مدت زمان طبیعی خونریزی قاعدگی

مدت زمان طبیعی خونریزی قاعدگی چقدر است؟

در صورتی شما پریود می‌شوید که بافت داخلی رحم‌تان، کنده شود و ریزش کند اما قبل از این بدن باید تخمک‌گذاری کند، این بدین معنی است که یک تخمک باید از تخمدان رها شود. به طور معمول، 12 تا 16 روز پس از تخمک‌گذاری پریود می‌شوید، با فرض اینکه شما باردار نیستید، چند فاکتور وجود دارد که می‌تواند بر طول پریود تأثیر بگذارد که در ادامه با آن‌ها بیشتر آشنا خواهید شد. در این مقاله در رابطه با مدت زمان طبیعی خونریزی قاعدگی صحبت می کنیم.

سیکل قاعدگی نرمال

مدت زمان طبیعی خونریزی قاعدگی می‌تواند از یک تا هفت روز طول بکشد، اگرچه برای اکثر زنانی که دوره قاعدگی منظمی دارند، دوره آن‌ها به طور متوسط سه تا پنج روز طول می‌کشد.

سیکل قاعدگی یک خانم ممکن است در ماه‌های مختلف چند روز طولانی‌تر یا کوتاه‌تر از میانگین سه تا پنج روز باشد. از طرف دیگر سیکل‌های هر نفر با دیگری متفاوت است. مقدار خونریزی‌ها ممکن است کم، متوسط و زیاد باشد و نیز طول مدت آن می‌تواند متفاوت باشد و این امری طبیعی است.

عوامل مؤثر بر طول دوره

گاهی اوقات تغییر در شیوه زندگی، روش‌های کنترل بارداری و برخی مشکلات پزشکی می‌تواند دوره شما را به طور چشم‌گیری تحت تأثیر قرار دهد. البته در صورتی که خونریزی شدید و بیش از هفت روز ادامه داشته باشید، باید به پزشک مراجعه کنید.

عوامل موثر بر طول دوره

عوامل موثر بر طول دوره

علائم خونریزی شدید شامل موارد زیر است:

  • تعویض تامپون یا پد بهداشتی هر چند ساعت یک بار
  • استفاده بیش از یک پد در یک زمان برای کنترل خونریزی
  • نیاز به بیدار شدن برای تغییر نوار بهداشتی در طول شب
  • ایجاد لخته‌های بزرگ به اندازه یک چهارم یا بیشتر روی نوار بهداشتی

و حالا نگاهی دقیق‌تر به عواملی داریم که ممکن است در مدت زمان خونریزی قاعدگی تأثیر بگذارد:

  • مشکلات پزشکی

مسائل پزشکی هم ممکن است بر مدت زمان پریود تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، دوره‌های شدید یا طولانی می‌تواند نشانه پولیپ‌های آندومتر یا فیبروم‌های رحمی باشد. این به این دلیل است که خون قاعدگی از بافت‌های مرده رحم (به نام آندومتر) تشکیل شده است. این بافت رحم در هنگام قاعدگی در هم شکسته و همراه با جریان خون دفع می‌گردد.

بنابراین عواملی که ضخامت بافت داخلی رحم یا تعداد عروق خونی را تغییر می‌دهند، در خونریزی نقش دارند.

نمونه‌های دیگری که ممکن است باعث خونریزی مداوم یا شدید شود، عبارتند از:

به طور کلی، فهمیدن مدت زمان خونریزی قاعدگی برای هر شخص بسیار مفید است به این خاطر که خونریزی بیش از هفت روز در ماه یا نداشتن خونریزی بعد از بلوغ، اصلا نرمال نیست و باید این موضوع را با متخصص زنان در میان بگذارید.

  • سن

در طی چند سال اول پس از شروع قاعدگی، ممکن است خونریزی غیرقابل پیش‌بینی را تجربه کنید. دلیل آن هم این است که شما به طور مرتب تخمک‌گذاری نمی‌کنید. از آنجا که در تخمک‌گذاری باید بین هورمون‌های تولید شده توسط ساختارهای مغز و تخمدان‌ها هماهنگی وجود داشته باشد، می‌تواند مدتی طول بکشد تا بدن به درستی آن را انجام دهد.

