خونریزی بعد از یائسگی ، آیا باید نگران شویم؟

یائسگی قسمتی از زندگی است  که در زنان بالاتر از ۴۵ سال و در صورتی که بیشتر از یک سال پریود نشوند، رخ می دهد.  این دوران می تواند مقداری ترسناک باشد اگر با تجربه ی خونریزی بعد از یائسگی همراه باشد.به طور کل  در همه خونریزی های بعد از یائسگی، مورد جدی و نگران کننده ای وجود ندارد و تنها در تعدادی از آن ها ممکن است به مشکل بخورید.

اگر هر نوع خونریزی بعد از یائسگی را تجربه کردید؛ حتماً به پزشک مراجعه کنید.

خونریزی قبل از یائسگی یا لکه بینی

در دوران قبل از یائسگی ممکن است برخی از علائم یائسگی و پریود های نامنظم را تجربه کنید. دوران قبل از یائسگی تا ۱۰ سال نیز می تواند ادامه پیدا کند. به دلیل تغییرات هورمونی، داشتن پریود های شدیدتر یا خونریزی های غیر معمول، در دوران یائسگی طبیعی است.

اگر در خونریزی های دوران قبل از یائسگی هر کدام از علائم زیر را داشتید به پزشک مراجعه کنید:

خونریزی طولانی تر یا سنگین تر از حد معمول

تعداد خونریزی بیشتر از حد نرمال باشد (  کمتر از حد فاصل دو پریود)

خونریزی بعد از رابطه جنسی رخ دهد.

دلایل اصلی خونریزی بعد از یائسگی

شرایط مختلفی وجود دارد که می تواند خونریزی بعد از یائسگی را به وجود آورد. در این قسمت به دلایل اصلی خونریزی بعد از یائسگی اشاره می کنیم:

آتروفی دیواره رحم

اندومتریوم داخلی ترین لایه رحم است که رحم را پوشش می دهد. این دیواره، همان دیواره ای است که در دوران قاعدگی فرو میریزد .هنگامی که به سمت دوران یائسگی پیش می روید تغییرات هورمونی باعث می‌شود که این لایه نازک تر شود. در این شرایط لایه اندومتریوم خیلی نازک، بی ثبات شده و خونریزی و لکه بینی بعد از یائسگی را به وجود می آورد .

هایپرپلازی دیواره رحم

این شرایط کاملا برعکس آتروفی دیواره رحم است و هنگامی رخ می دهد که سطح  هورمون های استروژن بسیار بالا اما سطح هورمونهای پروژسترون بسیار پایین است. دیواره رحم ضخیم، بیشتر مستعد خونریزی است اما اگر این شرایط درمان نشود سلولهای اندومتریوم تکثیر شده و به سرطان رحم منجر می شود .

پولیپ ها

پولیپ های رحمی

پولیپ های رحمی

پولیپ ها بافت های  غیرسرطانی هستند.که معمولا به جداره ی داخلی رحم متصل شده و بر روی دیوره رحم رشد کرده اند. پولیپ ها هم می توانند بر روی دهانه ی رحم رشد پیدا کنند و باعث ایجاد خونریزی بعدا از رابطه ی جنسی شوند. پولیپ ها باعث ایجاد لکه بینی و خونریزی قهوه ای پس از یائسگی می شود.

آتروفی واژن

با کاهش سطح استروژن بدن، بافت داخل واژن نیز تغییر می کند و خشک، نازک، آسیب پذیر و متورم می شود. و باعث ایجاد:

  •  رابطه ی جنسی دردناک
  • مشکلات ادراری
  •  ترشحات واژن
  •  خونریزی
  • لکه بینی قهوه ای پس از یائسگی می شود.

سرطان

خونریزی واژینال بعد از یائسگی، یکی از اولین نشانه های نوع خاصی از سرطان است. شایع ترین نوع سرطان های ناحیه ی تناسلی، شامل سرطان های دیواره رحم و خوده رحم است. با این حال سرطان های واژن و دهانه رحم نیز، خانم ها را تحت تاثیر قرار می دهد.

اگرچه، لکه بینی یا خونریزی در دوران بعد از یائسگی، از علائم رایج سرطان است. اما تنها ۹٪ بانوانی که خونریزی بعد از یائسگی را تجربه می کنند، به سرطان مبتلا هستند.

تشخیص به موقع و سریع، در درمان سرطان رحم بسیار تاثیرگذار است. بنابراین اگر به خونریزی بعد از یائسگی دچار شدید، هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید که تشخیص نهایی و درمان لازم برایتان آغاز شود.

