نزدیک شدن پریود یائسگی: علت آن چیست و چگونه درمانش کنیم؟

با نزدیک شدن یائسگی همه ما انتظار داریم بدن تغییر کند. دوره پیش یائسگی یک مرحله تغییر است که طی آن تخمدان ها به تدریج هورمون­ های کمتری تولید می­ کنند. در نتیجه، زنان پس از 40 سالگی تغییراتی را در بدن خود مانند پریود یائسگی مشاهده می ­کنند.

آیا در دوران پیش یائسگی نزدیک شدن زمان قاعدگی ها طبیعی است؟

در یک کلام: بله. اما نه به این معنی که تمامی زنان در این دوره چرخه ­های قاعدگی کوتاه تر خواهند داشت.

دوره پیش یائسگی و یائسگی در هر فرد متفاوت است. دوره پیش یائسگی که مرحله تغییر به یائسگی نیز نام دارد، با کمتر شدن استروژن تولید شده توسط تخمدان ها آغاز می­شود و تا زمانی که یائسه شوید باقی خواهد ماند.

این مرحله معمولاً در اواسط یا اواخر دهه چهل سالگی رخ می­ دهد، اگرچه در برخی موارد ممکن است در اواخر 30 سالگی یا اوایل 50 سالگی رخ دهد. دوره پیش یائسگی تقریباً 4 سال طول می­ کشد؛ اما برای بعضی افراد، ممکن است تنها چند ماه بوده یا حتی تا 10 سال طول بکشد.

سن میانگین برای ورود زنان به یائسگی 51 سال است. هنگامی یائسه شده ­اید که به مدت 12 ماه هیچگونه خونریزی نداشته باشید. گاهی اوقات نوسانات ناگهانی هورمون­ ها منجر به ظهور علائم نادر یا غیرمنتظره یائسگی خواهند شد.

در نتیجه می­توان گفت که پریود یائسگی یا نزدیک شدن قاعدگی ها به هم پیش از یائسگی طبیعی است. علاوه بر نزدیک شدن زمان قاعدگی ­ها به یک دیگر، دیگر علائم پیش یائسگی عبارتند از:

چه چیزی سبب وقوع دو پریود در یک ماه می­شود؟

دلایل تغییرات چرخه قاعدگی در یائسگی

دلایل تغییرات چرخه قاعدگی در یائسگی

در دوران پیش از یائسگی نوسانات هورمونی می­توانند سبب کوتاه­ تر شدن چرخه قاعدگی و نامنظم شدن تخمک گذاری شوند. ممکن است پریودها سه هفته یک بار یا بیشتر از یک بار در ماه اتفاق بیافتند. اگر چرخه کوتاه شده شما بیش از 21 روز طول بکشد، یا با علائمی دیگر همراه باشند، احتمالاً در نتیجه یائسگی به وجود آمده باشند.

دیگر دلایل تغییرات چرخه قاعدگی مانند خونریزی مکرر پس از 40 سالگی عبارتند از:

  • مشکلات تیروئیدی
  • پلیپ رحم
  • اندومتریوزیس
  • تغییرات چشمگیر در وزن بدن
  • عوارض جانبی محصولات پیشگیری از بارداری
  • فیبروم رحم
  • ضعف آندومتریال
  • هایپرپلازیای آندومتریال
  • استرس
  • سرطان رحم

علاوه بر پریود یائسگی باید انتظار چه تغییرات دیگری را داشت؟

با ورود به دوره پیش یائسگی، قاعدگی انواع مختلفی خواهد داشت. برخی زنان پریودهایشان به هم نزدیک­تر می­ شوند در حالی که در دیگر زنان فاصله بین قاعدگی ها بیشتر می ­شود. تغییرات دیگر در چرخه قاعدگی پس از 40 سالگی عبارتند از:

  • خونریزی سنگین تر

جریان خونریزی ممکن است با گذشت زمان بیشتر شود. با این حال اگر خونریزی قاعدگی معمولاً سنگین است، با پزشک خود مشورت کنید.

