تاثیر شیردهی بر قاعدگی

تاثیر شیردهی بر قاعدگی : دکتر فائزه شهبازی

چه زمان چرخه قاعدگی مجدد از سر گرفته می‌شود و آیا این موضوع بر شیرخوار و شیر مادر تاثیرگذار است؟ در این مقاله در رابطه با تاثیر شیردهی بر قاعدگی صحبت خواهیم کرد.

قاعدگی با بارداری و شیردهی در ارتباط است. قطع خونریزی ماهانه از اولین علائم بارداری محسوب می‌شود و دلیل آن تولید هورمون‌های حاملگی است. بعد از زایمان، در صورتی که تغذیه با شیر مادر را آغاز کنید، چرخه قاعدگی برای ماه‌ها قطع می‌شود. چه زمان این چرخه مجدد تنظیم خواهد شد و این بازگشت چه تاثیری بر شیردهی دارد؟

خونریزی پس از زایمان

خونریزی پس از زایمان شاید به نظر خونریزی قاعدگی برسد اما در واقع دفع خون و مخاط و بافت آستری رحم است که به آن لوچیا می‌گویند.

این خونریزی به رنگ قرمز روشن و گاهی شدید و همراه با لخته‌‌های خون است. بعد از چند روز میزان آن کمتر شده و رنگ آن نیز روشن‌تر می‌شود تا در نهایت به رنگ قهوه‌ای یا زرد در می آید و تبدیل به لکه بینی می‌شود و بعد از 6 هفته قطع خواهد شد.

اولین قاعدگی بعد از زایمان

چرخه اولین قاعدگی 6 هفته بعد از زایمان آغاز می‌شود. در صورتی که شیردهی را آغاز کنید، شروع قاعدگی تا 3 ماه به تاخیر خواهد افتاد اما این موضوع برای تمامی زنان یکسان نیست. تغذیه با شیر مادر می‌تواند دوره‌ها را عقب بیاندازد اما گاهی حتی با آغاز شیردهی امکان بازگشت سریع دوره‌‌‌ها‌‌‌ وجود دارد. عدم شیردهی به نوزاد یا عدم شیردهی در طول شب، آغاز تغذیه تکمیلی و … از جمله مواردی است که می‌تواند سبب آغاز مجدد دوره‌‌های قاعدگی بعد از زایمان و در طول شیردهی شود.

شیردهی در دوران قاعدگی امکان پذیر است؟

آغاز چرخه قاعدگی به معنی پایان شیردهی نیست. شیر مادر حتی در این شرایط نیز برای کودک مفید و سالم است. البته تغییرات هورمونی در روز‌های آغاز خونریزی می‌تواند تا چند روز بر الگوی شیردهی و مزه شیر مادر تاثیر بگذارد.

چگونگی تاثیر قاعدگی بر شیردهی

در برخی خانم‌‌‌ها‌‌‌ آغاز قاعدگی هیچ تاثیری بر شیردهی ندارد و حتی با وجود برخی تغییرات جزئی ممکن است شیرخوار به طور معمول به شیرخوردن خود ادامه دهد. گاهی بازگشت قاعدگی با حساس شدن نوک سینه‌ها، کاهش میزان شیر و تغییر مزه شیر مادر همراه است.

طبق بررسی‌‌‌ها‌‌‌ ترکیبات شیر مادر در دوران تخمک گذاری تغییر کرده‌‌‌ و میزان سدیم و کلراید بالا رفته و لاکتوز شیر و پتاسیم آن پایین می‌آید. بنابرین در این دوره طعم شیر مادر گاهی شورتر و گاهی شیرین‌تر می‌شود. در دوره تخمک گذاری و قبل از شروع خونریزی سطح استروژن و پروژسترون هم تغییر کرده و می‌تواند بر شیر مادر تاثیر بگذارد.

با بالا رفتن استروژن و پروژسترون، سینه‌‌‌ها‌‌‌ لطیف و حساس می‌شوند. افزایش استروژن در تولید شیر اختلال ایجاد کرده و و پس از تخمک گذاری نیز با پایین آمدن سطح کلسیم، سینه‌‌‌ها‌‌‌ حساس‌تر شده و میزان شیر کمتر می‌شود.

