تاثیر غلظت اسپرم در بارداری

تاثیر غلظت اسپرم در بارداری و نقش تعداد اسپرم در باروری مردان

کیفیت اسپرم موضوعی نیست که همیشه ذهن شما و شریک زندگی تان را درگیر کند. این چالش زمانی به سراغ شما می آید که در روزهای اقدام به بارداری باشید و بخواهید خانواده خود را بزرگ تر کنید. بنابراین تاثیر غلظت اسپرم در بارداری از جمله دغدغه هایی می شود که بیش از هر زمان دیگری به آن فکر میکنید مخصوصا زمانیکه به تشخیص متخصص ناباروری، غلظت اسپرم مرد پایین باشد و همین، بر ناباروری مرد و در نهایت بارداری زن اثر بگذارد.

درمورد تاثیر غلظت اسپرم در بارداری یا کم بودن تعداد اسپرم همین بس که اگرچه زن برای باردار شدن فقط نیاز به یک اسپرم دارد، ولی هرچه اسپرم بیشتری وجود داشته باشد، شانس باردار شدن او هم بیشتر می شود.

شاید بهتر باشد نگاه دقیق تری به موضوع بیندازیم و ببینیم چرا پایین بودن غلظت اسپرم و تعداد کم آن باعث بروز مشکلاتی در فرایند بارداری می شود، چه روش های برای تعیین غلظت اسپرم وجود دارد و درمان های مناسب برای افزایش تاثیر غلظت اسپرم در بارداری کدام اند.

دلایل کاهش تاثیر غلظت اسپرم در بارداری کدام اند؟

یکی از اصلی ترین دلایل ناباروری مردان، پایین بودن تعداد اسپرم یا الیگسپرمیا oligospermia است. وقتی تعداد اسپرم پس از شمارش زیر 15 میلیون در هر میلی لیتر باشد، یعنی پایین است. ناگفته نماند که تعداد متوسط آن 75 میلیون در هر میلی لیتر است.

منظور از غلظت اسپرم فاکتور تعداد اسپرم در هربار انزال است. این تعداد به طور طبیعی 75 میلیون در هر میلی لیتر است و زیر 15 میلیون در هر میلی لیتر یعنی غلظت اسپرم و در نتیجه تعداد آن، کم است.

دلایل کاهش تاثیر غلظت اسپرم کدام اند؟

دلایل کاهش تاثیر غلظت اسپرم کدام اند؟

فاکتورهایی مثل چاقی یا اضافه وزن، تجربه از سر گذراندن یک حادثه ناگوار یا جراحی بیضه یا اطراف آن و همچنین مصرف یک سری از داروها از جمله دلایل اصلی به شمار می رود که نشان دهنده تاثیر غلظت اسپرم در بارداری است. همچنین قرار گرفتن بیضه ها در معرض حرارت شدید یا انجام سایر درمان ها هم اثرگذار است.

دلایل پزشکی

علائم مربوط به مشکلات بیضه، آسیب دیدن آنها یا جراحی و همچنین اختلالات ژنتیک مثل سندرم کلاین فلتر Klinefelter ( صفر شدن تعداد اسپرم) احتمالا پایین بودن تعداد اسپرم ها را تشدید میکند.

همچنین درمان سرطان که شامل شیمی درمانی یا جراحی می شود ممکن است بر تولید هورمون ها و اسپرمها تأثیرگذار باشد. ناگفته نماند که اشعه های پرتودرمانی مستقیما باعث تخریب سلول های تولید کننده اسپرم در بیضه ها می شوند. از طرفی، پرتودرمانی مغز هم به همین صورت باعث کاهش تعداد اسپرم می شود چرا که هورمون های ترشح شده درمغز در فرایند تولید اسپرم نقش دارند.

دلایل محیطی

جالب است بدانید که وقتی صحبت از تاثیر غلظت اسپرم در بارداری می شود موضوع دمای بدن هم به میان می آید. وضعیت مطلوب برای اسپرمها قرار گرفتن در دمایی خنک تر از دمای بدن انسان است چون بیضه ها بیرون حفره شکمی قرار دارد.

خوب است بدانید که بیش از اندازه گرم شدن بیضه ها باعث کاهش تعداد اسپرمها می شود. به عبارتی اگر از طرفداران حمام بخار هستید یا طبق عادت لپ تاپ را روی پاهایتان میگذارید و کار میکنید، این رفتارها روی غلظت اسپرم تأثیر میگذارد. به بیان ساده تر ارتباط نزدیکی بین گذاشتن لپ تاپ روی پا و ناباروری وجود دارد.

