عفونت ادراری در دوران بارداری: دکتر فائزه شهبازی

عفونت ادراری در دوران بارداری یکی از مشکلات بارداری است که می‌تواند هر بخشی از دستگاه ادراری، از مجاری ادراری گرفته تا مثانه و کلیه‌ها را درگیر کند. احتمال بروز عفونت ادراری در زنان نیز بیش از مردان است.

عفونت ادراری چیست؟

عفونت مجاری ادراری زمانی بروز می‌کند که جمعیت باکتری‌های مضر در مکانی که ادرار از آن خارج می‌شود افزایش ‌یابد. در دوران بارداری احتمال بروز این عفونت بالاست زیرا با رشد جنین، رحم نیز بزرگ شده و به مثانه و مجاری ادراری فشار می‌آورد‌. به دنبال این فشار، مجاری مسدود شده و ادرار به درستی تخلیه نمی‌شود. در این شرایط احتمال رشد باکتری‌های مضر افزایش می‌یابد و زمینه‌ساز بروز عفونت ادراری در دوران بارداری می‌شود. عفونت، از پایین مجاری ادراری می‌تواند به مثانه و کلیه‌ها کشیده شود.

نشانه‌ها و علایم عفونت ادراری چیست؟

عفونت ادراری در دوران بارداری گاه بدون علامت است اما از علایم و نشانه‌های شایعی که ممکن است دچار آن شوید می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • احساس سوزش هنگام دفع ادرار
  • رنگ تیره ادرار
  • تکرر ادرار و حجم کم ادرار
  • بوی بد ادرار
  • درد در پایین شکم و کمر
  • تب
  • تهوع
  • مقاربت جنسی دردناک

خانم‌ها مخصوصا در دوران حاملگی باید مراقب این نوع علایم باشند زیرا می‌تواند بارداری آنها را به خطر بیاندازد.

عفونت ادراری چطور تشخیص داده می‌شود؟

درصورتی که گمان می‌کنید به عفونت ادراری مبتلایید بهتر است سریعا به متخصص مراجعه کنید‌. برای تشخیص عفونت، آزمایش ادرار تجویز می‌شود. ادرار در حالت طبیعی شفاف و کمی زرد است اما در صورت بروز عفونت، کدر شده و بوی بدی می‌دهد. برای تشخیص نوع باکتری‌های دخیل در بروز عفونت، ادرار را کشت می‌دهند.

عفونت ادراری در دوران بارداری را چطور می‌توان درمان کرد؟

بعد از تشخیص عفونت، برای درمان آن می‌توان از آنتی‌بیوتیک‌ها استفاده کرد که شایع‌ترین درمان در دوران بارداری برای رفع عفونت ادراری است. آنتی‌بیوتیک‌های تجویزی عمدتا از نوع پنی‌سیلین‌ها و ماکرولیدها هستند که از آن‌جمله می‌توان به پنی‌سیلین، آموکسی‌سیلین، آزیترومایسین و اریترومایسین اشاره کرد. سایر آنتی‌بیوتیک‌ها از جمله فلوئوروکینولون‌ها و سولفونامیدها برای جنین خطرناک هستند و نباید مصرف شوند. بهترین کار این است که در صورت ابتلا به عفونت حتما با متخصص مربوطه در مورد نوع آنتی‌بیوتیکی که می‌توانید مصرف کنید صحبت کنید. مصرف دارو را برای مدت 3 تا 7 روز باید ادامه دهید و دوره درمان را کامل کنید،در غیر این صورت احتمال مقاوم شدن باکتری‌ها به آنتی‌بیوتیک وجود دارد.

آیا عفونت ادراری در دوران بارداری می‌تواند بر بارداری تاثیر منفی بگذارد؟

تاثیر منفی عفونت ادراری بر بارداری

تاثیر منفی عفونت ادراری بر بارداری

عفونت مجاری ادراری بعد از کم خونی مسئله‌ای جدی و شایع در زنان باردار است. عفونت ادراری گاه بدون علامت بوده و تا درگیری کلیه‌ها پیشرفت می‌کند. این موضوع نه تنها سلامت خانم باردار بلکه سلامت جنینش را هم به خطر می‌اندازد. عفونت کلیه‌ها یا پیلونفریت سبب کاهش وزن نوزاد هنگام تولد شده و در صورتی که مادر مبتلا به عفونت پیشرفته مجاری ادراری باشد می‌تواند با کندی رشد ذهنی نوزاد نیز همراه شود. در موارد شدید حتی عفونت زمینه‌ساز سقط جنین و افزایش مرده‌زایی است. پس پاسخ این سئوال که آیا عفونت بر بارداری اثر منفی دارد به زبان ساده و خلاصه بله است.

