صاحب فرزند شدن رؤیای بسیاری از زنان جهان است و بحثی در آن نیست. اما گاهی مشکلاتی برای سلامت باروری زن پیش می آید که قدرت باروری او را تحت تأثیر قرار میدهد. بعضی از بیماری های مزمن از جمله سندرم تخمدان پلی کیستیک یا PCOS یا اصطلاحا تنبلی تخمدان مانع باردار شدن هستند و در سنین باروری زن ظاهر می شوند. تجربه داشتن تخمدان ضعیف و بارداری ناموفق باعث شده است تا تیم سلامت مینت مقاله جامعی را در این مورد منتشر کند.
آیا با وجود تنبلی تخمدان میتونم مادر بشم؟!
ما و شما در کنار هم قصد داریم این مانع را از سر راهتان برداریم. کافی است روی دکمه زیر کلیک کنید. پاسخ به پرسش های زیر وقت کمی از شما و همسرتان میگیرد. اما کمک بزرگی به شما میکند تا شانس باروری تان را تا 90 % افزایش بدهید. این پرسش ها شامل کیفیت سبک زندگی، احتمال بیماری های شایع زنانه مثل تنبلی تخمدان، رژیم غذایی فعلی و سلامت باروری مرد می شود. برای پاسخ، صبور و صادق باشید!
آیا ارتباطی بین تخمدان ضعیف و بارداری وجود دارد؟
در علم پزشکی وقتی صحبت از تخمدان ضعیف می شود، منظور اختلال هورمونی سندرم تخمدان پلی کیستیک است. این وضعیت هورمونی از هر پنج زن، یک زن را در سن باروری درگیر میکند.
بسیاری از زنانی که دچار تنبلی تخمدان هستند، افزایش سطح هورمون LH را که در زمان تخمک گذاری ترشح می شود، تجربه میکنند. همچنین این سندرم باعث کاهش هورمون FSH می شود؛ این هورمون برای بلوغ و عملکرد تخمدان های زن و بیضه های مرد است.
باید اضافه کنیم که تنبلی تخمدان باعث کاهش تولید هورمون استروژن معروف به هورمون زنانه و افزایش ترولید هورمون آندروژن معروف به هورمون مردانه می شود. بنابراین کیست های کوچکی در تخمدان ها شکل میگیرند.
بااین اوصاف تجربه چرخه قاعدگی نامنظم ناشی از این اختلال هورمونی یکی از علائم تنبلی تخمدان است. همچنین تخمک گذاری اتفاق نمی افتد یا گاهی اتفاق می افتد. پس احتمال نازایی با تنبلی تخمدان به مراتب بیشتر است.
البته ناگفته نماند که زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک هم شانس باردار شدن دارند ولی بیشتر اوقات اقدام به بارداری آنها بیشتر طول میکشد و بیش از زنان سالم نیاز به درمان ناباروری دارند.
آیا ضعیفی تخمدان و بارداری تأثیری روی هم دارند؟
در یک مطالعه جدید با مشارکت آنلاین زنان مبتلا به سندرم پلی کیستیک، آنها درمورد نگرانی خود برای باردار شدن و راهکارهای بهبود باروری حرف زدند. همچنین به اطلاعاتی که درمورد تخمدان ضعیف و بارداری نیاز دارند و زمان دریافت این اطلاعات برای افزایش شانس بارداری، نظر دادند.
جالب است بدانید که بیشترین نگرانی این زنان درمورد شانس باردار شدنشان بود. همچنین میخواستند بدانند که بهترین روش آمادگی برای باردار شدن چیست و نکات مهم قبل از اقدام به بارداری کدام اند. این گروه از زنان مشکلاتی برای دسترسی به اطلاعات به روز و قابل اعتماد داشتند.
چطور تخمدان ضعیف برای بارداری تقویت می شود؟
تقریبا هر زنی میداند که بهره مندی از سلامت کامل برای افزایش شانس باروری لازم است. سلامتی کامل همچنین بر رشد سالم جنین تأثیر میگذارد.

از تأثیر ورزش منظم برای تقویت تخمدان ضعیف و بارداری موفق غافل نمانید!
