معرفی سندرم جنین الکلی

خطرات سندرم جنین الکلی برای مادر و نوزاد در بارداری

نزدیک به 2-5 % جمعیت آمریکا و غرب اروپا به نوعی از ناهنجاری های ناشی از مصرف الکل در دوران جنینی رنج میبرند. این ناهنجاری به سندرم جنین الکلی معروف است و به دلیل نادیده گرفتن نخوردن الکل در دوران بارداری خود را نشان میدهد. در این مقاله قصد داریم بررسی کنیم که سندروم جنین الکلی چیست و چه علائمی دارد. همچنین درمورد روش های پیشگیری از این بیماری بیشتر توضیح خواهیم داد.

چطوری در کمترین زمان ممکن باردار بشم؟🤰
به کمک جاده اقدام به بارداری اپلیکیشن مینت در بازه ۲ الی ۶ ماهه باردار میشید😇

تازه میتونید خودتون انتخاب کنید جنسیت فرزند آینده‌تون پسر باشه یا دختر👶👧

همین الان اپلیکیشن مینت رو نصب کنید، تا شرایط شما و همسرتون، رایگان، توسط پزشک تحلیل بشه و از جزئیاتش باخبر بشید.


سندرم جنین الکلی چیست؟

سندرم نوزاد الکلی Fetal alcohol syndrome با عبارت اختصاری FAS وضعیتی است که به دلیل عارضه مادر یا پدر معتاد الکلی یا زیاده روی در نوشیدن الکل در دوران بارداری خود را نشان میدهد. این بیماری یا سندرم به مغز نوزاد آسیب وارد و مشکلاتی را برای روند رشد او ایجاد میکند. البته باید اضافه کنیم مشکلاتی که برای سلامتی جنین ایجاد می شود بین نوزادان متفاوت است. نکته مهم جبران ناپذیر بودن آسیب های وارد شده است!

اینکه پزشکان مشخص کنند چه مقدار الکل در دوران بارداری بی خطر است تا باعث بروز این سندرم نشود، امکان ندارد. در هر صورت مادر یا پدر معتاد الکلی یا فردی که در نوشیدن الکل زیاده روی میکند، جنین را در معرض آسیب های جدی قرار میدهد.

آن دسته از مادران آینده ای که الکل مصرف میکنند و از سلامت جنین خود مطمئن نیستند، در اولین فرصت ممکن باید به ماما مراجعه و برای درمان اقدام کنند. هرچه درمان زودتر انجام شود احتمال آسیب به مغز و توانایی یادگیری نوزاد در آینده کمتر می شود.

علائم یا نشانگان جنین الکلی

بسیاری از مادران آینده ای که الکل مصرف میکنند و از سلامت جنین مطمئن نیستند هنوز شناختی با علائم سندرم جنین الکلی ندارند. البته شدت علائم بین نوزادان متفاوت است و بعضی از نوزادان علائم بسیار شدید و ناراحت کننده تری دارند. مادران باید توجه داشته باشند که هر نوع ناهنجاری جسمی، ذهنی و شناختی( ضعف در یادگیری) و مشکلاتی برای تمرکز و مدیریت بهتر زندگی شخصی شامل علائم این بیماری می شود.

ناهنجاری های جسمی سندرم جنین الکل

  • حالت ظاهری (صورت) متفاوت؛ شامل چشمان کوچک، نازکی غیرعادی لب بالایی، بینی کوتاه رو به بالا و صاف بودن سطح پوست بین بینی و لب بالایی ( نبود بوسه گاه)
  • مشکلات مفصلی، اندامی و بد شکل شدن انگشتان
  • رشد جسمی کند پیش/ پس از تولد
  • مشکلات بینایی و شنوایی
  • کوچک بودن اندازه سر و مغز
علائم جسمی سندرم جنین الکلی پس از تولد

علائم جسمی سندرم جنین الکلی پس از تولد

  • ناهنجاری های قلبی، کلیوی و استخوانی
  • مشکلات مغزی و سیستم عصبی مرکزی

مشکلات مغزی سندرم جنین الکلی

  • مشکلات حرکتی و تعادل
  • ناتوانی ذهنی، اختلالات یادگیری و تاخیر در رشد
  • ضعف حافظه
  • مشکلات تمرکز و دریافت اطلاعات
  • ضعف در استدلال و حل مسئله
  • ضعف در شناسایی نتیجه تصمیم گیری ها
  • مهارت قضاوت ضعیف
  • بی قراری یا بیش فعالی
  • نوسانات خلقی سریع
  • مشکلات اجتماعی و رفتاری

مشکلات تمرکز در جنین الکلی

  • دردسرهای حضور در مدرسه
  • مشکلات همراهی با دیگران
  • ضعف مهارتهای اجتماعی
  • ضعف در تغییر از یک وظیفه به وظیفه دیگر در محیط کار
  • مشکل در کنترل رفتارهای تکانه ای
  • شناخت ضعیف از زمان
  • مشکل برای انجام یک وظیفه
  • مشکلاتی برای برنامه ریزی یا کار کردن برای رسیدن به هدف

تاثیر مشروب خوردن پدر بر جنین

تمام مواردی که بالاتر توضیح دادیم به دلیل الکلی بودن مادر در دوران بارداری است. درصورتیکه مادر آینده محدودیت های ضروری را برای دوران بارداری خود درنظر نگیرد و یک رژیم بارداری اصولی و مناسب را هم رعایت نکند، مشکلات بارداری سلامت بارداری او را به خطر میاندازد و سندرم جنین الکلی بخشی از خطرات است.

