بارداری یک تجربه شیرین و دوستداشتنی است که آرزوی هر خانمی است آن را تجربه کند. از نظر پزشکی دوران بارداری را به سه دوره سه ماهه تقسیم میکنند، سه ماهه اول بارداری مهمترین بخش در این 9 ماه است. برای این که دوران بارداری خوبی را سپری کنید باید اطلاعات شما از این دوران بالا باشد. در این مقاله شما را با نکات مهم سه ماهه نخست بارداری آشنا میکنیم.
از چرخه بارداری هفته به هفته اپلیکیشن مینت اپ غافل نشوید. با دانلود رایگان اپلیکیشن میتوانید چرخه انحصاری خود را داشته باشید و از تمامی علائم و وضعیت مادر و جنین از هفته اول تا هفته آخر باخبر باشید.

از هفته اول تا سیزدهم با چرخه بارداری اپلیکیشن مینت
تغییرات بدن مادر در سه ماهه اول بارداری
قبل از روزی که متوجه شوید که مادر شدهاید و یک جنین را در رحم خود پرورش میدهید تغییرات بدن شما آغاز شده است. در حقیقت با تغییرات هورمونی ناشی از لقاح و شروع بارداری این تغییرات آغاز میشود. مهمترین تغییرات و علائم بارداری که میتوان به آنها اشاره کرد به شرح زیر است:
حساسیت و تورم در سینهها
به محض این که عمل لقاح شکل میگیرد تغییرات هورمونی در بدن آغاز میشوند، ممکن است اولین نشانهها ایجاد حساسیت در پستانها باشد. بیشتر مادران تجربه درد سینهها در اوایل بارداری را تجربه میکنند، این تغییرات ممکن است تا پایان سه ماهه اول بارداری با شما همراه باشند.
حالت تهوع
آزاردهندهترین علامت بارداری که اکثر مادران باردار آن را تجربه میکنند حالت تهوع بارداری است، شدت و مدت آن در مادران متفاوت است، از آنجایی که این حالت بیشتر در زمانهای اول صبح و ناشتا بیشتر است به آن بیماری صبحگاهی میگویند، این حالت معمولا یک ماه بعد از عمل لقاح آغاز میشود، دلیل اصلی آن نیز میزان بالای تغییرات هورمونی است.
تکرر ادرار
یکی دیگر از علائم بارداری در سه ماهه نخست تکرر ادرار است، علت آن نیز بالا رفتن میزان فشار خون در ماه اول و کارکردن مداوم کلیهها برای دفع مایعات است.
خستگی
شایعترین عارضه در سه ماه نخست بارداری خستگی مفرط است و علت آن نیز بالا رفتن سطح هورمون پروژسترون است. ممکن است شما دائما احساس خواب آلودگی و خستگی داشته باشید. بهتر است هر زمانی که نیاز است استراحت کنید، اما میتوانید با پیروی از یک رژیم غذایی مناسب و فعالیت بدنی منظم در این دوران انرژی خود را در سطح بالایی نگه دارید.
یبوست
برخی از مادران باردار این عارضه را در سه ماه نخست بارداری تجربه میکنند، علت آن نیز بالا رفتن سطح هورمون پروژسترون است که باعث میشود دستگاه گوارش فعالیت کندتری داشته باشد. مصرف مکمل آهن که تا ماه سوم بارداری باید استفاده کنید یکی دیگر از عوامل ایجاد یبوست در زنان باردار است. بهتر است در رژیم غذایی خود به میزان کافی از سبزیجات و میوههای تازه بهرهمند شوید و نوشیدن مایعات فراوان را فراموش نکنید.
وضعیت احساسی مادر در دوره بارداری
خودتان را آماده مجموعه ای از احساسات در سه ماه اول کنید! تغییرات هورمونی ممکن است شما را دچار نوسانات خلقی یا حساسیت پذیری کند. احساس خستگی هم در ماه های اول بارداری طبیعی است.
دقت کنید که این احساسات عادی هستند بنابراین درمورد آنها با همسرتان یا با یک دوست صمیمی صحبت کنید. اگر غمگین یا مضطرب هستید این حال را با ماما در میان بگذارید.
