پرده بکارت

آیا پرده بکارت وجود دارد؟ – احتمال بارداری با وجود پرده بکارت

پرده بکارت یک پوست یا غشای پوستی است که عملکرد بیولوژیکی ندارد. در رابطه با پرده بکارت سئوالات بسیاری وجود دارد که در این مقاله به آن اشاره می‌کنیم. همچنین در رابطه با احتمال بارداری با پرده بکارت نیز صحبت می کنیم.

  • پرده بکارت چیست؟

پرده بکارت یک لایه نازک و کشیده از بافت است که در زیر دهانه واژن قرار دارد. این کلمه از کلمه یونانی به معنی “غشا” آمده است. هر دختری با پرده بکارت متولد نمی‌شود و شکل و اندازه آن در خانم‌ها متفاوت است و به طور معمول با گذشت زمان تغییر‌ می‌کند. پرده بکارت گاه بخشی از دهانه واژن را می‌پوشاند و در موارد نادر به طور کامل آن را مسدود می‌کند، که در این شرایط به دلیل مشکلاتی که در دوران بلوغ پیش می‌آید ممکن است خانم به جراحی نیاز داشته باشد.

اگرچه هدف بیولوژیکی شناخته شده‌ای ندارد اما بسیاری از اسطوره‌‌ها و باورهای نادرست در مورد نقش آن موضوعات مختلفی را عنوان کرده‌اند. در ادامه با جزئیات بیشتری به آناتومی و اشکال آن می‌پردازیم تا بهتر آن را درک کنید.

  • پرده بکارت کجاست؟

مهبل از قسمت‌های مختلفی از جمله پرده بکارت تشکیل شده است. ولو بیضی شکل است و از قسمت جلو از استخوان زهار تا عقب و نزدیک مقعد کشیده شده است. این عضو در قسمت پایینی دهانه واژن قرار گرفته و در صورتی که دور تا دور دهانه واژن را پوشش داده باشد به آن نوع حلقوی گفته می‌شود

این عضو اشکال زیادی دارد. اگر دست نخورده باشد مانند یک دیسک نازک یا حلقه دونات شکل دهانه مهبل (واژن) را پوشانده است. گاه شبیه هلال یا نیمه ماه است. بعضی از پرده‌‌‌ها سوراخ‌های کوچک و متعدد دارند که به آن نوع مشبک می‌گویند. همچنین ممکن است دارای برجستگی و ضایعات یا شکاف‌هایی باشد.

پرده بکارت خاصیت ارتجاعی دارد و با حرکت پوست اطراف واژن حرکت کرده و کش می‌آید. بخشی از آن که به ولو وصل شده است، ضخیم تر یا متراکم تر از پوسته غشایی است که آزادانه از سطح پوست حرکت‌ می‌کند. پرده بکارت هیچ گونه الیاف عصبی، عضلات یا سلول‌های خونی ندارد و حتی در صورت پاره شدن در اولین رابطه یا حوادث دیگر ممکن است خونریزی نکرده یا صدمه زیادی نبیند.

احتمال بارداری با پرده بکارت چقدر است؟

یکی از سوالات متداولی که اکثر زوجین به خصوص آن هایی که در دوران نامزدی هستند، این است که احتمال بارداری با پرده بکارت چقدر است؟

بر خلاف آن چیزی که اکثرا فکر می کنند باید بگوییم وجود یا عدم وجود این لایه تاثیری بر بارداری ندارد و هیچ مانعی برای گذر اسپرم به داخل رحم محسوب نمی شود.

بنابراین چنانچه رابطه محافظت نشده داشته اید، باید ریسک بارداری را در نظر بگیرید و شرایط رابطه در کنار زمان تخمک گذاری را در نظر بگیرید و ببینید که آیا احتمال بارداری وجود دارد یا خیر.

برای محاسبه احتمال بارداری می توانید از تست بارداری آنلاین اپلیکیشن مینت استفاده کنید. با پاسخ دادن به سوالات این بخش، این تست شرایط رابطه شما را به همراه علائم بارداری که دارید می سنجد و احتمال بارداریتان را حساب می کتد. برای دانلود اپلیکیشن مینت روی لینک زیر کلیک کنید.

