درمان قوز پشت

درمان قطعی قوز پشت به کمک حرکات اصلاحی+ راهنمای تمرین سه ماهه

برای درمان قوز پشت گزینه ‎های متعددی مانند حرکات ورزشی اصلاحی، جراحی، استفاده از بریس و کاهش وزن وجود دارد. اینکه کدام شیوه مناسب حال شما است به شدت ناهنجاری بستگی خواهد داشت. در این میان، ورزش‎های اصلاحی راه‌حلی مناسب و تاثیرگذار هستند.

ورود به اپلیکیشن

برای این منظور لازم است حرکات تحت نظر متخصص آموزش داده شود. روی دکمه بالای کلیک کنید تا پس از دانلود رایگان اپلیکیشن مینت، به بخش تناسب اندام دسترسی داشته باشید. در این بخش میتوانید برنامه مناسب با ورزش را دریافت کنید.

رفع ناهنجاری‌های اسکلتی با برنامه تمرینی مینت اپ

رفع ناهنجاری‌های اسکلتی با برنامه تمرینی مینت اپ

یادگیری تمرینات بسیار راحت بوده و می‎توانید در منزل آنها را انجام دهید. نکته مهم در حرکات ورزشی این است که آنها را در مدت زمان طولانی و به طور مداوم و البته صحیح انجام دهید. بیماران زیادی از این طریق درمان شده‌اند.

جراحی برای آن دسته از بیمارانی استفاده می‎شود که قوز پشت در آنها حالتی پیشرونده دارد. گاهی اوقات نیز پیشرفت بیماری به‎گونه‌ایی است که بدون جراحی نمی‎توان عوارض آن را درمان نمود. معمولا این شیوه درمانی به افرادی توصیه می‎شود که انحنای کمر نها بیش از 80 تا 90 درجه است.

قوز پشت چیست؟

ممکن است قوز پشت را با نام کیفوز نیز بشنویید. این ناهنجاری در قسمت قوس فوقانی ستون فقرات رخ خواهد داد. در این حالت ستون فقرات در این ناحیه بیش از حد طبیعی دارای انحنا است. این بیماری در هر سنی ممکن است رخ دهد اما در زنان مسن بیشتر دیده می‌شود. در این سنین معمولا افراد دارای ضعف در استخوان‎های بدن هستند. مهره‎ها دیگر توانایی تحمل وزن سر را نداشته و به تدریج فشرده می‎شوند، این امر سبب می‎شود تا انحنا در این ناحیه بیشتر شود. پوکی استخوان از جمله دلایلی است که منجر به قوز پشت می‎شود. از آنجا که زنان بیشتر از مردان دچار پوکی استخوان می‎شوند، کیفوز در زنان سالمند شایع‎تر است.

قوز پشت

قوز پشت

دیگر انواع قوز پشت که ممکن است که در سنین کودکی، نوجوانی و جوانی دیده شود، می‎تواند مربوط به ناهنجاری‎های مادرزادی، آسیب و یا وضعیت فیزیکی نامناسب باشد.

بهم ریختگی انحنای فوقانی پشت، یکی از عوارض کیفوز است. این عارضه می‎تواند منجر به بروز مشکلات تنفسی و گوارشی شده و عملکردهای بدن را با محدودیت مواجه سازد. انحنای غیر طبیعی در این ناحیه، باعث ایجاد فشار به ریه‌ها خواهد شد. کیفوز شدید می‌تواند دستگاه گوارش را فشرده کرده و باعث مشکلاتی مانند ریفلاکس اسید و مشکل در بلع شود.

از نظر ظاهری نیز این عارضه، باعث بروز مشکل خواهد شد. این موضوع در افراد جوان از اهمیت خاصی برخوردار است و ممکن است باعث انزوای اجتماعی آنها شود.

انواع متفاوت قوزپشت کدام اند؟

کیفوس وضعیتی– یا کیفوس پشت منحنی تفاوتی بیش از 50 درجه با مهره های طبیعی دارد. این نوع قابل درمان است و بیشتر اوقات با ورزش بهتر می شود.

کیفوس شوئرمن Scheuermann– این نوع گوژ پشت در طول دوران رشد اتفاق می افتد و انحنای شدید بین ستون فقرات ایجاد میکند. این نوع ناهنجاری شکنندگی زیادی دارد و با رشد فرد تشدید می شود. خوب است بدانید که 4/0 جمعیت جهان، زن و مرد به طور مساوی، دچار این اختلال بدنی می شوند.

