قرص ال دی برای پیشگیری از بارداری

نحوه مصرف قرص ال دی و احتمال بارداری پس از مصرف : دکتر فائزه شهبازی

قرص ال دی نوعی از قرص های ضد بارداری است که دز کمتری از هورمون را نسبت به قرص های قدیمی تر دارد. در این مقاله در رابطه با نحوه مصرف قرص ال دی ، عوارض مصرف آن، اینکه چه کسانی نباید مصرف کنند و راهکار های جبرانی فراموشی مصرف قرص ال دی به طور کامل صحبت می کنیم.

قبل از هرچیز باید بگوییم که چنانچه رابطه محافظت نشده داشته اید و می خواهید سریعا قرص ال دی مصرف کنید، می توانید اپلیکیشن مینت را از طریق لینک زیر نصب کنید، وارد بخش جلوگیری از بارداری شوید و شرایط خود را وارد کنید. ( مثلا چند ساعت از رابطه گذشته است؟) سپس با توجه به شرایطی که دارید، اپلیکیشن به شما می گوید که چطوری قرص ال دی را مصرف کنید.

چه زمانی باید قرص ال دی مصرف شود؟

قرص ال دی معمولا به دو صورت زیر مصرف می شود:

  • استفاده به عنوان روشی اورژانسی
  • استفاده به عنوان یک نوع قرص ضد بارداری میان مدت
میخوای بدونی باردار هستی یا نه؟🤔
با کمک تست بارداری آنلاین اپلیکیشن مینت، بلافاصله بعد رابطه، احتمال بارداریت رو تخمین میزنی🤰

👈اگه قصد بارداری نداری و احتمال بارداری در تست بارداری آنلاین اپلیکیشن مینت بالا بود، حتما باید از روش ضد بارداری مناسبی استفاده کنی

👈همین الان اپلیکیشن مینت رو نصب کنید و احتمال بارداریتون رو تخمین بزنید.


استفاده به عنوان یک روش اورژانسی

توجه کنید که در استفاده به عنوان روش اورژانسی، این کار را حداکثر باید 3 الی 4 بار در سال انجام دهید و استفاده مداوم از روش اورژانسی، اصلا پیشنهاد نمی شود.

یک مثال واقعی!

ساحل، 31 ساله، 3 ساله که ازدواج کرده

سلام خانم دکتر، خسته نباشید. من هر دفعه که رابطه دارم پس از رابطه بلافاصله قرص ال دی مصرف میکنم تا دیگه باردار نشم، ولی پریود هام حسابی نامنظم شده. به نظر شما مشکلی داره؟!

در کمال ناباوری باید بگوییم که این سوال بسیار رایجی است که هر روز کاربران مینت از ما می پرسند! باید بگوییم که این کار بسیار اشتباه است و تنها به بدنتان آسیب می زنید. بارها گفته ایم که روش اورژانسی همانطور که از نامش مشخص است، تنها برای مواقع ضرورری مانند پارگی کاندوم یا عدم استفاده صحیح از سایر روش های جلوگیری کاربرد دارد و اگر آن را به صورت یک روش دائمی استفاده کنید عوارض زیادی را دربرخواهد داشت و تعادل هورمونی بدنتان بهم خواهد خورد.

نکته دیگری که باید یاداور شویم این است که چنانچه از روش اورژانسی هم استفاده می کنید؛ باید آن را به درستی مصرف کنید و چنانچه روش مصرف قرص ال دی را به درستی انجام ندهید، تاثیر پذیری این روش کاهش پیدا کرده و ممکن است احتمال بارداری وجود داشته باشد!

سهیلا 26 ساله، 1 ساله که ازدواج کرده

سلام خانم دکتر. من هفته گذشته رابطه محافظت نشده داشتم و بعد از رابطه 4 تا قرص ال دی خورم و الان هم که مشکوک هستم باردار بشم باز هم 4 تا قرص دیگه خوردم. به نظرتون احتمال بارداری هست؟!!!!!

