بارداری در سن بالا

بارداری در سن بالا : بایدها و نبایدها درمورد بارداری بعد از 35 سالگی

بارداری در سن بالا Geriatric pregnancy اصطلاح نادری است که به رویداد حاملگی یا مادر شدن در 35 سالگی یا بعد از آن اشاره می کند. اما برای اینکه خیلی هم نگران نباشید باید اضافه کنیم که بسیاری از زنان سالم، بعد از 35 سالگی یا حتی در 40 سالگی شان باردار شدند و نوزاد سالمی هم به دنیا آوردند. البته این موضوع دلیلی بر غفلت از روش های هوشمندانه تر برای داشتن بارداری سالم و حفظ سلامت نوزادتان نمی شود.

چطوری در کمترین زمان ممکن باردار بشم؟🤰
به کمک جاده اقدام به بارداری اپلیکیشن مینت در بازه ۲ الی ۶ ماهه باردار میشید😇

تازه میتونید خودتون انتخاب کنید جنسیت فرزند آینده‌تون پسر باشه یا دختر👶👧

همین الان اپلیکیشن مینت رو نصب کنید، تا شرایط شما و همسرتون، رایگان، توسط پزشک تحلیل بشه و از جزئیاتش باخبر بشید.


مادر شدن در هیچ سنی بدون خطر نیست، اما اقدام به بارداری در سنین بالاتر هم برای مادر و هم برای کودک خطرات بیشتری دارد. در این مقاله به بررسی بارداری در سن بالا ، بخصوص بعد از 35 سالگی، شرایط و خطرات آن می پردازیم.

چه سنی به عنوان سن بالا برای بارداری در نظر گرفته می­شود؟

35 سالگی نقطه آغاز بارداری در سن بالا است.

به دلایل زیادی، زنان ممکن است بارداری خود را به سنین بالاتر موکول کنند و این امر روز به روز شایع­تر می­شود. داستان ستارگان و افراد مشهور ممکن است این طور جلوه کند که بچه­ دار شدن در سن بالا معمولی و آسان است. پیشرفت در درمان ناباروری و توانایی نگه داری تخمک و تکنیک هایی مانند آی وی اف و فریز تخمک و جنین، بارداری برای زنان بالای 40 سال را آسان کرده است.

علی رغم پیشرفت توانایی ما در مراقبت از زنان باردار مسن، خطر بارداری در سن بالا همچنان وجود دارد و درصورت بارداری چندقلو خطرناک­تر هم می­شود.

خطرات بارداری در سن بالا

خطرات بارداری بعد از 35 سال

خطرات بارداری بعد از 35 سال

خطراتی که مادر را تهدید می‌کند

مادران سن بالا بیشتر مستعد داشتن بیماری­های مزمن همچون فشار خون بالا، دیابت و بیماری­های تیروئیدی هستند. حتی هنگامی که مادر پیش از بارداری سالم است، فشار بارداری بر بدن می­تواند مشکلات بارداری را رایج­تر کند.

مادران سن بالا بیشتر در معرض این خطرات هستند:

هرچه به سن شما اضافه می شود، احتمال اینکه در مقایسه با یک زن جوانتر، مشکلاتی در سلامتی تان داشته باشید بیشتر است.

مشکلات باروری– هرزنی با مقدار مشخصی تخمک به دنیا می آید. در هر مرتبه تخمک گذاری، یک تخمک را آزاد میکنید و این فرایندزچهارده روی پیش از خونریزی پریود شماست. اما توجه داشته باشید که هرچه سنتان بالاتر می رود، از تعداد این تخمک ها کاسته می شود و البته تخمک های باقی مانده هم با اسپرم مرد، بارور نمی شوند.

همه این شرایط باعث می شود تا بارداری سختی داشته باشید. اگر بالاتر از 35 سال سن دارید و به مدت 6 ماه از اقدام شما می گذرد لازم است تا با متخصص صحبت کنید. او احتمالا توصیه هایی برای درمان ناباروری شما دارد.

دیابت پیش از بارداری– دیابت یعنی وجود قند زیاد در خون. خوب است بدانید که قند خون زیاد باعث تخریب ارگان از جمله رگ های خونی، عصب ها، چشمها و کلیه ها می شود. دیابت پیش از بارداری پیش از شروع دوره بارداری شما وجود داشته است.

