نکاتی در مورد لکه بینی در بارداری

آیا لکه بینی در بارداری خطرناک است؟

لکه بینی در بارداری از جمله علائمی است که هر زن بارداری در روزهای حاملگی آن را تجربه میکند. اما نکته مهم آشنایی با این وضعیت به عنوان یکی از علائم شایع است. شما چقدر با این نشانه آشنایی دارید و در صورت مشاهده لکه در هفته های بارداری چطور اقدام میکنید؟

ورود به اپلیکیشن

تیم سلامت بانوان مینت با طراحی اپلیکیشنی با همین نام، فضایی را فراهم کرده است تا تمامی جزئیات دوران بارداری به لطف یک دستیار هوشمند در اختیار مادر آینده قرار بگیرد. کافی است برای دانلود رایگان اپلیکیشن روی دکمه بالا کلیک کنید!

نکات مهم بارداری در اپلیکیشن مینت به موقع به کمک شما می آید.

نکات مهم هفته‌های بارداری در اپلیکیشن مینت به موقع به کمک شما می آید.

فراموش نکنید که خونریزی و لکه بینی در دوران بارداری طبیعی است. یک نفر از 4 زن باردار ( 25%) در طول دوران حاملگی شان چنین وضعیتی را تجربه میکنند.

باید اضافه کنیم خونریزی و لکه بینی در روزهای بارداری همیشه نشانه مشکل نیست ولی توجه داشته باشید که میتواند نشانه سقط جنین یا دیگر مشکلات جدی در این دوران هم باشد. سقط جنین زمانی اتفاق می افتد که نوزاد پیش از هفته بیستم بارداری در شکم مادر می میرد.

درهرحالت لازم است هرگونه لکه بینی یا خونریزی را به ماما اطلاع بدهید حتی اگر متوقف شده باشد. ممکن است هیچ مشکل جدی پیش نیامده باشد ولی لازم است ماما در جریان شرایط شما قرار بگیرد.

لکه بینی در بارداری نگران کننده است. با این حال مسئله‌ای نسبتا شایع و البته کاملا طبیعی است. پس اگر نگران لکه بینی یا حتی خونریزی در دوران بارداری هستید در ادامه با ما باشید تا با دلایل خونریزی و لکه بینی در اوایل بارداری و سه ماهه‌های بعد آشنا شوید.

چه تفاوتی بین خونریزی و لکه بینی در بارداری وجود دارد؟

هردو وضعیت را هرزمانی ممکن است تجربه کنید؛ از زمان لقاح و شروع بارداری تا لحظه تولد نوزاد. باید اضافه کنیم که لکه بینی، خونریزی خفیف است. درواقع شما چند لکه کوچک در لباس زیرتان میبینید. لکه بینی آنقدر سبک است که نیازی به استفاده از پد بهداشتی ندارید.

خونریزی زمانی اتفاق می افتد که جریان خون سنگین تر می شود آنقدر که باید نوار بهداشتی استفاده کنید تا خون جذب لباس زیر و باقی لباس هایتان نشود.

نگاهی به لکه بینی بارداری

در سه ماهه اول بارداری لکه بینی موضوعی کاملا رایج است و در 15 تا 25 درصد از زنان باردار در سه ماهه اول دیده‌ می‌‌شود.

لکه بینی” به معنی ریزش چند قطره خون قاعدگی است که یک پد را به طور کامل پوشش نمی‌دهد. “خونریزی” اما به زمانی اطلاق‌ می‌‌شود که خون بیشتری وجود داشته باشد و برای پیشگیری از آلوده شدن لباس نیاز به پد پیش‌ می‌‌آید. لکه بینی در دوران بارداری بسیار سبک و به رنگ صورتی یا قهوه‌ای است.

گرچه این موضوع کاملا طبیعی است اما‌‌ می‌‌تواند در عین حال نگران کننده باشد. پس اگر دچار لکه بینی شدید حتماً با پزشک خود تماس بگیرید.

علل لکه بینی در دوران بارداری

از عواملی که‌ می‌تواند سبب لکه بینی بارداری شود و خطرناک نیست‌ می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

رابطه جنسی

برقراری رابطه جنسی در دوران بارداری به دلیل اصطکاکی که ایجاد‌ می‌کند و به دلیل حساس بودن بافت‌های دیواره واژن و دهانه رحم شایع است.

یکی از دلایل لکه بینی در دوران بارداری، رابطه جنسی ممکن است باشد.

یکی از دلایل لکه بینی در دوران بارداری، رابطه جنسی ممکن است باشد.

