شکم درد بارداری

شکم درد در بارداری: علل و درمان‌ها

شکم درد در بارداری می‌تواند دلایل بی‌شماری داشته باشد که بعضی پیش‌پا‌افتاده و بی‌اهمیت هستند و برخی جدی‌اند و نیاز به مراقبت‌‌‌های پزشکی دارند. در این مقاله با ما باشید تا در مورد دلایل شکم درد، علایم و درمان‌‌های موثر آن برایتان بگوییم.

چه عواملی باعث شکم درد در بارداری می شوند؟

درد‌‌های شکمی در طول دوران بارداری طبیعی محسوب می‌شوند و دلیل آن تغییرات ناشی از حاملگی است. اگر برای نخستین بار است که باردار می‌شوید و برای شکم درد می‌خواهید با متخصص مشورت کنید نوع درد و احساسی را که دارید خوب به خاطر بسپارید تا بتوانید برای پزشک توصیف کنید‌‌. در این شرایط پزشک بهتر می‌تواند شما را راهنمایی کند. ازجمله دلایل شکم درد در بارداری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

اتساع رحم

رشد رحم همزمان با رشد جنین سبب بروز درد و ناراحتی‌‌‌های جزئی در ناحیه شکم می‌شود که کمی شبیه به درد‌‌های دوران قاعدگی است. برای تسکین این درد می‌توانید از کمپرس گرم استفاده کنید. تمرینات کششی و تنفس عمیق نیز تا حدی کمک کننده است.‌ اما اگر درد‌‌‌های شکمی با خونریزی و لکه بینی همراه شدند سریعا به پزشک مراجعه کنید.

نفخ و یبوست

در دوران بارداری هضم و جذب غذا و حرکات دستگاه گوارش کند می‌شود. دلیل آن جذب بیشترین‌‌‌‌ میزان مایعات و مواد مغذی برای جنین است. در پی این اتفاق خانم باردار دچار نفخ و یبوست خواهد شد که بویژه در سه ماهه اول شایع است اما می‌تواند تا پایان زایمان نیز ادامه پیدا کند.

درد ناشی از نفخ را ممکن است در معده حس کنید که در این شرایط مصرف آنتی اسید‌‌های کلسیم و ماساژ معده کمک‌کننده است. برای این منظور با نوک انگشتان روی معده را به آرامی فشار دهید. پای دوچرخه نیز می‌تواند تا حدی به کاهش نفخ و درد حاصله کمک کند.

برای پیشگیری از این درد در دوران بارداری آب بیشتری بنوشید تا دچار یبوست نشوید. با این کار مدفوع نرم شده و راحت از روده عبور می‌کند. نوشیدن آب سیب نیز درمانی طبیعی برای یبوست است.

کشش پوستی

کشش پوستی، سکس از دلایل شکم درد در بارداری

کشش پوستی، سکس از دلایل شکم درد در بارداری

کشیدگی پوست در ناحیه شکم و باسن به دلیل رشد جنین و بزرگ شدن رحم می‌تواند با درد و خارش همراه شود. برای کاهش این علایم از لوسیون‌‌‌های حاوی اسید‌‌های آلفا هیدروکسی اسید استفاده و در مشاوره‌ای با متخصص از افزایش وزن بیش از حد خود در دوران بارداری پیشگیری کنید.

انقباضات براکستون هیکس

این دست انقباضات جزئی از علایم دروغین زایمان محسوب می‌شوند. گاهی در سه ماهه دوم بارداری رخ می‌دهند اما در سه ماهه سوم به طور معمول شایع‌‌ترند. در این دست انقباضات، عضلات شکمی برای 30 تا 60 ثانیه منقبض شده و خانم دچار درد شدید شکمی می‌شود. بعد عضلات رها شده و درد از بین می‌رود.

برخلاف درد‌‌های زایمانی که در فواصل منظمی رخ می‌دهند، این نوع دردها پراکنده هستند. برای کاهش علایم ناشی از آن در کلاس‌‌های زایمان، تکنیک‌‌‌های تنفسی آموزش داده می‌شود. در صورتی که تعداد این انقباضات زیاد و فواصل آن کم است حتما با متخصص مشورت کنید.