دیابت بارداری– این نوع دیابت در دوران بارداری به سراغ زن می آید.

فشار خون بالا (هایپرتنشن)- فشار خون بالا زمانی تأیید می شود که قدرت جریان خون نسبت به دیواره رگها بسیار بالا باشد.

پره اکلامپسی– این وضعیت پس از هفته بیستم بارداری یا درست پس از بارداری شناسایی می شود. زمانی که فشار خون زن بالا و نشانه هایی مثل کارایی ضعیف کلیه ها و کبد داشته باشد. علائم دیگری از جمله وجود پروتئین در خون، تغییرات در بینایی و سردردهای شدید از دیگر نشانه های پره اکلامپسی است. اگر بالای 40 سال سن دارید خطر ابتلا به این بیماری در مقایسه با زنان جوانتر در شما بیشتر است.

مشکلات زیر هم در دوره بارداری به سراغ زن می آیند:

زایمان زودرس– تولد زودهنگام نوزاد پیش از هفته 37 بارداری یعنی زایمان زودرس. نوزاد نارس در مقایسه با نوزادان عادی درگیر مشکلات در زمان تولد و در سالهای بعدی زندگی می شود.

کمبود وزن نوزاد– تولد نوزاد با وزن 2 کیلو و بیست گرم یعنی نوزاد کم وزن.

چندقلو بودن– زنان سن بالاتر بیشتر از زنان جوانتر، تجربه بارداری چند قلو خواهند داشت. تغییرات هورمونی تحت تأثیر سن زن و یک سری درمان های باروری باعث می شود تا بارداری چندقلو اتفاق بیفتد.

همچنین ناگفته نماند که چندقلو باردار بودن با مشکلاتی در این دوره همراه است که زایمان زودرس، پره اکلامپسی، دیابت بارداری و مشکلاتی مربوط به رشد نوزاد از جمله آنهاست. اگر برای باردار شدن دارو مصرف میکنید از متخصص باروری بخواهید داروهایی را برایتان درنظر بگیرد که شما را به سمت بارداری تک جنین می برد.

ناهنجاری های مادرزادی– از جمله این ناهنجاری ها، سندرم داون است. ناهنجاری های مادرزادی مشکلاتی هستند که در زمان تولد ظاهر می شوند. این ناهنجاری ها باعث تغییر شکل یا عملکرد یک یا چند بخش بدن نوزاد می شوند. همچنین باعث بروز مشکلاتی برای سلامت عمومی نوزاد، روند رشد و کارکرد بدن او خواهند شد. زنان سن بالا بیشتر از زنان جوان تر نوزادانی با ناهنجاری های مادرزادی به دنیا می آورند.

لزوم زایمان سزارین– در این نوع زایمان، نوزاد پس از ایجاد برش روی شکم و رحم، به دنیا می آید. مثل هرجراحی دیگری، سزارین هم خطراتی دارد که عفونت و حساسیت یا واکنش به ماده بیهوشی از جمله آنهاست. هرچه سن شما بالاتر باشد، احتمال بروز مشکلات بیشتر برای ضروری شدن زایمان سزارین بیشتر می شود.

سقط جنین– در این وضعیت نوزاد پیش از هفته بیستم بارداری در رحم مادر می میرد.

مرده زایی– در این وضعیت نوزاد پس از هفته بیستم بارداری می میرد.

در حالی که خطر کلی مرگ مادر بر اثر زایمان در تمام سنین بسیار کم است اما در مادران و موقعیت های بارداری در سن بالا با سنین بالا این خطر نیز افزایش می­یابد.

خطراتی که جنین را تهدید می‌کند

به دلیل پیرتر بودن تخمک ­ها، خطر بروز مشکلات ژنتیکی افزایش می­یابد. با اینکه بدن مردان به صورت مداوم اسپرم تولید می­کند، زنان در هنگام تولد تمامی تخمک­های خود را به همراه دارند بنابراین سن تخمک نیز همراه با سن او بالا می­رود.

