بهترین روش جلوگیری از بارداری در دوران شیردهی

اگر قصد دارید در دوران شیردهی از روش­ های پیشگیری از بارداری استفاده کنید، باید روشی را انتخاب کنید که 100 درصد از آن مطمئن باشید. باید مواظب باشید روش پیشگیری از بارداری انتخابیتان برای کودک بی خطر باشد، خودتان با آن احساس راحتی داشته باشید و در پیشگیری از بارداری هم مؤثر باشد. در این مقاله به طور کامل در رابطه با جلوگیری از بارداری در دوران شیردهی صحبت می کنیم.

از چه زمانی پس از زایمان باید جلوگیری از بارداری را شروع کرد؟

پس از زایمان درمورد روش­ های پیشگیری از بارداری هیچگونه ریسکی نکنید. به محض اینکه برای برقراری رابطه جنسی بعد از زایمان احساس آمادگی کردید، باید روش­های پیشگیری از بارداری را هم آغاز کنید.

برخی از روش­های پیشگیری از بارداری به چند هفته زمان نیاز دارند تا در بدن مؤثر باشند. به یاد داشته باشید که تمامی اطلاعات مورد نیاز خود را از پزشکتان بگیرید و تا زمانی که روش پیشگیری از بارداریتان مؤثر شود، از برقراری رابطه جنسی خودداری کرده یا از موانع خاص استفاده کنید.

بارداری ناخواسته پس از زایمان می­تواند بسیار شوکه کننده باشد. خوشبختانه روش­های پیشگیری از بارداری فراوانی برای مادران شیرده وجود دارند که کمک می­کنند بارداری ناخواسته اتفاق نیافتد.

آیا شیردهی از باردار شدن جلوگیری نمی­کند؟

بهتر است پاسخ این سئوال را به یک باره و برای همیشه روشن کنیم: شیردهی روشی مؤثر برای پیشگیری از بارداری نیست و جلوگیری از بارداری در دوران شیردهی، ضروری است.

این مسئله درست است که در شیردهی مکرر میزان پرولاکتین بالا رفته و روی محور هیپوفیز تخمدان هیپوتالاموس اثر گذاشته و از تخمک ­گذاری پیشگیری می­کند. با این حال، نمی­توان با قاطعیت گفت که نخستین تخمک ­گذاری پس از زایمان چه زمانی رخ می­دهد و تا زمانی که رخ نداده است، نمی­توان از وقوع آن مطلع شد. مشکل اینجاست که از یکی از دو طریق زیر از آن مطلع می­شوید: یا پریود خواهید شد و یا باردار.

با اینکه احتمال آن پایین است اما ممکن است 2 الی 3 ماه پس از زایمان تخمک گذاری آغاز شود؛ حتی اگر به صورت مکرر شیردهی داشته باشید و 50 درصد زنانی که شیردهی کامل ندارند، پیش از هفته ششم پس از زایمان، مجدداً تخمک­گذاری خواهند داشت. به همین دلیل، اگر قصد ندارید باردار شوید، بهتر است از دیگر روش­های پیشگیری از بارداری که برای مادران شیرده بی خطر هستند، استفاده کنید.

روش­های جلوگیری از بارداری در دوران شیردهی

شیردهی و جلوگیری از بارداری

شیردهی و جلوگیری از بارداری

امروزه روش­های مختلفی برای جلوگیری از بارداری در دوران شیردهی وجود دارند. با این حال، با توجه به متفاوت بودن بدن هر فرد، ممکن است برای برخی افراد چندان روش­های متنوعی وجود نداشته باشند.

روش پیشگیری از بارداری دوستتان ممکن است برای شما مؤثر نباشد. بهترین روش پشگیری از بارداری برای شما همان روشی است که با نیازهای شخصیتان هم­خوانی دارد و از آنجایی که بدنتان تغییرات زیادی را پشت سر گذاشته است، روش پیشگیری از بارداری که قبلاً برایتان مؤثر بوده است ممکن است دیگر کارساز نباشد.

بهتر است تمام گزینه­ ها را بشناسید تا درمورد روش جلوگیری از بارداری در دوران شیردهی آگاهانه تصمیم بگیرید.

