سه ماه دوم بارداری

3 ماه دوم بارداری: چالش‌ها و نکاتی که باید در سه ماه دوم بارداری رعایت کنید

بارداری کلاً در معمولی‌ترین حالت دارای سه دوره سه ماهه است که ما در این مقاله می‌خواهیم درباره دوره دوم یعنی ماه 3 تا 6 بارداری صحبت کنیم. احتمالاً شما که دارید این مطلب را می‌خوانید با موفقیت دوره اول یا سه ماه اول بارداری را گذرانده-اید و به دنبال نکته‌ها و مراقبت‌هایی هستید که باید در این سه ماه انجام دهید، نگران نباشید ما به کمک شما آمده‌ایم و می‌خواهیم درباره سه ماه دوم بارداری به شما اطلاعاتی دهیم که امیدواریم به کارتان بیاید.

شما در همه هفته‌های بارداری باید مراقب سلامتی خود و جنین درون شکمتان باشید و به دکتر مراجعه کنید. سه ماه دوم بارداری از هفته 14 بارداری شروع و در هفته 27 بارداری به اتمام می‌رسد. شما باید طی این چند هفته حداقل دو بار به دکتر مراجعه کنید، یک بار در هفته 16 تا بیست و یک بار در هفته 26 تا 30 باید این مراجعه‌ها انجام شود. این نکته را نیز به خاطر داشته باشید که حتماً آزمایش‌هایی را که در جلسات قبل داده‌اید را همراه با خود ببرید، حتی اگر جواب آن‌ها را گرفته باشید، وجود این آزمایش‌ها برای بررسی بیشتر و دقیق‌تر نیاز است.

تغذیه مناسب برای سه ماه دوم بارداری چیست؟

مهم-ترین نکته‌ای که باید به آن پرداخت تغذیه است زیرا شما با تغذیه مناسب تنها سلامت خود را تأمین نمی‌کنید بلکه سلامت فرزندتان نیز در گرو تغذیه صحیح یا غیر صحیح شما است. مواردی که در زیر معرفی می‌کنیم موادی هستند که هر مادر باردار باید در سه ماه دوم بارداری برای سلامتی خود و فرزندش استفاده کند، این مواد عبارت‌اند:

  • کلسیم

شما باید در دوران بارداری هر روز 1000 میلی گرم کلسیم مصرف کنید؛ اما اگر سن مادر باردار زیر 18 سال است باید حداقل هر روز 1300 میلی گرم کلسیم مصرف کند. شما با خوردن کلسیم به جنین درون شکمتان کمک می‌کنید تا استخوان‌هایش رشد کند و دندان‌هایش شکل گیرد. کلسیم می‌تواند به رشد ماهیچه، اعصاب و دستگاه گردش خون نوزاد شما کمک کند. شما با مصرف تخم مرغ، لبنیات، لوبیای سفید، بادام، سبزیجات، ماهی و آب میوه می‌توانید کلسیم دریافت کنید.

  • آهن

آهن یکی دیگر از موادی است که شما حتماً باید در دوران بارداری استفاده کنید. آهن اکسیژن را در نقاط مختلف بدن حمل می‌کند و در این دوران نیز اکسیژن را به فرزند شما می‌رساند. مصرف نکردن آهن کافی باعث کم خونی، زایمان زودرس، افسردگی پس از زایمان و… می‌شود. شما می‌توانید آهن را از گوشت، غذاهای دریایی، آجیل، سبزیجات، عدس و لوبیا دریافت کنید.

  • پروتئین

در این مرحله از بارداری یک بانوی باردار باید در ازای هر کیلو از وزنش 1.52 کرم پروتئین در روز مصرف کند. خوردن پروتئین به رشد مغز و بافت بدن فرزندتان کمک می‌کند، به علاوه کودک پروتئین برای رشد رحم و سینه‌های مادر نیز مفید است. آجیل، گوشت کم‌چربی، تخم مرغ، نخود، ماهی، لوبیا، عدس و… نیز موادی هستند که دارای پروتئین هستند و شما می‌توانید در این دوره از آن استفاده کنید.

  • فولات

به نوعی از ویتامین B فولات می‌گویند، فولیک اسید یک نوع ویتامین B مصنوعی است. شما حتماً باید در سه ماه دوم بارداری فولات را استفاده کنید، زیرا از بروز مشکلاتی مانند زایمان زودرس، نارسایی قلب مادرزادی و… جلوگیری می‌کند. هر خانم باید در روز حدود 400 الی 800 گرم فولیک اسید مصرف کند که استفاده از این مقدار در دوران بارداری کاملاً اجباری است. فولیک اسید و یا فولات در لوبیا چشم بلبلی، پرتقال، سبزیجات دارای برگ سبز تیره، غلات و… وجود دارد.

