تغییرات سینه در بارداری

بارداری بدون شک زیباست و نتیجه نهایی آن زیباتر. بدن خانم‌‌ها در طول بارداری و پس از آن دچار تغییراتی‌‌ می‌شود تا بتواند از جنین و نوزاد تازه متولد شده حمایت کند. تغییرات سینه در بارداری، از این قضیه مستثنی نیست.

آناتومی پستان‌ها

کارکرد اصلی پستان‌ها تولید شیر و تأمین مواد مغذی برای نوزاد تازه متولد شده است. برای تسهیل توصیف آناتومی پستان باید آن را به 4 قسمت تقسیم کرد: قسمت فوقانی بیرونی (UOQ)‌‌، قسمت خارجی تحتانی (LOQ)‌‌، بخش داخلی فوقانی (UIQ) و داخلی تحتانی (LIQ). پستان‌ها توسط رباط های نگهدارنده پشتیبانی‌‌‌‌ می‌شوند.

پارانشیم‌‌ یا نسج سلولی نرم و اسفنجی پستان از ۲۰-۱۵ بخش تشکیل شده است که به صورت پره‌های یک چرخ نوک پستان را احاطه کرده‌اند. به هر کدام از این پره‌ها، یک لوب گفته می‌شود. هر لوب دارای بخش‌های کوچکتری به نام لوبول است. هر پستان 20تا 40 لوبول دارد که در نهایت منتهی به یک غده کوچک شیری می شود که کار تولید شیر در دوران شیر دهی را انجام می‌دهد.
شبکه لوبول‌ها در نهایت به مجاری لاکتیفر متصل شده و در نوک سینه جمع می‌شوند تا در دوره شیردهی، شیر را به بیرون هدایت کنند. در واقع غدد شیری با تحریک مناسب هورمونی، شیر تولید‌‌ می‌کنند و مجاری لاکتیفر ساختارهای لوله‌ای هستند که شیر را حمل‌‌‌‌ می‌کنند. شیر در نهایت از نوک پستان‌ها خارج‌‌ می‌شود.

بافت چربی در پستان تحت تأثیر هورمون استروژن قرار دارد و افزایش سطح استروژن در زنان در دوران نوجوانی و بلوغ، باعث رشد پستان‌ها‌‌ می‌‌شود.

اما در دوران بارداری چه مسئله‌ای سبب افزایش سایز پستان‌ها‌‌ می‌شود؟ آیا بعد از اتمام بارداری هم پستان‌ها بزرگ‌‌ می‌مانند؟ و چگونه‌‌ می‌‌توان از افتادگی آن‌ها پیشگیری کرد؟در این مقاله به این سئوالات پاسخ می‌دهیم:

افزایش سایز پستان در دوران بارداری

در دوران بارداری‌‌، بدن، خود را با رشد جنین تطبیق‌‌ می‌دهد و آماده پشتیبانی از نوزاد بعد از زایمان‌‌‌‌ می‌شود. افزایش سایز پستان در دوران بارداری بخشی از این فرآیند است‌‌ تا درنهایت به تأمین شیر نوزاد کمک کند.

از جمله تغییرات سینه در بارداری:

  • هاله نوک پستان‌‌ به دلیل تغییرات هورمونی ممکن است تیره‌‌‌تر و نوک پستان بزرگ‌تر و بیرون زده شود. این موضوع برای کمک به نوزاد برای یافتن شیر است زیرا نوزاد تازه متولد شده در ماه‌‌‌‌های نخست قدرت بینایی خوبی ندارد و این حسش در حال تکامل است.
  • با افزایش سایز، پستان‌ها حساس‌‌‌تر می‌شوند و به دلیل افزایش جریان خون، رگ‌‌‌‌های موجود در آن تیره‌‌‌تر به نظر‌‌ می‌رسند. ممکن است در این دوره دچار کشش و خارش پوستی شوید و دلیل آن تغییرات سینه در بارداری در مدتی کوتاه است.
  • در ابتدای بارداری، بدن استروژن و پروژسترون‌‌ بیشتری تولید‌‌ می‌کند. پروژسترون سبب رشد غدد شیری و استروژن سبب تکامل مجاری شیری‌‌ می‌شوند. به واسطه فعالیت این هومون‌ها سایز پستان‌ها بیشتر شده و گاه به دو برابر سایز قبل‌‌ می‌رسند.
  • حساسیت پستان‌ها به تدریج و در اواسط بارداری کمتر‌‌ می‌شود. البته این موضوع در زنان متفاوت است. برخی زنان ترشحات پستانی‌‌ را تجربه می‌کنند که در واقع همان آغوز است. در این شرایط‌‌ می‌توان از پد شیردهی استفاده کرد تا لباس لک‌دار نشود.‌‌ این مورد نباید با گالاکتوره اشتباه شود.
  • غدد مونتگومری یا همان برجستگی‌‌‌‌های کوچک اطراف نوک پستان نیز در این دوره ممکن است کمی بزرگ‌تر از قبل شوند. رشد غدد شیری تا زمان زایمان ادامه پیدا‌‌ می‌کند و سایز پستان بزرگ‌تر خواهد شد‌ .