واقعا این نحوه مصرف از کجا آمده؟؟!!! این سوال و شبیه آن نیز زیاد تکرار می شود.

در نهایت آنقدر این سوالات تکرار شد که تصمیم گرفتیم در اپلیکیشن مینت، قسمت نحوه استفاده از قرص های اورژانسی را اضافه کنیم. در این قسمت باید به چند سوال پاسخ دهید تا با توجه به شرایطی که دارید، نحوه استفاده صحیح را دریافت کنید. توجه کنید که نحوه مصرف چنانچه 24 ساعت از رابطه محافظت نشده گذشته باشد با شرایطی که 48 ساعت از رابطه گذشته باشد، متفاوت است و پاسخ نحوه مصرف برای هر شخصی متفاوت است.

قسمتی از سوالات بخش نحوه استفاده از قرص های اورژانسی اپلیکیشن مینت

قسمتی از سوالات بخش نحوه استفاده از قرص های اورژانسی اپلیکیشن مینت

برای دانلود اپلیکیشن مینت، آن را از طریق لینک زیر دانلود کنید و سپس به قسمت جلوگیری از بارداری و پس از آن به بخش نحوه استفاده از قرص های اورژانسی مراجعه کنید و به سوالات آن پاسخ دهید. دانلود اپلیکیشن

با انواع قرص های ضدبارداری بیشتر آشنا شوید

پیش از آنکه توضیحات مفصلی درمورد قرص ال دی تقدیم شما کنیم شاید بد نباشد آشنایی مختصری با انواع قرص های پیشگیری داشته باشید:

قرص های ترکیبی

این نوع قرص ها حاوی شکل های مصنوعی دو هورمون استروژن و پروژسترون می شوند که با نام پروژستین ( هورمون جنسی زنانه ساخته انسان) در بازار وجود دارند. هورمون استروژن چرخه قاعدگی را کنترل میکند. این هورمون به طور طبیعی در اواسط چرخه در بالاترین سطح خود قرار دارند و وقتی خونریزی پریود شما شروع می شود، به پایین ترین سطح خود می رسند.

هورمون پروژسترون هم رحم را پس از تخمک گذاری آماده باروری و بارداری میکند و این فرایند با ضخیم کردن بافت داخلی رحم( اندومتریوم) تکمیل می شود. خوب است بدانید که بالا بودن سطح پروژسترون مانع بارداری می شود.

این نوع قرص ها در بسته های 28 یا 21 عددی موجود هستند. بیشتر قرصها در هر چرخه فعال اند که این یعنی هورمون در آنها وجود دارد. باقی قرص ها هورمون های غیرفعال دارند که یعنی هورمون در آنها وجود ندارد.

انواع قرص های ال دی ترکیبی

ناگفته نماند که سه نوع قرص ال دی ترکیبی وجود دارد:

قرص LD تک فاز -این نوع در چرخه یک ماهه مصرف می شود و هر قرص فعال یک میزان برابر از هردو هورمون را وارد بدن میکند. در هفته پایانی چرخه، میتوانید قرص های غیرفعال را بخورید یا کنار بگذارید و البته همچنان پریود می شوید.

قرص LD چندفاز Multiphasic pills– این نوع قرص ها ( دوفاز و سه فاز) در چرخه یک ماهه قاعدگی مصرف می شوند و سطح متفاوتی از هورمون ها را در بدن تولید میکنند. در آخرین هفته چرخه، میتوانید قرص های غیرفعال را بخورید یا کنار بگذارید و البته همچنان پریود می شوید.

قرص LD 3 ماهه Extended-cycle pills – این نوع قرص معمولا در یک چرخه 13 هفته ای مصرف می شود؛ تا 12 هفته قرص های فعال را میخورید و در هفته پایانی چرخه میتوانید قرص ها را بخورید یا کنار بگذارید. در نتیجه 3-4 بار در سال خونریزی پریود خواهید داشت.

