وازکتومی و بستن لوله های فالوپ ؛ روش های عقیم سازی مردان و زنان

روش­های دائمی پیشگیری از بارداری که با نام عقیم­ سازی مردان و زنان یا وازکتومی (برای مردان) و بستن لوله های فالوپ (برای زنان) نیز شناخته می­شوند، جراحی­ های خاصی هستند (برخی از آنها بدون نیاز به جراحی هستند) که منجر به عقیم سازی دائم فرد می­شوند. اگر در مورد عدم تمایل خود به داشتن فرزندان بیشتر و یا نداشتن هیچ فرزندی مطمئن هستید، می­توانید این روش­ها را به کار گیرید.

پیش از انتخاب روش­ های عقیم سازی، بهتر است به این نکات توجه داشته باشید:

هم زنان و هم مردان برای بستن لوله­ های خود چند انتخاب دارند. این روش­ها بسیار مؤثر و کاملاً ایمن هستند و در زنان بدون استفاده از هورمون­ انجام می­شوند. به این معنی که روش­های دائمی پیشگیری از بارداری یا بستن لوله های فالوپ ، چرخه قاعدگی را مختل نخواهند کرد. در مردان روش های عقیم­ سازی سبب کاهش میل جنسی نخواهند شد و درست مانند قبل نعوظ و انزال را تجربه خواهید کرد.

آیا این روش­ها واقعاً دائمی هستند؟

نتایج این روش­ها ناباروری دائمی خواهد بود. با این وجود ممکن است بتوانید مجدداً لوله ها را باز کنید – این کار به سن و نحوه بسته شدن لوله ها در گذشته بستگی دارد (مثلاً اگر فقط بخش­های کوچکی از لوله­ های فالوپ برداشته شده­ اند یا با استفاده از حلقه یا کلیپس بسته شده­ باشند). عمل وازکتومی نیز قابل بازگرداندن است. اما به یاد داشته باشید که بازگرداندن روش­های عقیم سازی مردان و زنان کاری پیچیده است، ممکن است هزینه بر باشد، به عمل جراحی نیاز دارد و نمی­توان ضمانت کرد که عملکرد پیشین مجدداً به دست آید.

روش­های دائمی پیشگیری از بارداری که بدون جراحی انجام می­شوند قابل بازگشت نیستند. بنابراین هنگامی که تصمیم به اجرای این روش ها می­گیرید، باید تصمیمتان قطعی باشد و به آن به چشم یک روش موقتی نگاه نکنید.

در روش های عقیم سازی مردان و زنان، باید انتظار چه چیزهایی را داشت؟

برای انجام این کار باید یک برگه اطلاع رسانی و رضایت نامه را مطالعه کرده و امضا کنید. با این کار پزشکان اطمینان خواهند یافت که شما با روش­هایی که منجر به ناباروری دائمی می­شوند آشنایی دارید و در این باره کاملاً مطمئن هستید.

اگر سنتان کمتر از 30 سال باشد، اغلب پزشکان روش­های پیشگیری دائمی از بارداری را برایتان انجام نخواهند داد. چرا که پژوهش­ها نشان می­دهند احتمال پشیمانی زنان جوانی که بچه ندارند در آینده بیشتر خواهد بود.

آیا پیشگیری دائمی از بارداری امری رایج است؟

بله! پس از قرص­های ضد بارداری، پیشگیری دائمی از بارداری دومین روش پرطرفدار پیشگیری از بارداری در دنیا است.  اگرچه بسیاری از زوجین به دنبال روشی دائمی برای پیشگیری از بارداری هستند، اغلب آنها این موضوع را با پزشک خود مطرح نمی­کنند.