اما اگر سندرم الکلی جنینی از طرف پدر اتفاق بیفتد همچنان سلامت جنین و سلامت نوزاد پس از تولد در معرض خطرات جدی خواهد بود. با انجام یک پژوهش با شرکت 529 هزار و 90 زوج مشخص شد که اگر پدر در شش ماه دوران اقدام به بارداری الکل مصرف کند، خطر بروز این سندرم تا 35% افزایش پیدا میکند.

خوب است بدانید که

از هر چهار کودک مبتلا به سندرم نوزاد الکلی، سه نوزاد به دلیل الکلی بودن پدر مبتلا شده اند. البته دلیل ارتباط پدر الکلی با بروز این بیماری مشخص نیست. بااین اوصاف مصرف الکل با خطراتی برای سلامت اسپرم ( تغییر مورفولوژی اسپرم، مشکلاتی برای تحرک اسپرم و ناهنجاری هایی برای اندازه آن) همراه است.

پدر معتاد به مشروبات الکلی هم باعث ابتلای جنین به سندرم جنین الکلی می شود.

پدر معتاد به مشروبات الکلی هم باعث ابتلای جنین به سندرم جنین الکلی می شود.

پژوهشگران اعلام کردند که مصرف منظم الکل در شش ماه دوران اقدام تا باردار شدن از طرف پدر تا 55% خطر ابتلا به سندرم را افزایش می دهد. البته با تکیه بر نتایج و شواهد پزشکی، اثرات مصرف الکل همیشگی نیستند و ممکن است فقط سه ماه طول بکشد تا اسپرم با قطع مصرف الکل سلامت خود را به دست بیاورد.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اعتیاد به الکل در دوران بارداری حتما باید با نظارت و مراقبت های متخصص کنترل شود. با توجه به توضیحات ابتدای مقاله اگر فرد هرچه زودتر متوجه احتمال ابتلای جنین به سندرم جنین الکلی شود میتواند با کمک پزشک جلوی آسیب های بلند مدت و جدی تر را بگیرد. بهترین کار پیشگیری پیش از درمان است.

مراقبت های بارداری راهی برای فرار از مشکلات بارداری

در پایان ضمن آرزوی بارداری سالم و بی خطر برای شما تاکید میکنیم که کوتاهی در زمینه عدم رعایت نکات مربوط به سلامت مادر و جنین باعث بروز خطرات جدی در دوران بارداری، زمان زایمان و حتی دوران رشد نوزاد پس از تولد می شود.

درصورتیکه نوشیدنی های الکلی مصرف میکنید و قصد دارید به زودی باردار شوید باید آگاه باشید که خطر سندرم جنین الکلی در کمین سلامت جنین و آرامش شماست!

همچنین میتوانید برای تجربه یک بارداری سالم برای دریافت مراقبت های بارداری از خدمات دوران بارداری سوپر اپلیکیشن سلامت بانوان مینت بهره مند شوید. با کلیک روی دکمه زیر:

دانلود اپلیکیشن

پاسخ به پرسش های رایج

مصرف الکل در دوران بارداری چه عوارضی بر سلامت جنین دارد؟

اختلالات مادرزادی در جنین، عقب ماندگی ذهنی، مشکلات رشدی و رفتاری.

مصرف الکل در چه زمانی از بارداری بیشترین تاثیر را بر سلامت جنین دارد؟

مصرف الکل در سه ماهه اول بارداری بیشترین تاثیر را بر سلامت جنین دارد. در این زمان، اندام های جنین در حال شکل گیری هستند و الکل می تواند باعث آسیب به این اندام ها شود.

آیا مصرف مقدار کمی الکل در دوران بارداری بی خطر است؟

خیر، مصرف مقدار کمی الکل در دوران بارداری نیز می تواند خطرناک باشد. حتی مصرف یک نوشیدنی الکلی در روز نیز می تواند خطر ابتلا به اختلالات مادرزادی را افزایش دهد.

زنان باردار برای پیشگیری از آسیب به جنین باید چه اقداماتی انجام دهند؟

زنان باردار باید از مصرف هرگونه الکل در دوران بارداری خودداری کنند. این امر به ویژه برای زنانی که در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به اختلالات مادرزادی هستند، مانند زنانی که قصد بارداری در سن بالا یا سابقه خانوادگی اختلالات مادرزادی را دارند، مهم است.

منبع: mayoclinic، healthline

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.