چطور می‌توان از بروز عفونت ادراری در دوران بارداری پیشگیری کرد؟

در بارداری، از آنجایی که عفونت می‌تواند بر سلامت مادر و جنین اثر منفی بگذارد، پیشگیری حرف اول را می‌زند. هرگز نمی‌توان احتمال بروز عفونت مجاری ادراری را به صفر رساند اما با چند اقدام پیشگیرانه می‌توان تا حدی احتمال بروز عفونت ادراری در دوران بارداری را کاهش داد:

  • در روز حداقل 8 لیوان آب بنوشید تا بدن دچار کم آبی نشود.
  •  پس از ادرار کردن همیشه از جلو به عقب اندام را بشویید.
  •  قبل و بعد از مقاربت جنسی ادرار کنید.
  • از شستن داخل واژن خودداری کنید.
  • بجای نشستن در وان، دوش بگیرید.
  •  شلوار گشاد را جایگزین شلوارهای تنگ کنید.
  • لباس‌های زیر از جنس نخ و پنبه بپوشید.

سئوالات متدوال در مورد عفونت مجاری ادراری:

از آنجا که عفونت ادراری در دوران بارداری مسئله‌ای شایع است، به برخی سئوالات متداول در رابطه با آن پاسخ می‌دهیم:

آیا عفونت ادراری در دوران بارداری می‌تواند بر جواب تست بارداری تاثیر بگذارد؟

آزمایش بارداری به منظور شناسایی هورمون گنادوتروپین جفتی انسان (hCG) طراحی شده است. این هورمون هنگامی که تخمک بارور شده در دیواره رحم لانه‌گزینی کند، توسط جفت تولید می‌شود. از طرف دیگر عفونت‌ها و اثرات جانبی آنها مانع از تولید این هورمون در بدن خواهند شد. به همین دلیل قبل از اقدام به بارداری در صورتی که مبتلا به عفونت مجاری ادراری هستید باید آن را درمان کنید.

آیا عفونت مجاری ادراری می‌تواند نشانه بارداری باشد؟

خیر از جمله علایم بارداری ابتلا به عفونت مجاری ادراری نیست اما به دنبال مقاربت محافظت نشده ممکن است دچار عفونت‌هایی شوید که با بارداری همزمان می‌شوند.

آیا ممکن است علایم عفونت ادراری با بارداری اشتباه گرفته شود؟

در سه ماهه نخست بارداری ممکن است برخی علایم عفونت ادراری با علایم بارداری یکسان باشد. این علایم شامل خستگی، تکرر ادرار، کمردرد و تهوع است. از آنجایی که برخی علایم مشترک هستند حتما لازم است با متخصص در این رابطه مشورت کنید.

آیا عفونت ادراری می‌تواند از بارداری جلوگیری کند؟

عفونت مجاری ادراری در صورتی که درمان نشود می‌تواند پیشرفته شده و کلیه‌ها را درگیر کند‌. این موضوع بر کار کلیه‌ها، که دفع سموم از بدن است، تاثیر منفی گذاشته و سبب بروز اختلالاتی بر عملکرد سایر ارگان‌ها از جمله تخمدان‌ها می‌شود. این موضوع می‌تواند احتمال بارداری را کاهش دهد. از سوی دیگر به دلیل تغییر شکل بدن شرایط برای تجمع و رشد باکتری‌های مضر بالاست و عفونت می‌تواند به راحتی گسترش پیدا کند و با سرایت بر کلیه‌ها حتی بارداری را تهدید کند. پس اگر متوجه ابتلا به عفونت ادراری شدید حتما با پزشک مشورت کنید.

5/5 - (1 امتیاز)

دکتر داروساز و فعال در حوزه سلامت بانوان. چند سالی هست که از دانشکده علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی فارغ التحصیل شدم و از همان روزهای نخست به فکر ایجاد تحولی بزرگ در زندگی بانوان ایرانی و جامعه سلامت آنلاین بودم. مینت ساخته شده تا بانوان ایرانی در سلامتی کامل به سر ببرند و از زندگی خود بیشتر لذت ببرند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.