نکاتی در مورد ویار بارداری

ویار بارداری و هر آنچه که باید راجع به آن بدانید

ناگهان به بستنی و ترشیجات و غذاهای چرب و شور علاقه‌مند شده‌اید در حالی که قبلا هیچ علاقه‌ای به آنها نداشتید؟ این ویار بارداری است که در این مقاله به اسرار پشت پرده آن اشاره می‌کنیم.

در این مقاله شما را با یکی دیگر از شایع ترین علائم یعنی ویار بارداری بیشتر آشنا میکنیم. اما پیش از شروع مطالعه دعوت میکنیم درصورتیکه تااین مرحله چنین تجربه ای داشته اید، اپلیکیشن مینت را دانلود کنید. پس از انتخاب « باردار هستم» و دسترسی به چرخه بارداری خود، در کنار نظارت بر هفته های بارداری از علائم و مشاوره لازم برای مدیریت وضعیت باخبر شوید.

ورود به اپلیکیشن

 با کلیک روی دکمه بالا و دانلود رایگان اپلیکیشن، میتوانید اطلاعات شخصی خود را ثبت و چرخه بارداری تان را به صورت روزانه همراه با اطلاعات بیشتر ( توضیحات، بدن مادر، وضعیت جنین) دنبال و متناسب با وضعیت و شرایطی که دارید، رژیم بارداری خود را نیز دریافت کنید!

شدت یا ضعف ویار بارداری را در چرخه بارداری خود پیگیری کنید!

شدت یا ضعف ویار بارداری را در چرخه بارداری خود پیگیری کنید!

ویار بارداری چه زمانی آغاز می‌شود؟

50 تا 90 درصد زنان ویار بارداری را تجربه می‌کنند. هوس بارداری معمولا با اکراهات غذایی همراه می‌شود که خود را با تهوع و اختلالات گوارشی بروز می‌دهد. مثلا بسیاری از زنان در این دوره از بوی گوشت پخته یا خام تنفر دارند. این موضوع بی دلیل نیست. ویارها و اکراه‌های دوران بارداری مبتنی بر غریزه طبیعی بشر برای بقاست و از آنجایی که گوشت می‌تواند حاوی باکتری‌های خطرناکی باشد که سلامت مادر یا جنین را به خطر بیاندازد، ماردران باردار اغلب از بوی آن تنفر دارند.

احتمال اینکه ویار شما در سه ماهه اول بارداری شروع شود خیلی زیاد است؛ یعنی در هفته های اول بارداری. به دلیل بالا بودن سطح هورمون HCG در ماه های اول، حساسیت مادر آینده به بو و مزه ها تشدید می شود. در سه ماهه دوم حساسیت شما به مراتب بیشتر می شود و در سه ماهه آخر بارداری، کمی کاهش پیدا میکند.

این وضعیت همزمان می شود با حالت تهوع نسبت به گروهی از مواد غذایی. بنابراین اگر نسبت به بعضی غذاها اشتها دارید و یا کلا ویار بارداری ندارید لازم نیست نگران باشید.

تازمانیکه رژیم بارداری اصولی و منظمی را رعایت و میدانید مواد غذایی بی خطر و سالم برای بدن خود و نوزاد تأمین میکنید جای هیچ نگرانی نیست. فقط لازم است درمورد مواد غذایی خطرآفرین برای جنین و خودداری از مصرف آنها اطلاعات کافی داشته باشید.

منظور ما از مواد غذایی پرخطر، غذاهای دریایی است به دلیل بالا بودن سطح جیوه در آن، همچنین گوشت ماهی خام و گوشت قرمز پخته نشده، نوشیدنی های پرکافئین، مواد غذایی شسته نشده یا نیمه آماده کارخانه ای.

البته توجه داشته باشید اگر در نیمه های شب هوس یک بستنی قیفی شکلاتی داشته باشید و از همسرتان خواهش کنید شما را در این ماجراجویی شبانه همراهی کند، جای نگرانی نیست و میتوانید با لذت نوش جان کنید!

ناگفته نماند ممکن است خوردن بعضی مواد غذایی مناسب ذائقه شما نباشد ولی توصیه میکنیم به تنوع در رژیم بارداری خود در این دوره بیشتر توجه کنید. درواقع انواع متفاوتی از مواد غذایی، ویتامین ها و مواد معدنی لازم را برای رشد بهینه جنین فراهم میکنند.

از افزودن مواد غذایی که منبع آهن هستند ( گوشت قرمز، روغن ماهی و تخم پرندگان) غافل نمانید. این گروه از غذاها از شما در برابر کم خونی در دوران بارداری محافظت میکنند. همچنین نباید نان غلات، حبوبات و سبزبرگ ها را در این دوره فراموش کنید.