خونریزی بعد از یائسگی و راه های تشخیص آن

راه های تشخیص خونریزی بعد از یائسگی

راه های تشخیص خونریزی بعد از یائسگی

اینکه خونریزی واژینال به چه علت است، اهمیتی ندارد، چیزی که مهم است، پیگیری و مراجعه به پزشک است. در اکثر موارد، این علائم در شرایط خفیف بیماری، ایجاد می شوند. با این حال تمامی علت های ممکن به وجود آورنده ی خونریزی بعد از یائسگی، میبایست رد شوند. چندین تست و روش تشخیصی وجود دارد که پزشک با به کارگیری آنها می تواند علت خونریزی بعد از یائسگی را تشخیص دهد.

  • سونوگرافی ترانس واژینال اولتراسوند

اولتراسوند به پزشک این توانایی را می دهد که هرگونه رشد غیرطبیعی و شرایطی که باعث ایجاد خونریزی شده است، را تشخیص دهد. همچنین سونوگرافی ترانس واژینال، می تواند ضخامت رحم را اندازه گیری کند. در این روش یک پراب اولتراسوند در داخل واژن قرار می گیرد که تصویری را از ارگان های جنسی ایجاد می کند. سنجش ضخامت اندومتر به این دلیل است که هر گونه بدخیمی در دیواره رحم، تشخیص داده شود.

  • بیوبپسی (نمونه برداری) از دیواره رحم

اگر پزشک علت خونریزی بعد از یائسگی را، ناراحتی دیواره رحم تشخیص دهد، ممکن است نمونه برداری از رحم را تجویز کند. در این روش پزشک با استفاده از یک لوله ی نازک، مقدار بسیار انداکی از رحم را برمیدارد. سپس نمونه را به مراکز آزمایشگاهی آسیب شناسی و پاتولوژی میفرستد تا هر گونه غیرطبیعی بودن و بدخیمی، تشخیص داده شود.

  • هیستروسکوپی

هیستروسکوپ یک لوله ی نازک، قابل انعطاف و کوچک است که برای دید بهتر یک عدد چراغ در انتهای آن تعبیه شده است. پزشک از این وسیله برای مشاهده ی داخل رحم استفاده می کند تا هرگونه رشد غیر طبیعی و زائده را سریعا تشخیص دهد. پزشک ممکن است برای خارج کردن پولیپ، یک لوله نازک و کوچک را وارد رحم کند. این روش معمولا با مقداری بیهوشی انجام می شود.

  • سونوهیستروگرافی

در این روش، پزشک رحم را با محلول سالین، پر می کند. تا توسط دستگاه، تصویر واضحی از رحم و دیواره رحم تولید کند. این روش بسیار کارامد و بدون درد است.

  • D&C (روش انقباض و کورتاژ)

در طی این روش، رحم به آرامی منقبض می شود و سپس توسط یک وسیله نازک، بافت اضافی از رحم خراشیده و خارج می شود. این بافت خارج شده، برای انجام آزمایشات، به مراکز آسیب شناسی فرستاده می شود. این روش نیاز به مقداری بیهوشی دارد. و جزو روش های سرپایی است.

راه های درمانی خونریزی بعد از یائسگی

درمان خونریزی بعد از یائسگی کاملا به این مسئله وابسته است که علائم خونریزی به چه علتی ایجاد شده است. به عنوان مثال داروی استروژن جهت بهبود آتروفی واژن، رحم و همچنین خشکی واژن تجویز می شود. از طرف دیگر پروژستین، برای درمان هایپرپلازی رحم استفاده می شود.

پولیپ ها را می توان حین انجام هیستروسکوپی یا با انجام جراحی، خارج کرد‌. همچنین بدخیمی های رحمی، سرطان ها و شرایط حاد و خطرناک، نیازمند هیسترکتومی ( خارج کردن رحم ) هستند. اگر به بدخیمی های رحمی دچار شدید مانند سرطان رحم، پزشک چندین راه حل را ممکن است برای شما انتخاب کنند مانند:

  • رادیوتراپی
  • شیمی درمانی
  • هورمون درمانی

در اکثر شرایط، مهم ترین اقدام، تشخیص سریع برای آغاز درمان است. چون در اینصورت، پزشک علت علائم بیمار را تشخیص داده و راه های متعدد درمان را به طور اختصاصی برای بیمار آغاز می کند.

اینکه پس از یائسگی دچار خونریزی شوید، می تواند ترسناک باشد.اما در اکثر موارد اگر سریعا به پزشک مراجعه شود و درمان های لازم به کار گرفته شود، مشکل جدی نخواهید داشت.

3.6/5 - (22 امتیاز)

دکتر داروساز و فعال در حوزه سلامت بانوان. چند سالی هست که از دانشکده علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی فارغ التحصیل شدم و از همان روزهای نخست به فکر ایجاد تحولی بزرگ در زندگی بانوان ایرانی و جامعه سلامت آنلاین بودم. مینت ساخته شده تا بانوان ایرانی در سلامتی کامل به سر ببرند و از زندگی خود بیشتر لذت ببرند.