بنابر دستورالعمل بین المللی علمی برای ارزیابی و مدیریت علائم تنبلی تخمدان، انتخاب سبک زندگی سالم یکی از مهم ترین روش های تقویت تخمدان ضعیف و بارداری موفق است. اما منظور از سبک زندگی سالم چیست؟
- وزن سالم برای باردار شدن
- سیگار نکشیدن
- حذف نوشیدنی های الکلی
- رعایت رژیم باروری سالم
- ورزش کافی و منظم
- خواب کافی
این شش مورد اولین اصولی هستند که هر زنی برای بارداری موفق باید آنها را رعایت کند. بااین اوصاف چه بهتر اگر پیش از اقدام به بارداری حتما برای اطمینان از سلامت عمومی و سلامت سیستم باروری خود با پزشک صحبت کنید. این دیدار همچنین کمک میکند تا راهنمایی های لازم را برای بهبود تخمک گذاری ضعیف و بارداری سالم دریافت کنید.
در تأکید بر اهمیت وزن سالم برای بارداری و تقویت تخمدان ضعیف و بارداری نتیجه بخش، ناگفته نماند که اضافه وزن یا چاقی یکی از مشکلات شایع زنان مبتلا به سندرم پلی کیستیک است. بنابراین رسیدن به وزن متعادل باعث تخمک گذاری منظم می شود و شانس بارداری را بیشتر میکند. در مرحله بعدی و پس از اطمینان از زمان تخمک گذاری، داشتن رابطه در روز باروری شانس لقاح را چندبرابر میکند ( پنج روز مانده به تخمک گذاری و همچنین روز تخمک گذاری).
من PCOS دارم، چه باید بکنم؟!
اگر زیر 35 سال سن دارید و تلاش یک ساله شما برای بچه دار شدن ( یا شش ماه اقدام بدون نتیجه برای زنان 35 سال یا بیشتر) ناموفق بوده است وقت آن رسیده که حتما با متخصص باروری مشورت کنید. او اولین راهنمای شماست.
اگر چرخه قاعدگی نامنظم یا خونریزی گهگاه دارید یعنی تخمک گذاری نمیکنید و باید برای بچه دار شدن تحت درمان باشید. مرحله اول درمان تحریک تخمدان ها است؛ دوره درمانی شما با قرص هایی برای تحریک تخمدان شروع میشود تا تخمک از تخمدان، طی رابطه جنسی یا با روش های کمک باروری سازی مثل IUI، رها و بارور شود.
درصورتیکه تقویت تخمدان ضعیف و بارداری موفق بااین روش ها اتفاق نیفتد، دلایل دیگری احتمالا باعث ناباروری زن می شود و به انجام درمان های تهاجمی مثل آی وی اف نیاز است.
باید اضافه کنیم که آی وی اف شامل دوره هایی از تزریق برای تحریک تخمدان ها می شود تا تخمک های بیشتری تولید کند. تخمک ها پس از بالغ شدن طی عمل و با بیهوشی خفیف از رحم برداشت و اسپرم در آزمایشگاه به آن اضافه می شود.
چند روز بعد رویان وارد رحم می شود تا لانه گزینی و رشد کند. توجه کنید که اگر بیش از یک رویان شکل بگیرد میتوانید برای دوره بعدی آن را فریز کنید. درواقع فریز تخمک راه حل دیگری برای ناموفق شدن بارداری با آی وی اف است.
چه ارتباطی بین تخمک ضعیف و بارداری پوچ وجود دارد؟
خوب است بدانید که ضعف کارکرد تخمدان ها باعث بروز علائمی مثل بارداری پوچ می شود. البته این نوع بارداری نافرجام فقط یک بار برای هر فرد اتفاق می افتد و تجربه دومی در کار نخواهد بود.
بسیاری از متخصصین باروری با مشاهده علائم تنبلی تخمدان، درمان های مناسب با علائم شما را درنظر میگیرند تا زمینه بروز بارداری پوچ از میان برداشته شود.
سخن پایانی
بین تخمدان ضعیف و بارداری ناموفق ارتباط تنگاتنگی وجود دارد. درصورتیکه پزشک، ناباروری زن را تشخیص بدهد لازم است تا به متخصص باروری مراجعه کنید. او پس از بررسی وضعیت و علائمی که دارید روش های درمانی را برای تقویت تخمدان ها و درمان توصیه میکند.
منبع: yourfertility
دیدگاهتان را بنویسید