کربوهیدرات های ساده

همه چیز درمورد کربوهیدرات های ساده

بسیاری از مردم بر این باورند که کربوهیدرات های پیچیده بهتر از کربوهیدرات های ساده هستند و برای لاغری و انتخاب یک رژیم لاغری مناسب باید از کربوهیدرات های پیچیده استفاده کنند. اما این باور غلطی است زیرا بعضی از کربوهیدرات های ساده خیلی هم بد نیستند. در این مقاله می‌خواهیم درباره بیوشیمی کربوهیدرات های ساده صحبت کنیم پس با ما همراه باشید.

کربوهیدرات ساده چیست؟

از نظر ساختار شیمیایی، کربوهیدرات های ساده مولکول‌های کوچکی هستند که از یک مونوساکارید یا دومونوساکارید متصل به هم تشکیل شده‌اند. هر چقدر این ساختار بزرگتر باشد، کربوهیدرات پیچیده نامیده می‌شوند.

مونوساکاریدها به قندهای ساده معروف هستند. گلوکز، یک مونوساکارید است و قند خوبی به شمار می‌رود زیرا قندی است که بدن و مغز هر روز برای سوخت و ساز از آن استفاده می‌کنند. از دیگر مونوساکاریدها می‌توان به فروکتوز اشاره کرد که در میوه و سبزیجات یافت می‌شود و همچنین گالاکتوز که در شیر موجود است. بنابراین وجود این‌ها برای بدن بسیار لازم و مفید است.

کربوهیدرات‌ها‌یی که حاوی دو نوع قند هستند مانند دی ساکاریدها، از قندهای تک واحدی تشکیل شده‌اند. این قندها شامل:

• لاکتوز (قند شیر)

از مولکول‌های گلوکز و گالاکتوز ساخته شده است. البته افرادی که لاکتوز را به درستی هضم نمی‌کنند، نمی‌توانند از آن استفاده کنند.

• ساکارز (قند مصرفی)

از مولکول‌های گلوکز و فروکتوز تشکیل شده است که این ماده سفید رنگ را معمولا به صورت پودر یا حبه‌ای در پخت و پز به عنوان “قند” استفاده می‌کنیم.

• مالتوز (قند مالت)

در اثر روند مالت سازی غلاتی مانند جو تولید می‌شود.

هضم کردن کربوهیدرات‌های ساده برای بدن بسیار آسان است. این اتفاق در دهان یا معده زیاد رخ نمی‌دهد و بیشتر در روده کوچک انجام می‌شود. آنزیم‌ها، قندهای ساده را به اجزای جداگانه‌ای تقسیم می‌كنند كه باعث می‌شود تا از دیواره‌های روده عبور كنند و وارد جریان خون شوند.

همچنین توجه کنید: هر نوع قندی که بدن برای سوخت از آن استفاده نمی‌کند به چربی تبدیل شده و در بافت چربی ذخیره می‌شود.

تشخیص کربوهیدرات های ساده از روی برچسب‌ها

کربوهیدرا ‌های ساده اغلب در غذاهای فرآوری‌شده استفاده می‌شوند. اغلب آن‌ها غذاهایی هستند که کالری بالایی دارند وخیلی مغذی نیستند، به همین دلیل ممکن است کربوهیدرات های ساده با عنوان “کربوهیدرات‌های بد” شناخته شوند. اگر می‎‌خواهید رژیم غذایی خود را اصلاح ‌کنید، بهتر است از غذاهایی که حاوی ترکیبات زیر هستند استفاده نکنید:

• ساکروز
• شکر قهوه‌ای
• شکر خام
• شربت ذرت با فروکتوز بالا
• شربت ذرت
• دکستروز
• گلوکز
• فروکتوز
• مالتوز
• شکر مالت
• شیره
• عسل

آیا همه کربوهیدرات‌های ساده برای بدن مضر هستند؟

کربوهیدرات های ساده مولکول‌های بدی نیستند و بدن به مقدار لازم به آن‌ها نیاز دارد. اما مانند بسیاری از مواد دیگر، به شرطی به بدن ضرر نمی‌رسانند که به اندازه، مصرف شوند زیرا غذاهای پر قند ساده کالری زیادی دارند و مصرف زیاد آن‌ها برای بدن مفید نیست.

میوه‌ها و سبزیجات به طور طبیعی حاوی فروکتوز هستند اما به دلیل داشتن مواد مغذی بسیار مفیدند. همچنین حاوی فیبرهایی هستند که باعث هضم و جذب قند می‌شوند. آب‌میوه‌های فاقد فیبر هم بسیار مغذی اند اما نسبت به کربوهیدرات‌های ساده به خاطر نداشتن فیبر باعث کند شدن هضم می‌شوند. به همین دلیل بهتر است به جای نوشیدن آب‌میوه، خود میوه را میل کنید.

همچنین شیر، حاوی لاکتوز است که برای افرادی که با خوردن آن، دچار مشکل می‌شوند، خوب نیست. کسانی که این شرایط را دارند، باید از شیر و بسیاری از لبنیات دیگر خودداری کنند یا از آنزیم‌های مکمل به نام لاکتاز استفاده کنند که به آن‌ها در هضم قند شیر کمک می‌کند.

5/5 - (1 امتیاز)
اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.