به همین دلیل بعد از دوره اول، طبیعی است که بعضی از افراد بیشتر خونریزی کنند یا حتی در چند دوره متوالی پریود نشوند. اما حدودا در طی سه سال قاعدگی عادی می‌شود.

اگر پس از آن همچنان دوره‌های بسیار نامنظمی را پشت سر می‌گذارید، می‌تواند نشانه بیماری باشد، بنابراین حتماً برای معاینه به متخصص مراجعه کنید.

و در آخر، با نزدیک شدن به پایان سال‌های باروری، معمولاً گاهی اوقات در دهه 40، مجدداً دوره‌های نامنظم را تجربه خواهید کرد. به این دوره زمانی، یائسگی زودرس می‌گویند که در این زمان هورمون‌ها در تعادل نیستند و از همه مهم‌تر تولید استروژن توسط تخمدان‌ها کاهش پیدا می‌کند.

با وجود سطح پایین استروژن، استحکام رحم کمتر می‌شود، بنابراین علاوه بر دوره‌های نامنظم، پریود‌های سبک‌تر و کوتاه‌تری خواهید داشت.

  • روش‌های جلوگیری از بارداری

استفاده از روش‌های ضدبارداری هورمونی می‌تواند بر تعداد روزهایی که پریود طول می‌کشد، تأثیر بگذارد.

در صورت استفاده از روش‌های ضدبارداری هورمونی به طور همزمان مانند قرص ضدبارداری و چسب یا حلقه واژینال ضدبارداری، احتمالاً پریودهای سبک‌تر و کوتاه‌تری را تجربه خواهید کرد. این امر به این دلیل است که هورمون‌های موجود در قرص ضدبارداری هورمون‌های تولید شده توسط تخمدان‌ها را تحریک می‌کنند.

به عنوان مثال قرص ضدبارداری حاوی استروژن باعث می‌شود بافت داخل رحم بسیار نازک‌تر از حد طبیعی آن ‌شود. یعنی پروژسترون موجود در قرص‌های پیشگیری از بارداری، از تولید استروژن پیشگیری می‌کنند. بنابراین بافت داخلی ساخته شده در رحم بطور کلی نازک‌تر از حالت عادی است.

استفاده از هر یک از قرص‌های ضدبارداری هورمونی به طور مداوم، به دلیل تاثیراتی که بر سیستم هورمونی فرد می‌گذارد ممکن است باعث شود که پریود به طور کامل متوقف شود یا حداقل تعداد آن در سال کاهش پیدا کند.

همچنین اگر از روش‌های ضدبارداری پروژسترون استفاده کنید، پریودهای سبک‌تر و کوتاه‌تری خواهید داشت. از جمله این روش‌ها:

  • پروژسترون در IUD (به عنوان مثال: Mirena)
  • ایمپلنت ضد بارداری (به عنوان مثال: Nexplanon)
  • داروی ضد بارداری تزریقی (به عنوان مثال: Depo-Provera)

غالباً استفاده از این روش‌ها باعث می‌شود تا به راحتی نتوانید پریود شوید. دلیل آن هم این است که پروژسترون بر بافت داخلی رحم تأثیر می‌گذارد و آن را نازک می‌کند.

از آن جایی که تمام روش‌های ضد بارداری هورمونی جریان خون قاعدگی را تغییر می‌دهند، اگر پریودهای شما شدید باشد یا بیشتر روزها خونریزی داشته باشید، پزشک ممکن است برای کنترل خونریزی از یک داروی ضد بارداری هورمونی مانند IUD (میرنا) استفاده کند.

منبع: verywell

 

4.2/5 - (5 امتیاز)
اشتراک‌گذاری

دکتر داروساز و فعال در حوزه سلامت بانوان. چند سالی هست که از دانشکده علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی فارغ التحصیل شدم و از همان روزهای نخست به فکر ایجاد تحولی بزرگ در زندگی بانوان ایرانی و جامعه سلامت آنلاین بودم. مینت ساخته شده تا بانوان ایرانی در سلامتی کامل به سر ببرند و از زندگی خود بیشتر لذت ببرند.

یک نظر

  1. صدیقه امیرزاده

    سلام خانم دکتر من 4سال هست اقدام به بارداری کردیم ولی باردار نمیشم با اینکه پریودم منظم هست به متخصص هم مراجع کریم مشکلی نداشتیم هیچ کدوم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.