حساسیت سینه ها قبل از پریودی

حساسیت سینه ها قبل از پریودی : دلایل و درمان‌ها

یکی از علایم شایع سندروم قبل از قاعدگی حساسیت سینه ها قبل از پریودی و درد پستان‌هاست. این درد‌‌ از دو هفته قبل از آغاز قاعدگی شروع شده و آزار دهنده است. در این مقاله به دلایل حساسیت سینه ها قبل از پریودی، علایم آن و درمان‌هایش‌ می‌‌پردازیم.

انواع درد پستان

 دردهای دوره‌ای

این نوع درد با چرخه قاعدگی و تغییر سطح هورمونی ارتباط دارد. در هر ماه با افزایش و کاهش سطح استروژن و پروژسترون، این درد به صورت چرخشی شروع شده و پایان‌ می‌پذیرد. این درد نشانه سرطان نیست و با آغاز قاعدگی رفع‌ می‌شود.

دردهای غیر دوره‌ای

این نوع از مشکلات سینه ارتباطی به چرخه قاعدگی ندارد و ثابت و مداوم است. برخلاف دردهای چرخشی که با سنگینی سینه‌‌ها و درد همراه است، دردهای غیر چرخشی با سوزش و درد تیر کشنده همراه‌اند. بجای هر دو سینه معمولا یکی را درگیر‌ می‌کند و غالبا موضعی است. در رابطه با این درد بهتر است با متخصص مشورت کنید تا علت آن شناسایی شود.

علایم دردهای دوره‌ای

دردهای دوره‌‌‌ای با علایم زیر همراه‌اند:

  •  درد شدید در ناحیه فوقانی و خارجی سینه
  • احساس سنگینی و تورم در پستان قبل از شروع چرخه قاعدگی
  • درد گاه خفیف و گاه شدید
  • این درد دو هفته قبل از قاعدگی شروع شده و با شروع دوره پایان‌ می‌پذیرد.

چه عواملی در ایجاد درد و حساسیت سینه ها قبل از پریودی دخیلند؟

عواملی که در ایجاد درد و حساسیت سینه ها قبل از پریودی دخیلند

عواملی که در ایجاد درد و حساسیت سینه ها قبل از پریودی دخیلند

برای بروز سندروم قبل از قاعدگی و حساسیت شدید پستان‌ها دلایل بسیاری وجود دارد. از مصرف داروهای خاص گرفته تا نوسانات هورمونی. در اینجا به برخی از آن‌ها اشاره‌ می‌کنیم:

  •  نوسانات هورمونی

طبق مطالعات انجام شده، نوسانات هورمونی در چرخه قاعدگی‌ می‌تواند باعث درد و حساسیت سینه ها قبل از پریودی شود. سطح استروژن تا زمان تخمک گذاری بالا‌ می‌رود و پس از آن، سطح پروژسترون افزایش‌ می‌‎یابد. اما هنوز مشخص نیست که این تغییرات چطور سبب ایجاد درد در پستان‌ها‌ می‌شود.

هورمون استروژن مسبب رشد مجاری شیری است. پروژسترون نیز به رشد لوبول‌های شیری یا غدد تولید شیر کمک‌ می‌کند. افزایش و کاهش این هورمون‌ می‌تواند سبب تحریک پستان‌ها و بزرگ شدن غدد و مجاری شیری شود. گاهی نیز سبب شکل گیری توده‌های خوش خیم یا کیست پستان‌ می‌شود و بیماری فیبروکیستیک پستان را به وجود‌ می‌آورد.

  • دارو

استفاده از برخی از داروهای خاص، مانند قرص‌های جلوگیری از بارداری خوراکی، داروهای مورد استفاده در درمان جایگزینی هورمونی (HRT) و داروهای ناباروری‌ می‌تواند مسبب درد پستان باشد. این دارو‌ها ذاتا هورمونی هستند و حاوی استروژن و پروژسترون بوده و‌ می‌توانند سبب تورم یا درد در بافت پستان شوند.

  • مصرف بیش از حد کافئین 

اعتیاد به مصرف قهوه‌ می‌تواند دلیل درد پستان باشد. بر اساس مطالعه‌ای که توسط مرکز پزشکی دانشگاه دوک انجام شده، بین مصرف زیاد کافئین و درد پستان ارتباط مستقیمی وجود دارد. از داوطلبان این مطالعه که از درد خفیف تا شدید پستان رنج‌ می‌بردند خواسته شد مصرف کافئین را در مدت زمان یک سال کاهش دهند. نتایج از کاهش چشمگیر یا در برخی موارد عدم وجود درد پستان در زنان خبر داد.

  • سایر علل

مطالعات نشان داده‌اند كه تبعیت از رژیم غذایی پرچرب‌ می‌‌تواند دلیل بدتر شدن درد چرخه‌‌‌ای پستان باشد. علاوه بر این، استرس مزمن نیز در این‌ میان بی تاثیر نیست.

