هفته های اول بارداری

هفته های اول بارداری : دکتر فائزه شهبازی

وقتی خانم‌‌ها خبر بارداری‌شان را دریافت‌‌‌‌ می‌کنند غرق احساسات‌‌‌‌ می‌شوند اما در عین حال سئوالات زیادی ذهن‌شان را مشغول‌‌‌‌ می‌کند. مثل اینکه در هفته های اول بارداری انتظار چه چیزی را باید داشته باشند؟ چه کارهایی باید بکنند و مراقب چه مسایلی باشند؟! با ما همراه شوید تا در مورد این مسائل برایتان بگوییم:

در هفته های اول بارداری منتظر چه باید بود؟

خستگی و تغییر در سطح انرژی از جمله علائم بارداری است که در هفته های نخست با آن مواجه‌‌‌‌ می‌شوید. با وجود اینکه برخی خانم‌ها هیچ تفاوتی را بین هفته های اول بارداری و قبل از آن حس نمی‌کنند، برخی دیگر خسته و خواب‌آلوده هستند. احساس کوفتگی می‌کنند و دچار نفخ، تهوع صبحگاهی و حساس شدن بیش از حد سینه‌‌ها خواهند شد. تمام این علایم معمولا در ماه دوم بارداری تشدید‌‌‌‌ می‌‌یابد.

در اینجا در مورد برخی علایم صحبت خواهیم کرد که مختص هفته های اول بارداری است:

گرفتگی عضلات شکمی و رحمی

در هفته های اول بارداری ، گرفتگی‌های ضعیفی را در ناحیه شکم و رحم حس‌‌‌‌ می‌کنید که نگران‌کننده نیست. در واقع وقتی تخمکی بارور شده، وارد رحم‌‌‌‌ می‌شود تا در دیواره آن لانه‌گزینی کند. واکنش طبیعی بدن و دیوراه‌های رحم انقباض است تا از شر جسم خارجی رها شود اما به دلیل ترشح بالای پروژسترون بعد از بارور شدن تخمک، سقط جنین رخ نمی‌دهد و با وجود گرفتگی عضلانی رحم، رویان‌‌‌‌ می‌تواند لانه گزینی کند. پس، اگر احساس گرفتگی‌های ملایم و متناوب شبیه آنچه قبل از پریود رخ‌‌‌‌ می‌دهد را دارید، به احتمال زیاد باردار شده‌اید.

خونریزی

شاید خونریزی یا لکه بینی در هفته های اول بارداری برای اکثر خانم‌‌ها نگران‌کننده باشد اما این موضوع کاملا طبیعی و در اثر لانه‌گزینی تخمک بارور شده در دیواره رحم است. این اتفاق 7 تا 10 روز بعد از بارور شدن تخمک رخ‌‌‌‌ می‌دهد و 20 درصد زنان باردار آن را تجربه‌‌‌‌ می‌کنند. در عین حال باید مراقب بود زیرا خونریزی در سه ماهه نخست‌‌‌‌ می‌تواند نشانه بارداری خارج رحم یا سقط جنین باشد. پس اگر در همان هفته های اول بارداری دچار لکه بینی یا خونریزی شدید حتما با پزشک خود تماس بگیرید تا دلیل آن بررسی شود. در هفته های نخست نیز از تامپون یا فنجان قاعدگی استفاده نکنید و پدهای بهداشتی را جایگزین کنید.

کمردرد

درد در ناحیه تحتانی کمر همانند گرفتگی‌های رحمی کاملا طبیعی و ناشی از تغییرات هورمونی و استرس است. با بالا رفتن سن حاملگی، تغییر شکل لگن و افزایش وزن و تغییر موقعیت ستون فقرات‌‌‌‌ می‌تواند زمینه‌ساز کمردردهای شدیدتر شود.
تمام علایم ذکر شده در ماه‌های نخست بارداری طبیعی است، با این حال اگر درد و خونریزی شدت یافت حتما با متخصص مشورت کنید.