مشکلات کیسه صفرا

در دوران بارداری، بدن برای شل شدن عضلات‌‌‌‌ میزان پروژسترون بیشتری تولید و ترشح می‌کند. یکی از عوارض جانبی این موضوع این است که کیسه صفرا به همان نسبت نمی‌تواند صفرا آزاد کند در نتیجه احتمال ایجاد سنگ‌‌‌های صفراوی بالا می‌رود. خانم‌‌‌هایی که سابقه این مشکل را قبل بارداری داشته‌اند، در دوران بارداری مستعدترند.

این خانم‌ها صبح‌ها پس از بیدار شدن با درد شکم و حالت تهوع و استفراغ روبرو می‌شوند که گاه با تهوع صبحگاهی دوران بارداری اشتباه گرفته می‌شود. اگر گمان می‌کنید دچار مشکلات صفراوی شده‌اید بهتر است هر چه سریع‌‌تر با پزشک‌تان در این رابطه مشورت کنید.

درمان شکم درد در دوران بارداری

نحوه درمان به علت شکم درد بستگی دارد. در صورتی که دلیل بروز آن سو هاضمه باشد می‌توان به کمک دارو‌‌های ضد اسید یا پیاده‌روی تند آن را درمان کرد اما درد ناشی از اتساع رحمی نیاز به کمپرس گرم دارد.

آیا شکم درد در بارداری می‌تواند علامتی جدی باشد؟

اگر درد شکمی شدید و بویژه همراه با لک بینی و خونریزی باشد علامت هشدار محسوب شده و لازم است برای بررسی فورا با متخصص مشورت کنید.

سقط جنین

یکی از دلایل درد‌‌های شدید شکمی سقط جنین است که علل بسیاری دارد. در سه ماهه نخست بارداری رشد غیر طبیعی رویان می‌تواند‌‌‌ زمینه‌ساز سقط شود. از جمله علایم آن نیز گرفتگی شدید شکمی و درد و به دنبال آن لک بینی و خونریزی است. اگر سقط در چند هفته نخست رخ دهد ممکن است اصلا متوجه آن نشوید و گمان کنید خونریزی شدید قاعدگی دارید. با بالا رفتن سن حاملگی عوارض ناشی از سقط نیز بیشتر می‌شود و اگر جنین به حدی رشد کرده باشد که بدن نتواند جنین و جفت را خود دفع کند نیاز به کورتاژ پیش می‌آید.

دکولمان یا کندگی جفت

خطر کندگی و جدا شدن جفت با نزدیک شدن به هفته‌‌‌های آخر بارداری افزایش می‌‌یابد و زمانی اصطلاح کندگی جفت به کار می‌رود که جفت به طور کامل یا نسبی از دیوراه رحم جدا شده باشد. این اتفاق با لکه بینی و خونریزی ناگهانی از واژن و درد شدید در ناحیه شکم و کمر همراه خواهد بود.

از دیگر علایم آن می‌توان به حساسیت و احساس سفتی رحم و انقباضات رحمی اشاره کرد. زمانی که جفت سالم نباشد به جنین مواد غذایی و اکسیژن کافی نمی‌رسد و در صورتی که خون وارد رحم شود و از واژن دفع نشود، فشار خطرناکی ایجاد خواهد کرد. پس اگر احساس کشش همراه با خونریزی ناگهانی یا ورم شدید در ناحیه رحم دارید با متخصص مشورت کنید.

5/5 - (1 امتیاز)

دکتر داروساز و فعال در حوزه سلامت بانوان. چند سالی هست که از دانشکده علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی فارغ التحصیل شدم و از همان روزهای نخست به فکر ایجاد تحولی بزرگ در زندگی بانوان ایرانی و جامعه سلامت آنلاین بودم. مینت ساخته شده تا بانوان ایرانی در سلامتی کامل به سر ببرند و از زندگی خود بیشتر لذت ببرند.

یک نظر

  1. Fatemeh

    با عرض سلام و خسته نباشی:خانم دکتر ی سوال داشتم من دوهفته بود پریود بودم وقتی تموم شد بعد 3 الی 4 روز دوباره پریود شدم خواستم بدونم باردار هستم یا ن اصلا ربطی به باردار شدن داره یا نداره

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.