  • قاعدگی سبک ­تر

برعکس، اکثر زنان از حدوداً یک سال پیش از توقف کامل قاعدگی، با کاهش میزان خونریزی (مشابه لکه بینی) مواجه خواهند شد.

  • جهش قاعدگی

چرخه­ های بدون تخمک­ گذاری نیز در دوره پیش یائسگی محتمل هستند. با این حال به یاد داشته باشید در این مرحله هنوز بارور هستید. بنابراین اگر اخیراً رابطه جنسی داشته اید و پریود نشده ­اید، از تست بارداری استفاده کنید.

  • قاعدگی ­های کوتاه تر یا بلندتر

اگر قاعدگی تان همیشه 4 روزه بوده است و اکنون 2 یا 6 روزه شده است، یا ممکن است ترکیبی تصادفی از چرخه­ های کوتاه و بلند داشته باشید، باید بدانید چنین چیزی در دوره پیش یائسگی کاملاً رایج است.

گزینه­ های درمانی پریود یائسگی

پیش یائسگی و یائسگی پروسه ­های طبیعی هستند که هر زنی در زندگی خود آنها را تجربه خواهد کرد. با این حال، برای کنترل و رفع علائم ناخواسته، می­توانید تغییرات خاصی را در سبک زندگی خود ایجاد کنید یا از درمان ­های پزشکی استفاده کنید.

  • استروژن

می­توان آن را به صورت خوراکی یا جذب شونده (مانند کرم واژینال استروژن کونژوگه) استفاده کرد. به علاوه، غذاهای سرشار از استروژن جایگزین بسیار خوبی برای افزایش میزان استروژن در بدن هستند.

  • پروژسترون

برای پیشگیری از عدم تعادل هورمونی، باید آن را به همراه استروژن مصرف کرد، مگر اینکه عمل هیستروکتومی انجام داده باشید و رحم خود را برداشته باشید.

  • دارو

داروهایی که برای رفع گرگرفتگی مصرف می­ شوند، مانند قرص ­های ضدافسردگی، گاباپنتین و کلونیدین نیز به رفع این علائم کمک می­ کنند.

  • ورزش

فعالیت بدنی، استرس را کاهش داده، دل درد را ملایم کرده و به کاهش وزن کمک می­کند.

  • مدیتیشن

روزانه چند دقیقه مدیتیشن می­تواند تأثیر مثبتی روی نوسانات خلقی، افسردگی و مسائل مشابه آن داشته باشد.

  • رژیم غذایی مقوی

خطر بروز بیماری­ های قلبی و دیگر بیماری­ های خطرناک پس از یائسگی افزایش می ­یابد. به همین دلیل داشتن سبک زندگی متعادل نکته­ ای کلیدی است.

  • کلسیم و ویتامین D

می­توانید با مصرف غذاهای سرشار از کلسیم مانند لبنیات، لوبیا، عدس، غلات، ماست و برخی ماهی ها، از پوکی استخوان پیشگیری کنید. و یا از داروهای مکمل تجویز شده توسط پزشک استفاده کنید.

چه زمانی برای پریود یائسگی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگرچه پیش یائسگی دوره ­ای اجتناب ناپذیر در زندگی هر خانمی است، با این وجود لازم است برای معاینات سالانه به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید. آنها می­توانند احتمال بروز مشکلات مربوط به پیش یائسگی را بررسی کرده و به شما در کنترل علائم کمک کنند.

با این حال، در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر، سریعاً به پزشک مراجعه کنید:

  • خونریزی پس از یائسگی
  • خونریزی شدید یا دردناک
  • عوارض جانبی درمان­ های هورمونی
  • پریودهایی که کمتر از 21 روز با هم فاصله دارند
  • خونریزی بین دو قاعدگی
  • درد شکم
  • تنگی نفس، تپش قلب یا ضعف
  • خونریزی یا درد پس از رابطه جنسی
  • احساس اضطراب، ناراحتی یا افسردگی

همانطور که پیشتر اشاره کردیم، علائمی مانند نزدیک شدن پریودهای پیش از یائسگی یا همان پریود یائسگی جزو بسیاری از تغییرات احتمالی هستند که پس از 40 سالگی در چرخه قاعدگی رخ می­دهند.