دانلود اپلیکیشن
  • این عضو با گذر زمان تغییر‌ می‌کند

درست همانطور که پرده بکارت در اشکال و اندازه‌های متفاوتی وجود دارد، ظاهر و ضخامت آن‌ها نیز با افزایش سن و در دوران بلوغ، بارداری، زایمان و یائسگی تغییر‌ می‌کند. فعالیت‌های شدید، استفاده از تامپون یا مقاربت جنسی می‌تواند سبب پارگی آن شود با این حال این پارگی همیشه باعث درد یا خونریزی نخواهد شد.

در ادامه به شرایطی که سبب تغییر شکل این عضو می‌شود اشاره می‌کنیم:

  • هنگام تولد

در زندگی رحمی، مهبل (واژن) به شکل یک لوله جامد شکل‌ می‌گیرد. با رشد جنین، قسمت داخلی لوله واژن حل شده و توخالی‌ می‌شود. با باز شدن واژن، بقایای غشای لوله از پایین بیرون زده و پرده بکارت را تشکیل‌ می‌دهد.

پرده بکارت یک نوزاد تازه متولد شده کاملاً ضخیم است با این حال ممکن است در چند روز اول تولد به طور طبیعی پاره شود. دلیل ضخامت آن در این دوره تاثیر هورمون‌های دوران بارداری است که ممکن است برای دو تا چهار سال اول زندگی کودک ادامه داشته باشد. به مرور و تا چهار سالگی، این عضو معمولاً نازک تر و نرم تر‌ می‌شود و هنگام تولد ممکن است چندین شکل داشته باشد.

انواع اشکال

  • نوع مشبک فرمی از پرده بکارت است که سوراخ‌های بسیار کوچک دارد. این ناهنجاری با جراحی سرپایی قابل اصلاح است.
  • پرده بکارت مسدود نوعی است که در آن این عضو دهانه واژن را کاملاً پوشانده است. این نوع، بسیار نادر است و از هر 1000 یا 10،000 دختر یکی درگیر آن می‌شود. نوع مسدود سبب توقف جریان ترشحات واژن و خون قاعدگی می‌شود و مشکل ساز است. پس از تشخیص، پزشک عمل جراحی جزئی را توصیه می‌کند تا عملکرد واژن به طور عادی از سر گرفته شود.
  • پرده بکارت با سوراخ ریز مانند نوع مسدود است اما سوراخ کوچکی در وسط دارد. از این سوراخ ترشحات طبیعی واژن خارج می‌شود اما خونریزی قاعدگی به خوبی خارج نشده و در نتیجه دوره قاعدگی طولانی‌تر می‌شود. با وجود این نوع، استفاده از تامپون دردناک یا غیرممکن است. پرده بکارت با سوراخ ریز گاه خود به خود پاره می‌شود و گاه نیاز به جراحی سرپایی دارد.
  • نوع تیغ دار آن به صورت عمودی یا افقی در دهانه واژن قرار گرفته است و دو طرف مهبل را به هم وصل‌ می‌کند. این نوع احتمالاً در طول رابطه جنسی پاره‌ می‌شود و باعث ایجاد درد و خونریزی سبک یا ناراحتی خواهد شد.

ناهنجاری‌های این عضو با عوارض طولانی مدت سلامتی همراه نیستند اما‌ می‌توانند در دوران قاعدگی یا در طول مقاربت باعث ناراحتی، درد لگنی یا خونریزی شوند. به طور معمول، پزشکان در هنگام تولد پرده بکارت نوزاد را معاینه‌ می‌کنند و برای اصلاح هرگونه مشکلی توصیه پزشکی ارائه‌ می‌دهند. هرچه سن بالاتر رود، اگر شکل آن مانع از قاعدگی طبیعی شود، پزشک ممکن است برای از بین بردن بافت اضافی، عمل جراحی اصلاحی را توصیه کند. پس از اصلاح، واژن به طور عادی عمل‌ می‌کند.

تا زمانی که وجود این عضو باعث ایجاد درد جسمی یا مانع از قاعدگی یا استفاده از تامپون نشود، نیازی به تغییر شکل و اصلاح آن نیست.