عفونت

عفونت ادراری و عفونت‌های واژن در دوران بارداری شایع هستند. عفونت‌‌ می‌‌تواند باعث تحریک بافت‌ها و ایجاد لکه بینی در حین بارداری شود.

لانه گزینی

لانه گزینی رویان در دیواره رحم‌ می‌تواند سبب لکه بینی شود.

پولیپ دهانه رحم یا سایر مشکلات دهانه رحم

پولیپ خوش خیمی که روی دهانه رحم رشد‌‌ ‌‌کند‌ می‌تواند باعث خونریزی در اوایل بارداری شود. خونریزی از دهانه رحم پس از مقاربت، معاینه لگنی یا تست پاپ اسمیر هم طبیعی است.

عوامل دیگر

بلند کردن وزنه‌های سنگین یا ورزش بیش از حد از دیگر عواملی هستند که‌ می‌توانند سبب لکه بینی در بارداری شوند اما به خانم باردار و جنینش آسیبی نمی‌رسانند.

این مشکل همیشه بی خطر نیست. از برخی عواملی که‌ می‌تواند سبب لکه بینی شود و نگران کننده هستند‌ می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

از بین رفتن زودرس حاملگی

سقط جنین یکی از شایع‌ترین دلایل خونریزی در سه ماهه اول است.

حاملگی خارج رحمی

اگر تخمک بارور شده در خارج از رحم رشد کند، به آن حاملگی خارج رحمی گفته‌‌ می‌‌شود. این حالت‌‌ می‌‌تواند باعث لکه بینی و خونریزی شود و زندگی مادر را به خطر بیاندازد.

حاملگی مولی

حاملگی مولی زمانی است که سلول‌های غیر طبیعی به جای جنین سالم، در حفره رحم شروع به رشد‌‌ کنند. این موضوع معمولاً باعث خونریزی شدید‌‌ می‌‌شود.

اگر در سه ماهه اول متوجه لکه بینی شدید بهتر است با پزشک خود در مورد علائمی که در طول دوران بارداری دارید صحبت کنید تا اطمینان حاصل کنید که همه چیز به طور عادی در حال پیشرفت است.

این مشکل در سه ماهه‌های مختلف تفاوت‌هایی دارد که در زیر به آن اشاره‌ می‌کنیم:

لکه بینی در سه ماهه اول

لکه بینی در سه ماهه اول بارداری

لکه بینی در سه ماهه اول بارداری

به دلیل تمام تغییراتی که در سه ماهه اول در بدن خانم باردار اتفاق‌‌ می‌‌افتد، لکه بینی بسیار رایج است.

اگر خانم به پولیپ دهانه رحم یا عفونت واژن مبتلا باشد ممکن است حتی خونریزی کند. داشتن رابطه جنسی یا معاینه واژنال نیز در سه ماهه اول باعث خونریزی یا لکه بینی‌ می‌شود.

با این وجود لازم است در صورت مشاهده لکه بینی یا خونریزی در این 3 ماه با پزشک خود تماس بگیرید تا از علل لکه بینی یا خونریزی مطلع شوید. گاه بارداری خارج رحمی یا سقط‌ می‌تواند سبب لکه بینی شود.

لکه بینی در سه ماهه دوم

لکه بینی یا خونریزی در سه ماهه دوم کمتر از سه ماهه اول رخ‌ می‌دهد، بنابراین در صورت بروز این مسئله حتماً با پزشک خود تماس بگیرید.

سقط جنین، جفت سرراهی یا قطع جفت‌‌ می‌‌تواند سبب خونریزی در این سه ماهه شود.

لکه بینی در سه ماهه سوم

اگر در سه ماهه سوم لکه بینی یا خونریزی دارید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.

خونریزی در اواخر بارداری‌ می‌تواند نشانه جفت سرراهی یا کندگی جفت باشد و لازم است پزشک علل خونریزی را بررسی کند تا مطمئن شود همه چیز خوب است.

دلایل لکه بینی در پایان بارداری کدام اند؟

درصورت قرار گرفتن در شرایط زیر، با پایان حاملگی خونریزی یا لکه بینی را تجربه خواهید کرد:

  • ● زایمان
  • ● رابطه جنسی
  • ● آزمایش واژینال که ماما انجام داده باشد.
  • ● مشکلات در دهانه رحم؛ عفونت، تومور، التهاب یا ضعف دهانه رحم. این موارد زمانی اتفاق می افتد که دهانه رحم زن خیلی زودتر باز شود. التهاب دهانه رحم زمانی اتفاق می افتد که متورم، دردناک، قرمز یا تحریک پذیر شده باشد.

