نکاتی درمورد حالت تهوع بارداری

حالت تهوع بارداری بدون استفراغ از چه زمانی آغاز میشود؟ + راهکارهای تسکین

حالت تهوع صبحگاهی، دل پیچه و استفراغ از علائم طبیعی و مشکلات بارداری هستند که برخی زنان آنها را تجربه میکنند. حالت تهوع صبحگاهی یکی از نخستین نشانه های بارداری است که در ۸۰ درصد زنان باردار رخ می دهد. اما ممکن است آن ها این نوع از حالت تهوع را با حالت تهوع پریودی اشتباه بگیرند. در این مقاله در رابطه با حالت تهوع بارداری بیشتر صحبت می کنیم.

دانلود اپلیکیشن

ما کاربرانی زیادی را در اپلیکیشن مینت داریم که موفق شده اند چرخه بارداری خود را با این برنامه نظارت کنند و از جزئیات هفته به هفته بارداری که شامل علائم و وضعیت سلامت مادرو جنین اطلاع داشته باشند. به این جمع چندهزار نفری بپیوندید!

آشنایی با علائم شایع بارداری در بارداری هفته به هفته چرخه بارداری اپلیکیشن مینت

آشنایی با علائم شایع بارداری در بارداری هفته به هفته چرخه بارداری اپلیکیشن مینت

حالت تهوع در زنان باردار

با به کار بردن چندین راهکار خود درمانی می توان این وضعیت ناراحت کننده را کنترل کرد. بر خلاف نام صبحگاهی، این حالت تهوع ممکن است در هر ساعت روز ایجاد شود.

اما معمولا حالت تهوع بارداری چه زمانی آغاز می شود و علائم و راه های درمان ان چیست؟ اینها سئوالاتیست که در مقاله امروز به آنها پاسخ می دهیم.

علائم حالت تهوع حاملگی

نشانه های زیر نشان میدهند شما درحال تجربه یکی از علائم شایع بارداری هستید:

حالت تهوع

کاهش اشتها

استفراغ

علائم روحی مثل افسردگی و اضطراب

دلایل احتمالی حالت تهوع صبحگاهی در بارداری چیست؟

جالب است بدانید که هنوز دلیل مشخصی برای این وضعیت پیدا نشده است ولی ترکیبی از فاکتورهای متابولیک و فیزیکی نقش چشمگیری در بروز آن دارد که شامل موارد زیر می شود:

بالا رفتن هورمون ها از جمله هورمون استروژن

نوسان و بالا و پایین شدن فشار خون که مشخصا شامل افت فشار خون می شود.

تغییر سوخت و ساز مربوط به کربوهیدرات ها

به خاطر بسپارید که بسیاری از تغییرات شیمیایی و جسمی در دوران بارداری اتفاق می افتند.

حالت تهوع دارم، اما مطمئن نیستم باردار هستم، چطوری باید بفهمم؟!

این سوال، یکی از سوالات مکرری است که اکثر مخاطبان مینت، پس از خواندن این مقاله از ما می پرسند!

در پاسخ باید بگوییم که در بارداری عوامل مختلفی مانند زمان رابطه با توجه به سیکل قاعدگی و تخمک گذاری، تعداد رابطه، نوع رابطه، منظم یا نامنظم بودن پریودها و… تاثیر گذار هستند، همچنین بارداری علائم زیادی دارد اما صرف اینکه یکی از این علائم را داشته باشید، حتما نشانه این نیست که باردار هستید بلکه باید همه این علائم و عوامل را در کنار هم بررسی کنید تا در نهایت بتوان در رابطه با احتمال بارداری به جمع بندی رسید.

به همین دلیل تصمیم گرفتیم به کمک پزشکان مینت، قسمت تست بارداری آنلاین اپلیکیشن مینت را راه اندازی کنیم. در این قسمت باید به سوالات زیادی پاسخ دهید تا شرایطتان کاملا مشخص شود و پس از آن با توجه به شرایط و علائمی که دارید، احتمال بارداریتان مشخص می شود.