چه عواملی باعث ویار در دوران بارداری می شود؟

طبق تحقیقات انجام شده، ویار بارداری، ناشی از نوسانات هورمونی است که بر حس بویایی، چشایی و اشتهای خانم تأثیر‌ می‌گذارد و باعث‌ می‌شود خانم باردار از عطر و طعم‌های عجیب و غریب، بافت‌ها و ترکیبات خاص غذایی خوشش بیاید. نکته جالب توجه اینجاست که هورمون‌های بدن با بالا و پایین رفتن سعی می‌کنند خانم باردار را به سمت آنچه بدنش کمبود دارد و برای رشد جنین نیاز است مثل کلسیم راهنمایی کنند اما ویار بارداری، خانم را به سمت مصرف مواد غذایی نا سالم نیز می‌کشاند.

به همین دلیل است که خانم‌های باردار بجای خوردن یک لیوان شیر نیم چرب ترجیح می‌دهند نیم لیتر بستنی پرچرب بخورند.

درست است که بارداری نیاز بدن به انرژی را نیز بالا‌ می‌برد و دریافت کالری بیشتر باعث افزایش جریان خون و کمک به رشد جنین‌ می‌شود اما بهتر است این کالری مازاد را از مواد غذایی سالم تامین کنید.

در نهایت آخرین تئوری در مورد دلایل ویار بارداری و تمایلات حاملگی، تمایل ذاتی به آسایش و میل روانی است. زیرا بدن در این دوره به اندازه کافی دچار استرس جسمانی‌ می‌شود.

9 ویار شایع در دوران بارداری:

انواع ویار بارداری

انواع ویار بارداری

میل به 9 چیز در اکثر زنان باردار شایع است:

  • شیرینی

اغلب زنان باردار به سمت میان وعده‌های قندی مانند شکلات و حتی میوه‌های تازه گرایش دارند. میوه‌های تازه غنی از ویتامین‌ها و مواد مغذی‌اند و‌ اگر در مصرف آنها افراط نشود می‌توانند وعده‌های غذایی سالمی باشند. اگر‌ میل به مصرف شیرینی دارید سعی کنید شکلات تیره که قند کمتری دارد و حاوی فلاونوئیدهای دوست‌دار قلب است را جایگزین آن کنید.

  • لبنیات

بیشتر مواد غذایی در گروه لبنیات حاوی کلسیم و قند هستند که هنگام بارداری به طور مضاعف جذب می‌شوند. اگر با خوردن بستنی احساس گناه‌ می‌کنید و برای تناسب اندام‌تان عذاب وجدان دارید، ماست منجمد کم کالری مصرف کنید.

  • کربوهیدرات‌های از نوع نشاسته

بارداری و زایمان طی 9 ماه ذخایر بدنی را تخلیه می‌کنند بنابراین طبیعی است که خانم باردار‌ میل بیشتری به مصرف نان، ماکارونی، سیب‌زمینی و سایر کربوهیدرات‌‌ها داشته باشد.

  • فست فود

چنین هوس‌هایی نشانه تمایل بدن برای دریافت سدیم و کالری اضافی است پس تمام تلاش خود را برای مقاومت در برابر این خواست‌ها بکنید و گزینه‌های سالم‌تر را انتخاب کنید.

  • غذاهای تند

تمایل بدن به غذاهای تند، مکانیسمی طبیعی برای خنک شدن از طریق فرآیند تعریق است. سعی کنید در این دوران تا جای ممکن از مصرف غذاهای پر ادویه که سبب درد و سوزش معده می‌شوند پرهیز کنید.

  • ترشی

میل به ترشی هم شبیه به‌ میل به فست فود است. ترشی حاوی سدیم بالاست که زنان باردار عاشق آن هستند. سدیم با کاهش گرفتگی عضلات و کاهش احتمال ابتلا به دیابت فوایدی برای بدن دارد اما باید مراقب مضرات ناشی از مصرف بالای آن هم باشید.

  • گوشت قرمز

برخلاف بعضی از خانم‌های باردار که از گوشت در این دوره متنفر می‌شوند، برخی‌ میل شدید به گوشت دارند. نوسانات هورمونی و سطح پایین آهن در این‌ میل نقش دارد. مصرف گوشت قرمز در حد تعادل خوب است، اما تا جای ممکن سعی کنید گوشت سفید را جایگزین آن کنید.