هورمون استروژن در کاهش شیر نقش دارد. بنابراین، استفاده از هرگونه روش پیشگیری از بارداری که سبب ترشح استروژن می­شود – مانند محصولات خوراکی، برچسب­ها یا حلقه واژینال – در دوران شیردهی توصیه نمی­شود. به دلیل وضعیت حاد دلمه شوندگی در اوایل دوره پس از زایمان، حتی زنانی که شیردهی ندارند نیز باید تا حداقل 3 هفته پس از زایمان، از مصرف محصولات پیشگیری از بارداری حاوی هورمون استروژن خودداری کنند.

قرص­های هورمونی پیشگیری از بارداری

بسیاری از زنان این سئوال را دارند که “آیا در دوران شیردهی می­توان از روش­های پیشگیری از بارداری استفاده کرد؟”

ممکن است به گوش شما هم رسیده باشد که استفاده از قرص­های ضد بارداری در دوران شیردهی خطرناک است. با این که قرص­های خوراکی ضد بارداری خطری برای نوزاد ایجاد نمی­کنند، ممکن است برای میزان شیردهیتان خطرناک باشند.

قرص­های ضد بارداری حاوی استروژن و پروژسترون هستند. از آنجایی که استروژن سبب کاهش میزان شیر می­شود، معمولاً توصیه می­شود مادران شیرده از مصرف قرص­ های ضد بارداری خودداری کنند. اگر برای پیشگیری از بارداری قصد دارید از روش­های هورمونی استفاده کنید، باید حداقل تا ماه ششم پس از زایمان و تا یادگیری مهارت­ها و الگوهای شیردهی، از مصرف آنها پرهیز کنید.

اگر مصرف قرص­های ضد بارداری را ترجیح می­دهید، می­توانید قرص­ هایی را مصرف کنید که تنها حاوی پروژسترون هستند و به آنها مینی قرص هم گفته می­شود. برخی از زنان تجربه موفقی در مصرف مینی قرص­ها داشته اند در حالی که به گفته دیگران با مصرف این قرص­ ها برای مدتی طولانی لکه بینی داشته اند. برخی افراد دیگر نیز گفته ­اند در نتیجه مصرف این قرص­ها میزان شیرشان کاهش یافته است هرچند که چنین گزارشاتی بسیار نادر هستند.

مینی قرص­ها درست به اندازه قرص­های ضد بارداری مؤثر هستند هرچند که باید به صورت مداوم و در ساعات مشخصی مصرف شوند تا مؤثر باشند. طبق گزارشات، این قرص­ها چیزی در حدود 87 تا 99.7 درصد در پیشگیری از بارداری مؤثرند. میزان تأثیرگذاری این قرص به نحوه مصرف آن بستگی دارد بنابراین مراقب باشید که دستور مصرف آن را دقیقاً رعایت کنید.

مینی قرص و آی یو دی برای جلوگیری از بارداری در دوران شیردهی

مینی قرص و آی یو دی برای جلوگیری از بارداری در دوران شیردهی

دستگاه IUD برای جلوگیری از بارداری در دوران شیردهی

در حال حاضر دستگاه­های درون رحمی یا آی یو دی مؤثرترین روش پیشگیری از بارداری هستند. این دستگاه­ها برای افرادی که به دنبال روش­ طولانی مدت و قابل برگشت پیشگیری از بارداری هستند، بسیار مفیدند.

دو نوع دستگاه IUD وجود دارد: غیر هورمونی (مسی) و هورمونی. از آنجایی که دستگاه­های آی یو دی تنها حاوی هورمون پروژسترون هستند، هر دو نوع آنها برای مادران شیرده بی خطر هستند.

آی یو دی مسی

آی یو دی مسی غیر هورمونی است. این دستگاه یک تکه فنر است که با مس پوشانده شده است و در رحم قرار می­گیرد. این دستگاه تا ده سال می­تواند از باردار شدن جلوگیری کند. آی یو دی مسی از کشت، حرکت اسپرم و بارور شدن پیشگیری می­کند. از آنجایی که هورمون ترشح نمی­کند، لازم نیست درمورد تأثیر آن بر شیردهیتان نگران باشید.

در بسیاری از زنانی که از آی یو دی مسی استفاده می­کنند، قاعدگی سنگین­تر و طولانی­تر می­شود. بنابراین اگر در حال حاضر پریود سنگین دارید یا دل درد آن شدید است، ممکن است این گزینه زیاد مناسب شما نباشد.

آی یو دی هورمونی

آی یو دی، هورمونی پروژسترون ترشح می­کند اما این هورمون­ها مستقیماً وارد بافت رحمی می­شوند و تنها مقدار کمی از آن وارد جریان خون می­شود. به نظر بعید می­رسد آی یو دی که پروژسترون ترشح می­کند، تأثیری روی میزان شیر داشته باشد.