اقدامات لازم در زمان خونریزی یا لکه بینی در دوران حاملگی

در صورت مشاهده هریک از علائم زیر لازم است حتما با ماما تماس بگیرید:

  • ● میزان خونریزی را زیر نظر بگیرید تا بدانید چقدر سبک یا سنگین است. همچنین باید درنظر بگیرید چه تعداد نوار بهداشتی استفاده میکنید.
  • ● رنگ خون را کنترل کنید. ماما احتمالا در این مورد از شما اطلاعات میخواهد. این رنگ متفاوت است؛ قهوه ای، قرمز تیره یا روشن.
  • ● از تامپون استفاده نکنید. همچنین دوش واژینال و رابطه جنسی در چنین وضعیتی را فراموش کنید.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

با مشاهده لکه بینی یا خونریزی در هر زمان از بارداری باید بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید. پزشک سؤالاتی را مطرح‌ می‌کند تا دریابد چه عواملی باعث خونریزی شده است. سئوالاتی نظیر اینکه چقدر خونریزی داشته‌اید، خونریزی یا لکه بینی از چه زمانی شروع شده و به نظر شما چه چیزی باعث آن شده است (مثلاً رابطه جنسی، ورزش، وزنه سنگین)، چند بار این اتفاق افتاده است؟ آیا سرگیجه یا تب دارید؟ احساس ضعیف یا خستگی‌ می‌کنید، دچار گرفتگی عضلات شکمی هستید؟ ترشحات و خونریزی بودار است؟ و …

این سؤالات به پزشک کمک‌‌ می‌‌کند تا متوجه شود دقیقاً چه اتفاقی افتاده و اینکه آیا نیاز به ارزیابی بیشتر (مانند معاینه لگن یا سونوگرافی) یا درمان دارید یا خیر.

  • اگر در سه ماهه اول لکه بینی‌ای داشته باشید که به سه ماهه دوم منتقل شود و ادامه یابد پزشک از شما‌ می‌خواهد بیشتر استراحت کنید.
  • اگر در سه ماهه سوم خونریزی یا لکه بینی داشته باشید، معاینه لگنی و سونوگرافی تجویز‌ می‌شود تا علل خونریزی شناسایی شده و در صورت لزوم درمان دریافت کنید.
  • اگر همراه با خونریزی علائم نظیر گرفتگی یا درد، سرگیجه، درد در لگن یا شکم را داشتید حتما در این رابطه با پزشک مشورت کنید.

چه زمانی باید فورا با ماما تماس بگیرم؟

درصورتیکه در یکی از وضعیت های زیر قرار بگیرید لازم است فورا موضوع را به ماما اطلاع بدهید:

♦♦ خونریزی سنگین

♦♦ خونریزی همراه با درد یا گرفتگی

♦♦ سرگیجه با خونریزی

♦♦ احساس درد در شکم یا لگن

کلام ما با شما

در اکثر موارد، زنانی که در اوایل بارداری لکه بینی را تجربه‌‌ می‌‌کنند، بارداری سالمی را پشت سر‌‌ می‌‌گذارند. در سه ماهه اول، لکه بینی معمولاً دلیلی برای نگرانی نیست.

اگر خونریزی سه ماهه اول به سه ماهه دوم منتقل شود پزشک معاینه لگن یا سونوگرافی انجام‌‌ می‌‌دهند. اگر همه چیز خوب باشد، توصیه‌ می‌کند بیشتر استراحت کرده و فعالیت بدنی را محدود کنید. همچنین باید از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید و هنگام استراحت، پاهای خود را کمی بالاتر از سطح زمین قرار دهید. نوشیدن آب کافی نیز از ضروریات است.

این موضوع اتفاق شایعی است و معمولاً دلیلی برای نگرانی نیست. اما لکه بینی در سه ماهه دوم یا سوم زنگ هشدار محسوب‌ می‌شود. در این شرایط با پزشک خود تماس بگیرید تا بتواند هرگونه مشکل یا عوارض جدی را بررسی کند.

منبع: marchofdimes

5/5 - (1 امتیاز)

دکتر داروساز و فعال در حوزه سلامت بانوان. چند سالی هست که از دانشکده علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی فارغ التحصیل شدم و از همان روزهای نخست به فکر ایجاد تحولی بزرگ در زندگی بانوان ایرانی و جامعه سلامت آنلاین بودم. مینت ساخته شده تا بانوان ایرانی در سلامتی کامل به سر ببرند و از زندگی خود بیشتر لذت ببرند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.