نکات مهم درمورد رابطه بعد از زایمان

رابطه بعد از زایمان ( راهنمای زمان رابطه و روش مناسب جلوگیری پس از زایمان)

پس از حدوداً 9 ماه کاهش فعالیت جنسی در دوران بارداری، ممکن است قصد داشته باشید بلافاصله پس از زایمان رابطه داشته باشید. معمولاً زوج­ها تا هفته 4 الی 6 پس از زایمان طبیعی یا سزارین باید از برقراری رابطه جنسی خودداری کنند. با این حال، پیش از شروع رابطه بعد از زایمان با پزشک خود مشورت کنید.

اگر  خانمی زایمان سزارین، پارگی پرینه یا اپیزیوتومی داشته باشد، معمولاً پزشک به آنها توصیه خواهد کرد تا زمان معاینه هفته ششم پس از زایمان رابطه جنسی نداشته باشند.

پس از تولد نوزاد، بدن خانم وارد مرحله نقاهت می­شود که در آن خونریزی متوقف شده، جراحت ترمیم یافته و دهانه رحم بسته می­شود. دخول زودهنگام، به ویژه در دو هفته نخست پس از زایمان خطر خونریزی پس از زایمان و عفونت دستگاه ادراری را افزایش خواهد داد.

عوامل متعددی، آمادگی فرد را برای شروع رابطه بعد از زایمان تعیین می کنند؛ از جمله:

  • میزان درد
  • کوفتگی
  • استرس
  • میل جنسی
  • ترس از رابطه جنسی یا بارداری
  • خشکی واژن
  • افسردگی پس از زایمان

در این مقاله، به بررسی زمان مناسب برای برقراری رابطه جنسی پس از زایمان، اینکه چه حسی به شما دست خواهد داد و چه روشی برای پیشگری از بارداری باید استفاده کنید خواهیم پرداخت.

رابطه بعد از زایمان چه حسی خواهد داشت؟

بارداری می­تواند تجربه فیزیکی فرد را در رابطه جنسی تغییر دهد.

با اینکه ممکن است برخی زوجین تمایل داشته باشند که در اولین فرصت رابطه جنسی داشته باشند، ممکن است در چند ماه نخست پس از زایمان، رابطه جنسی احساس متفاوتی در آنها ایجاد کند.

حس اولین رابطه بعد از زایمان

حس اولین رابطه بعد از زایمان

به دلیل پایین بودن میزان استروژن در دوران پس از زایمان، بسیاری از زنان دچار خشکی واژن خواهند شد. در زنانی که شیردهی دارند، این وضعیت ممکن است تا هفته 4 الی 6 پس از زایمان به طول بیانجامد.

هم­چنین شیردهی ممکن است میل جنسی فرد را کاهش دهد. علاوه بر کاهش میزان هورمون­ها، پارگی ناحیه پرینه یا اپیزیوتومی می­تواند تا چند ماه پس از زایمان، رابطه جنسی را دردناک کند.

فراموش نکنید که تجربه فیزیکی و احساسی شما پس از زایمان با فرد دیگری متفاوت و این براساس گزارش ها و مطالعات پزشکی است. زنی که زایمان بسیار سختی داشته باشد و بخواهد زمان بیشتری برای استراحت کنار بگذارد ممکن است شش هفته را برای شروع رابطه خیلی زود بداند. ولی فرد دیگری که به موقع زایمان کرده حس خوبی برای رابطه دارد و میتواند یکی دو هفته پس از تولد نوزادش، تجربه جنسی خوبی داشته باشد.

بازه زمانی شش هفته ای برای شروع رابطه مناسب است ولی شواهد پزشکی برای تأیید آن وجود ندارد. بنابراین هیچ اندازه و زمانبندی یکسانی برای از سرگرفتن رابطه وجود ندارد. آندریا دماریا/ استادیار دانشگاه پردو Purdue کالج علوم انسانی و سلامت

اینکه درمورد مناسب بودن بازه شش هفته ای نظرات مثبتی اعلام شده بیشتر به این دلیل است که بهبودی معمولی بدن پس از زایمان طبیعی در این بازه اتفاق می افتد.

خوب است بدانید که در راستای همین موضوع، دانشکده تخصصی زنان و زایمان و همچنین گروه های مراقبت از سلامت زنان یک به روز رسانی در مورد دستورالعمل های مراقبتی پس از زایمان انجام دادند. توصیه آنها کنترل و معاینه زنان تا سه هفته پس از زایمان و پیش از پایان دوازده هفته برای انجام رابطه جنسی بود.