چطور درد و حساسیت سینه ها قبل از پریودی را کاهش دهیم؟

راهکارهای کاهش درد و حساسیت سینه ها قبل از پریودی

راهکارهای کاهش درد و حساسیت سینه ها قبل از پریودی

درد و حساسیت سینه‌‌ها با آغاز خونریزی از بین‌ می‌رود اما برای تسکین آن قبل از آغاز دوره روش‌هایی وجود دارد که به برخی از آن‌ها اشاره‌ می‌کنیم:

  • مصرف کافئین را کاهش دهید

بر اساس مطالعات انجام شده ارتباط مستقیمی بین درد پستان و مصرف کافئین وجود دارد. پس‌ میزان مصرف قهوه خود را کاهش داده و از مصرف سایر نوشیدنی‌‌های کافئین دار از جمله نوشابه‌‌ها و نوشیدنی‌های انرژی زا، چای و حتی شکلات خودداری کنید.

  • رژیم کم چرب بگیرید

مطالعات ثابت کرده تبعیت از رژیم پرچرب سبب حساسیت بیشتر پستان‌ها قبل از آغاز قاعدگی‌ می‌شود. برای پیشگیری، بجای مواد غذایی پرچرب از غلات و سبزیجات و کربوهیدرات‌های پیچیده استفاده کنید.

  • سینه بند سفت بپوشید

بافت سینه لطیف است و استفاده از یک سینه بند مناسب‌ می‌تواند پشتیبان خوبی برای پستان‌ها بوده و درد ناشی از نوسان آن‌ها را کاهش دهد. شب‌‌ها سینه بند را در آورید زیرا مانع از گردش خون و تخلیه لنفاوی‌ می‌شود و با افزایش التهاب و تورم، درد پستان‌ها را بیشتر خواهد کرد.

  • از تکنیک آرام سازی استفاده کنید

ورزش ملایم و تمرین‌های ساده تنفسی، ماساژ و آروماتراپی سبب کاهش استرس و اضطراب شده و به کاهش حساسیت سینه ها قبل از پریودی کمک‌ می‌کند.

  • مسکن بخورید

مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن‌‌‌ می‌تواند سبب تسکین موقتی درد شود. از مصرف طولانی مدت این دارو‌ها پرهیز کنید زیرا زمینه ساز آسیب کبدی هستند.

  • روش پیشگیری از بارداری خود را عوض کنید

اگر برای پیشگیری از بارداری قرص مصرف‌ می‌کنید محتوی هورمونی آن‌ می‌تواند درد پستان را شدیدتر کند. با مشورت پزشک روش دیگری را جایگزین روش‌های هورمونی کنید.

  • دوز داروهای هورمونی جایگزین را کاهش دهید

اگر تحت درمان با داروهای هورمونی جایگزین هستید با پزشک خود برای کاهش دوز این دارو‌ها صحبت کنید. در گذشته برای کاهش درد پستان از داروهای بروموکریپتین و دانازول استفاده‌ می‌شد که با عوارضی از جمله تغییر تن صدا، رشد موهای زاید، افزایش وزن، گرگرفتگی و … همراه بود. مصرف این دارو‌ها توصیه نمی‌شود و بهتر است با پزشک متخصص در مورد سایر دارو‌ها مشورت کنید.

آیا حساسیت سینه ها قبل از پریودی، می‌تواند علامت بارداری باشد؟

از آنجایی که درد پستان به دلیل تغییر در سطح استروژن و پروژسترون‌‌ است، می‌تواند هم نشانه سندروم قبل از قاعدگی و هم علامت بارداری باشد. اما درد پستان در این دو شرایط، کمی از هم متفاوت است:

در خانم هایی که درد پستان نشانه سندروم قبل از قاعدگی است، درد قبل از قاعدگی بدتر‌ می‌شود و یک تا دو روز از بعد از قاعدگی فروکش‌ می‌کند.

در صورتی که درد پستان نشانه بارداری باشد، درد و شدت آن ادامه دار است و ماه‌‌ها و حتی تا زمان زایمان طول‌ می‌کشد. غالبا نوک پستان‌ها درد دارد و با سوزش همراه‌ می‌شود و رگ‌های آبی رنگی روی سطح پستان نمایان خواهد شد.

3.3/5 - (23 امتیاز)

دکتر داروساز و فعال در حوزه سلامت بانوان. چند سالی هست که از دانشکده علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی فارغ التحصیل شدم و از همان روزهای نخست به فکر ایجاد تحولی بزرگ در زندگی بانوان ایرانی و جامعه سلامت آنلاین بودم. مینت ساخته شده تا بانوان ایرانی در سلامتی کامل به سر ببرند و از زندگی خود بیشتر لذت ببرند.

یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.