر ببرند و از زندگی خود بیشتر لذت ببرند.

یک نظر

  1. مریم

    سلام من با همسرم دو روز قبل از قاعدگی رابطه داشتم حدود فرداش پریود شدم آیا قرص اورژانسی ک مصرف کردم تاثیر میگذاره برای جلوگیری

  2. نسرین

    سلام من ۲ روز بعد پریدم رابطه داشتم بعد قرص اورژانسی خوردم۲۴ ساعت بعدش ممکنه باردار باشم میترسم

  3. ن

    سلام من روز دوازدهم بعداز پریدیم رابطه محافظت نشده داشتم و تقریبا ده ساعت از هفتادو دوساعتم گذشته و دوتا قرص اورژانس خوردم، حالا احتمال بارداری دارم؟

  4. شیرین حسینی

    سلام من با همسرم رابطه داشتم قرص اورژانسی خوردم دل درد و کمر درد دارم ولی پریود نمیشم احتمال بار داری هست

  5. س

    سلام. روز اول پس از قاعدگی ارتباط محافظت نشده داشتم.
    دوز اول قرض اورژانسی بلافلصله استفاده کردم. اما دوز دوم بافاصله زمانی بیش از بیست ساعت خوردم.
    ایا تاثیر گذار است

  6. مهدیه

    سلام من قرص اورژانسی را بعد رابطه مصرف کردم اما قرص توی دهنم اب شد بعد اب خوردم الان اون قرص تاثیر داره یا ن?

  7. م.دولت ابادی

    سلام…من سه ماه پیش قرص تنسی مصرف کردم ولی هنوزم به طور مرتب بعداز ده روز لکه بینی شروع میشه تا سه روز…حدودا سه ماهه هست اینجورم…دکترهم رفتم اثر نکرد….مگر عوارض قرص چقدر طول میکشه؟؟؟بخدا خسته شدم

  8. Farhad ghaderi

    سلام
    خانمی در شرایط اضطرار از قرص اورژانس استفاده کرده،چطور میشه اثرش را از بدن خارج کرد؟
    داروی خاصی داره؟

  9. فاطمه محمدی

    سلام خسته نباشید،
    ۱۶ آبان پریودم شروع شد و۲۱آبان به پایان رسیده ۵ آذر رابطه داشتیم قرص اورژانسی اووسیز۷۵ درصد هم خوردم ولی نامنظم خوررم قرص اول ساعت ۱۱:۴۵دقیقه خوردم ورقص دوم شبش خواب افتادم ساعت۶:۴۵دقیقه صبح خوردم ،آیا اثرمیکنه قرصه؟؟
    یه سوال دیگه
    زمان تخمک گذاری چه تاریخی هست دقیق ؟؟؟
    ایمیل یکی از دوستان مینویسم

  10. سایه

    من با همسرم رابطه داشتم و شک کردم بعد از رابطه بلافاصله ۴ تا قرص ال دی خوردم ساعت ۱۲ شب بعد حالت تهوع داشتم و ۸ صبح حالم بهم خورد باید چی کار کنم ممنون میشم اگه راهنمایی کنین.

  11. 67darya

    سلام خسته نباشید. من‌روز اخر تخمک‌گذاریم رابطه داشتم که کاندوم درون واژنم جا موند درش اوردم ولی از استرس اینکه ممکنه منی ازش خارج شده باشه فردا شبش (۲۴ ساعت بعد)دوتا عدد قرص ۷۵ میلی تنسی (اورژانسی) خوردم. پریودم ده روز عقب افتاد وقتی شروع شد فقط لک سیاه هست و حالم خیلی بده. مدام تهوع دارم و گر گرفتگی . اصلا خوب نیستم خواهش میکنم بگید چی بخورم که این‌عوارض رو از بین ببره 😭😭

  12. امیرعلی روشندل

    سلام خسته نباشید من بعد از اینکه ارضا شدم کاندوم درحال دراومدن پاره شد بعد از یه ربع خانومم قرص اچ دی مصرف کرد از کجا باید بفهمم قرصه عمل کرده ؟اگه قرصه جواب نداد چه قرصی پیشنهاد میکنین ک بخوره
    چون نامزدیم برای رسم و روسوم زشته .