برای مثال خطر ابتلای نوزاد به سندرم دان در 20 سالگی مادر 1 در 1480 ، در 35 سالگی مادر 1 در 353 و در 45 سالگی 1 در   35 است. به دلیل سن مادر، خطر رشد کم جنین و زایمان پیش از موعد هم افزایش می­یابد. مادران مسن ­تر در خطر بیماری­هایی قرار دارند که رشد نوزاد را تحت تأثیر قرار می­دهند؛ برای مثال پره اکلامپسی و دیابت.

گاهی اوقات ممکن است به دلیل بروز مشکلات در جنین یا مادر، به زایمان پیش از موعد نیاز پیدا کنند و خطر تولد نوزاد ناقص نیز افزایش می­ یابد. هم­چنین خطر سقط جنین و زایمان نوزاد مرده هم در سن بالا افزایش می­یابد.

چگونه خود را برای بارداری در سن بالا آماده کنیم؟

آمادگی برای بارداری بعد از 35 سال

آمادگی برای بارداری بعد از 35 سال

وقت آن رسیده که بدن خود را در بهترین فرم خود نگه دارید. وزن خود را به کمترین و سالم­ترین وزن سالم برسانید و آزمایش دیابت و فشار خون انجام دهید (ممکن است این بیماری­ها بدون هیچ نشانه ­ای در بدنتان باشند).

هم­چنین می­توانید آزمایشات ژنتیکی انجام دهید تا از هرگونه بیماری ژنتیکی که ممکن است به همراه داشته باشید مطلع شوید. به هرحال با کم شدن کیفیت تخمک، هیچ اطمینان 100 درصدی وجود ندارد که با وجود جواب منفی آزمایش ژنتیکی، جنین هیچ­گونه بیماری نداشته باشد.

بارداری در سن بالا چگونه روی زایمان تأثیر می­گذارد؟

با نزدیک شدن روز زایمان، جفت کم کم فاسد شده و جریان مواد از جفت به سمت جنین کاهش می­یابد. این اتفاق در زنان بالای 35 سال زودتر رخ می­دهد. معمولاً توصیه می­شود زایمان در هفته 39 بارداری جلو انداخته شود.

با فاسد شدن جفت، ممکن است جنین مواد غذایی و اکسیژن مورد نیاز برای رشد و سالم بودنش را دریافت نکند. ممکن است جنین سالم به نظر برسد اما نتواند فشار زایمان را تحمل کند و در برخی موارد ممکن است جنین مرده متولد شود.

رحم زنان مسن ­تر نیز به خوبی منقبض نمی ­شود. زنان سن بالا بیشتر در خطر زایمان طولانی مدت و ناموفق هستند و بیشتر به سزارین نیاز خواهند داشت.

با این حال بارداری در سن بالا روی شیردهی تأثیری نخواهد داشت.

مزایا و معایب باردرای در سن بالا چیستند؟

گزارش هایی وجود دارد که خبر از مزایای بچه داری در سنین بالای مادر می دهد. مطالعات نشان می دهند که:

◄ مادران سن بالا، هم تحصیلات بهتری دارند و هم درآمد بالاتر. بنابراین در مقایسه با مادران جوان، منابع بیشتری برای تأمین آرامش و امنیت فرزند خود در اختیار دارند.

◄ مادران مسن احتمالا عمر بیشتری دارند.

◄ فرزند/فرزندان مادران مسن ممکن است زندگی سالم تری داشته باشند، خوب تربیت شده باشند و تحصیلات بهتری نصیبشان شود.

معایب

  • افزایش خطر بیماری­های خاص، جراحت و زایمان پیش از موعد.

اگرچه این وضعیت معمولاً انتخاب خود فرد نیست بلکه شرایط زندگی تعیین کننده آن است، توصیه می­کنیم که زنان در معاینات پزشکی هرساله خود، برنامه تولیدمثل خود و مزایا و معایب آن را بررسی کنند و سپس برای باردار شدن اقدام کنند.

زنان بالای 35 سال و افزایش شانس بارداری سالم

درصورتیکه بالای 35 سال سن دارید و تصمیم گرفته اید مادر شوید، با رعایت موارد زیر میتوانید شانس تولد نوزادی سالم را بیشتر کنید:

چکاپ پیش از اقدام به بارداری و مشاوره– جلسه یا جلسات ضروری با پزشک متخصص به شما این اطمینان خاطر را می دهد که از نظر جسمی و روانی آمادگی لازم را برای مادر شدن دارید.

