ویروس پاپیلومای انسانی

زگیل تناسلی در زنان، علائم، درمان و پیشگیری از زگیل تناسلی: دکتر فائزه شهبازی

در این مقاله به بررسی کامل علائم، واکسیناسیون و درمان زگیل تناسلی در زنان به عنوان یکی از بیماری های مقاربتی می پردازیم.

ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) یکی از رایج ترین عفونت هایی است که از طریق افرادی که رابطه ی جنسی دارند، منتقل می شود و اصلی ترین دلیل سرطان دهانه رحم و زگیل تناسلی است. برای کاهش خطر ابتلا به آن، میبایست با علائم، درمان و واکسیناسیون HPV کاملا آشنا شویم.

این بیماری رایج ترین بیماری مقاربتی است اما افراد میتوانند از طریق دیگری هم به آن مبتلا شوند. طبق آمار سازمان پیشگیری و کنترل بیماریها، 80 درصد افراد در مقطعی از زندگی خود به این ویروس مبتلا خواهند شد و بسیاری از آنها متوجه آن نخواهند شد.

پزشکان بیماری HPV را به دو نوع بدخیم و خوش خیم تقسیم کرده اند. دو نوع رایج ویروس بدخیم، HPV16 و HPV18 هستند که بیشتر احتمال دارد بیماری های خطرناکی همچون سرطان را در پی داشته باشند.

با این حال در حالت کلی، 90 درصد بیماریهای HPV در صورت درمان، طی 2 سال درمان میشوند و تأثیر زیادی روی بدن ندارند.

علائم زگیل تناسلی در زنان

ویروس پاپیلومای انسانی 100 نوع دارد و هر نوع با شماره ای مشخص می شود. تقریبا 40 نوع  آن طی روابط جنسی محافظت نشده که سطح پوست ناحیه ی تناسلی با طرف مقابل در تماس است، از فرد آلوده  منتقل می شود. (حتی کاندوم 100% نمی تواند از انتقال آن جلوگیری کند) ویروس زگیل تناسلی می تواند از مادرآلوده به جنین، در دوران بارداری منتقل شود.

همانطور که در بالا اشاره کردیم؛ ویروس زگیل تناسلی شماره 16 و 18 به عنوان پر خطر ترین نوع HPV هستند. زیرا علت 75% سرطان های دهانه رحمی را شامل می شود. خوشبختانه این دو نوع به اندازه انواع دیگر گسترش پیدا نکرده اند.

حدود 60 نوع ویروس پاپیلومای انسانی، قابلیت ورود به سلول های انسانی را داشته و نشانه هایی مانند زگیل را بیشتر در نواحی دست و پا به وجود می آورند. HPV غالبا بدون علامت است و فرد از ناقل بودن خود بی خبر است. شخص ممکن است پس از تماس پوستی ناحیه تناسلی با فرد ناقل یا حین استفاده از وسایل بهداشتی شخصی ( اگر بر روی پوست زخم های بسیار کوچکی وجود داشته باشد) منتقل شود.

به سلامتی خود بسیار اهمیت دهید و اگر هرگونه نشانه ای از این مشکل را مشاهده کردید، در اسرع وقت به پزشک متخصص مراجعه کنید.

رابطه تبخال و زگیل تناسلی با باروری

زگیل تناسلی و قدرت باروری

زگیل تناسلی و قدرت باروری

در این قسمت درمورد تبخال و زگیل تناسلی که ممکن است روی بارداری زنان و مردان تأثیر بگذارد، بحث خواهیم کرد.

HPV و باروری زنان

در کل، پژوهشها نشان میدهند که هرگونه بیماری از جمله زگیل تناسلی ، بارور شدن و ادامه یافتن آن در زنان را دشوارتر میکند. با این حال، باید به خاطر داشته باشید که در بیشتر موارد، بیماری های HPV بدون نیاز به درمان رفع میشوند.

جراحت یا انسداد لوله های فالوپ میتواند خطر ناباروری را افزایش دهد.

این نوع آسیب گاهی اوقات میتواند ناشی از بیماریهای مقاربتی مانند HPV باشد، اما خود HPV به شخصه نمیتواند عامل ناباروری باشد. دانستن اینکه HPV چقدر روی باروری زنان تأثیر میگذارد، هنوز به مطالعه و بررسی بیشتری نیاز دارد.