  • ویتامین D

این ویتامین برای رشد دندان و استخوان فرزندتان مفید است. شما باید در دوران بارداری 600 آی یو در روز ویتامین دی مصرف کنید و می‌توانید این ویتامین را از نور خورشید و مواد غذایی مانند پنیر، زرده تخم‌مرغ، نوشیدنی‌های غنی‌شده، جگر گوساله، روغن جگر ماهی و… می‌توانید دریافت کنید.

  • اسیدهای چرب امگا 3

اسیدهای چرب امگا 3 هم برای مادر و هم برای فرزند ضروری است. این ماده از مغز، قلب، چشم‌های شما و سیستم عصبیتان محافظت می‌کند و از زایمان زودرس جلوگیری می‌کند. این اسیدها را می‌توان درون دانه چیا، روغن ماهی، تخم کتان و ماهی‌های چرب یافت.

چه مواد غذایی را نباید در سه ماه دوم بارداری مصرف کرد؟

در بالا برخی از مواد غذایی را نام بردیم که سلامت بدن شما و جنین درونتان را حفظ می‌کنند، اما برخی از مواد غذایی نیز وجود دارند که نه تنها هیچ فایده‌ای نداند بلکه ممکن است ضرر بسیار زیادی به بدن شما برسانند این مواد عبارت‌اند از: ماهی خام، تخم مرغ خام، میگو، تن ماهی، گوشت خام، شیرین کننده‌های مصنوعی، لبنیات غیر پاستوریزه، چربی زیاد، نمک زیاد، مواد غذایی فرآوری شده و… سعی کنید حتماً به سلامت غذا اهمیت دهید.

بدن مادر در سه ماه دوم بارداری چه تغییراتی می‌کند؟

در سه ماه دوم بارداری و بین هفته 14 تا 28 ممکن است بدن شما دچار تغییراتی شود و شما شاهد علائمی باشید که عبارت‌اند از: کمر درد، شکم درد، درد کشاله ران، پدیدار شدن ترک‌های پوستی، لکه‌های پوستی، در دست و پا، ورم و بی حس شدن دست و پا، خارش بدن به خصوص دست و پا و شکم، معده درد، یبوست، افزایش وزن و…

بدن مادر نیز نسبت به هفته‌های پیشین به غیر از علائم بالا دچار تغییراتی مانند برآمدگی بیشتر شکم، تکرر ادرار کمتر، از بین رفتن حالت تهوع، درخشان شدن پوست، سرحال شدن و… می‌شود. کودک شما برای اولین بار در این دوره شروع به ورزش و لگد زدن می‌کند که این علائم بسیار خوبی است.

وضعیت مادر و جنین در سه ماه دوم بارداری

وضعیت مادر و جنین در سه ماه دوم بارداری

بدن کودک در سه ماه دوم بارداری چه تغییراتی می‌کند؟

جنین شما در این دوره دست و پایش را تکان می‌دهد و ورزش می‌کند، چشم‌هایش نور را احساس می‌کند، شروع به مکیدن انگشتانش می‌کند، عصب گوشش تکمیل می‌شود و صداهای شما را می‌شنود، جنسیتش مشخص می‌شود، ذخایر چربی بدن او رشد می‌کند و ریه‌های او شروع به رشد می‌کنند. کودک شما دچار تغییرات بسیار دیگری می‌شود که نمی‌توان همه آن‌ها را در این مقاله گنجاند.

در این مطلب چه گفتیم؟

بارداری یکی از دوران مهم زندگی همه بانوان است. یک مادر باید در این دوره علاوه بر اهمیت دادن به سلامت بدن خود باید به سلامت موجودی دیگر که در بدن او در حال رشد است اهمیت دهد. ما نیز سعی کردیم نکته‌هایی را درباره تغذیه به مادران یاد آور شویم تا بتوانند سلامت خود و فرزندشان را حفظ کنند.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
اشتراک‌گذاری

دکتر داروساز و فعال در حوزه سلامت بانوان. چند سالی هست که از دانشکده علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی فارغ التحصیل شدم و از همان روزهای نخست به فکر ایجاد تحولی بزرگ در زندگی بانوان ایرانی و جامعه سلامت آنلاین بودم. مینت ساخته شده تا بانوان ایرانی در سلامتی کامل به سر ببرند و از زندگی خود بیشتر لذت ببرند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.