  • کره بادام زمینی

بسیاری از زنان باردار به خاطر بو و طعم تند عاشق مصرف این ماده غذایی پرکالری می‌شوند. سعی کنید ویار خود را کنترل کنید و به عنوان صبحانه یا‌‌ میان وعده مقدار کمی از آن را روی نان تست سبوس‌دار بمالید و با میوه‌های دلخواه‌ میل کنید.

  • پیکا

سندروم پیکا به شرایطی گفته می‌شود که خانم باردار به دلیل کمبود آهن به اقلام غیر خوراکی مانند کبریت سوخته، خاک، خاک رس یا یخ ویار پیدا می‌کند. اگر چنین ویاری در خود حس می‌کنید با متخصص زنان مشورت کنید.

جلبک دریایی

وقتی به خوردن جلبک دریایی علاقه دارید نشانه این است که مواد مغذی ضروری به بدنتان نمی رسد. که در این مورد منظور ما ید است. جلبک های خوردنی شامل جلبک سبز، قرمز و قهوه ای می شود که جلبک قهوه ای مشخصا ید بیشتری دارد.

خوب است بدانید که جلبک دریایی مقدار زیادی ید دارد. بنابراین اگر برای خوردن جلبک دریایی یا غذاهای منبع ید اشتهای زیادی دارید یعنی بدن شما به مواد معدنی بیشتری نیاز دارد. باید اضافه کنیم که ید برای تولید هورمون هایی که رشد مغز و سیستم عصبی نوزاد را تنظیم میکنند، ضروری هستند.

البته ناگفته نماند بهتر است از هر خوردنی مغذی و خوبی زیاد دریافت کنید. ولی مصرف ید در دوره حاملگی باید محدود به 220 میکروگرم در روز باشد. جلبک دریایی دارای ویتامین B12 است و این ویتامین برای آن دسته از افرادی که گیاهخوار هستند یک منبع خوب به شمار می رود. چون این افراد به منابع غیرحیوانی برای این ماده مغذی نیاز دارند.

نخ دندان و اسفنج

احتمالا هرچه بیشتر بخوانید شگفت زده تر می شوید! بله عده ای هم در دوران بارداری خود به خوردن این مواد میل پیدا میکنند. خوردن مواد غیرغذایی میتواند جالب و عجیب باشد ولی بسیاری از زنان در این دوره ناخواسته به سراغ این مواد می روند.

وقتی فرد در چنین موقعیتی قرار میگیرد اصطلاحا می گوییم دچار هرزه خواری یا پیکا pica شده است. یعنی به خوردن مواد بی ارزش گرایش دارد. درصورتیکه شما هم چنین تجربه ای در دوران بارداری خود دارید لازم است موضوع را با ماما در میان بگذارید.

البته توجه داشته باشید گاهی دلیل هرزه خواری قرار گرفتن در وضعیت احساسی خاصی است. مثلا وقتی به سراغ خاک خوردن یا مواد دیگر میروید احتمالا ذهن شما یک عقب گرد به کودکی تان داشته است. درواقع شما با خوردن آنها به یاد بچگی خود می افتید. توصیه میکنیم موضوع را با یک درمانگر در میان بگذارید.

ویار حاملگی من واقعا یکی از عجیب و غریب ترین موردها بود! من ویار خاک خوردن داشتم و باید مستقیم از روی زمین برمی داشتم. چون فقط دلم میخواست آن را زیر دندانهایم حس کنم و له کنم. خیلی عجیب بود. کمی بعد به سراغ سیب زمینی های باغچه بابا بزرگم رفتم و تونستم دیگه خاک خوری نکنم! / مامان دو تا کوچولو

تجربه جالب یک کاربرد دیگر مینت را بخوانید:

من واقعا دلم نوشیدنی الکلی میخواست. جالب اینجاست که تا قبل از بارداری اصلا سمت هیچ نوشیدنی نمی رفتم و این برام عجیب بود. مقداری برای خودم تهیه کردم و جالب اینجاست که تمام 9 ماه بارداری ام رو فقط بو میکشیدم و صبر میکردم تا اینکه روزی بتوانم کمی بنوشم. خلاصه بگویم، فرزندم رو به دنیا آوردم و الان حتی دلم نمیخواد بوی الکل به مشامم بخوره چه برسه به اینکه دلم بخواد بنوشم. / مامان دو تا نوزاد

توت فرنگی

این میوه خوشبو و خوشمزه سرشار از ویتامین C است و از جمله مواد لازم برای رشد نوزاد. بنابراین وقتی شیفته توت فرنگی می شوید یعنی به ویتامین C بیشتری نیاز دارید. همچنین باید اضافه کنیم که این ویتامین به جذب مقدار کافی آهن از مواد غذایی کمک میکند.