زنانی که به HPV مبتلا هستند ممکن است موارد زیر را تجربه کنند:

  • مشکل در باروری

HPV ممکن است توانایی تخمک برای لانه گزینی را کاهش دهد. بیماری های HPV میتوانند به تخمک نیز آسیب بزنند.

  • افزایش خطر سقط جنین

بین HPV و خطر سقط جنین یا زایمان زودرس رابطه وجود دارد، اما این خطرات به نوع ویروس HPV که فرد به آن مبتلا شده است بستگی دارد. مطالعات نشان میدهند که رابطه خاصی بین HPV دهانه رحم و سقط جنین وجود دارد.

لازم به ذکر است که سیستم ایمنی بدن، بیشتر بیماریهای HPV را بدون نیاز به درمان بیشتر از بین میبرد.

HPV و قدرت بارداری در مردان

HPV میتواند روی قدرت باروری مردان نیز تأثیر بگذارد. با توجه به پژوهشی که در سال 2018 انجام شد، حضور HPV در اسپرم میتواند تأثیر منفی روی بارداری داشته باشد؛ چه از طریق ناباروری و چه با بالا بردن خطر سقط جنین.

در مردانی که مشکل باروری دارند 3 تا 4 برابر بیشتر این احتمال وجود دارد که به HPV مبتلا باشند. ویروس HPV با مسدود کردن، قسمت بالایی سلول اسپرم را مسدود میکند و توانایی اسپرم برای آزادانه حرکت کردن را کاهش میدهد.

HPV چگونه روی بارداری تأثیر میگذارد؟

HPV در مردان، زنان و یا هردو، با بالا بردن خطر سقط جنین، تأثیر منفی روی باروری میگذارد.

آی وی اف ممکن است در زنان مبتلا به HPV تاثیر کمتر داشته باشد. پژوهشها نشان میدهند که افراد مبتلا به ویروس HPV که از ابزارهای کمک باروری مانند آی یو آی و آی وی اف استفاده میکنند، ممکن است با دشواری بیشتری در باروری مواجه شوند.

یک پژوهش سیستماتیک در سال 2018 نشان داد که مواردی که مرد به HPV مبتلا باشد، تأثیر منفی روی بارداری خواهد داشت و خطر سقط جنین را افزایش خواهد داد.

پژوهشی که در سال 2016 انجام شد نشان داد که زنان مبتلا به HPV، پس از استفاده از آی یو آی، شش برابر کمتر از زنانی که به آن مبتلا نیستند، شانس بارداری خواهند داشت.

چگونه از ابتلا به زگیل تناسلی جلوگیری کنیم؟

ویروس پاپیلومای انسانی یا HPV یکی از رایج ترین عفونت هایی است که در بین افرادی که از نظر جنسی فعال هستند و رابطه جنسی دارند منتقل می شود و دلیل اولیه سرطان های دهانه رحم و زگیل تناسلی در زنان است. انتخاب کاندوم به عنوان یک روش جلوگیری از بارداری حین رابطه ی جنسی، خطر ابتلا به زگیل تناسلی را بسیار کاهش می دهد، اما همانطور که قبل تر اشاره کردیم، 100% نیست.

واکسن بزنید

این مشکل حین تماس پوستی ناحیه تناسلی در رابطه ی جنسی نیز منتقل می شود. یکی از موثر ترین راه های جلوگیری از ابتلا به زگیل تناسلی و سرطان دهانه رحم، واکسیناسیون است. دو نوع واکسیناسیون علیه HPV وجود دارد و ویروس های 18 و 16 که سرطان زا هستند را مورد هدف قرار می دهد.

سازمان بهداشت جهانی (WHO) برای دختران در سنین 9 تا 14 سال که هنوز از نظر جنسی فعال نیستند، واکسیناسیون  را پیشنهاد می کند. آقایان نیز برای کاهش درصد مبتلایان به زگیل تناسلی در جمعیت، می توانند واکسیناسیون را انجام دهند. برای انجام واکسیناسیون، میبایست به پزشک متخصص مراجعه کرده و راجع به آن مشورت بگیرید.