تغییرات سینه بعد از زایمان

تغییرات سینه در شیردهی

تغییرات سینه در شیردهی

 

در پایان بارداری، پستان‌ها پیامی از هورمون پرولاکتین دریافت‌‌ می‌کنند و بلافاصله بعد از زایمان سطح هورمون استروژن و پروژسترون کاهش‌‌ می‌یابد. هورمون پرولاکتین به آغاز تولید شیر در پستان‌ها‌‌ کمک می‌کند و مکیدن نوزاد هم سبب تحریک بیشتر تولید شیر‌‌ می‌شود. معمولا تولید شیر چند روز طول‌‌ می‌کشد و در این فاصله نوزاد از آغوز تغذیه‌‌ می‌کند.

اگر شما مادری هستید که در روزهای اول هنوز نتوانسته‌اید به نوزادتان شیر دهید، دل سرد نشوید و از پزشک و پرستار کمک بخواهید.

از جمله تغییرات پستان ها بعد از زایمان:

  • پستان‌ها بعد از آغاز شیردهی ممکن است دچار مشکلاتی شوند. مثلا اگر نوزاد به طور صحیح نوک پستان را به دهان نگیرد، نوک پستان زخم شده یا ترک‌‌ می‌خورد که بسیار دردناک است و باعث ایجاد ترک نوک سینه می شود. در این شرایط باید با پزشک خود مشورت کنید.
  • احتقان پستان درد شایع دیگر در دوران شیردهی است و زمانی رخ‌‌ می‌دهد که پستان‌ها از شیر پر شوند. درد و حساسیت به دنبال شیردهی یا دوشیدن شیر تسکین پیدا‌‌ می‌کند. گاه مجاری شیری مسدود‌‌ می‌شود و این موضوع سبب تورم غدد شیری کوچک شده و پستان‌ها دردناک‌‌ می‌شوند. به کمک ماساژ، تعویض پستان‌ها هنگام شیردهی در هر نوبت و پوشیدن سینه بند مناسب‌‌ می‌توان از بروز این درد پیشگیری کرد.‌‌
  • بعد از پایان دادن به دوره شیردهی پستان‌ها دوباره به سایز قبل خود برمی‌گردند و شیر باقی مانده در آنها جذب بدن خواهد شد. مدت زمان شیردهی به مادر و فرزند بستگی دارد. در حالی که برخی مادران تا 2 سال تمام به نوزادشان شیز‌‌ می‌دهند برخی دیگر در انتهای شش ماهگی نوزادشان را از شیر‌‌ می‌گیرند.
  • در صورتی که خانمی پس از زایمان به وزن قبل از بارداری خود برنگردد( معمولا این اتفاق به تدریج و در طول 2 سال شیردهی رخ‌‌ می‌دهد) پستان‌ها هم همچنان بزرگ باقی‌‌‌‌ می‌مانند. در ضمن از آنجایی که با افزایش سایز پستان‌ها‌‌، پوست آن کشیده شده این احتمال وجود دارد که سینه‌‌ها کمی افتاده به نظر برسند و این یکی از پر دغدغه ترین مواردی است که خانم ها در تغیرات سینه در بارداری نگران آن هستند.
5/5 - (1 امتیاز)

دکتر داروساز و فعال در حوزه سلامت بانوان. چند سالی هست که از دانشکده علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی فارغ التحصیل شدم و از همان روزهای نخست به فکر ایجاد تحولی بزرگ در زندگی بانوان ایرانی و جامعه سلامت آنلاین بودم. مینت ساخته شده تا بانوان ایرانی در سلامتی کامل به سر ببرند و از زندگی خود بیشتر لذت ببرند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.