هفته نوزدهم بارداری

همه چیز درباره هفته نوزدهم بارداری، بایدها و نبایدهای هفته 19 بارداری

هفته نوزدهم بارداری یعنی ورود به پنج ماهگی. با علائم این دوره و شرایط مادر و جنین آشنا هستید؟ شاید حرفهای جسته و گریخته ای درموردش شنیده باشید. ایرادی ندارد. روی دکمه زیر کلیک کنید!

ورود به اپلیکیشن

با کلیک میتوانید اپلیکیشن مینت را به صورت رایگان دریافت کنید تا به چرخه بارداری خود و مخصوصا این هفته دسترسی داشته باشید. آنجا منتظر شما هستیم!

سفر به هفته نوزدهم بارداری با اپلیکیشن مینت

سفر به هفته نوزدهم بارداری با اپلیکیشن مینت

هفته نوزدهم بارداری را سپری می‌کنید، تبریک می‌گوییم، اینک به میانه راه رسیده‌اید، این خود موفقیت بزرگی محسوب می‌شود. در این مقاله می خواهیم شما را با اتفاقات و شرایطی که در این هفته پیش رو دارید آشنا کنیم. پس با ما همراه باشید تا موقعیت خود را در هفته نوزده بارداری بیشتر بشناسید.

وضعیت نوزاد در هفته نوزدهم

در این هفته اندازه جنین داخل شکم شما تقریبا به بزرگی یک انبه شده است. اینک روی پوست نوزاد را یک لایه پنیری شکل محافظ پوشانده است. جالب است بدانید که سراسر بدن نوزاد را کرک‌های جنینی پوشانده است، وزن نوزاد اکنون بین 200 تا 250 گرم شده و طول بدن او نیز حدودا 15 الی 16 سانتی‌متر است. تقریبا از این هفته رشد جنین سریعتر می‌شود، احتمالا با دقت فراوان در همین هفته یا هفته آینده تکان‌های نوزاد را خود را به صورت خفیف متوجه خواهید شد. در هفته نوزدهم حواس پنجگانه، کلیه‌ها و تارهای موی نوزاد تشکیل می‌شوند.

جنین در این هفته ها متوجه نور می‌شود و حرکات او شکل ارادی‎تری به خود می‌گیرند. اندام‌های تناسلی در این هفته به طور کامل رشد می‌کنند و اسکلت‌بندی بدن او کامل شده است.

در این هفته پوست نوزاد شروع به تولید یک پوشش واکس مانند معروف به ورنیکس کازئوزا میکند. این پوشش از چربی ترشح شده از پوست و سلول های مرده و لانوگو ( موهای کرکی) ساخته شده است. کازئوزا از پوست نوزاد در برابر اثرات شناور ماندن در مایع آمنیوتیک محافظت میکند.

خوب است بدانید که بخش زیادی از این پوشش پیش از تولد از بین می رود. البته ناگفته نماند اگر زایمان زودرس انجام شود، بیشتر نوزادان با مقدار زیادی از این پوشش به دنیا می آیند.

خبر شگفت انگیز دیگر اینکه کوچولوی شما از این هفته به بعد با یک الگوی خواب منظم رشد میکند. به موقع میخوابد و به موقع بیدار می شود! همچنین ممکن است با حرکات و صداها بیدار شود. خبر خوب دیگر اینکه ناخن های دست و پای نوزاد هم شروع به رشد میکند.

هفته نوزدهم بارداری یعنی ماه چندم؟

حدس میزنید وارد ماه چندم شده باشید؟ پنج؟ شش؟ اولی درست است. در این هفته شما درست وارد پنج ماهگی شدید. درواقع نیمی از راه را با سلامتی طی کردید و در سه ماهه دوم بارداری هستید.

تغییرات بدن مادر در هفته نوزدهم بارداری

کم‌کم شما هم با رشد جنین درون شکمتان تغییرات محسوسی را در بدن خود متوجه خواهید شد. در این هفته تهوع بارداری صبحگاهی و رخوت و سستی در اکثر مادران باردار از بین می‌رود. در این هفته و هفته های پیش رو بدن شما خود را برای رشد بیشتر جنین تطبیق می‌دهد و ممکن است در قسمت کمر یا زیر شکم احساس دردهای خفیفی داشته باشید که به دلیل رشد رحم در این هفته است.