وضعیت جنین در سه ماهه اول بارداری چگونه است؟

وضعیت جنین در سه ماه اول بارداری
در سه ماهه نخست بارداری رشد کودک بسیار سریع است و در طی چند روز از یک سلول لقاح یافته به یک توده سلول در حال رشد تبدیل میشود. قلب کودک معمولا بین هفتههای 5 تا 10 شروع به تپیدن میکند. رشد مغز و نخاع نیز به سرعت پیش میرود. در همان چند هفته اول بازوها و پاها جوانه میزنند و تا پایان هفته 8 انگشتان دست و پا نیز شکل گرفتهاند. در پایان سه ماه اول اندامهای جنسی جنین نیز تشکیل میشود و احتمال بسیاری دارد که در این زمان جنسیت او کاملا مشخص شود. در پایان این سه ماه قد کودک حدود 8 سانتی متر و وزن او نزدیک 30 گرم خواهد بود.
در این سه ماه نوزاد از یک اووم بارورشده به جنین حدودا 6 سانتی متری در هفته دوازدهم تبدیل می شود. در پایان این سه ماه هم قلب او شروع به تپیدن میکند، مغز و معده و گوارش هم روند رشد خود را دارند. جوانه های کوچکی به اسم بازوها و پاها هم در حال شکل گرفتن هستند.
حتما برای هر سه ماه در جلسات معاینه شرکت کنید. این جلسات برای پیگیری وضعیت سلامت شما و رشد جنین لازم است. همچنین فراموش نکنید که شما به حمایت روانی نیاز دارید. از شریک زندگی، دوست یا عضو خانواده تان بخواهید همراه شما باشند و اگر هرکدام میتوانند با شما در جلسات معاینه شرکت کنند.
به زمان دریافت واکسن خود دقت کنید. فراموش نکنید که ایمنی بدن در این روزها بسیار مهم است و چندین واکسن بی خطر هست که برای زنان باردار در این دوران باید تزریق شود. دراین مورد با ماما صحبت کنید. او به خوبی شما را در این زمینه راهنمایی میکند.
فراموش نکنید که ماما همیشه بهترین راهنما و پشتیبان شما در روزهای بارداری است. او را همیشه در جریان حال و نگرانی هایتان قرار بدهید. نگرانی های پزشکی با راهنمایی و تشخیص او قابل برطرف شدن هستند. همچنین اگر در این دوره درمعرض خشونت خانگی یا ناامنی هستید حتما موضوع را به او اطلاع بدهید. هیچ خجالت و تعارفی نباید در کار باشد!
مراقبتهای سه ماهه اول بارداری
باید توجه داشته باشید که احتمال سقط جنین در سه ماه اول بارداری بیش از هر زمان دیگری است. بنابراین باید بسیار مراقب خود و شرایطی که دارید باشید. معمولا زمانی که برای اولین بار متوجه بارداری میشوید و به پزشک مراجعه میکنید، برای شما مصرف روزانه فولیک اسید را تجویز خواهند کرد.
اولین سونوگرافی شما به صلاحدید پزشک در هفتههای 5 تا 8 بارداری ( با توجه به تاریخ آخرین پریود) انجام میشود تا از تشکیل قلب جنین اطمینان حاصل شود، ضمن این که مادر یک آزمایش کامل شامل آزمایش خون و ادرار خواهد داشت، تمام ویتامینها و املاح بدن او چک میشود تا در صورت نیاز مکمل مصرف کند. همچنین از نظر عفونت ادراری و انواع بیماریهای مسری و خطرناک نظیر ایدز، هپاتیت، تبخال تناسلی در بارداری و HPV مورد بررسی قرار میگیرد.
چند مورد دیگر برای مراقبت بیشتر
آزمایش ادرار برای تشخیص عفونت است که عموما برای زنان باردار تجویز می شود. عفونت ادراری یک وضعیت شایع ولی قابل کنترل است که اگر بدون درمان رها شود باعث زایمان زودهنگام خواهد شد.
آزمایش خون هم برای بررسی نوع خون ( مشخصا وضعیت RH)، تعیین سطح آهن، قند خون ( برای دیابت بارداری) سرخجه و وضعیت سیستم ایمنی و عفونت های دیگر مثل HIV، هپاتیت B و سیفلیس انجام می شود.