چگونه با حساسیت نوک پستان‌ها کنار بیاییم؟

با آغاز چرخه قاعدگی و در زمان خونریزی، درد نوک پستان‌ها موضوعی شایع است و از چند روز قبل از آغاز خونریزی ممکن است شیر دادن به شیرخوار برای مادر ناراحت کننده باشد. برای مقابله با این موضوع چند توصیه کمک کننده است:

  • اجازه ندهید درد مانع از شیردهی شود.
  • برای تسکین درد از پماد استفاده نکنید. اینکار سبب بی حس شدن دهان شیرخوار و عدم مکیدن درست و در نتیجه کاهش تولید شیر مادر می‌شود.
  • برای کاهش درد از مسکن‌‌های بدون نسخه استفاده کنید.
  • اگر نوک سینه‌‌‌ها‌‌‌ خیلی دردناک شده است و نمی‌توانید به فرزندتان شیر دهید، شیرتان را بدوشید. دوشیدن شیر کمک می‌کند تا زمانی که حساسیت سینه‌‌‌ها‌‌‌ برطرف شود تولید شیر ادامه یابد. همچنین در این شرایط می‌توانید شیر خود را با قاشق یا بطری به شیرخوار بدهید.

چگونه به افزایش میزان شیر در طول‌‌‌ دوره کمک کنیم؟

کاهش میزان شیر در طول دوره موقتی بوده و معمولا چند روز قبل از آغاز خونریزی شروع شده و در طول خونریزی با متعادل شدن هورمون‌ها به میزان قبل بازمی‌گردد. در این شرایط برای افزایش میزان شیر می‌توانید به نکات زیر توجه داشته باشید:

  • غذا‌های سرشار از آهن از نوع حیوانی و گیاهی و سایر مواد غذایی که سبب افزایش شیر می‌شود از جمله رازیانه، جوی دو سر و بادام مصرف کنید.
  • مایعات زیادی بنوشید.
  • ترکیبی از مکمل‌‌های کلسیم و منیزیم را قبل از دوره امتحان کنید. بهتر است در این رابطه نخست با پزشک مشورت کنید.

اگر میزان شیر شما خیلی کم شده و شیرخوار گرسنه می‌ماند‌‌‌ این مسائل را بررسی کنید:

تاثیر شیردهی بر قاعدگی

تاثیر شیردهی بر قاعدگی

  • علایم مربوط به سیر شدن را در شیرخوار خود بررسی کنید.
  • در مورد وزن گیری شیرخوار با پزشک مشورت کنید.
  • اگر طبق علایم و بنا به نظر پزشک شیر کافی برای سیر کردن فرزند خود ندارید از متخصص اطفال بخواهید برای شما مکمل یا برای شیرخوار شیر خشک کمکی تجویز کند.

تاثیر آغاز دوره‌‌های قاعدگی بر شیرخوار

آغاز مجدد دوران قاعدگی مادر گاه هیچ تاثیری در رفتار شیرخوار ندارد و شیرخوار بدون هیچ تغییری به شیر نوشیدن خود ادامه می‌دهد. اما در برخی شیرخواران تغییر مزه شیر یا کاهش میزان آن سبب بدخلقی شیرخوار، مکیدن‌‌های بیشتر و طولانی‌تر به دلیل کاهش میزان شیر، کمتر مکیدن سینه به دلیل تغییر مزه شیر، پس زدن سینه مادر و .. می‌شود اما نگران نباشید زیرا این رفتارها موقتی است و با گذشت چند روز ابتدایی قاعدگی شیرخوار مجدد نوشیدن شیر را مثل قبل از سر می‌گیرد. اما اگر این زمان گذشت و شیرخوار همچنان مثل قبل رفتار کرد باید با متخصص مشورت کنید.

چرا در طول شیردهی دوره‌‌های قاعدگی برنمی‌گردد؟

زمانی که شیرخوار کمتر شیر بخورد و در طول شب بیشتر بخوابد یا مصرف غذای کمکی را آغاز کند به احتمال زیاد دوره‌‌‌ها‌‌‌ شروع می‌شود. در برخی خانم‌‌‌ها‌‌‌ حتی با اتمام شیردهی نیز تا مدت‌ها ممکن است بازگشت دوران قاعدگی به تاخیر بیافتد. گاهی نیز این دوره‌ها آغاز می‌شود اما چرخه منظم نیست و بین آن وقفه می‌افتد. نکته مهم اینجاست که دوشیدن شیر تاثیر مشابهی با مکیدن شیر توسط شیرخوار ندارد و اگر شیرتان را می‌دوشید و با بطری به شیرخوار می‌دهید ممکن است دوره‌‌‌ها‌‌‌ خیلی سریع‌تر آغاز شود.

