درد نوک سینه در دوران شیردهی

درد نوک سینه در دوران شیردهی

با آغاز شیردهی ممکن است دردی را در نوک سینه‌ها حس کنید که کاملا طبیعی است و با پیشرفت شیردهی حساسیت نوک سینه‌ها هم رفع شده و شیردهی ساده‌تر‌ می‌شود‌. اما گاهی درد در نوک سینه در دوران شیردهی شدت‌‌ می‌‌یابد و مادر دچار شقاق یا زخم سر پستان‌ می‌شود. این موضوع دلایل گوناگونی دارد. شیردهی نادرست، قرار ندادن کل هاله پستان در دهان شیرخوار و تنها مکیدن نوک سینه، استفاده از شیردوش‌ها یا عدم درمان عفونت‌ها.

درد و زخم نوک پستان‌ می‌تواند سبب بروز مشکلاتی شود که از آن جمله‌ می‌توان به عدم شیردهی کافی به نوزاد، کاهش‌ میزان شیر تولیدی و از شیر گرفتن زود هنگام شیرخوار اشاره کرد. در صورتی که دچار درد و مشکل در نوک پستان شدید 8 روش برای درمان وجود دارد.

  • به درستی به فرزندتان شیر دهید

قرار دادن درست تمام هاله پستان در دهان شیرخوار به شیردهی موفق کمک کرده و سبب مکیدن درست شیر و سیر شدن شیرخوار خواهد شد. در عین حال از ترک نوک پستان پیشگیری‌ می‌کند. در صورتی که فقط نوک پستان داخل دهان شیرخوار باشد، به محض آغاز مکش لثه‌ها به نوک پستان فشار‌ می‌آورند و این موضوع سبب درد‌ می‌شود. همچنین اگر تمام هاله داخل دهان شیرخوار نباشد لب‌های شیرخوار و سینه مادر چفت نشده و از کنار لب هوا وارد معده شیرخوار شده و او گرسنه‌ می‌ماند. اگر در مورد شیردهی درست اطلاعات کافی ندارید حتما از پرستار یا پزشک بخواهید آن را به شما آموزش دهند تا از درد نوک سینه در دوران شیردهی پیشگیری کنید.

نحوه درست شیردهی

نحوه درست شیردهی

  • در وضعیت مناسبی قرار بگیرید

انتخاب وضعیت درست در هنگام شیردهی هم برای مادر و هم شیرخوارش مهم است. شیردهی باید در وضعیتی انجام شود که مادر بتواند نوک پستان و دهان شیرخوارش را ببیند تا از چفت شدن درست این دو مطمئن باشد. گاهی استفاده از بالش شیردهی هم کمک کننده است. به کمک آن‌ می‌توان سر شیرخوار را به سینه نزدیک کرد تا شیردهی ساده‌تر شود. در صورت بالا نیاوردن سر شیرخوار خودتان مجبور به خم شدن هستید و این موضوع نه تنها سبب ناراحتی‌ می‌شود بلکه به مرور کمر درد، دست درد و گردن درد هم‌ می‌آورد. نکته مهم دیگر انتخاب و امتحان روشها و موقعیت های مختلف شیردهی است. زمانی که تنها در یک وضعیت به شیرخوار شیر دهید همیشه لثه شیرخوار روی محل ثابتی فشار وارد‌ می‌کند و این‌ حالت می‌تواند آسیب زننده باشد.

  • سینه‌ها را نرم کنید

احتقان و تورم پستان‌ها در هفته‌های نخست شیردهی طبیعی است. این موضوع زمانی رخ‌ می‌دهد که برای مدتی به نوزادتان شیر ندهید یا بیش از حد شیر تولید کنید. در این شرایط سینه‌ها سفت شده و چفت شدن دهان شیرخوار به پستان سخت است. برای آنکه شیرخوار ساده‌تر بتواند شیر بمکد بهترین کار این است که کمی از شیر را بدوشید تا سینه‌ها نرم شوند. در این شرایط دهان شیرخوار راحت‌تر چفت‌ می‌شود و احتمال ترک نوک پستان کمتر‌ خواهد شد و در نتیجه درد نوک سینه در دوران شیردهی کمتر خواهد شد.