داشتن سبک زندگی سالم و مشورت با پزشک درمورد راهکارهای درمانی در آسان کردن این تغییرات بسیار مفید هستند. با رعایت راهکارهای مناسب، می­توانید پس از یائسگی نیز کیفیت زندگی خود را حفظ کنید.

3.8/5 - (29 امتیاز)

دکتر داروساز و فعال در حوزه سلامت بانوان. چند سالی هست که از دانشکده علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی فارغ التحصیل شدم و از همان روزهای نخست به فکر ایجاد تحولی بزرگ در زندگی بانوان ایرانی و جامعه سلامت آنلاین بودم. مینت ساخته شده تا بانوان ایرانی در سلامتی کامل به سر ببرند و از زندگی خود بیشتر لذت ببرند.

یک نظر

  1. فاضلی

    سلام خانم دکتر مادر من متولد 1351 هستند و از سال 1383 تا پارسال آمپول جلوگیری از بارداری میزدند ولی بعد از اینکه امپول نزدند دوبار پریود شدند پشت سر هم و حالا پریود نشدند. حالا میترسند که باردار باشن. حتما کمک کنید و پاسخ بدید.

  2. غزل زارع

    سلام خانم دکتر مادرم نزدیک ۲۵روزه خونریزی داره قبل ۲۵ روز هم ۲ ماه عادت نشد ۴۶سالشه آیا مشکل جدی وجود داره یا از علائم قبل یائسگی هستش؟
    ممنون میشم اگه جواب بدین خیلی نگرانشم🙏🏻

  3. کریمه سلطانی

    سلام خانم دکتر سن من ۴۲ سال است و مدت ۹ سال میشود که بچه آخرم را زایمان کردم و حالا میتوانم دوباره لوله های بسته ام را باز کنم و بچه دار بشم لطفاً نظر خود را بنویسید برایم به آدرس ایمیل ام متشکرم وقت خوب و خوش داشته باشید

  4. شاکر

    سلام پنجاه سالمه گاهی مدتیه گاهی فاصله پریودم سه ماه میشه گاهی ده روز بیشتر اوقات خونریزی شدید و لخته ای دارم و گاهی متوسط. در ایام پریود ببخشید وقتی تو دستشویی میشینم خونریزیم خیلی زیاد میشه الان چند ماهه درد خیلی شدید پستانها هم دارم وحشتناکه دردش لطفا راهنماییم کنین اینا طبیعیه؟

  5. Parisaebrahimi7oo@gmail.com

    سلام خانم دکتر مادر من الان نزدیک ۴ماه هست کل بدن از داخل میلزه تبپش قلب میگیره بی حال میشه داغ میکنه و الانم سردش میشه وبه پشت درد میکنی قفسه سینه شام در میکنی خواستم ببینم از علائم چی هست

  6. دهقانی

    خانم دکتر خواهش میکنم من را راهنمایی بفرمایید من قاعدگی منظن داشتم ولی این اواخر به فاصله ۱۱ روز بعد از پایان قاعدگی مجدد پریود شدم ۴۵ ساله هستم و لذا با این وضع دکتر مراجعه کردم در مطب سونو واژیداواژینال انجام داد فرمودند مشکلی نیست و مجسترول تجویز کردند ۵ روز خوردم و کمکم قطع شد ولی مجدد در شب ۵ خونریزی مبهم پیدا کردم و الان کمه دکتر ازمایشات هورمون برای قاعدکی بعدی در نظر گرفته بود و تماس که داشتم گفتند من با بیمارستان قرارداد ندارم باید بری کورتاژ شاید نکنه این علائم یائسگی هست … من را راهنمایی کنید درمانده شدم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.