قاعدگی و قدرت باروری زنان

اگر تمایلی به بارداری مجدد ندارید، با بازگشت دوره‌‌های قاعدگی در دوران شیرخواری بهتر است به فکر پیشگیری از بارداری باشید. 4 تا 6 هفته بعد از زایمان با پزشک در مورد استفاده از یک روش پیشگیری مناسب برای دوران شیردهی صحبت کنید. استفاده از برخی روش‌ها در دوران شیردهی مجاز نیست. در مقاله های دیگر سایت به طور کامل در رابطه با بارداری در دوران شیردهی صحبت کرده ایم.

احتمال بارداری قبل از بازگشت دوره‌‌های قاعدگی

 شاید دوران قاعدگی آغاز نشده باشد اما این به معنی عدم تخمک گذاری نیست. ممکن است خانمی با وجود عدم قاعدگی در دوران شیردهی باردار شود.

خلاصه نکات تاثیر شیردهی بر قاعدگی

شیردهی می‌تواند بر قاعدگی تاثیر گذاشته و آغاز چرخه قاعدگی نیز بر شیردهی، شیر مادر و رفتار شیرخوار تاثیر گذار باشد. در حالی که آغاز دوره‌‌های قاعدگی در برخی خانم‌‌‌ها‌‌‌ هیچ تاثیری بر‌‌‌ شیردهی‌شان ندارد در برخی دیگر از خانم‌‌‌ها‌‌‌ این موضوع با مشکلاتی از جمله حساسیت نوک پستان‌ها و کاهش میزان شیر و طعم آن‌‌‌ و بدرفتاری شیرخوار همراه می‌شود. این موضوع کاملا موقتی بوده و خود به خود رفع خواهد شد.‌‌‌

از برخی اقدامات می‌توانید برای رفع مشکل استفاده کنید. برخی مادران با آغاز دوران قاعدگی فرزند خود را از شیر می‌گیرند. درست است که شیر مادر نعمتی الهی و مفید برای شیرخوار است اما مدت زمان شیردهی به خود مادر و صلاحدید خانواده بستگی دارد.

3.4/5 - (13 امتیاز)
اشتراک‌گذاری

دکتر داروساز و فعال در حوزه سلامت بانوان. چند سالی هست که از دانشکده علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی فارغ التحصیل شدم و از همان روزهای نخست به فکر ایجاد تحولی بزرگ در زندگی بانوان ایرانی و جامعه سلامت آنلاین بودم. مینت ساخته شده تا بانوان ایرانی در سلامتی کامل به سر ببرند و از زندگی خود بیشتر لذت ببرند.

یک نظر

  1. مهديه

    سلام خسته نباشين
    من ٦ماه زايمان كردم تا الان پريود منظم داشتم الان ٤روزه عقب افتاده تست هم منفي بود علتش چيه؟

  2. مهسا

    سلام. ده ماه بعد زایمان پریود شدم بعد از دوبار پریود منظم، حالا نسبت به دو دوره قبل ده روز عقب افتاده.
    خیلی نگرانم.

  3. خانوم محمدی

    سلام من پسرم یک و نیم سالشه تا الان پریود نشدم خیلی مشکلات برام پیش اومده ریزش مو و خشکی واژن و مشکلات جنسی و….. خیلی دوست دارم بچه رو از شیر بگیرم واینم بگم پسرم وزن خوبی داره و تپله

  4. مرضیه

    سلام من پسرم نزدیک ۶ ماهشه یک ماه پیش پریود شدم الان که باید میشودم نیومده نکنه باردارم

  5. فاطیما

    سلام خانم دکتر ببخشید من تقریباً هشت ماه که دارم به پسرم شیرمیدم وهمراه پریودم یشم وخیلی خونریزی های زیادی دارم ممکنه به خاطر شیردادن باشه؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.