استپ وزنی

استپ وزنی چیست و چه چاره‌ای برای آن هست؟

رژیم‌های غذایی، روشی هستند که با تعیین برنامه‌ای مناسب در غذا خوردن، ما را به سمت وزن ایده‌آل سوق می‌دهند. اما آیا این رژیم‌ها همیشه به درستی کار می‌کنند؟ شما هم پس از ماه‌ها پیروی از رژیم لاغری و کسب نتیجه‌ای خوب به نقطه ایست یا همان استپ وزنی رسیده‌اید؟

شما هم تجربه این مورد را دارید که به‌ناگاه کاهش وزنتان متوقف بشود؟ بله این امری محتمل است. بسیاری از افراد پس از گذران زمانی از رژیم خود و کاهش وزنی موفق، دچار استپ وزنی می‌شوند. در ادامه این مطلب با این مفهوم و دلایل آن بیشتر آشنا شده و روش‌های از میان بردن استپ وزنی را می‌شناسیم.

چرا دیگر وزن کم نمی‌کنم؟

استپ وزنی یعنی توقف روند کاهشی وزن، بین ۳ هفته پس از وزن‌کشی. یعنی فرد به درستی برنامه غذایی خود را دنبال می‌کند و فعالیت ورزشی مناسب نیز دارد. اما بین سه تا چهار هفته هیچ تغییر وزنی را مشاهده نمی‌کند. استپ وزنی بنا بر کاذب یا واقعی بودن خود، دلایل متفاوتی دارد:

استپ وزن کاذب چیست؟

استپ وزن کاذب از عواملی بر می‌آید که موقتی هستند و از بین رفتن آنها، مشکل را حل خواهد کرد. عواملی که سبب بروز استپ وزن کاذب می‌شوند به شرح زیر هستند:

  • عدم رعایت صحیح برنامه غذایی.
  • تغییر در فعالیت‌های بدنی.
  • احتباس آب در بدن.
  • عدم توجه به میزان کالری مصرفی.
  • وزن‌کشی نادرست.

برخی افراد مدتی پس از آغاز رژیم، برنامه را کنار می‌گذارند و فکر می‌کنند می‌توانند همان روش را دنبال کنند، اما این امری غیرممکن است. از طرفی کاهش فعالیت بدنی نیز منجر به این اتفاق خواهد شد. اگر سبک زندگی شما تغییر کرده و فعالیت بدنیتان پایین آمده باید تدبیری برای آن بیندیشید.

مصرف کورتون سبب حبس آب در بدن می‌شود، و این عامل می‌تواند وزن شما را بیشتر نشان دهد. استفاده از غذاهایی با میزان کالری متفاوت نسبت به رژیم غذایی نیز سبب این مشکل می‌شوند. برای رفع این مورد، مواد مصرفی خود را یادداشت کنید.

نحوه وزن‌کشی نیز ممکن است شما را به اشتباه بیندازد. هرگز نباید پس از صرف غذا روی ترازو بروید. لباس‌هایی که هربار بر تن دارید نیز مهم هستند. بهترین زمان وزن‌کشی، صبح زود پیش از صبحانه است. بهتر است لباسی نازک و سبک بر تن داشته باشید.

استپ وزنی واقعی یعنی چه؟

اگر موارد بالا را رفع کرده باشید و همچنان به مدت ۳ هفته تغییری در وزن خود نبینید یعنی دچار استپ وزنی واقعی شده‌اید. بدن در برابر هر تغییری چون کاهش وزن، واکنش نشان می‌دهد. تغییراتی که ما به وسیله رژیم‌های غذایی به بدن اعمال می‌کنیم منجر به بروز واکنشی می‌شوند که استپ وزنی را در پی دارد:

تغییر وزن زیاد؛ روند کاهشی

افرادی که دچار چاقی مفرط هستند و نیاز به تغییر وزن در بازه زمانی کوتاه دارند معمولاً این مورد را تجربه می‌کنند. ممکن است در ابتدای روند کاهش، شیبی تند را تجربه کنید. بدن درست طبق برنامه با سرعتی مناسب، وزن کم می‌کند.

اما با گذشت زمان، هرچه تغییر وزن به روزهای پایانی نزدیک می‌شود، روند کندتری می‌یابد. به عبارتی هرچه در روزهای ابتدایی با سرعت زیاد وزن کم می‌کردید در روزهای پایانی سرعت خود را از دست خواهید داد و با استپ وزن مواجه می‌شوید‌.

