HCG

هورمون hcg چیست عملکرد آن چگونه است و چه نقشی در بدن دارد؟

هورمون hcg  که خلاصه شده‌ی واژه‌ی Human chorionic gonadotropin است، به نام گنادوتروپین جفتی انسان نیز شناخته می‌شود. این هورمون که در حالت عادی از غده‌ی هیپوفیز ترشح می‌شود، از هورمون‌هایی است که در در بدن زنان و مردان در اندازه‌ی محدودی وجود دارد. البته این هورمون در سطح بالاتری در دوران بارداری و با شروع علائم بارداری در بدن زنان تولید می‌شود و از هورمون‌های بارداری شناخته می‌شود. در این دوران، تولید این هورمون در رحم صورت می‌گیرد.

این هورمون که نقش اساسی در حاملگی دارد، در دوره‌های مختلف بارداری تغییراتی را نیز تجربه می‌کند. گاهی بالاتر و گاهی پایین‌تر می‌آید و بازه‌ی متفاوتی دارد. البته لازم به ذکر است که کاهش شدید این هورمون ممکن است خطرات جدی را برای مادر و جنین به دنبال داشته باشد. اگر قصد بارداری دارید یا علاقه دارید درباره‌ی این هورمون بدانید، مقاله‌ی زیر برای شما تهیه شده است.

تولید هورمون hcg

همان‌طور که خواندید، این هورمون توسط غده‌ی هیپوفیز ترشح می‌شود. اما این ترشح برای مواردی جز دوران بارداری است. در دوران بارداری بخش اعظمی از تولید این هورمون توسط سلول‌های احاطه‌ی کننده‌ی جنین در حال رشد که در جفت تشکیل شده اند، انجام می‌شود. تخمک پس از لقاح از این هورمون تغذیه کرده و به دیواره‌ی رحم متصل می‌شود تا بتواند جنین را تشکیل دهد. این هورمون ترشح شده، بر جسم زرد اثر می‌گذارد و از تحلیل رفتن آن جلوگیری می‌کند. پس از آن، پروژسترون تولید شده توسط جسم زرد نیز، بر سلول‌های دیواره‌ی رحم اثر می‌گذارند. این امر سبب جلوگیری از ریزش دیواره‌های رحم می‌شود. در ادامه زمینه برای لانه گزینی آماده شده و به این ترتیب حاملگی ادامه پیدا می‌کند.

نقش هورمون hcg

نقش هورمون hcg

نقش هورمون hcg

این هورمون که یکی از هورمون‌هایی است که در دوران حاملگی ترشح می‌شود، عامل مثبت شدن بیبی چک شماست!

یکی از مهم‌ترین نقش‌هایی که این هورمون در بدن دارد، تشخیص بارداری است. این هورمون معمولا از یک هفته پس از لقاح در بدن مادر وجود دارد و اساس بسیاری از آزمایش‌های بارداری است.

همچنین این هورمون باعث ایجاد جفت جنین است و جسم زرد را برای تولید پروژسترون تحریک می‌کند. این تحریک باعث حفظ جنین و حاملگی می‌شود.

در ادامه، وجود این هورمون باعث می‌شود دیواره‌ی رحم رد دوره‌های مختلف قاعدگی ریزش نداشته باشد و موجب ادامه‌ی باروری می‌شود. کمبود این هورمون در هنگام بارداری می‌تواند باعث شود دیواره‌ی رحم ریزش پیدا کند و مادر جنین خود را از دست بدهد. پس بسیار مهم است که در صورتی که تغییرات غیرطبعی در روند این هورمون دیده شد، خیلی سریع برای جلوگیری از اتفاقات احتمالی اقدامات لازم انجام گیرد.

تغییرات هورمون hcg

با اینکه تغییرات این هورمون در افراد مختلف متفاوت است، سطح هورمون کمتر از 5 میلی لیتر را بارداری منفی و بالای 25 میلی لیتر را بارداری مثبت می‌دانند. تغییرات این هورمون در دوره‌ها و هفته‌های متفاوت بارداری نیز، متغیر است. به طور معمول سطح این هورمون در 72 ساعت دوبرابر می‌شود. با رشد یافتن جنین سطح این هورمون، در بدن مادر روز به روز افزایش پیدا می‌کند و در هفته‌ی هشتم تا یازدهم بارداری، ترشح این هورمون به اوج خود می‌رسد. پس از هفته‌ی هشتم تا یازدهم، روند این تغییرات رو به کاهش دارد و بدن مادر هورمون کمتری را تولید می‌کند.

کاهش سطح این هورمون به محض تشکیل کامل جفت انجام می‌گیرد زیرا جفت پس از تشکیل به صورت کامل، به عنوان منبع تولید پروژسترون عمل می‌کند و برای بهبود عملکرد تخمدان نیازی به این هورمون ندارد.

در صورتی که این هورمون به طور ناگهانی کاهش یا افزایش یابد و از سطح استاندارد خود خارج بشود، می‌تواند مشکلاتی را برای مادر و جنین ایجاد کند.

افزایش این هورمون در افراد باردار می‌تواند نشانه‎‌ای از حاملگی مولار یا چندقلو برای فرد باشد. حاملگی مولار به معنای رشد غیرطبیعی سلول‌هایی است که در جفت ایجاد می‌شوند. البته افزایش بی‌رویه‌ی این هورمون در افراد غیرباردار نیز ممکن است اتفاق بیفتد که می‌تواند نشانه‌ای از سرطان پستان، بیضه، تخمدان، مثانه، ریه یا کلیه باشد.

اما کاهش این هورمون در بدن مادر می‌تواند نشانه‌ای از اتفاقات زیر باشد:

  1. سقط جنین یا خطر سقط جنین
  2. تخمک زخمی
  3. حاملگی خارج از رحم

در صورتی که مادر جنین خود را از دست بدهد، به طور معمول هورمون hcg پس از 4 تا 6 هفته به سطح نرمال خود باز می‌گردد. البته این بازگشت به موارد بسیاری از جمله روش سقط و اندازه‌ی جنین بستگی دارد.

خلاصه نکات پایانی مقاله

در مقاله‌ی بالا تلاش بر آن بود که شما با هورمون زنانه‌ی hcg آشنا شوید و اطلاعاتی را درباره‌ی آن به دست آورید. همچنین به تغییرات تولید این هورمون در دوران‌های مختلف پرداختیم و نقش این هورمون را در بدن شناسایی کردیم. همچنین تلاش کردیم نحوه‌ی تولید این هورمون را شرح دهیم تا از سیستم هورمونی بدن خود، اطلاعات بیشتری را کسب کنید. در صورتی که قصد بارداری دارید، این مقاله می‌تواند شما را برای داشتن دوران بارداری سالم‌تری آماده کند.

3/5 - (1 امتیاز)
اشتراک‌گذاری

دکتر داروساز و فعال در حوزه سلامت بانوان. چند سالی هست که از دانشکده علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی فارغ التحصیل شدم و از همان روزهای نخست به فکر ایجاد تحولی بزرگ در زندگی بانوان ایرانی و جامعه سلامت آنلاین بودم. مینت ساخته شده تا بانوان ایرانی در سلامتی کامل به سر ببرند و از زندگی خود بیشتر لذت ببرند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.