با رسیدن به این هفته احساس خارش و درد بیشتری به سراغ شما می آید که این، به دلیل بزرگتر شدن رحم است. ورم بارداری مخصوصا ورم پاها هم در این دوره طبیعی است. علائم دیگری مثل سرگیجه، گرفتگی بینی و کمردرد هم به استقبال شما در این هفته خواهد آمد.

میخواهیم کمی شما را ذوق زده کنیم! از این هفته شما متوجه شناور شدن یا لگد زدن جنین میشوید که این نشانه فعالیت بیشتر نوزاد است.

اگر گاهی حس میکنید که انرژی بیشتری برای فعالیت دارید شاید دلتان بخواهد کمی برای روز پس از زایمان نقشه بکشید یا سیسمونی نوزاد را در گوشه گوشه اتاقش یا کنار تخت خوابتان بچینید. البته باید تأکید کنیم که قرار نیست این انرژی بالا شما را به زیاده روی وادار کند. به خودتان فشار نیاورید! هرزمان که احساس نیاز کردید، استراحت کنید و به آرامش خودتان بیشتر اهمیت بدهید.

تعیین جنسیت قطعی جنین

بین هفته 18 تا 21 مادر برای غربالگری دوم که به غربالگری آنومالی مشهور است باید سونوگرافی شود. در این سونوگرافی جنین از نظر سلامت اندام‌های داخلی و اسکلت‌بندی بدن مورد بررسی قرار می‌گیرد. در صورتی که این هفته برای غربالگری دوم به سونوگرافی بروید جنسیت جنین شما نیز با قطعیت مشخص خواهد شد.

علائم مادر در هفته نوزدهم بارداری

علائم هفته نوزدهم بارداری

علائم هفته نوزدهم بارداری

تغییرات بدنی شما همچنان ادامه دارد، پس در این هفته نیز شما علائمی را در خود مشاهده می‌کنید که به شرح زیر خواهد بود:

– احساس گر گرفتگی: جریان خون بدن مادر به دلیل خونرسانی به جفت برای رشد کافی جنین بیشتر می‌شود و همین افزایش فشار و جریان خون در بدن خود را به صورت گر گرفتگی و عرق کردن‌های ناگهانی نشان خواهد داد.

– درد و کوفتگی بدن: به دلیل افزایش وزن ناگهانی ناشی از بارداری و رشد رحم و تلاش بدن  برای تطبیق دادن خود با شرایط ممکن است دردهای خفیفی را در تمام بدن خود به ویژه پاها و کمر و زیر شکم احساس کنید.

– گرفتگی عضلات: این اتفاق به دلیل افزایش وزن بدن، برهم خوردن نظم هورمونها و خستگی بدن ممکن است به کرات اتفاق بی‌افتد.

– سرگیجه: خونرسانی به رحم ممکن است شما را دچار سرگیجه های ناگهانی و احساس سبکی در سر کند.

تغییرات پوستی– فراموش نکنید که لکه های تیره روی بینی، گونه ها و پیشانی از جمله علائم شایع بارداری هستند معروف به کلوزما chloasma یا ماسک بارداری. دلیل چنین اتفاقی هورمون های بارداری هستند که البته همه زنان باردار چنین وضعیتی را تجربه نمی کنند.

همچنین باید اضافه کنیم هورمون های بارداری باعث شکل گیری لینا نیگرا linea nigra یا خط بارداری هم می شود؛ این خط تیره از شکم تا استخوان لگن شما امتداد دارد. نگران هیچکدام از این علائم نباشید، هردو به تدریج و پس از زایمان از بین می روند. توجه داشته باشید که قرار گرفتن در معرض نور خورشید این علائم را تشدید میکند. پس مصرف کرم ضدآفتاب مناسب بارداری را فراموش نکنید.

