بارداری بعد از قطع روش های جلوگیری از بارداری

سوال اکثر خانم ها اینست که احتمال بارداری بعد از قطع روش های جلوگیری ، چقدر است؟ و چه مدت زمان نیاز است که قدرت باروریشان برگردد. این موضوع تا حدودی به نوع روش پیشگیری از بارداری بستگی دارد.

اگر از قرص‌‌‌‌های جلوگیری از بارداری استفاده‌‌ می‌کنید، از هر 5 نفر یک نفر بلافاصله بعد از قطع مصرف قرص و در اولین چرخه قاعدگی باردار‌‌ می‌شود. بیش از نیمی از زنان نیز بعد از گذشت 6 ماه از قطع مصرف قرص باردار‌‌ می‌شوند. به عبارتی یک سال پس از قطع مصرف قرص از هر 10 خانم 8 نفر باردار‌‌ می‌شوند.

در موارد دیگر مثلا اگر از IUD هورمونی استفاده کرده باشید بازگشت باروری کمی طولانی‌تر خواهد بود و اگر تزریقات هورمونی داشته باشید بین 6 ماه تا 2 سال بارداری پس از قطع مصرف آمپول ضد بارداری به تعویق خواهد افتاد.

در دنیای ایده‌ال به نظر‌‌ می‌رسد یک روش پیشگیری از بارداری همانند یک چراغ روشن و خاموش برق باید عمل کند. هر موقع تمایلی به فرزند داشتن ندارید آن را روشن کنید و به محض آنکه‌‌ می‌خواهید باردار شوید خاموشش کنید تا از کار بیافتد و سریعا باردار شوید. اما واقعیت کمی متفاوت از این موضوع است. در این مقاله به این موضوع‌‌ می‌پردازیم که واقعا روش‌‌‌های پیشگیری از بارداری چگونه‌اند و چقدر پس از قطع آنها باید برای باردار شدن صبر کرد .

برای بارداری بعد از قطع روش های جلوگیری ، چقدر صبر کنیم؟

این موضوع همانطور که در بالا هم گفته شد به نوع روش پیشگیری بستگی دارد. روش‌‌‌های پیشگیری بر تخمک گذاری مجدد، ضخامت مخاط دهانه رحم و بافت مناسب لانه گزینی رویان در داخل رحم تاثیر‌‌ می‌گذارند.

با قطع روش پیشگیری تنها بازگشت دوره‌‌ها و آغاز تخمک گذاری به معنی بازگشت پوشش رحم به حالت عادی و مناسب شدن مخاط دهانه رحم برای بارداری نیست.
در صورتی که از نوعی مانع مثل کاندوم، دیافراگم، اسفنج یا اسپرم کش به عنوان روش پیشگیری از بارداری استفاده کرده باشید قدرت باروری شما از نظر فیزیولوژیکی تحت تاثیر قرار نگرفته است. قدرت باروری شما در این شرایط تنها بسته به سن تغییر‌‌ می‌کند.

انواع روش های پیشگیری و بارداری بعد از قطع روش های جلوگیری

انواع روش های جلوگیری از بارداری

انواع روش های جلوگیری از بارداری

قرص‌‌‌‌های پیشگیری از بارداری

این قرص‌‌ها نیز بسته به اینکه تنها حاوی پروژسترون باشند یا ترکیبی از استروژن و پروژسترون را داشته باشند با هم متفاوتند. این نوع روش معمولا روی تخمک گذاری و پوشش مخاط رحم تاثیر‌‌ می‌گذارد. پس از قطع مصرف قرص، تخمک گذاری و باروری معمولا طی مدت یک ماه از سر گرفته‌‌ می‌شود اما گاه تا 3 ماه نیز زمان‌‌ می‌برد.

 ایمپلنت‌‌‌‌های پیشگیری از بارداری

این ایمپلنت‌‌ها با آزاد سازی هورمون پروژسترون، از بارداری پیشگیری‌‌ می‌کنند. ایمپلنت‌‌ها‌‌ میله‌‌‌‌های نازک پلاستیکی و انعطاف پذیری هستند که در بازو کاشته‌‌ می‌شوند و به طور مرتب هورمون آزاد‌‌ می‌کنند. ایمپلنت‌‌ها پس از کاشت تا 3 سال از بارداری پیشگیری‌‌ می‌کنند. اما جنبه بلند مدت پیشگیری از بارداری آن تا زمانی است که ایمپلنت را حفظ کنید. به محض خارج کردن آن قدرت باروری طی یک ماه باز‌‌ می‌گردد. مشکل این ایمپلنت‌‌ها این است که اگر نادرست یا بد جاگذاری شوند برداشتن آنها سخت است. این عوارض تنها در 2 درصد موارد دیده‌‌ می‌شود و در چنین شرایطی تا پایان زمان انقضای کاشت باید برای باردار شدن صبر کرد.

IUD

این ابزار T شکل، برای پیشگیری از بارداری در رحم کاشته‌‌ می‌شود. این ابزار در دو نوع مسی و هورمونی موجود است. IUD‌‌‌‌های مسی با دفع اسپرم از لوله‌‌‌‌های فالوپ مانع بارداری‌‌ می‌شوند و IUD‌‌‌‌های هورمونی با تغییر در مخاط رحم و نازک کردن آندومتر و احتمالا پیشگیری از تخمک گذاری، از بارداری جلوگیری‌‌ می‌کنند. استفاده از IUD مسی تا 10 سال و انواع هورمونی بین 3 تا 5 سال از بارداری پیشگیری‌‌ می‌کنند. برای برداشتن ابزار حتما باید به پزشک مراجعه کرد و پس از برداشتن آن چند ماه طول‌‌ می‌کشد تا چرخه قاعدگی منظم شود.