  1. وازکتومی

عقیم سازی مردان یا وازکتومی

عقیم سازی مردان یا وازکتومی

وازکتومی یک روش دائمی برای پیشگیری از بارداریست که در آن شکاف کوچکی در بخش بالایی کیسه بیضه ایجاد می­شود. دو لول ه­ای که اسپرم را وارد مایع منی می­کنند قطع شده و سپس بسته می­شوند. سپس شکاف را با بخیه می­بندند. وازکتومی معمولاً در مطب جراح انجام می­شود. به جای بیهوشی از بی حسی موضعی استفاده می­شود. پس از انجام عمل، باز هم مایع منی تولید می­شود اما اسپرم در آن وجود ندارد و بارداری ممکن نیست.

به جز کاندوم، وازکتومی تنها روش دیگری است که مردان برای پیشگیری از بارداری می­توانند انجام دهند. علاوه بر وازکتومی سنتی، مردان می­توانند عمل وازکتومی بدون تیغ جراحی را انجام دهند.

هزینه عمل وازکتومی بسته به محل زندگی و محل انجام عمل متفاوت است.

  1. بستن لوله های فالوپ

عقیم سازی زنان یا بستن لوله های فالوپ

عقیم سازی زنان یا بستن لوله های فالوپ

بستن لوله­ ها یک عمل جراحی است که با جلوگیری از رسیدن تخمک به رحم، زن را به طور دائمی عقیم می­کند. همچنین مسیر ورود اسپرم به لوله­ های فالوپ، محلی که لقاح معمولاً در آنجا صورت می­گیرد، بسته می­شود.

این روش دائمی پیشگیری از بارداری در بیمارستان یا کلینیک و با بیهوشی انجام می­شود. در حین عمل جراحی، یک یا دو شکاف کوچک در شکم ایجاد می­شود. لوله­ های فالوپ بسته، قطع یا سوزانده می­شوند. سپس شکاف را با بخیه می­بندند. عمل مینی لاپاراتومی (که معمولاً پس از تولد نوزاد انجام می­شود) و لاپاراسکوپی از رایج­ترین عمل­های بستن لوله در زنان هستند.

  1. روش­های بدون نیاز به جراحی برای پیشگیری از بارداری

عقیم سازس زنان بدون نیاز به جراحی یا هیستروسکوپی

عقیم سازس زنان بدون نیاز به جراحی یا هیستروسکوپی

روش هیستروسکوپی کمتر تهاجمی است و جایگزین خوبی برای جراحی بستن لوله است. این روش با مسدود کردن لوله­های فالوپ، از بارداری پیشگیری می­کند. فنرهای فلزی کوچکی در لوله­ های فالوپ قرار می­گیرند. این کار باعث می­شود بافت اطراف فنرها دور آنها را بگیرد و در نتیجه مسیر اسپرم مسدود شود.

عمل هیستروسکوپی معمولاً در مطب پزشک انجام می­شود، حدوداً 30 دقیقه طول می­کشد و نیازی به بیهوشی ندارد. همچنین هیچگونه جراحتی ایجاد نمی­شود و اکثر زنان پس از 24 ساعت می­توانند فعالیت­های روزانه خود را از سر بگیرند.

4.9/5 - (9 امتیاز)

دکتر داروساز و فعال در حوزه سلامت بانوان. چند سالی هست که از دانشکده علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی فارغ التحصیل شدم و از همان روزهای نخست به فکر ایجاد تحولی بزرگ در زندگی بانوان ایرانی و جامعه سلامت آنلاین بودم. مینت ساخته شده تا بانوان ایرانی در سلامتی کامل به سر ببرند و از زندگی خود بیشتر لذت ببرند.

یک نظر

  1. دکتر شهبازی نویسنده

    عزیزم، هیستروسکوپی روش جلوگیری از بارداری نیست. هدف شما از انجام هیستروسکوپی چیه؟

  2. طاهره

    آیا روش هیستروسکوپی صدرصد هست و احتمال بارداری وجود نداره به هیچ عنوان؟؟؟ برگشت پذیر هست مثلا بعد ده یا پانزده سال؟؟؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.