تبخال تناسلی ؛ دلایل و راه های درمان، دکتر فائزه شهبازی

در مقالات قبلی بیماری های مقاربتی، به موضوع زگیل تناسلی اشاره کردیم و در این مقاله به بررسی این نکته که آیا احتمال انتقال ویروس تبخال تناسلی از فردی که حتی علائم آن را ندارد، وجود دارد؟

بله، در انتقال تبخال مسئله ظاهر شدن علائم در فرد ناقل چندان موثر نیست.

تبخال هنگام بوسیدن یا داشتن رابطه جنسی از فردی که عفونت ویروسی تبخال را دارد به فردی که تبخال نداشته، منتقل می شود. حتی اگر فرد ناقل، علائم پوستی تبخال چه تناسلی و چه در لب را نداشته باشد.

تبخال چیست؟

تبخال، عفونتی است که توسط گروهی از ویروس ها که به ویروس هرپس شناخته شده هستند، ایجاد می شود. این ویروس هم در انسان ها و هم در حیوانات باعث ایجاد بیماری می شود.

تعداد ویروس های شناخته شده ی هرپس به ۱۰۰ عدد می رسد که تنها ۸ نوع آن باعث عفونت می شوند. ویروس هرپس سیمپلکس، رایج ترین نوعی است که باعث عفونت تبخال در انسان می شود.

دو نوع عفونت توسط ویروس هرپس سیمپلکس ایجاد می شود:

نوع ۱ (HSV 1):

هرپس نوع ۱، باعث ضایعاتی بر روی لب ها و دهان می شود که به آن تبخال می گویند. اگر به عفونت HSV-1 مبتلا هستید، ممكن است زخم های خفیفی را در اطراف دهان یا لب هایتان مشاهده كنید.

نوع ۲ (HSV 2) :

هرپس نوع ۲، همراه با تبخال تناسلی است که می تواند عوارض جدی در سلامت شخص ایجاد کند و دارای علائم قابل توجهی شامل، ضایعات قرمز، خارش و درد در ناحیه تناسلی است.

عفونت HSV معمولا بدون علامت است. این بدان معنی است که ویروس هرپس هیچ نشانه ای ایجاد نمی کند، به همین دلیل ممکن است تا قبل از اینکه به پزشک مراجعه کنید، فکر کنید به ویروس تبخال مبتلا نیستید.

نحوه انتقال ویروس تبخال

نحوه انتقال ویروس تبخال

نحوه انتقال ویروس تبخال

ویروس تبخال از طریق تماس شخص با شخص دیگر و معمولا از طریق بوسیدن یا رابطه جنسی منتقل می شود. تا زمانی که تماس پوستی وجود داشته باشد، فرد مبتلا به تبخال می تواند فرد دیگری را آلوده کند حتی زمانی که ویروس تبخال نشانه ای از خود بروز نداده است.

HSV-1 معمولا از طریق بوسیدن یا رابطه جنسی دهانی منتقل می شود، در حالی که HSV-2 یا همان ویروس تبخال تناسلی معمولا از طریق رابطه ی جنسی مقعدی یا واژینال انتقال می یابد. هرچند که بسیار نادر است، اما یک زن باردار مبتلا به عفونت HSV نیز می تواند در طول زایمان، تبخال را به کودکش انتقال دهد.

هر دو نوع HSV-1 و HSV-2 در سلول های عصبی پنهان می شوند، جایی که آنها می توانند برای مدت زمان طولانی غیر فعال باشند.

وقتی ویروس فعال شود، از طریق بزاق و دیگر ترشحات بدن انتقال می یابد. در طول این دوره، ممکن است علائم تبخال را تجربه کنید یا ممکن است تجربه نکنید.

هنگامی که یک فرد به ویروس هرپس سیمپلکس مبتلا می شود، ویروس هرگز بدن را ترک نمی کند. در نتیجه، عفونت HSV ممکن است هر از گاهی عود کند.

آیا بدون داشتن علائم پوستی تبخال تناسلی ، امکان گسترش و انتقال آن وجود دارد؟

بله، حتی اگر شخصی علائم پوستی تبخال تناسلی را نداشته باشد، امکان گسترش آن وجود دارد. وقتی شخصی به عفونت ویروسی تبخال تناسلی مبتلا شود، از زمان ابتلا حتی اگر علائم پوستی تبخال را نداشته باشد و حتی اگر هرگز دچار زخم تبخال تناسلی نشده باشد، باز هم امکان انتقال به شخص دیگر را دارد.

خوشبختانه، بسیاری از افرادی که به عفونت تبخال تناسلی مبتلا هستند، ممکن است هرگز علائم تبخال در آنها بروز نکند. اگر علائم بروز کند به صورت، زخم و تبخال دردناک در آن ناحیه ظاهر می شود‌. این علائم معمولا ۲ الی ۳ هفته پس از قرار گرفتن در معرض ویروس تبخال تناسلی، ممکن است ظاهر شود.

وقتی علائم اولیه تبخال تناسلی در شخص بروز کند، ممکن است علائمی مثل دفع دردناک ادرار و درد در ناحیه ی ماهیچه ها و مفاصل را تجربه کنند.