نمونه ای از پاسخ های تست بارداری آنلاین اپلیکیشن مینت

نمونه ای از پاسخ های تست بارداری آنلاین اپلیکیشن مینت

برای دسترسی به این قسمت، کافیست اپلیکیشن را از طریق لینک زیر دانلود کنید و سپس اگر قصد بارداری دارید، گزینه می خواهم باردار شوم و اگر قصد جلوگیری دارید، گزینه جلوگیری از بارداری را انتخاب کنید و به سوالات آن پاسخ دهید. دانلود اپلیکیشن

حالت تهوع بارداری چه تفاوتی با حالت تهوع پریود دارد؟

یکی از علائم مشترک سندروم پیش از قاعدگی و علائم ابتدایی بارداری، داشتن حالت تهوع است که ممکن است داشتن چنین شرایطی شما را گمراه کند که آیا باردار هستید یا در حال نزدیک شدن به آغاز خونریزی ماهانه هستید. تفاوت بسیار ناچیزی بین حالت تهوع و حالت تهوع سندروم پیش از قاعدگی وجود دارد.

آن هم این است که حالت تهوع بارداری در اکثر بانوان، صبحگاهی بوده و با گذشت زمان در طول روز کاهش پیدا می کند و زمان ایجاد حالت تهوع بارداری پس از گذشت موعد پریود است و بلافاصله پس از لقاح و لانه گزینی در خانم باردار ایجاد نمی شود. چون علت ایجاد حالت تهوع بارداری، میزان ترشح هورمون HCG از جنین است و در روزهای ابتدایی لقاح، سطح این هورمون بسیار ناچیز بوده و بعد از گذشت موعد پریود و پریود نشدن به عدد بالا تر از 10 در خون قابل شناسایی است. اما حالت تهوع قاعدگی، بیشتر در یک هفته مانده به پریود شدن ایجاد شده و هرچقدر به زمان پریود نزدیک می شوید، شدت آن رو به افزایش است و در هر زمانی از شبانه روز، ممکن است همراه شما باشد و با سایر علائم سندروم پیش از قاعدگی که در سیکل های گذشته نیز آن را تجربه می کنید، همراه است. پس با کمی شناخت و دقت از بدن خود می توانید به راحتی این دو را راحت از هم تفکیک کنید.

چرا زنان باردار حالت تهوع صبحگاهی را تجربه می کنند؟

حالت تهوع بدون استفراغ

حالت تهوع بدون استفراغ

پژوهشگران علوم پزشکی هنوز نتوانسته ­اند دلیل اصلی این حالت را بیابند. با این حال واکنش بدن نسبت به هورمون بارداری ، hCG، به عنوان یکی از دلایل احتمالی آن در نظر گرفته می شود. hCG هورمونی است که پس از اتصال تخمک بارور شده به دیواره رحم، در بدن ترشح می­شود.

آیا می توان از حالت تهوع و دل پیچه دوران بارداری پیشگیری کرد؟

از آنجایی که حالت تهوع باداری در 80 درصد زنان باردار رخ می دهد، اجتناب کردن از آن امری تقریباً غیرممکن است. با این حال برخی زنان در کل هیچ نشانه ای از آن را در خود مشاهده نمی­کنند. اگر شما هم جزو این 80 درصد هستید برخی نکات و راهکارهای احتیاطی وجود دارند که می توانند در مدیریت و به حداقل رساندن این علائم برایتان مفید باشند.

در برخی موارد مصرف ویتامین B6 در دوران حاملگی می­تواند شدت حالت تهوع را کمتر کند.

دلایل بروز

دلایل اصلی حالت تهوع بارداری نامشخص هستند اما چندین دلیل وجود دارند که ممکن است این حس را توجیه کنند.

افزایش میزان هورمون hCG:

یکی از دلایل محتمل این حالت می­تواند واکنش بدن به افزایش میزان این هورمون بارداری باشد. hCG هورمونی است که بدن پس از اتصال تخمک بارور شده به دیواره رحم آن را تولید می­کند.

