دل درد بعد از زایمان : آیا دلدرد بعد زایمان نشانه ای طبیعی است یا نگران کننده؟

پس از زایمان، به احتمال بسیار زیاد بی حال خواهید بود اما نباید دل درد داشته باشید. دوره بعد از زایمان، 6 هفته اول بعد از زایمان را در بر می گیرد. در این دوره است که بدن به وضعیت نرمال پیش از بارداری برمیگردد. با خواندن این مقاله خواهید فهمید که علت دل درد بعد از زایمان چیست و چگونه میتوانید آن را درمان کنید تا بتوانید به راحتی از خودتان و کودکتان مراقبت کنید.

پس درد

اگر به تازگی مادر شده اید، به احتمال زیاد این نخستین باری است که نام پس درد به گوشتان میخورد. پس درد به عنوان دل درد بعد از زایمان شناخته می شود که پس از زایمان احساس شده و تا چند هفته طول می کشد. در زایمان طبیعی تا 24 ساعت پس از زایمان، قرار دادن کمپرس یخ روی واژن می تواند در درمان درد و ورم لابیاها و پرینه مؤثر باشد.
انقباضات شکمی در روزهای پس از زایمان مسئله ای طبیعی است. این انقباضات مشابه دل دردهای دوره قاعدگی هستند. دلیل وقوع این انقباضات جمع شدن رحم برای رسیدن به اندازه قبلی اش است. وزن رحم پس از زایمان حدوداً 1 کیلو و 300 گرم است و چند هفته بعد، به چند صد گرم کاهش پیدا میکند.

انقباضات رحم، هنگام شیردهی شدید تر می شوند چرا که شیردهی، سبب ترشح هورمون اکسی توسین در بدن می شود. اما این انقباضات رحمی به کاهش میزان خونریزی پس از زایمان و پیشگیری از آن کمک میکنند. با توجه به آمارها، هرچه تعداد زایمان هایتان بیشتر باشد، انقباضات پس درد زایمان، قوی تر و شدیدتر خواهند شد. پس دردها تا پایان هفته ششم پایان می یابند.

راه کار های کاهش دل درد بعد از زایمان

  • شرکت در کلاس های آمادگی زایمان، یکی از راه هایی است که میتوانید از طریق آن به کاهش دل درد بعد از زایمانتان کمک کنید.
  • نفس های عمیق، درست مانند انقباضات زایمان، به گذراندن انقباضات پس از زایمان هم کمک میکنند. با کشیدن نفس عمیق میتوانید دیافراگم خود را که تا ناحیه شکم کشیده شده است، از هوا پر کنید.
  • استفاده از محصولات و مواد گیاهی که میتوانند به کاهش دل درد بعد از زایمان و ایجاد حس آرامش و راحتی در شما کمک کننده باشند.
  • نوشیدن مایعات فراوان
  • مصرف غذاهای سالم

یبوست و هموروئید (بواسیر)

علل اصلی یبوست بعد از زایمان، انواع هموروئید، هورمون های بارداری (میزان بالای پروژسترون)، کمبود آهن و زخم جراحی است. حتی اگر در دوران بارداری یبوست نداشته باشید ممکن است پس از زایمان آن را تجربه کنید. اگر اقدامات لازم برای رفع یبوست را به درستی انجام دهید، پس از چند روز این مشکل رفع می شود.

راهکار های دل درد بعد از زایمان ناشی از یبوست

یبوست بعد از زایمان

یبوست بعد از زایمان

  • مصرف غذاهای سرشار از فیبر، یکی از بهترین راه ها برای مبارزه با یبوست است.
  • رژیم غذایی غنی، به بهبود حرکت روده ها کمک میکند. غذاهایی مانند لوبیا، نان، و برنج نیز در این برنامه قرار دارند.
  • نوشیدن مایعات فراوان نیز در این مورد مفید است.
    مایعات به عبور راحت تر مدفوع از روده ها کمک می کنند
  • تحرک بدن نیز،در کمک به حرکت روده ها مفید است.اگر جراحی سزارین داشته اید، در ابتدا راه رفتن برایتان دشوار و دردناک خواهد بود. میتوانید با انجام دادن کارهای روزمره خودتان آغاز کنید.
  • از مصرف غذاهای حاوی شکر و چربی فراوان پرهیز کنید.

سایر مشکلات گوارشی

اگر نگران هستید که هنگام دفع مدفوع خشک درد داشته باشید، زیاد در این باره نگران نباشید. هنگام زایمان عصب های داخل واژن و اطراف آن کشیده میشوند و ناحیه پرینه برای مدتی بی حس میشود. با بهبود یافتن عصب ها، هنگام استفاده از توالت احساس درد خواهید داشت.

یکی دیگر از مشکلات روده ها، که عموماً با یبوست همراه است، گاز بعد از زایمان است. اصلی ترین نشانه گاز بعد از زایمان نفخ شکم، دل درد بعد از زایمان، و درد شدید شکم پس از زایمان است. معمولاً گاز بعد از زایمان به صورت خود به خودی یا پس از تغییر برنامه غذایی رفع می شود.

ممکن است پزشک برایتان ملین تجویز کند که به رفع یبوست کمک می کند. هیچ گاه سرخود ملین مصرف نکنید چرا که دوز تجویزی آن به وضعیت شیردهیتان بستگی دارد. یبوست بعد از زایمان قابل درمان است. اگر به موقع درمان شود بیماری خطرناکی نیست. اما بعضی اوقات میتواند مشکلات دیگری مانند هموروئید را تشدید کند.