دستگاه آی یو دی بیش از 99 درصد در پیشگیری از بارداری مؤثر است؛ یعنی از هر 100 خانمی که دستگاه آی یو دی دارند، کمتر از یک نفر در سال نخست استفاده از آن باردار خواهد شد. این دستگاه ضد بارداری برخلاف دیگر روش­های پیشگیری از بارداری، مؤثر و راحت است چرا که نیازی نیست مرتباً آن را کنترل کرد.

اگر قصد دارید از روش­های ضد بارداری برای حداقل یک سال استفاده کنید، آی یو دی گزینه بی خطر و مؤثری است. هنگامی که قصد باردار شدن داشتید، باید از پزشک وقت گرفته و دستگاه را بیرون بیاورید. هنگامی که برداشته شد، می­توانید فوراً اقدام به باردار شدن کنید.

ایمپلنت

ایمپلنت نوع دیگری از روش­های بلندمدت پیشگیری از بارداری است که بسیار مؤثر است. در این روش پزشک یک میله کوچک – تقریباً به اندازه یک چوب کبریت – را زیر پوست بازو قرار می­دهد. هنگامی که این دستگاه در جای خود کاشته می­شود، می­تواند تا 3 – 4 سال از بارداری پیشگیری کند.

ایمپلنت هورمون پروژسترون ترشح می­کند و بنابراین به عنوان یک روش ایمن برای پیشگیری از بارداری در دوران شیردهی شناخته می­شود.

آمپول

اگر به دنبال روش طولانی مدت نیستید اما قصد هم ندارید هر روز قرص مصرف کنید، می­توانید از آمپول ضدبارداری استفاده کنید – اما این روش پیشگیری از بارداری هورمونی است و هر سه ماه یک بار، یک آمپول پروژستین به شما تزریق خواهد شد.

در صورت استفاده صحیح، این آمپول­ها بیش از 99 درصد در پیشگیری از بارداری مؤثر هستند. زنانی که زمان تزریق آمپول را عقب می­اندازند یا بدون برنامه آن را تزریق می­کنند، در مقایسه با زنانی که هر 13 هفته یک بار آمپول را تزریق می­کنند، بیشتر در معرض باردار شدن قرار دارند و لازم است از روش­های دیگر مانند کاندوم نیز استفاده کنند.

لازم به ذکر است که پس از توقف تزریق پروژسترون، زمان زیادی – حدوداً یک سال – برای بازگشت قابلیت باروری موردنیاز است.

پیشگیری غیرهورمونی از بارداری در دوران شیردهی

روش های غیرهورمونی پیشگیری از بارداری

روش های غیرهورمونی پیشگیری از بارداری

افرادی که نمی­خواهند از روش­های هورمونی استفاده کنند، انتخاب­های زیادی دارند. روش­های مسدود کننده از ورود اسپرم به رحم جلوگیری می­کنند. از این روش­ها تنها در زمان دخول استفاده می­شوند و اکثر آنها را بدون تجویز پزشک می­توان تهیه کرد. روش­های مسدود کننده­ای که در زیر معرفی شد ه­اند همگی در زمان شیردهی بی­خطر هستند.

کاندوم­ های مردانه

کاندوم­ های مردانه پرمصرف ترین روش مسدود کننده پیشگیری از بارداری هستند. آنها را می­توان به راحتی تهیه کرد و بهترین حفاظت را در مقابل بیماری­های مقاربتی دارند.

اگر به درستی از کاندوم مردانه استفاده شود، تا 98 درصد در پیشگیری از بارداری مؤثر خواهد بود. با این حال، در حالت رایج استفاده از آنها، یعنی همان حالتی که بسیاری از افراد به کار می­گیرند، تأثیرگذاری آن 80 الی 85 درصد خواهد بود.

هنگام استفاده از کاندوم لاتکس که مؤثرترین نوع کاندوم در پیشگیری از بارداری است، مواظب باشید که تنها از لوبریکانت­های آبی یا سیلیکونی استفاده کنید چرا که لوبریکانت­های روغنی سبب پاره شدن لاتکس – ماد ه­ای که کاندوم از آن ساخته شده است – خواهند شد.