دل پیچه و استفراغ همراه با حالت تهوع می­تواند نشان دهنده تلاش بدن برای تطبیق یافتن با هورمون­های در حال تغییر باشد.

حالت تهوع بارداری تا چه حد ممکن است شدید شود؟

شرایط حاملگی در هر فرد منحصر به فرد است و درمورد حالت تهوع نیز همین وضعیت وجود دارد و شدت آن در افراد مختلف، متفاوت است. در برخی زنان ممکن است این علائم با دل پیچه خفیف و درد معده چندین مرتبه در روز همراه باشد. از سوی دیگر حدود 1 درصد از زنان، دچار حس استفراغ بسیار شدید می­شوند که وضعیت هایپرمسیس گراویداروم نام دارد. در این بیماری زنان دل پیچه شدید، استفراغ مداوم، کاهش وزن، و عدم تعادل الکترولیتی را تجربه می کنند.

گاهی اوقات در چنین مواردی لازم است که فرد بستری شود و برخی زنان نیز برای حفظ سلامتی خود به غذا دهی لوله ای و/یا تزریق وریدی نیاز خواهند داشت.

استفراغ شدید بارداری

استفراغ شدید hyperemesis gravidarum از هر هزار زن باردار، یک نفر را درگیر میکند. علائم این وضعیت شامل تکرر استفراغ، کاهش وزن و کم آبی می شود. برای درمان این وضعیت معمولا دستور بستری تجویز می شود و باید مصرف مایعات و مواد مغذی را بیشتر کرد.

درصورت بی توجهی به مشکل و درمان نشدن مشکلات زیر سلامت شما را تهدید میکند:

عدم تعادل در الکترولیت های بدن

افسردگی شدید و اضطراب

سوء تغذیه جنین

مشکلات شدید برای ارگان های حیاتی مثل کبد، قلب، کلیه ها و مغز

چگونه می­توان حالت تهوع بارداری را درمان کرد؟

با استفاده از برخی راهکارهای خود درمانی، راهکارهای خانگی، و روش­های درمانی طبیعی می­توانید این حالت را به میزان زیادی کاهش دهید. در ادامه چندین راهکار مطرح شده­اند که بهتر است آنها را به خاطر بسپارید:

  • ویتامینها:

در برخی موارد مصرف ویتامین B6 در دوره بارداری می­تواند شدت حالت تهوع را کاهش دهد. با پزشک خود در مورد مصرف و دوز مصرفی این ویتامین مشورت کنید.

  • زنجبیل:

مصرف زنجبیل

مصرف زنجبیل

زنجبیل می تواند دل پیچه ناشی از حالت تهوع بارداری را کاهش دهد. خوردن یا نوشیدن مواد غذایی و نوشیدنی­ های حاوی زنجبیل می تواند یک روش طبیعی برای کاهش شدت این علائم باشد.

  • وعده های غذایی کم حجم و متعدد داشته باشید:

به جای وعده­ های غذایی محدود­تر و سنگین، سعی کنید در طول روز چندین وعده غذایی سبک داشته باشید. این کار کمک می­کند سیستم گوارشی تحت فشار نباشد و هضم غذا آسان تر شود.

  • مایعات فراوان بنوشید:

استفراغ ناشی از حالت تهوع بارداری می­تواند آب بدن را کاهش دهد و علائم را تشدید کند. در روز مقادیر کمی آب را به طور مداوم مصرف کنید تا بتوانید آب بدن را حفظ کنید.

  • از مصرف غذاهای تند و سنگین خودداری کنید:

غذاهای بسیار تند یا شیرین می­توانند معده را اذیت کرده و باعث دل پیچه شوند. بهتر است از مصرف اینگونه غذاها و غذاهایی که بو و طعمشان در شما حالت تهوع ایجاد می­کند خودداری کنید.