هموروئید خارجی بیشتر در دوران بارداری ایجاد می شود و پس از زایمان، هنگامی که فشار وارد بر لگن کمتر میشود، از بین می رود. هموروئید خارجی، در خارج از بافت دندانه دار مقعد قرار دارد و بافت آن به رشته های عصبی رکتال متصل است بنابراین ایجاد هموروئید خارجی، سبب احساس درد خواهد شد. همچنین میتواند منجر به خونریزی مقعدی شود که در این صورت مراجعه به پزشک ضروری است.

نقاهت پس از عمل سزارین

در 20 سال اخیر، جراحی سزارین بسیار پرطرفدار شده است. گاهی اوقات عمل سزارین انتخاب خود فرد نیست بلکه تنها راه تولد بی خطر نوزاد است. عمل سزارین بسیار دشوار است و میتواند دردناک نیز باشد. در این پروسه، عضلات شکمی شکافته میشوند و همین مسئله عامل اصلی درد بعد از جراحی است. جای زخم جراحی با گذشت چندین سال ممکن است ناپدید شود.

مراقبت های بعد از جراحی سزارین

پس از عمل جراحی، استراحت کنید و سعی کنید تمام لوازم موردنیازتان را در نزدیکی خود قرار دهید. در چند هفته اول پس از جراحی، از برداشتن اجسام سنگین خودداری کنید، البته به جز نوزادتان!

احساس درد در ناحیه زیرین شکم پس از زایمان طبیعی است چرا که بیشتر شکاف ها در ناحیه زیرین شکم ایجاد شده اند. ممکن است پزشکتان برای تسکین درد، دارو تجویز کند.

دو روز پس از عمل جراحی، سوند برداشته خواهد شد و برای رفتن به دستشویی باید شروع به راه رفتن کنید. اگر پس از زایمان هیچ مشکلی برایتان پیش نیامده باشد، باید میزان فعالیت جسمیتان را افزایش دهید چرا که با گذشت زمان، به جریان خون و عملکرد روده ها کمک میکند. محل جراحت را باید تنها با آب و صابون بشویید. تا 4 هفته پس از زایمان احساس درد خواهید داشت اما راه رفتنتان بسیار آسان تر میشود. به احتمال بسیار زیاد تا 6 هفته پس از جراحی بهبود می یابید.
در ابتدا محل زخم جراحی برجسته و تیره رنگ است. اما پس از هفته ششم به تدریج کمرنگ می شود.

بیش از 30 درصد زایمان ها در دنیا از طریق عمل سزارین صورت می گیرند. معمولاً شکاف عمل سزارین 3 سانتی متر بالاتر از ناحیه شرمگاهی قرار دارد.باید بدانید که این یک عمل جراحی است و خطر ایجاد عفونت در جراحت نیز وجود دارد. معمولاً عفونت زخم، شامل آماس بافت همبند (سلولیت) یا آبسه زخم میشود. عفونتها معمولاً به دلیل عدم مراقبت صحیح از زخم و بهداشت پایین به وجود می آیند.

نشانه های رایج عفونت زخم سزارین عبارتند از:

  • قرمزی
  •  ورم
  • درد پایین شکم
  •  تب

در چنین مواردی باید فوراً به پزشک مراجعه کنید.
با این حال، افراد با یکدیگر متفاوت هستند و روند بهبودی نیز در هر فرد متفاوت است. گاهی اوقات حساسیت و احساس ناراحتی پس از زایمان ممکن است تا هشت هفته ادامه داشته باشد.

دل درد بعد از زایمان تا چند وقت ادامه خواهد داشت؟

دل درد بعد از زایمان

دل درد بعد از زایمان

اگر زایمان طبیعی داشته اید، درد بعد از زایمان پس از 8 الی 10 روز از بین می رود. در چند هفته نخست انقباض شکمی خواهید داشت که در زمان شیردهی شدیدتر هستند. تا زمان نخستین معاینه پس از زایمان که معمولاً در هفته ششم پس از زایمان صورت میگیرد، باید دردتان از بین رفته باشد. اگر تا آن زمان باز هم دل دردهای شدید پس از زایمان را احساس کردید، پزشکتان را در جریان بگذارید.

اگر زایمانتان سزارین بود، ممکن است احساس درد شدید، کمی بیشتر طول بکشد (تا دو هفته). پس از هفته چهارم، نباید هیچ گونه دردی داشته باشید.

همانطور که پیشتر گفتیم، روند بهبودی هر فرد متفاوت است و در برخی زنان ممکن است تا 6 هفته طول بکشد. و اگر نگران زخم جراحیتان هستید، کافیست مطمئن شوید که طبق دستورات پزشک از آن مراقبت می کنید. از بین رفتن جای زخم سزارین ممکن است تا چند سال طول بکشد.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر یکی از نشانه های زیر را مشاهده کردید با اورژانس تماس بگیرید:

  • تنگی نفس
  • درد سینه
  • سرفه همراه با خون
  • قرمزی و ورم جای زخم
  • احساس سرگیجه
  • ضعف، گیجی
  • تپش قلب
  • تنفس سریع

در غیر این صورت بهتر است پس از هفته ششم بعد از زایمان به پزشک مراجعه کنید.

5/5 - (8 امتیاز)

دکتر داروساز و فعال در حوزه سلامت بانوان. چند سالی هست که از دانشکده علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی فارغ التحصیل شدم و از همان روزهای نخست به فکر ایجاد تحولی بزرگ در زندگی بانوان ایرانی و جامعه سلامت آنلاین بودم. مینت ساخته شده تا بانوان ایرانی در سلامتی کامل به سر ببرند و از زندگی خود بیشتر لذت ببرند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.