  13. مریم جاورسینه

    سلام من ۲۰ مرداد پریود شدم تا ۲۴ ام پریود بودم بعدش دیگه یکی دو روزم لکه بینی داشتم .. دیروز یعنی ۶ شهریور رابطه از مقعد داشتم ولی دو بار در حین رابطه آلت از مقعد خارج می شد و به واژنم مالیده میشد .. قبل اینکه مایع منی بیاد همسرم آلت خارج کرد و منی هیچ تماسی با من نداشته ولی میترسم اون یکی دوباری ک آلت به واژنم خورده پیشاب داشته باشه البته سریع خودم شستم میخواستم بدونم احتمال بارداری وجود دارد؟

  14. محدثه

    سلام خانم دکتر من یک روز قبل از پریودی رابطه بدون دخول داشتم فردای اون روز ترشحات پریودیم به صورت قهوه ای رنگ بود تا سه روز و بعدش دوباره عادی شد تا پایان پریودی ۷ روزم و اینکه کمتر از ۲۴ ساعت قرص اورژانسی برای اطمینان مصرف کردم
    الان پنج روز از زمان پریودی منظمم گذشته و هنوز پریود نشدم ایا امکان بارداری تو این شرایط هست ؟ به نظرتون عقب افتادن پریودی به چه دلیله ؟

  15. مهدیس

    من الان 3 هفتس حاملم تو 45 دقیقه 10 تا قرصه اورژانسی خوردم تاثیری داره؟ چی بخورم ک زود باز کنم بارداریمو لطفا کمکم کنید توروخدا

  16. مریم یاری پور

    سلام خیلی استرس دارم خواهش میکنم‌جواب بدید خانوم‌دکتر.من بعد رابطه ۱ ساعت بعدش قرص اورژانسی خوردم ۱۲ ساعت بعدش قرص دیگشو خوردم‌اخه لونژل ۷۵.بود.هفت روز میگذره الان دل درد و کمر درد دارم‌ و امروز صبح ترشح قهوه ای رنگ‌داشتم.بنظرتون اثر کرده؟

  17. رقیه

    سلام خسته نباشی من یه رابطه محافظت نشده داشتم بعد از رابطه 45 دقیقه قرص تنسی1.5 خوردم احتمال داره باردار بشم ؟؟؟

  18. یلدا هوشمند

    سلام من مجبور شدم ٨ماه مدام قرص مصرف کنم چون هر بار ی مشکل پیش میومد و روش های جلوگیریم بهم میخورد این ماه نخوردم و پریودیم 2روز عقب افتاده احتمال بارداری هست؟.درصورتی که رابطه محافظ شده نبوده ولی منی داخل ریخته نشده

  19. دکتر فائزه شهبازی نویسنده

    سلام، بعد از هر رابطه محافظت نشده، چنانچه قصد بارداری ندارید، باید از روش های اورژانسی استفاده کنید. البته استفاده مداوم از این روش اصلا پیشنهاد نمیشه

  20. بهناز نادري

    سلام خانم دكتر.من يك بيمار پي سي او هستم.سي سالمه و ٥ سال قبل با مصرف كلوميفن باردار شدم.آخرين پريودم دوماه قبل بود.رفتم دكتر گفتن كيسته و طبيعي.داروي من پروژسترون بود ولي دكتر فراموش كرد برام بنويسه.منم اومدم ي بسته قرص اورژانسي خوردم كه پريود شم و از اونجايي كه به راحتي حامله نميشم جلوگيري هم نميكنم.الان دو هفته از خوردن قرص ميگذره .پريود نشدم و چند روزه سينه هام درد زيادي داره.الان يعني من باردارم!؟

  21. فاطمه

    سلام،خسته نباشید.من یک هفته پیش رابطه محافظت نشده داشتم و بعد از چهل و هشت ساعت یک قرص اورژانسی مصرف کردم ولی باز دیشب دوباره رابطه داشتم و خیلی شک دارم،میتونم دوباره قرص اورژانسی مصرف کنم؟؟؟

  22. باران

    سلام یک هفته بعد پریودی رابطه داشتم یکم از مایع ریخت ولی ۲۴ ساعت بعدش قرص اوژانسی خوردم ماه قبل ۲۵ پریود بودم احتمال داره باردار باشم ؟ و ی سوال دیگه خارش واژن و سوزش میتونه از علائم قرص باشه؟

  23. فائزه

    سلام خسته نباشید
    من دوروز بعد از تموم شدن پریودیم رابطه داشتم و دوساعت بعد قرص ۷۵ مصرف کردم و ۱۲ ساعت بعد هم دوباره مصرف کردم
    اما بعد سه روز خونریزی و لکه بینی خفیف داشتم ایا امکان بارداری وجود دارد؟؟

  24. Yas

    لطفاً جواب بدید خیلی استرس دارم
    من در یک ماه چهار بار قرص اورژانسی مصرف کردم و الان خیلی ترسیدم باید چیکار کنم ممکنه چ اتفاقی برای من رخ بده آیا احتمال داره ک باردار بشم

  25. Yas

    سلام خانم دکتر ببخشید من در یک ماه چهار بار قرص اورژانسی مصرف کرده ام و سن من هم زیاد نیس چ مشکلی ممکن است برای من پیش بیاید

  26. Kosar

    سلام من رابطه محافظت نشده داشتم و بلافاصله دوقرص اوسیز باهم مصرف کردم الان ۸ روز است که پریودم به تاخیر افتاده و ۱۲ روز است که قرص را مصرف کرده ام و هنوز پریود نشدم آیا احتمال حاملگی وجود دارد؟

