علائم سقط جنین

علائم سقط جنین در سه ماهه نخست : دکتر فائزه شهبازی

یکی از ناراحت کننده ترین اتفاقاتی که ممکن است برای یک خانم پیش بیاید، سقط جنین است. هرچند که این مشکل در دوران بارداری بسیار بیشتر از آنچه که فکر کنید رخ می­دهد. حدود 8 الی 20 درصد زنان باردار پیش از هفته بیستم بارداری، سقط زودهنگام جنین را تجربه می­کنند و 80 درصد این سقط ­های زودهنگام در 12 هفته نخست بارداری رخ می­دهند. اگر باردار هستید، این مقاله شما را از تمام چیزهایی که باید درمورد علائم سقط زودهنگام و چگونگی پیشگیری از آن بدانید، مطلع خواهد کرد.

کنار آمدن با سقط جنین

سقط زود هنگام جنین به چه معناست؟

به از بین رفتن جنین در سه ماهه نخست بارداری، گفته می­شود. اکثر این سقط ها پیش از هفته دهم بارداری و حتی ممکن است پیش از آنکه فرد از باردار بودن خود مطلع شود، رخ دهند.

سقط زود هنگام جنین چقدر رخ می­دهد؟

متاسفانه این نوع از سقط جنین بسیار رایج است. در واقع، یکی از رایج­ترین مشکلات در بارداری است. طبق پژوهش­ های انجام شده، حدود 8 الی 20 درصد زنان باردار این مشکل را تجربه خواهند کرد.

تاثیرات سقط جنین روی بدن

سقط جنین تاثیرات فیزیکی، ذهنی و احساسی روی بدن و ذهن خواهد داشت. زنانی که این مشکل را تجربه می­کنند ممکن است برای بهبودی کامل به چند هفته یا یک ماه زمان نیاز پیدا کنند. بهبودی ذهنی و احساسی او به حمایت اطرافیان و خودش بستگی دارد.

موارد زیر از جمله تاثیرات رایجی هستند که سقط زود هنگام جنین از خود به جای می­گذارد و ممکن است میزان آنها در افراد مختلف، متفاوت باشد:

  • خونریزی واژینال
  • خونریزی خفیف یا لکه بینی
  • درد ناحیه پایین شکم
  • احساس درد و حساس شدن سینه ­ها
  • تغییرات هورمونی

اگر خانمی پس از این مشکل دچار عفونت شود ممکن است موارد زیر را تجربه کند:

  • تب
  • لرز
  • احساس درد در ناحیه زیر شکم
  • ترشح بد بوی واژن
علائم وقوع

علائم وقوع

چه چیزی سبب وقوع این مشکل می­شود؟

برای پیشگیری از وقوع اتفاق ناگواری همچون سقط، ابتدا باید عوامل ایجاد کننده آن را بشناسیم. در این بخش به بررسی علل وقوع و چگونگی پیشگیری از آن می­پردازیم.

  • سبک زندگی ناسالم

اینکه یکی از رایج ­ترین علل، سبک زندگی ناسالم است، چندان تعجب آور نیست. زنانی که در دوران بارداری مواد مخدر، الکل و تنباکو مصرف می­کنند، بیشتر مستعد سقط جنین هستند. بنابراین باید پیش از اقدام به باردار شدن، عادات خود را کنترل کنید. اگر بارداری ناخواسته است، باید سریعاً عادات مضر خود را کنار بگذارید.

  • اختلال کروموزومی

تخمک یا اسپرم معیوب می­تواند منجر به سقط شود. اینگونه مشکلات در تخمک، بیشتر در زنان بالای 35 سال به وجود می­آیند. متاسفانه هیچ راهکاری برای پشگیری از اختلالات کروموزومی وجود ندارد.

  • جفت معیوب

مشکل دار بودن جفت، اندامی که وظیفه تامین اکسیژن و مواد غذایی جنین را به عهده دارد، می­تواند سبب این مشکل شود. در دوران بارداری مرتباً با پزشک/ماما خود مشورت کنید تا از خوب بودن اوضاع مطمئن شوید.

  • دیابت کنترل نشده

زنان مبتلا به دیابت، باید پیش از اقدام به بارداری، بیماری خود را کنترل کنند. دیابت نوع 2 که کنترل کمی روی آن وجود دارد و یا اصلا کنترل نشده است می­تواند منجر به سقط جنین در سه ماهه نخست بارداری شود.

  • بیماری

بیماری­هایی همچون ایدز، سرخچه، سیفیلیس، مالاریا، کلامیدیا ، واژن باکتریال و سوزاک می­توانند خطر وقوع این مشکل را بالا ببرند.

  • دهانه رحم شل

دهانه رحم شل یا ضعیف، ممکن است پیش از رشد کامل جنین باز شود. این یک وضعیت غیرمعمول است اما بهتر است با پیشرفت بارداری، توسط پزشک معاینه شوید تا از عدم وقوع این وضعیت مطمئن شوید.

  • سن مادر

این خطر پا به پای سن مادر افزایش می­یابد. در زنانی که 35 ساله و یا مسن­تر هستند، خطر بیشتر است.

  • دارو

انواع خاصی از داروها می­توانند خطر این مشکل را افزایش دهند. برای مثال: NSAID ها (داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی)، رتونوئید، میزوپروستول و متوتروکساید. در دوران بارداری پیش از استفاده از هرگونه دارو، با پزشک مشورت کنید.