درد رباط گرد– رباط ها عضلات شکم را در حمایت از بدنی که با یک رحم در حال رشد روبه رو است، می کشند. گاهی کشیدگی این رباط ها باعث درد تیز در ناحیه پایینی شکم شما می شود که معمولا در یک طرف پهلو هاست. این درد زمانی بیشتر می شود که میخواهید تغییر حالت بدهید یا ناگهان بلند شوید.

توصیه معمول مینت به شما این است که بیشتر استراحت کنید و راهنمایی بیشتری از ماما در مورد آن بگیرید. توجه کنید اگر این درد با تب و لرز، ادرار دردناک یا خونریزی همراه باشد یک هشدار است و باید ماما را در جریان قرار بدهید.

تغذیه مادر در هفته نوزده بارداری

همچنان باید به تغذیه خود اهمیت بدهید. رشد جنین شما بستگی کامل به تغذیه شما خواهد داشت پس بهتر است همه گروه‌های مواد غذایی را در برنامه غذایی خود گنجانده و تغذیه کاملی داشته باشید. روند افزایش وزن مادر در این هفته‌ها سرعت می‌گیرد بنابراین با یک برنامه تغذیه ای اصولی میتوانید علی‌رغم کمک به رشد بهتر جنین از اضافه وزن بارداری جلوگیری کرده و وزن‌گیری متعادلی داشته باشید.

خوردن غذاهای ویتامین‌دار به ویژه گروه ویتامین‌های B به سلامت و رشد مغز و سیستم عصبی جنین کمک می‌کند، سبزیجات تازه را فراموش نکنید، آجیل و دانه‌های روغنی حاوی امگا 3 یک منبع تغذیه‌ای مناسب برای این هفته محسوب می‌شوند. مواد پروتئینی و خونساز را در برنامه غذایی خود بگنجانید و نوشیدن مرتب آب و مایعات را فراموش نکنید.

نکات مراقبتی هفته نوزدهم بارداری

مهمترین  نکته این است که از بارداری خود لذت ببرید. شما تقریبا به میانه راه رسیده‌اید و هنوز نیم دیگر راه مانده است بنابراین باید همچنان مراقب خود و جنین همراهتان باشید. ممکن است تغییرات هورمونی باعث نوسانات خلقی در شما شود پس بهتر است مثبت اندیش باشید و سعی کنید نشاط و سرزندگی داشته باشید.

تغذیه مناسب داشته باشید، مصرف ویتامین‌ها را فراموش نکنید و خواب آرام و کافی را در برنامه داشته باشید. بهتر است با مشورت پزشک خود حرکات نرمشی ورزشی انجام دهید و یا پیاده‌روی کنید تا احساس بهتری در این دوران را تجربه کنید. برای جلوگیری از دردهای عضلانی در قسمت گردن و کمر می‌توانید از بالش‌های مخصوص بارداری استفاده کنید.

نبایدهای هفته نوزدهم بارداری

در وضعیت بهداشتی مناسب باشید. استرس و اضطراب نداشته باشید، پرخوری نکنید و سعی کنید یک برنامه غذایی منظم برای خود داشته باشید. در معرض آلودگی‌ها به ویژه دود سیگار و مواد مخدر قرار  نگیرید و خود مصرف‌کننده این مواد نباشید.

سخن ما با شما

با مشخص شدن جنسیت جنین لذت بخش ترین کار برای مادران باردار خرید لباس و مایحتاج نوزاد است، بنابراین از این هفته می‌توانید سرگرمی خوبی برای خود داشته باشید. ضمن این که احساس حرکت‌های نوزاد شما را با تجربه جدیدی از حس مادر شدن همراه خواهد کرد. سعی کنید تا می‌توانید از این دوران لذت ببرید.

منبع: pampers

5/5 - (1 امتیاز)
اشتراک‌گذاری

دکتر داروساز و فعال در حوزه سلامت بانوان. چند سالی هست که از دانشکده علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی فارغ التحصیل شدم و از همان روزهای نخست به فکر ایجاد تحولی بزرگ در زندگی بانوان ایرانی و جامعه سلامت آنلاین بودم. مینت ساخته شده تا بانوان ایرانی در سلامتی کامل به سر ببرند و از زندگی خود بیشتر لذت ببرند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.