آمپول ضد بارداری

این روش برای فردی که‌‌ می‌خواهد باردار شود انتخاب خوبی نیست. در این روش داروی مدروکسی پروژسترون استات به عضله تزریق‌‌ می‌شود. این دارو در عضله باقی مانده و به مرور آزاد می‌شود و از تخمک گذاری و ضخیم شدن مخاط رحم پیشگیری‌‌ می‌کند. پس از اتمام دارو معمولا بین 6 تا 12 ماه طول‌‌ می‌کشد تا باروری خانم برگردد. معمولا در 50 درصد موارد باروری زنان طی 10 ماه بازمی‌گردد اما گاه تا 18 ماه این اتفاق به تعویق‌‌ خواهد افتاد.

چه زمانی بارداری بعد از قطع روش های جلوگیری ، اتفاق می افتد؟

بارداری بعد از قطع روش های جلوگیری

بارداری بعد از قطع روش های جلوگیری

پاسخ به این سئوال متفاوت است. فقط به دلیل برگشتن باروری نمیتوان گفت که بارداری به سرعت رخ‌‌ می‌دهد.

تحقیق اول

یکی از بزرگترین مطالعات در مورد اقدام به بارداری بعد از قطع روش‌‌‌های جلوگیری، روی 59 هزار زن از 7 کشور اروپایی که قرص پیشگیری از بارداری مصرف‌‌ می‌کردند انجام شد. این زنان به مدت 7 سال قرص مصرف‌‌ می‌کردند. از این تعداد 2 هزار نفر بعد از قطع مصرف قرص بالافاصله باردار شدند.

بررسی‌‌ها نشان داد:

  • 21.1درصد زنان پس از قطع مصرف قرص در اولین چرخه قاعدگی باردار شدند
  •  79.4درصد پس از گذشت یک سال باردار شدند
  •  تا سن 35 سالگی ، سن زن تأثیر بسیار کمی روی باروری او داشت
  •  میزان حاملگی برای زنان بالای 35 سال و برای افراد سیگاری کمتر بود

نکته جالب اینجا بود که این نتایج با نتایج زنانی که اصلا از قرص استفاده نکرده بودند، یکسان بود و این نشان‌‌ می‌دهد مصرف قرص‌‌‌‌های پیشگیری از بارداری هیچ تاثیری بر باروری زنان ندارند.

تحقیق دوم

در مطالعه دیگری روی 8497 زن انگلیسی مشخص شد روش‌‌‌های پیشگیری از بارداری نه تنها بر باروری اثر منفی ندارند بلکه به کارگیری طولانی مدت آنها حتی‌‌ می‌تواند سبب بهبود باروری شود.

طبق نتایج این تحقیق:

  • 74درصد از زنان در کمتر از 6 ماه پس از قطع روش‌‌‌های پیشگیری از بارداری، باردار شدند.
  • در14 درصد زنان بارداری بین 6 تا 12 ماه طول كشید
  • در 12 درصد زنان پس از یک سال بارداری رخ داد

تحقیق سوم

در مطالعه دیگری بین سال‌‌‌های 1960 تا 2007‌‌ میزان بارداری بعد از قطع روش‌‌‌های جلوگیری از بارداری مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج این تحقیق 12 ماه پس از قطع روش‌‌‌های پیشگیری از بارداری این درصد از زنان توانستند باردار شوند:

  • 72تا 94 درصد زنان پس از قطع قرص‌‌‌‌های جلوگیری از بارداری
  •  71 تا 92 درصد پس از برداشتن  IUD
  • 70تا 95 درصد پس از قطع مصرف قرص پروژسترون
  •  91درصد پس از کنار گذاشتن استفاده ازکاندوم
  • 92درصد پس از کنار گذاشتن استفاده از روش طبیعی

اگر با کنار گذاشتن روش پیشگیری از بارداری، باردار نشدید چه باید کرد؟

گاه بدن برای بازگرداندن قدرت باروری نیاز به کمک دارد مخصوصا اگر پیش از شروع استفاده از روش‌‌‌های پیشگیری، چرخه قاعدگی نامنظم بوده باشد. گاهی نیز پس از قطع روش پیشگیری احتمال ناباروری وجود دارد و این اتفاق معمولا در 12 درصد زوجین رخ‌‌ می‌دهد.

اگر سه ماه پس از قطع روش پیشگیری از بارداری چرخه قاعدگی از سر گرفته نشد، چرخه‌‌‌‌های قاعدگی نامنظم است یا علائم نگران کننده دیگری دارید، اگر بیش از 35 سال سن دارید و به مدت شش ماه برای بارداری تلاش کرده‌اید اما ناموفق بوده‌اید یا اینکه کمتر از35 سال سن دارید و به مدت 12 ماه تلاش کردید اما باردار نشدید بهتر است به متخصص زنان مراجعه کنید.

 

5/5 - (1 امتیاز)

دکتر داروساز و فعال در حوزه سلامت بانوان. چند سالی هست که از دانشکده علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی فارغ التحصیل شدم و از همان روزهای نخست به فکر ایجاد تحولی بزرگ در زندگی بانوان ایرانی و جامعه سلامت آنلاین بودم. مینت ساخته شده تا بانوان ایرانی در سلامتی کامل به سر ببرند و از زندگی خود بیشتر لذت ببرند.

یک نظر

  1. مژده

    با سلام
    من پریدم منظم۲۰ هر ماه و روز تخمک گذاریم ۶ هر ماه میشه من یکهفته نزدیکی داشتم که سینه هام سفت و بزرگ و همراه با درد بودن بعد از نزدیکی خلق و خو تغییر کرده بود الان دوروز به پرید ماه بعدم مونده بود که خونریزی دارم ایا با این خونریزی حامله هستم یا خیر؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.