علائم

علائم

علائم سقط زود هنگام جنین

اکنون که با علل سقط و نحوه پیشگیری از آنها تا حد ممکن آشنا شده­ اید، لازم است با علائم آن نیز آشنا شوید تا در صورت مشاهده، سریعاً کمک پزشکی دریافت کنید.

اگر در دوران باداری علائم زیر را مشاهده کردید، بهتر است در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید:

  • خونریزی

یکی از رایج­ترین علائم سقط جنین، خونریزی واژینال است. با این حال خونریزی همواره به معنای سقط جنین نیست.

  • دل درد

دل­درد ها ممکن است خفیف یا شدید باشند، معمولاً ناحیه پایین شکم را درگیر می­کنند و بیشتر مشابه دل درد دوران قاعدگی هستند. دل درد خفیف همیشه نمی­تواند نشان دهنده این مشکل باشد. با این حال، اگر دل درد دارید، و درد آن شدید شد (به ویژه اگر تنها در یک سمت بدن آن را احساس کردید)، سریعاً به بیمارستان مراجعه کنید.

  • کمردرد

کمردرد شدید می­تواند نشان دهنده سقط جنین یا عفونت باشد. اگر کمردرد شدید و ناگهانی داشتید، سریعاً به پزشک مراجعه کنید.

سقط مکرر: علل احتمالی آن

برخی از زنان چندین بار سقط جنین را تجربه می­کنند که این خود می­تواند منجر به افسردگی و دلسردی آنها شود. چه چیزی سبب وقوع مکرر سقط جنین می­شود؟ و چگونه می­توان از آن پیشگیری کرد؟

علل وقوع مجدد سقط جنین ، مشابه علل نخستین سقط جنین هستند، برای مثال اختلالات کروموزومی یا ژنیتیکی، عادات مضر و بیماری­ها از جمله این عوامل هستند. خطر وقوع مجدد سقط پس از نخستین سقط جنین افزایش می­یابد. با این حال حدود 85 درصد از زنانی که سقط جنین تجربه می­کنند، بارداری بعدیشان موفق خواهد بود.

پزشکان برای زنانی که سقط جنین را تجربه می­کنند، آزمایشات کامل پزشکی، فیزیکی و ژنتیکی تجویز می­کنند تا مشکل را بیابیند. هنگامی که علت مشخص شد، فرد تحت درمان قرار می­گیرد تا احتمال موفقیت ­آمیز بودن بارداری بعدی بیشتر شود.

کنار آمدن با سقط جنین

خانمی که به تازگی سقط داشته است

خانمی که به تازگی سقط داشته است

این مشکل برای تمام خانواده، حادثه ­ای غم انگیز است به ویژه برای مادر.

چرا که علاوه بر ناراحتی­ های ذهنی، تأثیرات فیزیکی آن را هم متمحل می­شود. در ادامه چندین راهکار را برای بهبود یافتن پس از تجربه سقط، عنوان کرده ایم.

پس از اینکه خانمی علائم سقط جنین را تجربه می­کند، باید تحت نظر قرار بگیرد. برای پیشگیری از ایجاد مشکلاتی همچون عفونت، از فردی متخصص کمک بگیرید و معاینات لازم را انجام دهید. سقط جنین، چه زودهنگام باشد و چه غیر از آن، فشار زیادی به بدن خانم­ها وارد می­کند. بنابراین بهبودی پس از آن از طریق دارو و استراحت ممکن می­شود.

زنانی که علائم سقط جنین را تجربه می­کنند، باید زمان کافی داشته باشند که از لحاظ فیزیکی، احساسی و ذهنی بهبود یابند. شریک زندگی و خانواده در این بهبودی نقش بسزایی دارند. سیستم حمایتی قوی، کلید پروسه بهبودی است. با این حال، باید به زنان اجازه داد به هر نحوی که راحت­تر هستند با این مسئله کنار بیایند.

در صورت وقوع علائم سقط جنین از کجا می­توان کمک گرفت؟

اگر احساس می­کنید در حال تجربه این مشکل هستید، می­توانید با نزدیکترین واحد اورژانس نزدیک به خود تماس بگیرید و اگر علائم آن شدید شدند، به اورژانس مراجعه کنید. اگر علائم خفیف هستند و احساس درد ندارید، با پزشک خود تماس بگیرید و ایشان را از این علائم مطلع کنید. آنها می­توانند شما را راهنمایی کنند چه کار کنید و ممکن است توصیه کنند در منزل بمانید.

3.9/5 - (19 امتیاز)

دکتر داروساز و فعال در حوزه سلامت بانوان. چند سالی هست که از دانشکده علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی فارغ التحصیل شدم و از همان روزهای نخست به فکر ایجاد تحولی بزرگ در زندگی بانوان ایرانی و جامعه سلامت آنلاین بودم. مینت ساخته شده تا بانوان ایرانی در سلامتی کامل به سر ببرند و از زندگی خود بیشتر لذت ببرند.

یک نظر

  1. محبه

    سلام خانم دکتر…یازده هفته ۴ روزمه دیشب بعد از نزدیکی دچار خونریزی شدم…نگرانم از دیشب لک زیادی ندیدم…زیر دل من هم درد ندارم..تا امشب که پس آوردم از فشار نزدیک دو سه قطره دوباره خون سیاه آمد…شیاف پروژسترون هم ۱۲ ساعتی گذاشتم لطفا راهنمایی کنید..خواهش میکنم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.