  • پاره شدن پرده بکارت

پارگی

پارگی

در برخی از فرهنگ‌‌‌ها مردم معتقدند که با بررسی دست نخوردگی پرده بکارت و خونریزی آن در شب زفاف می‌توان متوجه شد خانمی رابطه جنسی داشته است یا خیر. هیچ مدرکی مبنی بر تغییر شکل آن به دنبال آغاز روابط جنسی وجود ندارد. در ضمن با برقراری رابطه جنسی حتما نباید شاهد خونریزی باشید. برخی از انواع این عضو نسبت به بقیه کشسانی بیشتری دارند و رابطه جنسی برای اولین بار ممکن است باعث پاره شدن آن نشود.

بعد از گذر از دوران بلوغ، این عضو کشیده تر شده و این احتمال وجود دارد که با تماس انگشت یا استفاده از تامپون پاره شود. پاره شدن آن معمولاً دردی ایجاد نمی‌کند و همیشه با خونریزی همراه نیست.

  • زایمان واژینال

پرده بکارت در دوران بارداری و زایمان تغییر شکل می‌دهد. در دوران بارداری، تحت تاثیر گلیکوژن ضخیم‌ می‌شود. در حین زایمان واژینال با عبور سر کودک از کانال زایمان یا به دنبال اپیزوتومی ممکن است پاره شود.

اسکین تگ‌‌‌ها و ضایعات پرده بکارت گاه در اثر پارگی در طول زایمان ایجاد می‌شود و اگر قبلا وجود داشته باشد ممکن است از بین بروند.

سپتوم پرده بکارت

سپتوم پرده بکارت

سپتوم پرده بکارت

سپتوم پرده بکارت به حالتی گفته می‌شود که در آن بافتی تیغه مانند بالا و پایین ورودی واژن را به هم متصل کرده است. در این مقاله نگاهی جامع به این موضوع و روند جراحی و زمان بهبودی آن خواهیم داشت.

  • سپتوم پرده بکارت چیست؟

همانطور که گفتیم، پرده بکارت غلافی نازک و غشا-مانند است که دهانه مهبل را پوشانده است. نوزادان پرده بکارت ضخیم تری دارند اما با گذشت زمان، پرده بکارت نازک‌‌‌تر شده و سرانجام به دلیل ورزش، قرار دادن تامپون یا از طریق مقاربت پاره می‌شود.

این بافت در شکل‌ها و اندازه‌‌های متفاوتی وجود دارد. به طور معمول، حلقه کوچک دونات مانندی است که ورودی مهبل را پوشانده است. گاهی نیز به شکل یک هلال یا نیمه ماه به سمت انتهای انتهای دهانه واژن است.

سپتوم پرده بکارت به حالتی گفته می‌شود که در آن تیغه‌‌‌‌ای غشا مانند ورودی واژن را به دو قسمت تقسیم کرده است. از هر 1000 دختر یک نفر دچار این مشکل هستند. اکثر زنان تا زمانی که مقاربت را شروع نکنند متوجه این مسئله نخواهند شد. از آنجایی که سپتوم پرده بکارت ورودی‌‌‌‌ واژن را مسدود می‌کند در نتیجه دخول ممکن نخواهد بود یا به سختی اتفاق می‌افتد و با احساس درد یا خونریزی در طول مقاربت واژینال همراه خواهد بود.

سپتوم پرده بکارت یکی از چند نوع پرده بکارت غیر طبیعی است. از دیگر موارد می‌توان به پرده مشبک با سوراخ‌‌های ریز بسیار، پرده مسدود که ورودی واژن را به طور کامل پوشانده است و از نوع میکروپرفوره که به طور کامل روی واژن را پوشانده و یک سوراخ خیلی کوچک دارد اشاره کرد.

بروز این تفاوت‌ها دلیل توجیه شده‌‌‌‌ای ندارد و به نوعی ناهنجاری مادرزادی محسوب می‌شود. برای اصلاح پرده بکارت غیر طبیعی در بدو تولد یا به محض ایجاد مشکل در دوران بلوغ یا شروع روابط زناشویی جراحی جزئی توصیه می‌شود.

در صورتی که دچار سپتوم یا پرده بکارت غیر طبیعی باشید پزشک با معاینه واژن می‌تواند متوجه شود این نوع پرده برای شما ایجاد مشکل خواهد کرد یا خیر.