غذاهای پرادویه

میل به خودن غذاهای پرادویه طبیعی است. علاقه زیاد زنان به غذاهای پرچاشنی به دلیل یک علاقه جمعی به غذاهایی با طعم و عطر دلنشین است. خوب است بدانید اگر زمان زایمان شما دیر شود با خوردن این نوع غذاها میتوانید برای زایمان آماده شوید.

چگونه ویار بارداری را کنترل کنیم؟

ویار بارداری تا ماه چهارم همراه شماست. اما چطور باید با آن مقابله کرد؟

  • آسان ترین راه برای جلوگیری از مصرف مواد غذایی مضر، دور نگه داشتن آن از خانه است. بهترین کار این است که گزینه‌های سالم‌تر مانند شکلات تیره، میوه ، شیر یا ماست را بجای شیرینی و شکلات و بستنی در خانه و دم دست داشته باشید.
  • مواد غذایی مضر که در دوران بارداری مصرفشان به سلامت شما و جنین‌تان لطمه می‌زد را کنار بگذارید. این مواد شامل تخم مرغ‌های نپخته یا خام، الکل، برخی گوشت‌ها، ماهی با میزان جیوه بالا و لبنیات سنتی است.
کنترل ویار بارداری شامل خودداری از خوردن گوشت ماهی و قرمز خام می شود.

کنترل ویار بارداری شامل خودداری از خوردن گوشت ماهی و قرمز خام می شود.

  • در خوردن اعتدال را نگه دارید و بدون زیاده‌روی، هوس‌های بارداری از جمله بستنی را در برنامه هفتگی خود داشته باشید. فراموش نکنید قند اضافی‌ می‌تواند عواقب بی شماری برای سلامتی داشته باشد. پس جایگزین های سالمی برای هوس غذاهای مضر پیدا کنید.
  • پیاده‌روی روزانه را کنار نگذارید و هر چند ساعت یکبار چیزی بخورید تا سطح قند خونتان افت نکند و دچار ولع شدید غذایی نشوید.

تعیین جنسیت نوزاد بر اساس ویار دوره بارداری

همین ابتدا عرض میکنیم که هیچ ارتباطی بین جنسیت جنین و ویاری که دارید وجود ندارد!

ویار بارداری به دلیل تغییرات هورمونی در بدن مادر اتفاق می افتد و هر جنسیتی که نوزاد داشته باشد، این ویار درهرصورت وجود دارد. فراموش نکنید اینکه زنی میل خود به خوردن یا نخوردن یک ماده غذایی را به دختردار یا پسردار بودنش ربط بدهد بیشتر یک نگاه جنسیت زده از گذشته است.

بنابراین برای تعیین جنسیت نوزادتان اصلا روی ویار خود حساب باز نکنید! چون روش های تعیین جنسیت نوزاد آنقدر اصولی و متنوع هستند که شما را از چنین باوری به دور نگه می دارند.

بنابر باوری چینی اگر میل به خوردن غذاهای شیرین داشته باشید احتمالا پسر دار می شوید و اگر میل به خوردن غذاهای ترش داشته باشید، جنسیت نوزاد شما دختر است. البته هیچ مستند علمی برای تأیید این باور وجود ندارد چون جنسیت نوزاد با آزمایش خون و پس از هفته دهم بارداری یا اسکن آنومالی جنین پس از هفته نوزدهم مشخص می شود.

کلام پایانی: بهترین زمان راهنمایی از ماما

اگر ویار یا اکراه شدید غذایی دارید با متخصص مشورت کنید تا اگر درمانی لازم است پیشنهاد کند. اگر مبتلا به سندروم پیکا هستید حتما با متخصص مشورت کنید.

ویار بارداری بخش اجتناب‌ناپذیر بارداری است و نباید باعث نگرانی شود. برای آنکه شما و جنین‌تان حداکثر استفاده را از مواد غذایی مصرفی ببرید سعی کنید تا جای ممکن مواد غذایی سالم را در برنامه غذایی روزانه‌تان داشته باشید.

منبع: goodto

3.5/5 - (2 امتیاز)

دکتر داروساز و فعال در حوزه سلامت بانوان. چند سالی هست که از دانشکده علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی فارغ التحصیل شدم و از همان روزهای نخست به فکر ایجاد تحولی بزرگ در زندگی بانوان ایرانی و جامعه سلامت آنلاین بودم. مینت ساخته شده تا بانوان ایرانی در سلامتی کامل به سر ببرند و از زندگی خود بیشتر لذت ببرند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.