گوژ مادرزادی– تشخیص این اختلال ژنتیک با توجه به تفاوت شکل ظاهری یک یا چند مهره است. این تفاوت در زمان تولد مشخص می شود. پزشک با توجه به شکل بدنی نوزاد، متوجه انحنای بیرون زده ستون فقرات او می شود. با رشد نوزاد این انحنا شدت بیشتری هم ممکن است بگیرد.

علائم گوژ پشتی کدام اند؟

نشانه های زیر از جمله شایع ترین علائم کیفوس هستند. البته ناگفته نماند که افراد ممکن است به شکل متفاوتی این علائم را تجربه کنند.

◄ تفاوت در ارتفاع شانه ها

◄ خمیدگی و افتادگی سر رو به جلو در مقایسه با باقی بدن

◄ تفاوت در ارتفاع تیغه ها یا موقعیت شانه ها

◄ در زمان خم شدن به جلو، ارتفاع قسمت بالایی پشت بلندتر از حدعادی به نظر می رسد.

◄ سفتی ماهیچه های پشت همسترینگ

◄ احتمال درد پشت وجود دارد ولی به ندرت باعث متوقف کردن فرد برای انجام فعالیت های روزانه او می شود.

تشخیص کیفوز

پزشک با در اختیار داشتن پرونده کامل پزشکی، آزمایش بدنی و تست تشخیصی میتواند مشکل را شناسایی کند. اگر بیمار، نوزاد باشد، پزشک تاریخچه بارداری و زایمان او را میخواهد و درمورد سابقه ابتلای سایر اعضای خانواده به این ناهنجاری اطلاعات می گیرد.

پزشک همچنین درمورد روند رشد نوزاد سؤالاتی میپرسد. ازآنجاییکه بعضی از انواع کیفوز با اختلالات عصبی ماهیچه ای ارتباط دارد. رشد دیرهنگام ممکن است نیاز به بررسی پزشکی بیشتری داشته باشد.

فرایند تشخیص شامل مورد زیر می شود:

اشعه X

در این روش تشخیصی از پرتوهای الکترومغناطیسی برای آماده سازی تصاویری از بافت ها، استخوان ها و اندام های درونی استفاده میشود. از این آزمایش برای اندازه گیری انحنای قوز استفاده می شود.

پزشک یا رادیولوژیست با کمک این آزمایش زاویه انحنای ستون فقرات را اندازه گیری میکند. انحنای بیش از 50 درجه غیرعادی یا کیفوز شدید است. فراموش نکنید که تشخیص زودهنگام کمک بزرگی به درمان نتیجه بخش میکند.

درمان قوز پشت در 3 ماه

درمان قوز پشت

درمان قوز پشت

در ابتدا باید بگوییم که برای درمان قوز پشت، با توجه به نوع و شدت قوز پشت، ممکن است درمان آن 2 الی 5 ماه زمان لازم داشته باشد.

به کمک برنامه های حرکات اصلاحی و تخصصی درمان قوز پشت، درمان هر نوع قوز با هر شدتی امکان پذیر است. در ادامه به چند حرکت اصلاحی قوز پشت اشاره کرده ایم، اما چنانچه می خواهید در کوتاه ترین زمان ممکن و با برنامه مشخص و علمی قوز خود را به صورت کامل برطرف کنید، اپلیکیشن مینت را از طریق لینک زیر دانلود کنید، به بخش مینت فیت، دریاقت برنامه و سپس تناسب اندام به کمک ورزش مراجعه کنید و برنامه تمرینی خود را از مربیان مینت فیت دریافت کنید. پس از تهیه برنامه، مربی با شما تماس گرفته و نوع و شدت قوز پشتتان مشخص خواهد شد و بر اساس مشخصاتی که دارید، برنامه حرکات اصلاحی درمان قوز پشت، برایتان طراحی خواهد شد.

دانلود اپلیکیشن

آیا قوز بند به درمان قوز پشت کمک می کند؟

استفاده از قوز بند، چنانچه در سنین کم قرار دارید، برای جلوگیری از ابتلا به قوز پشت مناسب است، اما برای درمان قوز به وجود آمده چندان مناسب نیست و پس از عدم استفاده از آن و بازگشت به پوزیشن های نادرست، قوز پشت به حالت اول بازمیگردد. اما به کمک حرکات تمرینی اصلاحی، عضلات پشت، ذوزنقه ای و فیله را تقویت می کنید و با تقویت این عضلات، به صورت دائمی قوز پشت را درمان و از بروز مجدد آن جلوگیری می کنید.