مطمئن شوید که شریک جنسیتان نیز واکسینه شده باشد

شریکهای جنسی میتوانند به راحتی ویروس HPV را به یکدیگر منتقل کنند. اگر یکی از آنها به این ویروس مبتلا باشد، این احتمال وجود دارد که طرف مقابل نیز به آن مبتلا شود. واکسینه بودن هر دو طرف میتواند از انتقال این ویروس پیشگیری کند.

رابطه جنسی بی خطر داشته باشید

استفاده از کاندوم میتواند خطر ابتلا و انتقال HPV را کاهش دهد. با این حال، کاندوم ها در پیشگیری از بیماری HPV به اندازه پیشگیری از دیگر بیماری های مقاربتی مؤثر نیستند؛ چرا که HPV میتواند مناطقی که توسط کاندوم پوشانده نمیشوند را نیز تحت تأثیر قرار دهد.

مرتباً تست پاپ اسمیر انجام دهید

تست منظم پاپ اسمیر به بررسی و کنترل HPV کمک میکند، به ویژه آن دسته از ویروسها که ممکن است خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را به همراه داشته باشند.

در صورت مثبت بودن ابتلا به HPV، باز هم بهتر است واکسن بزنید

یک پژوهش نشان داده است که حتی در افرادی که به HPV مبتلا هستند، رابطه مستقیمی بین واکسیناسیون و بیشتر شدن احتمال بارداری و کمتر شدن خطر سقط جنین وجود دارد.

دیگر خطرات HPV

برخی گونه های HPV ممکن است خطر مبتلا شدن فرد به برخی سرطان ها را در پی داشته باشد.

برخی گونههای HPV، به ویژه HPV16 و HPV18 به عنوان عوامل خطرآفرین سرطان شناخته میشوند. پژوهشها نشان داده اند که در 96 درصد موارد ابتلا به سرطان دهانه رحم و 93 درصد موارد ابتلا به سرطان مقعد، افرد به HPV نیز مبتلا بودند.

افرادی که به گونه های خاص HPV مبتلا هستند، ممکن است بیشتر در خطر ابتلا به سرطان های زیر باشند:

  • سرطان دهانه رحم
  • سرطان مقعد
  • سرطان حلق
  • سرطان دهان
  • سرطان آلت تناسلی

اینکه به طور منظم آزمایشات و معاینات واژینال را پیگیری کنید بسیار اهمیت دارد و چک آپ های سالیانه را هرگز فراموش نکنید؛ زیرا این مساله به تشخیص هرچه سریعتر هر گونه ضایعات غیر طبیعی و دیگر بیماریها کمک می کند.

واکسیناسیون علیه زگیل تناسلی و سرطان دهانه رحم

واکسیناسیون HPV

واکسیناسیون HPV

تا به حال بیش از 100 نوع ویروس پاپیلومای انسانی شناخه شده است که لزوما همگی خطرناک نیستند. برای جلوگیری از جدی ترین عفونت HPV ، (سرطان دهانه ی رحم و زگیل تناسلی) دو نوع واکسیناسیون میبایست انجام شود. یکی از انواع واکسیناسیون، ویروس های نوع ( 6 ، 11، 16، و 18) را هدف قرار می دهد و نوع دیگر تنها 16 و 18 را شامل می شود.

سازمان بهداشت جهانی (WHO) واکسیناسون را  برای دختران در سنین 9 تا 14سال پیشنهاد می دهد که تا قبل ازبرقراری رابطه ی جنسی، از ابتلا به زگیل تناسلی و سرطان دهانه رحم در امان باشند. این بدان دلیل است که پاسخ سیستم ایمنی به واکسیناسیون در این گروه سنی بسیار بالاتر است. کشور های مختلف بر اساس اینکه دختران از چه سنی رابطه جنسی را برقرا می کنند، سن دقییق واکسیناسیون را تعیین می کنند.