مراقبت های لازم برای بارداری در سن بالا کدام است؟

مراقبت های لازم برای بارداری در سن بالا کدام است؟

مراقبت های بارداری منظم– فراموش نکنید که سه ماهه اول بارداری ( مخصوصا هشت هفته اول) برای رشد نوزاد شما مهم است. مراقبت های اولیه بارداری شانس شما و شریک زندگی تان را برای داشتن بارداری امن و تولد نوزاد سالم بیشتر میکند.

انجام به موقع و منظم سونوگرافی، آزمایش های منظم، شرکت در دوره های آموزشی بارداری و تولد نوزاد و همچنین دریافت حمایت های پزشکی لازم از پزشک متخصص از جمله مهم ترین مراقبت های بارداری است.

توجه داشته باشید که این مراقبت ها حمایت فوق العاده ای از زنان بالای 35 سال میکند. پزشک شما با در نظر گرفتن مراقبت های لازم، مشکلات احتمالی پیش بینی شده برای این دسته از زنان را زیر نظر میگیرد. این مشکلات از جمله موارد شایع در بین زنان باردار مسن است.

خطرات احتمالی بارداری در سن بالا ممکن است شامل دیابت بارداری و پره اکلامپسی باشد؛ در جلسات معاینه، پزشک فشار خون و همچنین میزان پروتئین و قند خون شما را بررسی و سطح گلوکز خونتان را اندازه گیری میکند. این آزمایشات یک روش پیشگیری از بروز مشکلات بعدی است.

آزمایش های اختیاری– تعدادی آزمایش های اختیاری برای زنان بالای 35 سال درنظر گرفته شده که پزشک آنها را به شما پیشنهاد می دهد. با انجام این چند تست متوجه می شوید که چقدر احتمال نقص تولد در نوزادتان وجود دارد.

ویتامین های بارداری– همه زنان باردار باید دز مصرفی ویتامین در روز داشته باشند که دستکم 400 میکروگرم فولیک اسید است. مصرف روزانه این ویتامین، پیش از حاملگی و در طول سه ماهه اول بارداری مانع بروز ناهنجاری های تولد مربوط به مغز و ستون فقرات نوزاد می شود.

خوب است بدانید مصرف فولیک اسید به ویژه در بارداری در سن بالا تأثیر به سزایی در محافظت از مادر و نوزاد در برابر بروز این ناهنجاری ها دارد. درنظر داشته باشید که دز مصرفی بعضی از این ویتامین ها، 800-1000 میکروگرم فولیک اسید است که این میزان هم بی خطر است.

بنابر بررسی های علمی، گروهی از زنان باردار هستند که دز مصرفی بالاتری نیاز دارند و بیشتر از 400 میکروگرم مصرف میکنند تا نگرانی بابت مشکلات و ناهنجاری های نوزاد در زمان تولد نداشته باشند.

مصرف دز بالاتر از هزار میکروگرم ( یک میلی گرم) فولیک اسید بدون تجویز پزشک مجاز نیست. زنان با سابقه داشتن فرزند با نقص لوله عصبی، به 4هزار میکروگرم فولیک اسید نیاز دارند.

سخن ما با شما

در هر صورت، دلایلی که برای بارداری در سن بالا دارید میتواند برای شما و شریک زندگی تان قانع کننده باشد. بنابراین اگر همه جوانب را سنجیده اید، با خطرات آن روبه رو می شوید و از نظر روحی و جسمی آماده پذیرش موقعیت پیچیده جدید هستید، زیرنظر پزشک متخصص تصمیم خودتان را عملی کنید و منتظر تولد نوزاد دوست داشتنی خود باشید.

منبع: webmd، marchofdimes

4.4/5 - (10 امتیاز)
اشتراک‌گذاری

دکتر داروساز و فعال در حوزه سلامت بانوان. چند سالی هست که از دانشکده علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی فارغ التحصیل شدم و از همان روزهای نخست به فکر ایجاد تحولی بزرگ در زندگی بانوان ایرانی و جامعه سلامت آنلاین بودم. مینت ساخته شده تا بانوان ایرانی در سلامتی کامل به سر ببرند و از زندگی خود بیشتر لذت ببرند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.