یک نظر

  1. مرضیه

    خانمی هستم ۵۶ساله بعد از سه سال پریود شدم و دوسال پیش هم همینطور شدم و سونو و پاپ اسمیر دادم و سالم بودم و مشکلی نبود و قرص ریواروکسابان مصرف میکنم لطفا راهنمایی کنید

  2. زهرا

    براتون آرزوی سلامتی وموفقیت می کنم مطالب جالب وکامل بود.🌺🌹🤗👏👏

  3. مهشیدتاجداری

    حدود 2سال پیش در سن 45 سالگی یائسه شدم ولی در زمان پریودهام علائمش مثل کمردرد دل درد وجود داره قبلا لکه بینی بود ولی الان بیشتر شده لطفا راهنمایی کنید

  4. هما تشکری

    سلام من 59 سالمه حدود 8 سال یائسه شدم پارسال مثل پریود در یکماه 5بار پریود شدم به پزشک مراجعه کردم سونو گرافی رحم انجام دادم پولیپ تشخیص داده شد جراحی کردم تا امروز دوباره پریود شدم میتونید منو راهنمایی کنید در ضمن قند نوع 2 دارم کنترل میکنم در حال حاضر 115 بود دیروز گرفتم دو روز قبل 93 بود لطفا راهنمایی کنید ممنون

  5. ملیحه

    سلام وقت بخیر من بعد چهار پنج سال پریود شدم البته یه عفونت داشتم دکتررفتم دارو استفاده کردم (فلو کونازول واپلیکاتور کلوتریمازول وکلیندا)بعد شش روز از پماد لکه بینی وپریود دارم

  6. Nadyeh

    سلام متولد ۱۳۴۶ هستم بعد ۳ سال دوباره پریود شدم تازه پاپ اسمیرم دادم مشکلی نبود نظر شما چیست

  7. سارا سرلک

    سلام سارا هستم ۵۷ ساله و ۶ ساله یائسه هستم وکلا بدن سالمی دارم و غیر از گر گرفتگی در سال اول هیچ مشکلی نداشتم . یک ماه پیش مختصر خونریزی شبیه قائدگی دو سه روزه داشتم و دوباره به فاصله از یک هفته تا ده روز لکه بینی دارم خودم که هیچ مشکلی ندارم از نظر درد و غیره ،،،میخواستم ببینم این حالت غیر طبیعی است و باید به دکتر مراجعه کنم ؟ و اگر غیر طبیعیه علائم چه مشکلی میتونه باشه ؟

  8. مریم

    سلام مادرم در سن 68 سالگی بعد ار 10 سال پریود شده
    و نمام علابم پریود رو داره امروز سومین روز پریودشه
    باید ببرمش دکتر ؟

  9. مریم

    سلام مادرم در سن 68 طالگی بعد ار 10 سال پریود شده
    و نمام علابم پریود رو داره
    باید ببرمش دکتر ؟

  10. فرانک

    لک دیدن هم شامل خونریزی می شود به عنوان مثال من برای اولین بار امروز بعد از۷ سال که ازیائسه بودنم می گذرد لک دیدم. باید بگویم که به تازگی به پزشک زنان مراجعه کرده بودم و تست پاپ اسمیرم دادم وسونوگرافی رحم که نکته منفی ای نداشت.ایای جای نگرانی وجود دارد.

  11. رویا سلیمیان

    با سلام خدمت خانم دکتر خانمی ۴۹ ساله هستم از سال ۹۵ دوران پیش یایسگی من شروع شد بعد از یکسال وهشت ماه دوباره پریود شدم البته کم اصلا زایمان نداشتم سوال من ایا پریود شدنم نگران کننده هست با تشگر

  12. نسیم

    سلام من مهرماه سال قبل دچار خونریزی شدید شدم و رفتم دکتر و خلاصه دچار یائسکی زودرس شدم در 32 سالگی( مجرد هستم) پزشکم برای اطمینان بیشتر منو فرستادن رویان. اونجا هم بعد از بررسی و تست های مختلف گفتن من در گروه POFقرار میگیرم و اگر درمانی بود تماس میگیرن باهام. حالا بعد یکسال افتادم روی خونریزی شدید که یک هفته قبلش فقط لک میشدم و حالا خونریزی!! دیشب با اینکه روز ششمم بود اما 3 بار بخاطر این مسئله دستشویی رفتم. حالا چی میشه؟ یعنی مجبورم عمل کنم؟

  13. آذر ايزدي

    من بعد دوسال دو بار مثل پريود ماهانه خون ريزي كردم بعد يك سال نيم بعد دوباره هفته گذاشته خونريزي كردم خيلي نگرانم چون جلوگيري نكردم نگرانم نكنه بار دار باشم باوجود خون ريزي

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.