در هفته های اول بارداری چه باید کرد؟

در صورتی که با تست‌های خانگی متوجه بارداری خود شده‌اید‌‌‌‌ می‌توانید آزمایش خون و ادرار دهید تا جواب مثبت بارداری تایید شود. پس از آن باید پزشک متخصص زنانی را بیابید که به طور مرتب تحت نظرش باشید و آزمایشات و سونوگرافی‌های لازم دوران بارداری را انجام دهید. اگر یک هفته از تاریخ قاعدگی شما گذشته و خونریزی نداشته‌اید‌‌‌‌ می‌توانید در سونوگرافی، ساک حاملگی و چند روز بعد کیسه زرده را مشاهده کنید. در هفته دوم عدم قاعدگی، یعنی هفته ششم بارداری جنین در سونوگرافی دیده‌‌‌‌ می‌شود و قلبش‌‌‌‌ می‌تپد. با بالا رفتن سن حاملگی، بدن جنین به تدریج شکل گرفته و جنسیتش نمایان‌‌‌‌ می‌شود.

در هفته های اول بارداری چه کارهایی نباید کرد؟

در این هفته‌‌ها مهم‌ترین نکته حفظ سلامت مادر باردار و جنینش است. پس‌‌‌‌ می‌توانید از فرصت استفاده کنید و در پی تغییر سبک زندگی و انتخاب رژیم و لایف استایل سالم باشید. مطمئن شوید که انرژی کافی و مواد مغذی لازم از رژیم غذایی روزانه به بدنتان‌‌‌‌ می‌رسد. فعالیت بدنی متوسطی داشته باشید و از نوشیدن الکل و استعمال دخانیات خودداری کنید. فراموش نکنید سیگار کشیدن در هیچ موقعیت و شرایطی عادت سالمی محسوب نمی‌شود. پس از بارداری خود به عنوان فرصت استفاده کنید و اگر سیگار کشیدن جز عادات روزانه‌تان است، آن را ترک کنید.

طبق تحقیقات انجام شده، نه تنها استعمال سیگار بلکه در معرض دود سیگار بودن هم می‌تواند سبب بروز نقایص جدی از جمله شکاف کام، کندگی جفت یا حتی تولد زودرس شود. کشیدن سیگار در دوران بارداری با سندروم مرگ ناگهانی نوزاد پس از تولد نیز در ارتباط است پس به هر قیمتی شده آن را کنار بگذارید.

غیر از این موارد بهتر است از این پس برخی مواد غذایی نظیر ماهی و‌‌‌‌ میوه‌های خام دریایی را هم مصرف نکنید تا احتمال ابتلا به عفونت‌های گوارشی کم شود.

5/5 - (1 امتیاز)

دکتر داروساز و فعال در حوزه سلامت بانوان. چند سالی هست که از دانشکده علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی فارغ التحصیل شدم و از همان روزهای نخست به فکر ایجاد تحولی بزرگ در زندگی بانوان ایرانی و جامعه سلامت آنلاین بودم. مینت ساخته شده تا بانوان ایرانی در سلامتی کامل به سر ببرند و از زندگی خود بیشتر لذت ببرند.

یک نظر

  1. مهسا

    سلام خانوم دکتر.من و همسرم ۲۴آبان رابطه داشتیم،موعد قاعدگیم مثل همیشه پریود نمیشدم و حالت تهوع داشتم.بخاطر اینکه پریود شم بابونه و پونه خوردم که پریود شدم اما رنگش مثل همیشه نبود و قطع و وصل میشد.یک هفته بعد چون حالت تهوعم همچنان وجود داشت تست باردی دادم که ۴۰۰شد.۶هفته و سه روز رفتم سونو که چیزیو نشون نداد باز ازمایش برام نوشت دکتر که عددش ۱شد.و دکتر گفت سقط داشتی و با پریودی اشتباه گرفتی.دوباره ۴روز بعد من تست دادم و ۲و۷۰شد!،سوالم اینه اگه سقط داشتم چطور اخرین تستم هورمون افزایش داشته؟شکمم و زیرش سفت شده و انگار حالت تهوع دارم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.