قرص ال دی چیست؟

قرص ال دی از دو جزء هورمونی، شامل استروژن (ایتینیل استرادیول) و پروژسترون (لوونورژسترل) تشکیل شده است که جزو قرص های COC یعنی قرص های ترکیبی هورمونی قرار می گیرد. این قرص به تعداد 21 عدد بوده که با توجه به نوع مصرف درمانی، روش های متعددی برای استفاده از آن وجود دارد.

قرص ال دی به تناسب وضعیت سلامت شما تجویز خواهد شد.

قرص ال دی به تناسب وضعیت سلامت شما تجویز خواهد شد.

رنگ قرص ال دی کرم بوده و جزو اولین و قدیمی ترین قرص های هورمونی ترکیبی به حساب می آید. جزء پروژستینی قرص ال دی، از نوع پروژسترون نسل اول یا همان نسل های قدیمی است که نسبت به پروژستین های نسل جدید، خواص آندرژونیک بالاتری داشته و به نسبت عوارض عروقی بیشتری نیز دارد. 

 

استفاده به عنوان یک نوع قرص ضد بارداری میان مدت

مصرف این قرص ها باید در 5 روز اول قاعدگی ( روز اول تا روز پنجم) آغاز شود. بهتر است که برای اطمینان بیشتر، مصرف آن ها از روز اول خونریزی شروع شود. مصرف قرص در ساعات مشخصی از شبانه روز تا پایان بسته 21 عددی ادامه خواهد یافت و سپس مصرف بسته بعدی آغاز شود. بدین صورت که مصرف قرص زرد رنگ تا 21 روز ادامه می یابد. آغاز مصرف بسته بعدی، پس از یک فاصله هفت روزه است.

همچنین مادران شیرده سه هفته پس از زایمان، می توانند مصرف قرص را شروع کنند.

مصرف قرص را در 5 روز اول بعد از سقط می توان شروع کرد.

عوارض شایع مصرف قرص ال دی

از عوارض شایع مصرف قرص ال دی ، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • افزایش وزن
  • لکه بینی و خونریزی بین دو پریود
  • حساسیت سینه ها
  • سردرد های خفیف
  • حالت تهوع

تا چه سنی می توان از قرص ال دی استفاده کرد؟

چنانچه مشکل خاصی نداشته باشید، تا اوایل یائسگی می توان از این قرص استفاده کرد اما معمولا اکثر بانوان از عوارض افزایش وزن آن گلایه دارند و باعث می شود که زود تر از یائسگی مصرف قرص را متوقف کنند و به سراغ روش جلوگیری از بارداری دیگری بروند.

کدام نوع قرص ال دی را انتخاب کنم؟

خوب است بدانید که هر نوعی برای همه جواب نمیدهد. بهتر است در این مورد با پزشک متخصص خود حرف بزنید تا راهنمایی های لازم را درمورد انتخاب قرص ال دی مناسب دریافت کنید. فاکتورهای تأثیرگذار برای انتخاب نوع مناسب شامل موارد زیر هستند:

نشانه های قاعدگی– اگر خونریزی شما سنگین است با تشخیص پزشک بهتر است قرص پیشگیری پروژستین مصرف کنید نه قرص ترکیبی.

شیردهی– اگر مادر شیرده هستید دکتر احتمالا قرص هایی که حاوی استروژن باشند به شما تجویز نمیکند.

به تناسب وضعیت قلب و عروق– اگر پیشینه حمله قلبی، لخته خونی و ترومبوز سیاهرگی ( تشکیل لخته خون در دیواره سیاهرگ) داشته باشید قرص حاوی پروژستین برای شما تجویز میشود.