  • جراحی اصلاحی

در صورتی که این بافت به طور طبیعی یا از طریق مقاربت پاره نشود، پزشک یک روش جراحی ساده را برای از بین بردن بافت اضافی  و باز شدن دهانه واژن توصیه می‌کند.

این جراحی را می‌توان در مطب یا کلینیک جراحی سرپایی با بی حسی موضعی انجام داد. برای انجام عمل ابتدا ناحیه را بی حس می‌‌کنند و از قیچی جراحی برای برش بافت اتصال استفاده کرده و سپس نقاط برش داده شده را بخیه جذبی می‌زنند.

از شایع ترین دلایل نیاز به جراحی اصلاحی میتوان به بهبود وضعیت قاعدگی و خروج راحت‌‌‌تر خون، ترشحات و بافت ها، استفاده راحت‌‌‌تر از تامپون ، کاهش درد یا ناراحتی به دنبال دخول و پایین آوردن احتمال ابتلا به عفونت مثانه اشاره کرد.

در زنانی که پرده بکارت کاملا ورودی‌‌‌‌ واژن را پوشانده باشد فشار خون قاعدگی می‌تواند با عوارض جدی از جمله عفونت یا درد شکم همراه شود. بیشتر بیمارانی که تحت عمل جراحی اصلاحی  قرار می‌گیرند در سن بلوغ هستند و مسدود شدن دهانه‌‌‌‌ واژن آنها را دچار مشکلاتی کرده است.

اگرچه جراحی پرده بکارت عملی جزئی است، اما می‌تواند با برخی خطرات و عوارض از جمله خارش یا سوزش هنگام بهبودی زخم، عفونت بعد از عمل و طی فرایند بهبودی، خونریزی بعد از عمل، التهاب یا تورم در اطراف ولو یا واژن، درد یا ناراحتی، آسیب احتمالی به مجرای ادرار و در نهایت به جا ماندن جای زخم یا ایجاد بافت اسکار و در نتیجه ایجاد درد بیشتر هنگام دخول همراه شود.

بهبودی بعد از جراحی اصلاحی

پس از عمل جراحی پرده بکارت، چندین هفته طول می‌‌کشد تا بیمار بتواند روند معمول زندگی خود را از سر بگیرید.

برای بهبودی و ترمیم سریع‌‌‌تر زخم‌ها پزشک پمادهای ترمیم زخم و مصرف داروهای مسکن را تجویز می‌کند. بهتر است در این دوره از برقراری رابطه جنسی تا زمانی که زخم‌ها به طور کامل بهبود یابد خودداری کنید. در طول این دوره نباید از تامپون استفاده کرد و تمیز کردن بیش از حد دستگاه‌‌ تناسلی و دوش واژینال نیز خطرناک است. اگر مایل باشید می‌توانید در وان آب گرم همراه بتادین بنشینید.استفاده از کمپرس یخ نیز برای کاهش تورم توصیه می‌شود. برای جلوگیری از پاره شدن بخیه‌ها باید از بلند کردن اجسام سنگین‌‌‌ خودداری کرد.

در صورت بروز هرگونه سوال یا نگرانی در مورد بهبودی و سلامت جنسی خود نیز با پزشک خود در تماس باشید و مشاوره بگیرید.

4.7/5 - (6 امتیاز)
اشتراک‌گذاری

دکتر داروساز و فعال در حوزه سلامت بانوان. چند سالی هست که از دانشکده علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی فارغ التحصیل شدم و از همان روزهای نخست به فکر ایجاد تحولی بزرگ در زندگی بانوان ایرانی و جامعه سلامت آنلاین بودم. مینت ساخته شده تا بانوان ایرانی در سلامتی کامل به سر ببرند و از زندگی خود بیشتر لذت ببرند.

یک نظر

  1. آرمیتا نوری

    سلام وقتتون به خیر میخواستم بپرسم که ممکنه پرده بکارت حتی در چند بار رابطه از بین نرود؟ 5 یا 4 بار

  2. پریسا

    سلام خانم دکتر شما نوشتید ک بعد از تولد نوزاد دختر اونو معاینه میکنن برای بکارت آیا 22 سال پیشم این کارو میکردن من 22 سالم است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.