هرچند پاسخ سیستم ایمنی با افزایش سن کاهش می یابد اما هیچ گونه محدودیت سنی برای انجام واکسیناسیون وجود ندارد. همچنین واکسیناسیون برای بانوانی که رابطه جنسی دارند اما هنوز به زگیل تناسلی مبتلا نشده اند، بسیار مفید است و همچنین برای بانوانی که تنها به نوع خاصی از ویروس پاپیلومای انسانی آلوده هستند نیز مناسب است. زیرا در این موارد، از درگیر شدن بدن با انواع دیگر ویروس های پاپیلومای انسانی جلوگیری می شود. به عنوان مثال، حتی اگر قبلا به نوعی از HPV که باعث زگیل تناسلی در شما شده است مبتلا شده اید، هنوز می توانید خود را در برابر انواع دیگر که باعث سرطان میشوند، محافظت کنید.

سوالات متداول

آیا پس از برطرف شدن زگیل تناسلی، احتمال بازگشت آن وجود دارد؟

خوشبختانه، بعد از تقریبا یک سال، بیشتر ویروس های HPV توسط بدن از بین می روند با این حال، تحقیقات اخیر نشان می دهد عفونت های HPV که بانوان را در دوران یائسگی تحت تاثیر قرار می دهد، در واقع می تواند به عنوان یک عفونت قدیمی مجددا عود کند. هنوز مشخص نشده است که آیا این عفونت توسط واکنش مجدد ایجاد شده است یا اینکه به دلیل عفونت HPV خاموش شده در بدن است.

آیا یک زن می تواند زگیل تناسلی را به یک مرد منتقل کند؟

بله، با وجود اینکه این مشکل در آقایان سریعتر تشخیص داده می شود و ظاهر شدن علائم آن کمتر است باز هم امکان انتقال زگیل تناسلی از خانم ها به آقایان وجود دارد. ویروس پاپیلومای انسانی، یکی از دلایل اصلی سرطان های دهانه رحم است و آقایان نیز می توانند به زگیل تناسلی دچار شوند البته آقایان مبتلا به زگیل تناسلی، منتقل کننده ی آن نیز هستند.

آیا زگیل تناسلی یک بیماری مقاربتی است؟

زگیل تناسلی، یک بیماری مقاربتی

زگیل تناسلی، یک بیماری مقاربتی

بله، در حقیقت ویروس پاپیلومای انسانی HPV یکی از رایج ترین بیماری های مقاربتی در جهان است. همه ی انواع HPV باعث ایجاد این مشکل یا سرطان نمی شوند. در واقع، بیش از 200 گونه از این ویروس وجود دارد. اکثر این ویروس ها، علائم را ایجاد نمی کنند و یا فقط باعث زگیل های معمول در قسمت های دیگر بدن می شوند. انواع ۱۶ و ۱۸ HPV تقریبا در همه ی افراد باعث مشکلات دهانه رحم می شود. نوع 6 و 11 ویروس پاپیلومای انسانی اکثرا باعث زگیل تناسلی می شوند.

اگر زگیل تناسلی درمان نشود چه اتفاقی می افتد؟

در اکثر موارد، اگر ویروس پاپیلومای انسانی درمان نشود، بدن به مرور زمان خود به خود عفونت را برطرف می کند. اما در بعضی از بانوان ممکن است باعث زگیل تناسلی و بدخیمی سلول های رحمی شوند. که به تغییرات داخل سلولی مرتبط است که در نهایت منجر به سرطان دهانه رحم می شود. که یکی از علل اصلی مرگ در سراسر جهان است.

آیا زگیل تناسلی کشنده است؟

خود ویروس پاپیلومای انسانی کشنده نیست اما بعضی از عوارض آن بسیار خطرناک بوده و باعث ایجاد زگیل تناسلی و به دنبال آن، انواعی از سرطان های رحمی، گوش و حلق، آلت تناسلی، مقعد و سرطان دهان می شود. در واقع پس از  HPV , HIV بیشترین احتمال مرگ و میر را در بین بیماریهای مقاربتی دارد.

آیا زگیل تناسلی که در بدنتان خاموش شده است را میتوانید به همسرتان منتقل کنید؟

خیر، اگر ویروس پاپیلومای انسانی در بدنتان خاموش شود، غیر فعال می شود، به این معنی که  به سایر نقاط بدن پخش نمی شود، علائمی را ایجاد نمی کند و به همین دلیل است که شخص دیگری را آلوده نمی کنید. اما باید در نظر داشته باشید که ممکن است به عفونت hpv مبتلا باشید و بی خبر باشید و علائمی را در شما ایجاد نکند، پس همیشه سلامت جنسی را حین برقراری رابطه در نظر داشته باشید.