چرا به قوز پشت مبتلا می شویم؟

درمان قوز پشت با توجه به علت بروز آن انجام خواهد شد. دلایل متعددی برای بروز این ناهنجاری وجود دارد که از آن جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

وضعیت بد بدنی ( پوسچر نامناسب): بسیاری از کودکان و نوجوانان به دلیل وضعیت بد بدنی به این عارضه مبتلا می‎شوند. بسیاری از آنها هنگام کار با کامپیوتر، بیش از حد طبیعی به سمت جلو خم می‎شوند. این امر در طولانی مدت، منجر به تغییر شکل ستون مهره‎ها در این ناحیه خواهد شد. همچنین حمل کوله پشتی‌های سنگین در طولانی مدت سبب کیفوز می‎شود.در این شرایط انجام حرکات اصلاحی می‎تواند بسیار کمک کننده باشد.

آسیب های ستون فقرات: برخی از آسیب‌های ستون فقرات، مانند شکستگی‌ها ، می‌توانند به ستون فقرات آسیب برسانند و انحنای آن را تحت تاثیر قرار دهند.

شرایط زمینه‌ای استخوان یا ستون فقرات نیز می‌تواند منجر به کیفوز شود، به ویژه در جمعیت سالمند. برخی از این موارد شامل بیماری تخریب دیسک و پوکی استخوان است.

سرطان در ستون فقرات می‌تواند مهره‌ها را ضعیف کرده و آنها را مستعد شکستگی کند. شیمی درمانی پرتودرمانی نیز می‎تواند منجر به ضعیف شدن استخوان‎ها شوند.

نقص هنگام تولد. استخوان‌های ستون فقرات که قبل از تولد به درستی رشد نکرده‌اند ، می‌توانند باعث کیفوز شوند.

سندرم کیفوز در کودکان می‌تواند با سندرم‌های خاصی مانند سندرم Ehlers-Danlos و سندرم مارفان همراه باشد.

قوز پشت علاوه بر کمر درد ممکن است باعث بروز مشکلات زیر هم باشد:

عملکرد حرکتی محدود– این اختلال با ضعف ماهیچه های پشت و سختی فعالیت های بدنی مثل راه رفتن و بلند شدن از روی صندلی ارتباط دارد. انحنای ستون فقرات همچنین باعث دشوار بودن نگاه کردن به بالا یا رانندگی می شود. دراز کشیدن برای فرد را هم با سختی هایی همراه میکند.

مشکلات گوارشی– قوز شدید به دستگاه گوارش فشار وارد میکند و باعث مشکلاتی مثل رفلاکس اسید معده و مشکلات بلعیدن می شود.

مشکلاتی در ساختن تصویر بدنی– افراد دچار این ناهنجاری مخصوصا نوجوانان ممکن است تصویر ناخوشایندی از حالت گرد پشت خود داشته باشند.

درمان قوز پشت با حرکات ورزشی

درمان قوز پشت با حرکات ورزشی به عنوان یکی از ایمن‎ترین راه‌ها نه تنها برای حل این مشکل بلکه مشکلاتی مانند قوز کمر و گودی کمر است. برای این منظور تمرینات متعددی وجود دارد که می‎توانید آنها را به صورت ایستاده، نشسته و خوابیده انجام دهید. یکی از بهترین تمرینات حرکت پل باسن است.

حرکت پل باسن

حرکت پل باسن

برای انجام آن کافی است به پشت بر روی مت بخوابید. پاها را با  زاویه نود از زانو خم کنید، کف پا در تماس کامل با مت ( تشک ورزشی) قرار دارد، پاشنه پا را کمی با باسن نزدیک کنید. فاصله پاها به اندازه عرض لگن است. شکم را به سمت داخل منقبض کرده و بدن را از باسن به بالا بکشید، تا جایی بالا بروید که زانو، لگن و سرشانه‎ها در یک خط راست قرار بگیرند. برای لحظاتی در این وضعیت بمانید و سپس از ناحیه بالاتنه به سمت مت ( رو به پایین) حرکت کنید.