ابتلا به بیماری های مزمن– اگر بیماری های مزمنی مثل سرطان فعال پستان یا رحم داشته باشید یا دچار سردرد میگرنی، بیماری های قلبی باشید تجویز قرص برای شما مناسب نیست. دراین مورد باید اطلاعات دقیق تری در اختیار پزشک قرار بدهید تا داروی مناسب را برای شما تجویز کند.

تداخل دارویی– اگر در حال مصرف آنتی بیوتیک یا داروهای گیاهی هستید، قرص های ترکیبی ممکن است برای شما مناسب نباشد. همچنین داروهای ضدویروسی و درمان های مربوط به صرع با قرص ال دی تداخل دارویی دارند.

پایان بخش: نکات تکمیلی

روش های پیشگیری از بارداری این روزها با تجویز و نظارت پزشک انجام می شوند که قرص های ال دی بهترین روش هستند. همانطور که بالاتر برایتان توضیح دادیم بهترین روش پیشگیری لزوما با وضعیت حال حاضر شما باید همخوانی داشته باشد. پس در این مورد اگر وضعیت خاصی دارید لازم است با پزشک خود حرف بزنید.

برای انتخاب بهترین روش بهتر است با پزشک خود در مورد این مسائل حرف بزنید:

  • کدام روش ضدبارداری برای من بهتر جواب می دهد؟
  • آیا داروهایی که مصرف میکنم ممکن است با قرص ال دی تداخل دارویی داشته باشند؟
  • آیا خوردن قرص ال دی باعث شکل گیری لخته خون می شود؟
  • اگر فراموش کنم قرص را بخورم چه اتفاقی می افتد؟

منبع: healthline

3.9/5 - (20 امتیاز)
اشتراک‌گذاری

دکتر داروساز و فعال در حوزه سلامت بانوان. چند سالی هست که از دانشکده علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی فارغ التحصیل شدم و از همان روزهای نخست به فکر ایجاد تحولی بزرگ در زندگی بانوان ایرانی و جامعه سلامت آنلاین بودم. مینت ساخته شده تا بانوان ایرانی در سلامتی کامل به سر ببرند و از زندگی خود بیشتر لذت ببرند.

یک نظر

  1. ساره

    سلام من دوره دوم قرص ال دی شروع کردم الان دو شبه رابطه محافظت نشده دارم قبل رابطه قرص مصرف کردم ایا احتمال داره باردار باشم لطفا راهنمایی کنین ممنونم

  2. گیسو۲۰ساله

    سلام من ۱۲ساعت‌بعداز‌رابطه‌۲عدد‌قرص‌مصرف‌کرذم‌و‌هرروز‌هم‌دارم‌۲عدد‌
    مصرف‌میکنم‌و الان تقریبا۷روزه که این کارو انجام میدم به نظرتون اختمال باردار شدن دارم‌یا‌نه

  3. آوا

    سلام وقت بخیر
    من اولین دوره قرص ال دی رو شروع کردم و الان دو هفته گذشته ازش
    الان میتونم رابطه محافظت نشده داشته باشم؟!

  4. هانیه

    سلام من همیشه پریود منظم داشتم نهایتا با دو سه روز تاخیر. ولی الان ۷روز عقب افتاده شنیدم اگه ۵ روز صبح و شب قرص ال دی بخورم و بعد قطع کنم پریود میشم درسته؟؟

  5. Nadi

    اگه برای بار اول ،یک روز بعد از اتمام پریود قرص (۲عدد) بخورم،اشتباه هست؟

  6. Sar

    با سلام من قرص ی رنگ ال دی ایرانی را شروع کردم ولی ن در دوران گریودی همینطور از ی روز مشخص و ی هفته بعد مصرف قرص و تا الان سکس بصورت ریختن آب منی در داخل واژن داشتم آیا روشم درست بوده یا مشکلی پیش می اید

  7. عسل

    سلام ببخشید من دختری بیست ساله هستم ازدواج نکردم ولی قاعدگیم درروز شیشم خیلی شدیده لطفا کمکم کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.