غذاهای سبک و ساده­ ای را میل کنید که به سادگی هضم می­شوند.

  • طب فشاری:

مطالعات نشان داده ­اند که فشار درمانی مچ می­تواند علائم حالت تهوع را کاهش داده و به عنوان روشی جایگزین برای کاهش درد به کار رود.

  • حمایت عاطفی:

اضطراب و استرس اضافی می­تواند بیماری را تشدید کند. احساس حمایت از سوی دوستان و خانواده می­تواند به کاهش احساس درد کمک کرده و علائم بیماری را کنترل کند.

چه زمانی حالت تهوع بارداری پایان می یابد؟

در بسیاری از زنان حالت تهوع به عنوان یکی از علائم بارداری معمولاً از هفته 5 یا 6 بارداری آغاز می­شود و در هفته­ های 12 یا 14 پایان می یابد. در تعداد محدودی از زنان – حدوداً %10 – ممکن است تا هفته 20 هم طول بکشد. در برخی موارد نادرتر حالت تهوع بارداری تا پایان دوره بارداری باقی خواهد ماند.

حالت تهوع حاملگی در % 80 درصد زنان باردار رخ می دهد و اغلب یکی از نخستین نشانه های بارداری است.

دل پیچه مداوم و استفراغ از نشانه های حالت تهوع بارداری هستند که از هفته ششم بارداری آغاز شده و معمولاً تا هفته 12 الی 14 ادامه دارد. در بسیاری از موارد با درمان­های خانگی مانند مصرف زنجبیل، تقسیم وعده­های غذایی به وعده­ های بیشتر و سبک­تر و مصرف مداوم آب و مایعات می­توان آن را کنترل کرد. حدود %1 زنان در دوره بارداری حالت تهوع شدید را تجربه می­کنند که به آن هایپرمسیس گراویداروم گفته می­شود و طی آن فرد ممکن است به بستری شدن نیاز پیدا کند. در صورت وجود استفراغ شدید، تیره شدن رنگ ادرار، سرگیجه مکرر و رفلکس معده، با پزشک خود مشورت کنید و راه درمان مناسب خود را بیابید.

حالت تهوع صبحگاهی و سلامت نوزاد

این موضوع که مبادا حالت تهوع مشکلی برای سلامت جنین درست کند بعضی از مادران آینده را نگران کرده است. استفراغ احتمالا به عضلات شکم فشار وارد میکند و باعث بروز دردهای موضعی می شود. اما به طور کلی استفراغ خطری برای نوزاد ندارد. فراموش نکنید که جنین در کیسه مایع امنیوتیک کاملا درامان است.

جالب است بدانید که مطالعات متعددی در مورد ارتباط حالت تهوع ملایم با کاهش خطر سقط جنین گزارش داده اند. هرچند استفراغ طولانی که باعث کم آبی و کاهش وزن می شود کاری میکند تا مواد مغذی به اندازه کافی به جنین نرسد و خطر تولد نوزاد کم وزن بیشتر شود.

توجه کنید که اگر حالت تهوع و استفراغ دارید و متوقف نمی شود لازم است حتما به ماما اطلاع بدهید.

خرافات درمورد حالت تهوع در دوران بارداری

بله مشخص است که تهوع صبحگاهی مربوط به بارداری تأثیر چشمگیری بر کیفیت زندگی شما میگذارد و مانع فعالیت های روزانه، فعالیت های اجتماغی و حتی مراقبت از فرزندانتان می شود.

زنانی که به عنوان مادران آینده چنین وضعیتی را تجربه میکنند همچنین فشار روانی زیادی را متحمل می شوند که شامل اضطراب و افسردگی می شود. این وضعیت باعث بروز خرافه هایی می شود در مورد اینکه حالت تهوع صبحگاهی کاملا جنبه روانی دارد و یعنی ترس و اضطراب زن باعث ناراحتی های جسمی او می شود. البته در این مورد هیچ پژوهشی انجام نشده است.