تمرین بررسی وضعیت افقی

این تمرین کمک میکند تا موقعیت طبیعی پشت خود را بدون انحنای بیش از اندازه پیدا کنید. چطور؟

گام اول- روی زمین به پشت دراز بکشید و پاهایتان را به سمت بیرون باز کنید و در حالت کشیده نگه دارد؛ دستها روی شکم، درست زیر دنده ها. حالا اجازه بدهید شانه ها روی زمین در حالت رها قرار بگیرند.

تمرین وضعیت افقی برای درمان قوز پشت

تمرین وضعیت افقی برای درمان قوز پشت

گام دوم– به آرامی پاشنه پاهایتان را به سمت بدن جمع کنید تا زانوها خم شوند. دستها دو طرف بدن باقی بمانند. به حالت پشت خود دقت کنید. باید حس کنید همه پشت شما تماس مستقیم با زمین دارد؛ از پایین تا سرشانه ها.  ممکن است با این تمرین کمی در پشتتان احساس کشیدگی کنید. البته این احساس درصورتی است که مدتی برای برطرف کردن قوز پشت درحال تمرین بوده باشید.

مهم: این تمرین برای یک انحنای طبیعی ملایم است نه انحنای شدید. میتوانید آن را هرجا و هرزمانی که فرصت دارید انجام دهید.

تمرین بالا بردن بازوها

این تمرین کششی کمک میکند تا ماهیچه های شانه شما تقویت شوند و در وضعیت کشیده قرار بگیرند.

گام اول– بایستید با دستهای کشیده در طرفین و کف دستها رو به بیرون.

گام دوم– بازوها را بالا ببرید و از نقطه آرنج خم کنید تا قسمت بالایی بازوها موازی با زمین و کف دستها رو به بیرون باشند.  گویی میخواهید تیرک دروازه را نگه دارید. بین 5-10 ثانیه در همین حالت بمانید.

تمرین بالا بردن بازوها برای درمان قوز پشت

تمرین بالا بردن بازوها برای درمان قوز پشت

گام سوم– بالا گرفتن بازوها را تاحدی ادامه بدهید که کاملا به سمت بالا کشیده شوند و باید تاجاییکه میتوانید این کشش را ادامه بدهید و البته کف دستها، همچنان رو به بیرون باشد. بین 5-10 ثانیه در این حالت بمانید و سپس بازوها را پایین بیاورید. این تمرین را سه بار در روز و در هر ست ده بار تکرار کنید.

تمرین جمع کردن عضلات پشت شانه

باانجام این تمرین فشار موجود در ماهیچه های پشت را تخلیه و باعث تقویت آن می شوید:

گام اول– در حالت کشیده بایستید یا بنشینید و شانه ها را به عقب هل بدهید.

تمرین جمع کردن تیغه شانه برای درمان قوز پشت

تمرین جمع کردن تیغه شانه برای درمان قوز پشت

گام دوم– تاجاییکه میتوانید هردو تیغه شانه ها را به هم نزدیک کنید و بین 5-10 ثانیه در همین حالت بمانید. رهاکنید و دوباره آن را انجام دهید. این تمرین را دوبار در روز و هر ست 3-5 بار تکرار کنید.

تمرین بند کششی

برای فشار بیشتر به تیغه شانه ها میتوانید از بند کششی استفاده کنید. در حالت دراز کشیده، بند را با دو دست از هردو طرف جلوی بدن بکشید و تاجاییکه میتوانید این کشش را ادامه بدهید تا بازوها موازی با زمین شوند.

تمرین بند کششی برای درمان قوز پشت

تمرین بند کششی برای درمان قوز پشت

توجه داشته باشید که از شانه ها برای کشش استفاده کنید مخصوصا از تیغه شانه ها. بین 5-10 دقیقه در این حالت بمانید و سپس، آرام رها کنید. این تمرین را تا سه بار در روز و هرست 3-5 بار تکرار کنید.

پوش آپ (شنای سوئدی)

شنای سوئدی یکی از ساده ترین تمرین های مبتنی بر وزن بدن است که برای تقویت ماهیچه های شانه ها و پشت انجام می شود و بازوها را هم درگیر میکند.

گام اول– روی شکم دراز بکشید و دستها را کمی نزدیک به شانه ها باز کنید.