راهکارهایی که می­توانند درد رابطه بعد از زایمان را کاهش دهند عبارتند از:

  • کنترل میزان دخول آلت تناسلی از طریق پوزیشن­ های جنسی متنوع
  • بالا بردن لغزندگی واژن
  • مصرف داروهای مسکن
  • تخلیه مثانه
  • حمام آب گرم

روان کننده ­های واژن، همچون کرم­ها و ژل­های بدون نیاز به نسخه پزشک می­توانند در کاهش علائم خشکی واژن مؤثر باشند. هنگام استفاده از روش­های پیشگیری از بارداری، از لوبریکانت­های آبی استفاده کنید تا موجب پارگی لاتکس نشوند.

در دوران نقاهت، تحریک دستی یا دهانی نیز می­تواند جایگزینی برای رابطه جنسی باشد.

رابطه بعد از زایمان ممکن است به دلیل شل شدن عضلات واژن و محدود بودن انعطاف پذیری آن حس متفاوتی داشته باشد. هرچند که معمولاً این وضعیت موقتی است.

عوامل مختلفی همچون ژنتیک، اندازه نوزاد، تعداد زایمان­های پیشین و انجام تمرینات کگل می­توانند وضعیت واژن پس از زایمان را تعیین کنند.

هورمون­ ها می­توانند علائم غیرمعمول و گاهی اوقات ناراحت کننده ­ای را به وجود آورند. برای مثال، در رابطه جنسی ممکن است در واکنش به ارگاسم زن، هورمون­ها سبب چکه کردن شیر از سینه شوند. پیش از رابطه جنسی از پمپ سینه استفاده کنید تا از ریزش شیر از سینه حین رابطه جنسی جلوگیری کنید.

تمرینات کگل

تمرینات کگل بعد از زایمان

تمرینات کگل بعد از زایمان

تمرینات کگل مخصوص عضلات کف لگن، می­توانند پس از زایمان قدرت و ثبات ناحیه واژینال را افزایش دهند.

این تمرینات ساده هستند و می­توانید آنها را هرجا که باشید، انجام دهید.

نخستین قدم یافتن عضلات کف لگن است. با نگه داشتن جریان ادرار می­توانید این عضلات را شناسایی کنید. عضلاتی که در این کار تحت فشار قرار خواهند گرفت، عضلات کف لگنی هستند.

برای انجام صحیح تمرینات کگل مراحل زیر را دنبال کنید:

  • عضلات سینه، شکم، ران­ها و لگن را آزاد کنید.
  • سعی کنید یک جریان فرضی ادرار را متوقف کنید.
  • عضلات کف لگن را جمع کرده و آنها را به مدت 5 الی 10 ثانیه نگه دارید.
  • به مدت 5 الی 10 ثانیه خود را آزاد کرده و سپس ده مرتبه این کار را تکرار کنید.
  • این تمرینات را سه مرتبه در روز تکرار کنید.

با تقویت عضلات کف لگن، فرد می­تواند زمان هر انقباض و تعداد ست­ها را افزایش دهد.

با گذشت زمان، این تمرینات به کاهش درد رابطه جنسی و لذت بخش­تر شدن آن کمک می­کند.

با این حال، برخی افراد می­توانند برای تسکین و درمان درد رابطه جنسی پس از زایمان، از متخصصین کمک بگیرند.

پیشگیری از بارداری پس از زایمان

به کارگیری صحیح راهکارهای پیشگیری از بارداری می­تواند بسیار مؤثر باشد.

به کارگیری روش مؤثر پیشگیری از بارداری پس از زایمان برای پیشگیری از بارداری ناخواسته ضروری است.

افرادی که به روش­های مسدودکننده پیشگیری از بارداری علاقه دارند، باید روش­های مسدود کننده مانند کاندوم، یا قرص­های ضدبارداری که تنها حاوی استروژن هستند را استفاده کنند. برای مثال مینی پیل هایی مانند لاینسترول .

افرادی که ترجیح می­دهند از دستگاه­های پیشگیری از بارداری مسی یا روش­های مسدود کننده پیشگیری از بارداری مانند دیافراگم یا کاپ سرویکال استفاده کنند، باید درمورد گزینه­ های پیش روی خود با پزشک مشورت کنند.

هم­چنین افرادی که می­خواهند از روش­های ضدبارداری ترکیبی حاوی استروژن و پروژسترون مانند قرص یا حلقه واژینال استفاده کنند، باید با پزشک مشورت کنند تا از مناسب بودن روش انتخابیشان مطمئن شوند.

روش های پیشگیری برای رابطه بعد از زایمان را فراموش نکنید.

روش های پیشگیری برای رابطه بعد از زایمان را فراموش نکنید.