درمان تبخال تناسلی و ویروس هرپس

درمان تبخال تناسلی و ویروس هرپس

درمان تبخال تناسلی و ویروس هرپس

با توجه به نوع عفونت تبخال و شدت آن، پزشک ممکن است یک درمان ضد ویروسی خاص را توصیه کند.

متاسفانه هیچ درمانی برای تبخال وجود ندارد. اما با درمان های ضد ویروسی، می توانید علائم مرتبط با عفونت را درمان کنید. همچنین می توانید تعداد علائم تبخال تناسلی را کاهش و سرعت روند بهبودی را با درمان ضد ویروسی افزایش دهید.

تبخال دهانی با ترکیبی از داروهای ضد ویروسی درمان می شود. پزشک ممکن است داروهای ضد ویروسی موضعی و یا خوراکی را جهت کنترل ضایعه تجویز کند. داروهای ضد ویروسی موضعی زمانی تجویز می شود که در ناحیه مورد نظر ( لب ها، دهان، ناحیه تناسلی) زخم و ضایعه تبخال ایجاد شده باشد.

ممکن است بهبودی و برطرف شدن ضایعات با توجه به شدت عفونت تبخال تناسلی ، دو هفته و یا بیشتر زمان ببرد.

همچنین تبخال تناسلی با داروهای ضد ویروس ترکیبی قابل درمان است. پزشک ممکن است داروهای ضد ویروس موضعی را برای کنترل و برطرف کردن ضایعات و زخم های تبخال تناسلی تجویز کند.

مراجعه به پزشک

پزشک ممکن است درمان را بصورت رفع علائم شروع کند که به آن درمان اپیزودیک می گویند. درمان اپیزودیک یعنی زمانی که تبخال تناسلی، بصورت زخم و یا قرمزی برای اولین بار بر روی پوست نمایان شد، و متوجه اولین نشانه های بروز تبخال تناسلی شدید، از داروهای ضد ویروسی که پزشک تجویز کرده است، استفاده کنید. ممکن است چند روز طول بکشد تا دارویی که استفاده می کنید، مانع از وقوع کامل بیماری شود. این دارو همچنین می تواند به بهبود هر گونه علائم قابل مشاهده کمک کند.

درمان سرکوبگرانه شامل مصرف روزانه داروهای ضد ویروسی، برای جلوگیری از تکرار عفونت است. این درمان برای افرادی که مکررا دچار تبخال تناسلی می شوند به خوبی عمل می کند. داروهای سرکوب کننده همچنین باعث کاهش خطر ابتلا به HSV می شوند.

از آنجا که در این روش درمان، دستور مصرف داروهای ضد ویروسی به صورت روزانه و طی یک دوره مشخص است، با پزشک خود در رابطه با قطع داروی مصرفی، مشورت کنید.

به دلیل اینکه تبخال تناسلی به وسیله تماس پوستی منتقل می شود، در این قسمت به چند راه کلیدی برای پیشگیری از تبخال تناسلی اشاره میکنیم:

پیشگیری از تبخال

پیشگیری از تبخال

  • اگر ویروس hsv را دارید، از هرگونه تماس جنسی با فردی که این ویروس را ندارد، بپرهیزید.
  • اگر به طور مکرر علائم این ویروس را دارید، از درمان های سرکوب گر استفاده کنید، تا از ریسک منتقل کردن آن به افراد دیگر، جلوگیری کنید.
  • با همسر خود در رابطه با بیماری های منتقل شونده جنسی(STDs) صحبت کنید و اگر شما یا همسرتان به این بیماری ها مبتلا هستید، حتما به پزشک مراجعه کنید تا از انتقال آن، جلوگیری کنید.
  • اگر باردار هستید و ویروس hsv را دارید، حتما با پزشک خود در میان بگذارید، تا از انتقال آن به فرزند خود، حین‌ زایمان پیشگیری کنید.

به طور خلاصه، ویروس hsv یک عفونت مسری و غیر قابل درمان است. درمان آن به وسیله روش های درمانی ضد ویروسی صورت میگیرد تا از بروز مجدد آن نیز جلوگیری شود.
برای پیشگیری از ابتلا به تبخال تناسلی، می توانید از کاندوم استفاده کنید.
همچنین با همسرتان در مورد بیماری های منتقل شونده جنسی صحبت کنید، تا اگر هرکدام از شما مبتلا به این بیماری ها هستید، تدابیر لازم را بیندیشید.

4.6/5 - (23 امتیاز)

دکتر داروساز و فعال در حوزه سلامت بانوان. چند سالی هست که از دانشکده علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی فارغ التحصیل شدم و از همان روزهای نخست به فکر ایجاد تحولی بزرگ در زندگی بانوان ایرانی و جامعه سلامت آنلاین بودم. مینت ساخته شده تا بانوان ایرانی در سلامتی کامل به سر ببرند و از زندگی خود بیشتر لذت ببرند.

یک نظر

  1. پیام اصلانی

    سلام ببخشید اگر حتی تبخال دهانی قبلا داشته باشی و خوب شده باشه، نباید هیچگونه رابطه دهانی چه با دهان و چه با ناحیه تناسلی همسر برقرار کرد؟ یا این مقاله فقط برای وقتی که مثلا تبخال دهانی زده باشی؟ یعنی حتی لحظه رابطه تبخال دهانی نباشه امکان سرایت وجود داره؟؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.