واکنش دفاعی؛ جلوگیری از قحطی

به مرور زمان وقتی میزان کالری دریافتی خود را کاهش می‌دهید، بدن واکنشی از خود بروز خواهد داد. هرچه میزان کالری ذخیره در بدن کمتر شود، بدن تلاش می‌کند تا کالری کمتری بسوزاند. این امر جهت اجتناب از ورود به قحطی بدنی است.

روند فعالیت‌های بدن کاملاً علی و معلولی هستند. همانند این مورد. بدن برای جلوگیری از بروز مشکل کمبود کالری، سوخت و ساز خود را پایین می آورد و کالری کمتری می‌سوزاند، پس وزن شما در یک مقدار ثابت باقی می‌ماند.

چطور از موقعیت استپ وزنی بیرون بیاییم؟

خروج از این حالت، نیاز به حذف عوامل به وجود آورنده آنها دارد. باید کاری کنیم تا بدن به حالت قبلی برگردد و روند کاهش وزن دوباره ادامه یابد:

تغییر سبک زندگی

تغییر سبک زندگی، راه حل استپ وزنی

تغییر سبک زندگی، راه حل استپ وزنی

یکی از مهم‌ترین روش‌های مقابله با توقف وزن تغییر برخی عادات زندگی است. کاهش استرس، داشتن خواب کافی و مناسب و دوری از تنش در زندگی. وجود اضطراب و استرس، سبب چاقی می‌شوند. هنگامی که بدن ما در موقعیت‌های استرس‌زا قرار دارد، هورمونی به نام کورتیزول ترشح می‌کند.

این هورمون به نحوی، سبب اجتماع چربی در قسمت شکم می‌شود. بنابراین ممکن است هنگامی که در رژیم کاهش وزن هستید، توقف وزنی را تجربه کنید. خواب کافی و درست با و رفتار طبق ساعت طبیعی بدن، ترشح هورمون‌ها را تنظیم می‌کند.

در این حالت سوخت و ساز و متابولیسم بدنی، کار خود را به درستی انجام می‌دهند و سبب بروز استپ وزنی نخواهند شد. همچنین خواب کافی در کاهش استرس نیز نقش دارد.تغییر در سبک غذا خوردن نیز تا حد زیادی در این راستا به شما کمک می‌کند.

این اتفاق سبب می‌شود بدنی سالم‌تر داشته و سرحال‌تر باشید. از طرفی نوشیدن آب پیش از تناول غذا به شما حس سیری داده و در کاهش حجم غذای مصرفی کمکتان می‌کند. برخی عوامل مانند کاهش فعالیت فیزیکی نیز با تغییر در سبک زندگی باید تحت تأثیر قرار بگیرند.

اگر محل زندگی یا کار خود را عوض کرده‌اید و فعالیت شما به تناسب محل قبلی کمتر شده، روشی جایگزین بیابید. مثلاً بخشی از مسیر را پیاده بروید یا از آسانسور استفاده نکنید. دقت داشته باشید اگر فعالیت شما کم شده، مصرف کالری نیز باید پایین بیاید تا به مشکل نخورید.

بدن خود را شوکه کنید!

بله، گاهی اعمال شوک به بدن منجر به خروج آن از وضعیت توقف کاهش وزن خواهد شد. روتین غذایی خود را برای مدتی بشکنید. از رژیم‌های تکانه‌ای و سرعتی استفاده کنید. گاهی، وعده های غذایی را تغییر دهید و موارد ممنوعه را استفاده کنید. این روش ممکن است استپ وزنی را از بین ببرد.

استپ وزنی شما را متعجب می‌کند چون:

برای مدتی هیچ کاهش وزنی ندارید. این استپ وزن ممکن است سبب ناامیدی شما شده و دلسردتان کند. اما شناخت عوامل و دلایل بروز آن و حذف آنها؛ امیدی برای بازگشت به روند قبلی است. این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که برخی عوامل موقتی در بدن وجود داشته باشند.

مثلاً وزن‌کشی ناصحیح، حذف این عوامل متضمن بازگشت به دوره پیشین است. اما ممکن است استپ وزن واقعی باشد. در این حالت عواملی چون کاهش سوخت کالری در بدن و واکنش بدن در برابر تغییر وزن سریع مقصر هستند. از میان بردن این عوامل و ورود شک به بدن می‌تواند جهت حل این مشکل مؤثر باشد.

5/5 - (1 امتیاز)
اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.