سخن مینت با شما: چند نکته تکمیلی

حدود دو سوم همه زنان باردار حالت تهوع دوران بارداری را تجربه میکنند. دلایل احتمالی به افزایش سطح هورمون ها، نوسانات فشار خون و تغییر در سوخت و ساز کربوهیدرات برمیگردد.

حالت تهوع شدید به استفراغ بارداری یا hyperemesis gravidarum معروف است که باعث بستری شدن فرد می شود.

علائم حالت تهوع بارداری احتمالا با خوردن مقداری بیسکویت خشک پس از بیدار شدن از خواب کمتر می شود. همچنین خودداری از خوردن و بوییدن غذاهای خاص، نوشیدن آب و مایعات فراوان و انتخاب غذاهای پرکربوهیدرات و پرپروتئین را توصیه میکنیم.

منبع: betterhealth

4/5 - (26 امتیاز)

دکتر داروساز و فعال در حوزه سلامت بانوان. چند سالی هست که از دانشکده علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی فارغ التحصیل شدم و از همان روزهای نخست به فکر ایجاد تحولی بزرگ در زندگی بانوان ایرانی و جامعه سلامت آنلاین بودم. مینت ساخته شده تا بانوان ایرانی در سلامتی کامل به سر ببرند و از زندگی خود بیشتر لذت ببرند.

یک نظر

  1. الهه میرزایی

    سلام از آخرین پریودی من و شروع شدن حالت تهوع های من دقیقا ده ماه من در دوران که حالت تهوع داشتن فکر می کردم که حامله ام ولی الان نزدیک ۱۰ ماه از اون زمان میگذره حامله هستم شکمم هم بزرگ شده تمام علائم را دارم سونوگرافی هم رفتم نرفتم �ی دقیقاً نمی‌دانم آیا اشتباه کرده ام که در دورانی که حالت تهوع داشته ام فکرکرده ام که بارداربودم جواب لطفا،

  2. کوثرفتحی

    سلام خسته نباشین من امروز 6 روزه از پریودیم گذشته و صبح ها حالت تهوع دارم بالا نمیارم اما حالتشو دارم. و شکم پیچه و خستگی و خواب الودگی زیاد ایابنظرتون نشانه بارداریه

  3. بی نام سکوت

    دوستان مامانای عزیز هرکسی نازایی داره یا به هردلیلی باردار نمیشع من یه دکتری سراغ دارم براشون

  4. Sedy

    سلام ،من چند روزه حالت تهوع دارم ،به پریودم هم ۹روز مونده ،اولش گفتم شاید بخاطر اینه که روزه ام ولی حتی یه روز هم روزه نگرفتم که باز تکرار شد ،ممنون میشم جواب بدین

  5. بیتا سرایی

    سلام خانم دکتر من ۱۸ سالمه و باکرم ی رابطه خیلی کوچیک داشتم ک منی وارد رحم نشد ۱ هفته بعدش من پریود شدم ب مدت ۳ روز پریود بودم حموم ک کردم خون ریزی قطع شد بعد از ی روز قطع. شدن لکه دیدم فقط ی لکه خیلی ریز که فقط همون یبار دیدم بعدش ترسیدم ۱۲ روز بعد از رابطه تست دادم منفی بود یکمی حالت تهوع دارم خیلی میترسم که باردار باشم من قرص هورمونی و ویتامین مصرف میکنم ینی امکان بارداریم هست ؟

  6. دکتر شهبازی نویسنده

    سلام عزیزم. لطفا به آیدی تلگرام @nikaatsupport یا دایرکت اینستاگرام مسیج بدید

  7. مریم محمدپور

    سلام خسته نباشید من 4 ماهه برای بارداری اقدام کردم بی نتیجه بود این ماه هم اقدام کردم و تخمدان سمت چپ تیر میکشه ضعف و بی حالی و کمر درد و پایه چپم هم درد میکنه و الان 10 روز هم مونده به پریودی آیا ممکنه که باردار باشم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.