شنای سوئدی برای درمان قوز پشت

شنای سوئدی روش کارآمدی برای مهار قوز پشت است.

گام دوم– بدنتان را آرام از زمین فاصله بدهید و روی نوک انگشتان پا قرار بگیرید ( همچنین میتوانید به جای نوک انگشتان پا، روی زانوها قرار بگیرید). سعی کنید تاجاییکه میتوانید یک حالت کشیدگی خالص در پشت و پاهایتان ایجاد کنید.

گام سوم- حالا آرام به موقعیت اول و روی زمین برگردید و این حالت را تکرار کنید.

نکته: اگر آمادگی انجام شنا روی زمین را ندارید میتوانید این تمرین را با تکیه دستها روی دیوار یا کانتر آشپزخانه هم انجام دهید.

درمان قوز پشت با حرکت برد داگ

حرکت “برد داگ ” از دیگر تمرینات ساده و موثری است که می‎تواند در درمان قوز پشت موثر باشد. برای این منظور لازم است در حالت میز ( چهار دست و پا) قرار بگیرید. دستها در راستای شانه قرار دارند، اما در ناحیه آرنج قفل نیستند، پاها نیز از زانو خم شده و در زاویه 90 درجه قرار دارند. ران دقیقا در در راستای لگن است. بدن باید کاملا شکل میز را به خود بگیرد. دست و پاهای شما مانند پایه‎های میزی هستند که در تناسب و هماهنگی کامل قرار دارند.

حرکت برد داگ

حرکت برد داگ

حالا یک دست را تا ارتفاع شانه و به صورت کشیده بالا بیاورید. بدون اینکه لگن منحرف شود و یا زوایای عضلات بدن تغییر کند، پای مخالف را از زمین بلند کرده و به صورت کاملا کشیده در امتداد باسن قرار دهید. پا را بیش از این مقدار بالا نبرید، چون باعث آسیب کمر خواهد شد. برای لحظاتی در این حالت بمانید  و سپس حرکت را با دست و پای مخالف انجام دهید. چنانچه از زانو درد رنج می‎برید، می‎توانید بالشتی کوچک زیر زانو قرار دهید.

از دیگر حرکات ورزشی که برای درمان قوز پشت موثر است می‎توان به حرکت سوپرمن، حرکت کبری، کشش سینه و کمر، حرکت صد، پلانک از پهلو، حرکت دست‎ها به صورت I- Y- T و حرکت زیر بغل با هالتر خم اشاره کرد.

درمان با استفاده از بریس

با استفاده از ابزار پزشکی تحت عنوان بریس نیز می‎توان اقدام به درمان قوز پشت نمود. این ابزار پزشکی مانند یک زیرپوش است و در واقع می‌توانید از آن به عنوان لباس زیر استفاده نمایید. بریس به شما کمک می‎کند تا در وضعیت مناسب قرار بگیرید. مدت زمان استفاده از آن با توجه به میزان ناهنجاری به افراد توصیه خواهد. این ابزار کمک می‎کند تا ناهنجاری پیشرفتی نداشته باشد. معمولا تا زمانی از آن استفاده می‎کنند که بدن بیمار در حال رشد است.

آیا جراحی موثر است؟

معمولا از جراحی برای درمان قوز پشت استفاده نمی‎شود. به طور کلی زمانی متخصص جراحی را پیشنهاد می‌کند که زاویه ستون فقرات به بیش از 75 درجه رسیده باشد. گاهی اوقات نیز با استفاده از روش‌های غیر جراحی نمی‎توان از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد. در این  حالت نیز، جراحی به عنوان آخرین راه‌حل معرفی خواهد شد.

سخن ما با شما

شاید بهترین راه درمان قوز پشت کمر، پیشگیری از آن باشد. برای این منظور لازم است عضلات کمر تقویت شوند و در عین حال به درمان برخی از بیماری‌ها مانند پوکی  استخوان که منجر به ضعیف شدن استخوان‌ها می‌شود، توجه بیشتری نمود. همچنین اگر جزء آن دسته از افرادی هستید که در طول روز از کامپیوتر زیاد استفاده می‎کنید و یا علاقه به مطالعه دارید، باید به حالت بدنی خود بیش از هر چیز دیگری توجه داشته باشید.

منبع: webmd، mayoclinic، hopkinsmedicine

4.5/5 - (4 امتیاز)
اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.