  • هر 2 تا 3 ساعت یکبار به شیرخوار شیر دهید

نوزادان معده کوچکی دارند و شیر مادر را سریع و ساده هضم‌ می‌کنند. پس نیاز به مکیدن‌های مکرر دارند. وقتی شیرخوار گرسنه‌ می‌ماند با ولع بیشتری‌ می‌مکد و حرکات دهان و لثه‌اش تهاجمی‌تر است. از سوی دیگر وقتی بین شیردهی فاصله بیافتد سینه متورم شده و این موضوع چفت شدن دهان را با هاله پستان سخت‌ می‌کند‌. بد گرفتن پستان و مک زدن سریع و با ولع باعث‌ می‌شود نوک پستان آسیب ببیند. برای پیشگیری هر 2-3 ساعت یکبار به شیرخوار شیر بدهید.

  • از پوست اطراف سینه مراقبت کنید

مراقبت کردن از پستان کار سختی نیست. حتی روی خود پستان غدد ریزی وجود دارد که کارشان مرطوب و چرب نگه داشتن پوست این ناحیه است. شما نیز با انجام برخی کارها‌ می‌توانید به سلامت این ناحیه از بدن کمک کنید. در هنگام شستشو، تمیز کردن پوست سینه با آب گرم کافی است و نیازی به شستن آن با صابون ندارید. مواد شیمیایی پاک کننده تنها سبب خشک و تحریک شدن پوست پستان می‌شوند.

لازم نیست از کرم یا لوسیون برای چرب کردن آن استفاده کنید‌. بسیاری از این دست محصولات برای پوست سینه مفید نیست و در ضمن از آنجا که شیرخوار دهانش را به نوک پستان‌ می‌زند بهتر است آن را آلوده به مواد شیمیایی نکنید. استفاده از این مواد حتی‌ می‌تواند سبب بدتر شدن ترک‌ها و زخم‌های روی پستان شود. اگر نوک پستان ترک خورد از مرطوب کننده‌های مخصوص پستان استفاده کنید که حاوی مسکن نیز هستند‌. حتما محصولی را تهیه کنید که در طول شیردهی بی‌خطر است.

  • سوتین شیردهی استفاده کنید و پدهای شیردهی را مرتبا عوض کنید.

یکی از راه های خوبی که در بهبود درد نوک سینه در دوران شیردهی موثر است این است که سعی کنید سینه بندتان همیشه تمیز و خشک باشد. اگر دچار ریزش شیر هستید این کار سخت است اما حتما وقت بگذارید و مرتبا آن را تمیز کنید. سینه بندهای آستر دار و پلاستیکی اصلا مناسب نیستند و رطوبت را داخل خود نگه‌ می‌دارند‌. از پدهای قابل شستشو یا یکبار مصرف استفاده کنید که جاذب آب هستند. به طور مرتب پدها را عوض کنید زیرا مرطوب ماندن آنها‌ می‌تواند زمینه مناسبی را برای رشد باکتری‌ها و بروز عفونت ایجاد کند.

  • هنگام جدا کردن دهان شیرخوار از پستان مراقب باشید

هنگام شیرخوردن مکش قوی بین سینه مادر و دهان شیرخوار وجود دارد. گاه در پایان شیردهی شیرخوار خود سینه مادر را رها‌ می‌کند اما گاه به خواب‌ می‌رود و این مکش همچنان وجود دارد. برای آنکه سینه را از دهان شیرخوار بیرون بکشید باید مراقب باشید زیرا بیرون آوردن آن به زور با درد و آسیب همراه است. برای این منظور به آرامی انگشت کوچک را وارد گوشه دهان نوزاد کنید و چفت را باز کنید. در این شرایط شیرخوار به آرامی دهانش را باز‌ می‌کند و سینه بیرون‌ می‌آید.

  • از شیردوش به درستی استفاده کنید.

فرقی نمی‌کند که تنها در زمان احتقان سینه از شیردوش استفاده کنید یا همیشه آن را به کار بگیرید. به هر حال باید شیردوش را درست استفاده کرد.

شیردوش‌هایی را انتخاب کنید که سری قابل تعویض داشته باشند. نکته دیگر اینکه برخی مادرها فکر‌ می‌کنند هر چه سریع‌تر شیر بدوشند بهتر است و‌ میزان شیر بیشتری تخلیه‌ می‌شود در حالی که این کار تنها به نوک پستان آسیب‌ می‌زند. شیر را باید آرام و با حوصله دوشید.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

دکتر داروساز و فعال در حوزه سلامت بانوان. چند سالی هست که از دانشکده علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی فارغ التحصیل شدم و از همان روزهای نخست به فکر ایجاد تحولی بزرگ در زندگی بانوان ایرانی و جامعه سلامت آنلاین بودم. مینت ساخته شده تا بانوان ایرانی در سلامتی کامل به سر ببرند و از زندگی خود بیشتر لذت ببرند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.