بارداری می­تواند تغییرات فیزیکی خاصی در بدن ایجاد کند. اکثر پزشکان توصیه می­کنند پیش از شروع مجدد رابطه جنسی پس از زایمان، 4 الی 6 هفته صبر کنید. بدن باید پس از زایمان، یا جراحی­های سنگینی همچون سزارین، زمان کافی برای بهبودی داشته باشد.

تمرینات کگل می­توانند به بهبودی دهانه رحم و کاهش درد رابطه جنسی پس از زایمان کمک کنند. به هر حال زمان شروع مجدد رابطه جنسی پس از زایمان تصمیمی شخصی است. زوجین باید با یکدیگر و پزشک مشاورشان در این باره صحبت کنند.

روش های پیشگیری پس از زایمان

درصورتیکه مایل هستید در فاصله کوتاهی پس از زایمان، رابطه داشته باشید لازم است روش پیشگیری مطمئنی را درنظر بگیرید. اگر کمتر از شش ماه از زایمان گذشته باشد، در دوران شیردهی قرار دارید و چرخه قاعدگی شما هنوز شروع نشده است، دوران شیردهی ممکن است تا حدود 98% یک روش پیشگیری مطمئن باشد. البته بنابر مطالعات متفاوت، بارداری در دوران شیردهی ممکن است به دلایل متفاوتی اتفاق نیفتد.

برای کاهش خطرات ناشی از باردرای و مشکلات دیگر، یک سری از مطالعات گویای این است که دستکم 18-24 ماه پیش از اقدام به بارداری مجدد صبر کنید.

اما گزینه های پیشگیری فوری پس از زایمان به شرح زیر است:

  • کپسول کاشتنی اتونوژسترول ( نکس پلانن Nexplanon)
  • ابزار هورمونی داخل رحمی ( IUD)- آی یو دی مسی
  • پیشگیری با قرص پروژستین مثل تزریق مدروکسی پروژسترون medroxyprogesterone ( دپوپروورا) یا مینی پیل نورتیندرون norethindrone ( کامیلا، ارتو میکرونور و نمونه های دیگر)
  • روش های پیشگیری ترکیبی با استروژن و پروژستین مثل قرص های ترکیبی پیشگیری. مصرف این قرصها پس از مدت کوتاهی از زایمان، خطر بروز لخته خونی را افزایش می دهد. اما مصرف این قرصها برای زنان درحالت عادی مشکلی ندارد اگر یک ماه از زمان زایمان گذشته باشد.

ناگفته نماند که در مطالعات اولیه، به تأثیر منفی انتخاب مصرف قرصهای ترکیبی حاوی پروژستن و استروژن بر کاهش تولید شیر در زنان شیرده اشاره شد که بررسی های جدید این موضوع را رد میکند. بنابراین لازم است با مراجعه به پزشک متخصص، آگاهی خود را درمورد روش های پیشگیری پس از زایمان بیشتر کنید.

سخن ما با شما

در این مرحله، صمیمیت با شریک زندگی بیش از هر چیز دیگری به کمک شما می آید چون عضو تازه واردی به جمع خانواده شما پیوسته است و باید در این مورد هردو خود را آماده کنید.

هر احساسی که دارید، چه احساس جذاب نبودن چه ترس از آسیب دیدن حین رابطه، هر نکته ای را با همسرتان درمیان بگذارید. فراموش نکنید بی میلی شما به رابطه ممکن است ناشی از افسردگی پس از زایمان باشد.

همچنین توصیه میکنیم وقت بیشتری را بدون نوزاد کنار هم سپری کنید حتی اگر این اوقات دونفره به کوتاهی زمان یک لیوان چای خوردن یا پیش از بیدار شدن نوزاد از خواب صبحگاهی باشد.در همین اوقات کوتاه میتوانید به راه های بهتر شدن رابطه خود فکر کنید.

بنابر توافق پزشکان و متخصصین، یک بازه زمانی 6-12 هفته برای بهبودی پس از زایمان و شروع رابطه جنسی نیاز است. اما ممکن است این وقفه برای عده ای کوتاه تر باشد چون زایمان راحتی داشتند و برای برخی دیگر که تجربه سختی را از سر گذراندند، زمان بیشتری طول بکشد.

منبع:    webmd، mayoclinic

4.5/5 - (11 امتیاز)

دکتر داروساز و فعال در حوزه سلامت بانوان. چند سالی هست که از دانشکده علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی فارغ التحصیل شدم و از همان روزهای نخست به فکر ایجاد تحولی بزرگ در زندگی بانوان ایرانی و جامعه سلامت آنلاین بودم. مینت ساخته شده تا بانوان ایرانی در سلامتی کامل به سر ببرند و از زندگی خود بیشتر لذت ببرند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.