آیا بدون داشتن رابطه جنسی احتمال ابتلا وجود دارد؟

بله، برخلاف دیگر بیماری های منتقل شونده ی جنسی، HPV و زگیل تناسلی توسط مایعات بدن منتقل نمی شود. در عوض از طریق تماس مستقیم پوست با پوست منتقل می شود. این بدان معنی است که حتی اگر رابطه جنسی و واژینال، دهانی و مقعدی نیز نداشته باشید اگر تماس پوستی داشته باشید، احتمال ابتلا به زگیل تناسلی وجود دارد. در حقیقت بیش از نیمی از کسانیکه عفونت hpv و زگیل تناسلی را دارند، باکره هستند.

آیا با وجود داشتن زگیل تناسلی می توان رابطه جنسی داشت؟

از آنجایی که این بیماری از طریق تماس پوستی منتقل می شود پس احتمال اینکه با داشتن نزدیکی به شریک جنسیتان منتقل شود بسیار بالا است. با این حال استفاده از کاندوم و پوشش های مراقبتی دیگر می تواند خطر ابتلا به زگیل تناسلی را کاهش دهد. بنابراین با وجود داشتن زگیل تناسلی از داشتن رابطه جنسی خودداری کنید چون بسیار مسری  و خطرناک هستند. راه حل دیگر این است که شریک جنسیتان می تواند با استفاده از واکسیناسیون ضد زگیل تناسلی ( واکسن گارداسیل )، خطر ابتلا به آن را از خود دور کند.

راهکارهای خانگی برای درمان این مشکل چیست؟

درمان های خانگی مانند عصاره چای سبز، سرکه سیب، نارون کوهی و روغن درخت چای برای درمان زگیل های تناسلی سال هاست مورد استفاده قرار گرفته اند. با این حال، شواهد علمی محدودی برای حمایت و تایید تاثیر این درمان ها وجود دارد، در حالی که درمان های پزشکی بسیار موثر هستند.

اگر مبتلا به این بیماری هستید، حتما جهت پیگیری و درمان به پزشک مراجعه کنید.

خلاصه

واکسینه شدن بهترین راه برای پیشگیری ازHPV است. اگر امکان واکسینه شدن وجود نداشته باشد و یا فرد به HPV مبتلا باشد، رابطه جنسی ایمن و داشتن شریک جنسی که واکسینه شده است، به کاهش خطرات آن کمک میکند.

اگر یک فرد یا زوج در باروری مشکل داشته باشد، میتوانند برای بررسی احتمال ابتلا به HPV، به پزشک مراجعه کنند. حتی اگر به HPV مبتلا باشند، واکسن میتواند به بهبود باروری و نتایج بارداری کمک کند.

با این حال، در بسیاری از موارد، HPV بدون نیاز به درمان رفع شده و تأثیر طولانی مدت مانند مشکلات باروری نخواهد داشت.

وخامت HPV به نوع آن بستگی دارد. افراد مبتلا به HPV باید از نوع آن اطلاع داشته باشند و برای پیشگیری از سرطان های ناشی از HPV، با خطرات آن آشنا شوند.

4.6/5 - (26 امتیاز)

دکتر داروساز و فعال در حوزه سلامت بانوان. چند سالی هست که از دانشکده علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی فارغ التحصیل شدم و از همان روزهای نخست به فکر ایجاد تحولی بزرگ در زندگی بانوان ایرانی و جامعه سلامت آنلاین بودم. مینت ساخته شده تا بانوان ایرانی در سلامتی کامل به سر ببرند و از زندگی خود بیشتر لذت ببرند.

یک نظر

  1. Bahar

    سلام خسته نباشید اگر کسی بعد از نزدیک به سه سال زگیل درمان شده باشه و از بین رفته باشه و اثری از اون نباشه . ایا بازهم به شریک جنسیش منتقل میشه؟ و برای زایمان بازهم امکان داره به نوزاد منتقل بشه؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.