کاندوم ­های زنانه

کاندوم زنانه یک کیسه نازک، پلاستیکی و شل است که در هر دو طرف به یک حلقه متصل است تا آن را در محل مناسب نگه دارند. این کاندوم­ را می­توان از 8 ساعت پیش از رابطه جنسی در واژن قرار داد. کاندوم­ زنانه می­تواند هم برای پیشگیری از بارداری و هم برای پیشگیری از ابتلا به بیماری­های مقاربتی مورد استفاده قرار گیرد.

اگر از آن به درستی استفاده شود، تأثیرش 95 درصد خواهد بود. در “حالت رایج استفاده” از آن، و در صورتی که همراه با آن از روش دیگری استفاده نشود، تأثیرش در پیشگیری از بارداری 79 درصد خواهد بود.

دیافراگم یا کاپ/محافظ سرویکال

دیافراگم و جلوگیری از بارداری در شیردهی

دیافراگم و جلوگیری از بارداری در شیردهی

دیافراگم یا کاپ سرویکال قطعات سیلیکونی به شکل فنجان یا ظرف کوچک هستند که پیش از دخول در واژن قرار داده می­شوند تا دهانه رحم را بپوشانند و از رسیدن اسپرم­ها به رحم پیشگیری کنند. این کاپ­ها به تنهایی قدرت بالایی در پیشگیری از بارداری ندارند. عملکرد آنها همراه با اسپرم­ کش – کرم یا ژلی که اسپرم را از بین می­برد – بسیار بهتر است. اما حتی درصورت استفاده آنها همراه با دیگر روش­ها، میزان تأثیرگذاریشان بسته به نوع استفاده، 88 الی 94 درصد خواهد بود.

روش­های مسدود کننده تنها با تجویز پزشک قابل تهیه هستند چرا که برای استفاده درست از آنها، باید توسط پزشک در محل مناسب خود قرار گیرند.

اسفنج

اسفنج ضدبارداری یک تکه فوم کوچک است که برای پیشگیری از بارداری، پیش از دخول در واژن قرار می­گیرد. این اسفنج حاوی اسپرم کش است و با پوشاندن دهانه رحم، از ورود اسپرم­ها به آن جلوگیری می­کند.

به یاد داشته باشید که ممکن است اسپرم کش منجر به سوزش، خارش و حساسیت شود.

در صورت استفاده نادرست اسفنج، تأثیرگذاری آن 88 درصد خواهد بود اما این میزان پس از زایمان به 76 درصد کاهش می­یابد.

اسپرم کش

اسپرم­کش نام رایجی است که برای توصیف ماده شیمیایی که اسپرم­ها را از بین می­برد، استفاده می­شود. اسپرم کش به صورت کرم، ژل، فوم، شیاف و فیلم (لایه غشائی) موجود است. در صورتی که تنها از اسپرم کش استفاده شود، باید تا حد امکان در نزدیکی دهانه رحم قرار داده شود. این وسیله را 10 الی 15 دقیقه پیش از دخول داخل واژن قرار می­دهند و تأثیر آن تا یک ساعت پس از مصرفش، باقی خواهد ماند. اسپرم کش را تا حداقل 6 ساعت پس از رابطه جنسی بیرون نیاورید. در صورتی که از اسپرم کش به تنهایی استفاده کنید، تأثیر آن در پیشگیری از بارداری 70 درصد است. به همین دلیل، زنانی که اسپرم کش استفاده می­کنند، معمولاً در کنار آن از دیافراگم یا کاپ سرویکال استفاده می­کنند.

پیدا کردن روشی مناسب برای پیشگیری از بارداری می­تواند دشوار باشد. ممکن است مادران شیرده احساس کنند حق انتخاب کمی دارند به ویژه اگر در گذشته از قرص­های ترکیبی ضدبارداری، حلقه یا برچسب برای پیشگیری از بارداری استفاده کرده باشند.

خوشبختانه گزینه­ های فراوان دیگری وجود دارند، بنابراین می­توانید برای انتخاب مناسب­ترین روش پیشگیری از بارداری، با پزشکتان مشورت کنید.

5/5 - (5 امتیاز)

دکتر داروساز و فعال در حوزه سلامت بانوان. چند سالی هست که از دانشکده علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی فارغ التحصیل شدم و از همان روزهای نخست به فکر ایجاد تحولی بزرگ در زندگی بانوان ایرانی و جامعه سلامت آنلاین بودم. مینت ساخته شده تا بانوان ایرانی در سلامتی کامل به سر ببرند و از زندگی خود بیشتر لذت ببرند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.