  27. Atefeah

    سلام من رابطه داشتم دیشب بعد از ۸ ساعت قرص لونژیل۱/۵ یکدونه ناشتاخوردم باز احتمال این هست که حامله بشم چون نزدیک به قاعدگیمه ومیگن تاثیر قرص کمه

  28. Atefeah

    سلام من رابطه داشتم دیشب بعد از ۸ ساعت قرص لونژیل وخوردم باز احتمال این هست که حامله بشه چون نزدیک به قاعدگیمه

  29. دکتر شهبازی نویسنده

    سلام نسیم جان 12 ساعت بعد دوباره قرص 75 رو مصرف کن. ولی این روش مناسبی برای جلوگیری نیست و باید یک روش جلوگیری دائمی داشته باشی، وگرنه بدنت آسیب میبینه

  30. نسیم

    سلام ببخشید من خیلی استرس دارم اگه میشه جواب بدین من پریشب رابطه محافظت نشده داشتم و قرص مصرف کردم و دوازده ساعت بعد دوباره مصرف کردم ولی امروز دوباره رابطه داشتم و مجبور شدم دوباره استفاده کنم و قرص ۷۵رو مصرف کردم ولی نمیدونم ک تاثیری داره یانه خواهش میکنم زود جواب بدین

  31. رها

    سلام من در روز اول پریودیم رابطه داشتم و حدود ۴۸ ساعت بعد قرص اورژانسی خوردم و همچنین زعفران و قهوه و قرص اسمرین به صورت مداوم .

  32. دکتر شهبازی نویسنده

    سلام، برای هر بار رابطه محافظت نشده باید مجدد مصرف کنید

  33. تینا

    سلام، من دو روز بعد از رابطه قرص اورژانسی خوردم و دقیقا ۸ روز بعدش خونریزیم شروع شد علائم پریودی رو داشتم با اینکه با روال پریودیم متفاوت بود و الان ۹ روزه خونریزی دارم باید چیکار کنم؟

  34. Haniye

    سلام اگه بعد یه رابطه محافظت نشده یه قرص اورژانسی خورده باشیم ودوباره دو ساعت بعد دوباره رابطه داشته باشیم کافی هست؟یا هنوزم احتمال بارداری وجود داره؟
    من دوره قاعدگیم مرتب بوده همیشه یه چن ماهی هست قرص لونژیل مصرف کردم درست بعد هر رابطه این ماه قاعدگیم زود اتفاق افتاد و سه روزه بود و اینکه خونریزی کمی داشتم و دوباره یک هفته بعد دچار خونریزی شدم فقط از عوارض قرص هستش یا بازم احتمال بارداری وجود داره؟

  35. صديقه

    سلام ببخشيد من پس از يك هفته به خاطر رابطه و تنبلي تخمدانم دوتا امپول پرژسترون زدم ولي كله بيني داشتم بعد از ٤٨ساعت هم قرص اورژاسي خوردم ولي پريود نشدم بيبي چك هم استفاده ميكنم منفي نشون ميده
    ممكنه حامله باشم

  36. Zahrarobati

    سلام من 15بهمن اخرین پریودیم بود سیکلم 28روزست 26بهمن روزتخمک گذاریم بود که رابطه محافظت نشده داشتم وفردا صبحش قرص اوژانسی (یک دونه ای)بود خوردم مارک قرص یادم نیست الان 25اسفند ومن باید 13اسفند پریود میشدم که نشدم چیکار کنم؟

  37. سارا يوسفي

    سلام خسته نباشيد من درست فرداي تموم شدن پريوديم رابطه محافظت نشده داشتم مه قرص اورژانسي هم مصرف كردم ايا امكان بارداري باتوجه به مصرف قرص اورژانسي و رابطه اي كه درست فرداي تموم شدن پريودي بوده وجود دارد؟
    درست ٦روز بعد از مصرف قرص به مدت ٥روز محددا پريود شدم

  38. Sayeh

    سلام الان یک ماه ک من ۳ بار پریود شدم . اینجوری ک پریود میشم بعد ۷ روز پاک میشم یه هفته یا چند روز بعد دوباره پریود میشم
    دلیلش چیه؟؟؟ میتونه از عوارض قرص ضد بار داری باشه؟؟؟

  39. زری

    سلام من در روز اول پریودیم رابطه داشتم و حدود ۴۸ ساعت بعد قرص اورژانسی خوردم و همچنین زعفران و قهوه و قرص اسمرین به صورت مداوم .الانم لکه میبینم نشانه چیه میشه سریع راهنمایی کنید .لطفا

  40. زهره غلامی

    من بعدازیه رابطه سریع دوتا قرص اوژانسی اووسیز خوردم الان هفت روزمیگذره ولی هنوزپریودنشدم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.