ارتباط سبک زندگی با تاثیر غلظت اسپرم در بارداری

رفتارهایی مثل مصرف مواد مخدر یا مصرف الکل و همچنین تنباکو، پیپ و سیگار برقی ممکن است باعث کاهش تعداد اسپرم شود. مصرف مکمل های استروئیدی که معمولا در بدنسازی برای افزایش حجم عضله مصرف می شود هم همیشه باعث کوچک شدن بیضه ها و کاهش تولید اسپرم می شود.

نشانه های کاهش تعداد اسپرم کدام اند؟

اختلال نعوظ از نشانه های کاهش تاثیر غالظت اسپرم در بارداری است.

اختلال نعوظ از نشانه های کاهش تاثیر غلظت اسپرم در بارداری است.

همانطور که ابتدای مقاله توضیح دادیم، اینکه متوجه کاهش غلظت اسپرم بشوید فقط زمانی اتفاق می افتد که قصد بارداری داشته باشید و پس از تشخیص پزشکی، متوجه این موضوع شوید. اصلی ترین نشانه کاهش تاثیر غلظت اسپرم در بارداری، ناباروری مرد است.

درصورتیکه غلظت اسپرم مرد به دلایلی مثل عدم تعادل هورمونی، ناهنجاری های کروموزومی، مشکلات بیضه یا انسداد لوله های مایع منی، کم باشد ممکن است همچنان مشکل کم بودن تعداد اسپرم را تجربه کنید. سایر علائمی که نشان دهنده مشکل هستند به شرح زیر است:

  • کاهش میل جنسی
  • مشکلات نعوظ
  • تورم یا درد اطراف بیضه
  • کم مویی بدن یا صورت

درمان کم شدن غلظت اسپرم

درمان، متناسب با وضعیت شما انتخاب می شود. البته روش هایی دیگری هم وجود دارد که میتوانید با انجام آنها شانس بارداری خود را افزایش بدهید. در ادامه به چهار مورد از روش های درمانی شایع میپردازیم:

جراحی

در مواردی مثل واریکوسل های بزرگ، انسداد مجاری منی یا مشکلاتی در فرایند تخلیه اسپرم از بدن، گزینه جراحی توصیه می شود. مثلا مشکل واریکوسل را با یک جراحی سرپایی کوچک یا برگرداندن وازکتومی میتوان برطرف کرد. در موارد دیگر، میتوان اسپرم را مستقیما برای شرکت در مراحل بارداری برداشت کرد که لقاح مصنوعی IVF از جمله آن است.

دارودرمانی  و افزایش تاثیر غلظت اسپرم در بارداری

مشکلات عفونتی در سیستم باروری را میتوان با دارو درمان کرد. مهم این است که مشکل فورا شناسایی و برطرف شود. ناگفته نماند که حتی اگر درمان به درستی انجام شود، به دلیل دائمی بودن زخم بافت بیضه، تعداد اسپرم ممکن است به حالت سابق برنگردد.

مشاوره درمانی

مشکلاتی در رابطه جنسی مثل ضعف نعوظ یا انزال زودهنگام هم ممکن است در کنار دارودرمانی و مشاوره، نتیجه بخش باشد.

هورمون درمانی و افزایش تأثیر غلظت اسپرم در بارداری

توجه داشته باشید ازآنجاییکه افزایش یا کاهش بیش از اندازه هورمون تستسترون یا هورمون های دیگر میتواند تاثیر غلظت اسپرم در بارداری را کمتر کند، دارودرمانی و روش های درمانی دیگر ممکن است به بازگشت باروری مرد کمک کند.

مصرف مکمل های تقویتی استروئیدی، تستسترون یا حتی مکمل های افزایش دهنده تستسترون میتواند باعث ناباروری شود. بنابراین آنها را فراموش کنید.

سخن ما با شما

زمانیکه زوج تصمیم به بچه دار شدن میگیرند، ممکن است مشکلاتی در مسیر تصمیم گیری آنها ظاهر شود که فرایند بارداری را برایشان دشوار کند. با بروز مشکلات، متخصص زنان و زایمان آنها را به متخصص نازایی ارجاع می دهد تا مشکل هم از طرف زن و هم از طرف مرد بررسی شود.

یکی از شایع ترین مشکلات مربوط می شود به اختلالات ناشی از عملکرد اسپرم. ازآنجاییکه تأثیر غلظت اسپرم ( تعداد اسپرمها) یکی از این عوامل است، میتواند مستقیما بر باروری مرد تأثیر منفی بگذارد.

بااین اوصاف در کنار انجام آزمایش های چند مرحله ای و ارزیابی روش های درمانی مثل جراحی، دارو درمانی، هورمون درمانی و مشاوره احتمال حل مشکل و بازگشت باروری مرد وجود دارد.

منبع: healthline

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.