در سه ماه اول بارداری به مراقبت های بیشتری نیاز دارید.
معاینات کلی و ارزیابی های بیشتر شامل نگرانی های شما درمورد بارداری و سلامت عمومی، بررسی داروها ( شامل داروهای طبیعی یا جایگزین) برای ارزیابی امن بودن آنها در طول بارداری می شود.
نکات مهمی که در سه ماهه اول بارداری باید رعایت کنید
در صورتی که همه شرایط نرمال باشد نوبت به مراقبتهای تغذیهای میرسد. بهتر است به این نکات توجه کنید تا سه ماه نخست را با موفقیت طی کنید.
- از خوردن و نوشیدن مواد غذایی مضر پرهیز کنید. پزشک در این مورد توضیحات لازم را به شما خواهد داد.
- نوشیدن آب را بیشتر از قبل جدی بگیرید.
- پرخوری نکنید، شما در زمان بارداری تنها به 300 تا 500 کالری بیش از حد معمول نیاز دارید.
- در صورتی که به صورت حرفهای ورزش میکنید بهتر است در این مورد با پزشک خود مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر مقاله بدنسازی در بارداری و ورزش در بارداری را مطالعه کنید
- از مصرف الکل، سیگار و مواد مخدر، حتی کافئین به مقدار زیاد خودداری کنید.
- مصرف ماهی و غذاهای دریایی باید محدود شود، به ویژه ماهیانی که سطح جیوه در بدن آنها بالا است.
- از مصرف غذاهای خام، جوانههای گیاهی خام و تخم مرغ خام پرهیز کنید.
- شیر یا محصولات لبنی غیرپاستوریزه مصرف نکنید.
- قبل از مصرف هرگونه دارویی باید با پزشک مشورت کنید و هیچ دارویی را سرخود مصرف نکنید.
معاینات و آزمایشات پزشکی در سه ماه اول بارداری
هر چهار هفته یکبار باید به پزشکتان مراجعه کرده و مورد معاینات لازم واقع شوید. پزشک توصیههای لازم را به شما خواهد کرد. در این معاینات روند تکامل نوزاد مورد ارزیابی قرار میگیرد. همچنین در این سه ماه یک آزمایش غربالگری در پیش دارید که جنین را از نظر ناهنجاریهای کروموزومی بررسی خواهد کرد.
انتظاراتی که از ماما یا پزشک خود باید داشته باشید
ماما یا پزشک زنان و زایمان جلسات معاینه شما را انجام می دهد که این بستگی به محل زایمان شما دارد. در اولین جلسه معاینه احتمالا باید آزمایش ادرار یا خون بدهید. این دو آزمایش خیلی بیشتر از تست بارداری خانگی مورد اعتماد هستند.
معاینه سه ماهه اول معمولا 4-6 هفته انجام می شود که البته این عدد متغییر است و به سلامت مادر و وضعیت جنین بستگی دارد.
بسیاری از زنان باردار بهتر است حدود هفته دوازدهم سونوگرافی انجام دهند که میتوانید صدای ضربان قلب جنین را بشنوید. این سونوگرافی همچنین احتمال بارداری دوقلو را به شما میگوید. اندازه و زمان زایمان را هم در این جلسه میتوانید داشته باشید و البته اگر مشکلی وجود داشته باشد، با این سونوگرافی مشخص می شود.
سخن مینت با شما
این سه ماه برای مادر و جنین بسیار سرنوشت ساز است، بنابراین سعی کنید که این دوران را در آرامش کامل و با رعایت تمام نکاتی که به آنها اشاره شد سپری کنید. استراحت کردن را فراموش نکنید، زیاد هیجانزده نباشید و سعی کنید با خونسردی و آرامش به کارها برسید. بیش از هر چیز به تغذیه خود اهمیت دهید و سعی کنید با تغییرات هورمونی که باعث ایجاد مشکلات جسمی و روحی برای شما خواهد شد کنار بیایید. با رسیدن به سه ماه دوم بارداری و به تعادل رسیدن هورمونها این مشکلات برطرف خواهد شد.
منبع: pregnancybirthbaby
دیدگاهتان را بنویسید