تاثیر روش های ضد بارداری بر سندروم پیش از قاعدگی

تاثیر روش های ضد بارداری بر سندروم پیش از قاعدگی

شاید این سوال تاکنون برایتان پیش آماده باشد که آیا با مصرف قرص های ضد بارداری می توان علائم قاعدگی و سندروم پیش از قاعدگی را کاهش داد؟! در این مقاله در رابطه با تاثیر روش های ضد بارداری بر سندروم پیش از قاعدگی بیشتر صحبت می کنبم.

چند نکته درباره تاثیر روش های جلوگیری از بارداری بر سندروم پیش از قاعدگی

  • افراد مبتلا به سندروم قبل از قاعدگی یا اختلال افسردگی پیش از قاعدگی به علایم خلقی از جمله تحریک پذیری، عدم ثبات خلقی و اضطراب مبتلا هستند.
  • در برخی از این افراد درمان‌های هورمونی سبب بهبود علایم‌ می‌شود و در برخی دیگر وضعیت را وخیم‌تر‌ می‌کند.
  • قرص یاز (Yaz) تنها روش پیشگیری هورمونی است که مورد تایید FDA بوده و نه تنها از بارداری بلکه از علایم سندروم قبل از قاعدگی و اختلال دیسفوریک پیش از قاعدگی هم پیشگیری‌ می‌کند.

تفاوت بین سندروم قبل از قاعدگی (PMS) و اختلال دیسفوریک قبل از قاعدگی (PMDD)

در هر دو PMS و PMDD خانم‌‌ها در مرحله لوتئال چرخه قاعدگی، یعنی چند روز قبل از شروع خونریزی، دچار علایم و تغییرات جسمی و خلقی‌ می‌شوند که با شروع خونریزی از بین‌ می‌‌روند. افراد مبتلا به PMS علائم کمتری دارند، در حالی که افراد مبتلا به PMDD علائم شدیدی دارند که بر فعالیت‌های روزانه آنها تأثیر‌ می‌گذارد. به نظر می‌رسد بروز علائم خلقی مانند تحریک پذیری خلقی یا اضطراب به دلیل تغییر سطح هورمون در مرحله لوتئال چرخه قاعدگی، باشد.

تاثیر نوسانات هورمونی بر خلق و خو

به نظر‌‌‌ می‌‌رسد افراد مبتلا به PMS یا PMDD در برابر نوسانات هورمون‌هایی مانند پروژسترون و استروژن که توسط تخمدان‌‌ها تولید‌‌‌ می‌‌شوند و در استفاده از روش‌های پیشگیری از بارداری هورمونی نیز به صورت مصنوعی وارد بدن‌ می‌شود، حساسند.

این هورمون‌های تخمدان “استروئید‌های عصبی” نامیده‌‌‌ می‌‌شوند، زیرا بر مغز تأثیر‌‌‌ می‌‌گذارند و بنابراین‌‌‌ می‌‌توانند خلق و خوی را تغییر دهند.

عدم تخمک گذاری = عدم بروز علائم خلقی پریودی

افراد مبتلا به PMDD در دوره‌‌های قاعدگی عادی علائم خلقی دارند اما زمانی که در پی استفاده از روشهای پیشگیری هورمونی، تخمک گذاری متوقف‌ می‌شود سطح هورمون‌‌ها نوسان نمی‌کند و در نتیجه علائم PMDD ناپدید‌‌‌ می‌‌شود.

قرص‌های جلوگیری از بارداری و عدم تخمک گذاری

مصرف تمامی قرص‌‌های جلوگیری از بارداری مانع تخمک گذاری‌ می‌شوند و در تئوری‌ می‌توانند از تغییرات هورمونی مرتبط با تخمک گذاری و در نتیجه علایم PMS / PMDD پیشگیری کنند.

قرص‌های غیر هورمونی و افت ناگهانی هورمون‌ها

برخی از انواع قرص‌‌‌های جلوگیری از بارداریی حاوی 7 قرص بدون هورمون یا قرص شکری است. مصرف این 7 قرص باعث افت ناگهانی هورمون‌ها در بدن شده و خانم‌‌‌های حساس به نوسانات هورمونی را دچار علایم خلقی می‌کند.

تاثیر قرص‌‌‌های جلوگیری از بارداری بر خلق و خو

طبق گزارشات، استفاده از قرص‌‌‌های جلوگیری در برخی خانم‌‌ها سبب رفع علایم خلقی و در برخی دیگر سبب تشدید علایم‌ می‌شود. در مطالعه‌ای که در این رابطه انجام شد 3.16 درصد خانم اعلام کردند پس از مصرف قرص علایم‌شان تشدید شده در حالی که 12.3 درصد از بهبود خلق و خوی خود گفتند.

در تحقیقی در سال 2016 به اثبات رسید روش‌های پیشگیری از بارداری‌ می‌تواند زمینه ساز افسردگی باشد. در این مطالعه از داده‌‌‌های نمودار پزشکی بیماران استفاده شد و مشخص شد زنانی که از روش‌های پیشگیری هورمونی استفاده‌ می‌کنند بعدها تشخیص افسردگی گرفته‌اند اما از آنجا که این مطالعه همبستگی متنی بر داده‌‌‌های نموداری پزشکی دارد ثابت نمی‌کند که ارتباطی بین روش‌های پیشگیری از بارداری و ابتلای خانم به افسردگی و مصرف دارو‌های ضد افسردگی وجود داشته باشد.

مطالعه دیگری روی زنان مبتلا به PMS نشان داد زنانی که از روش‌های پیشگیری از بارداری هورمونی استفاده‌ می‌کنند در مقایسه با زنانی که از این روش‌ها استفاده نمی‌کنند کمتر دچار افسردگی قبل از قاعدگی، عصبانیت و تحریک پذیری می‌شوند.

کدام روش جلوگیری از بارداری برای افراد مبتلا به PMS یا PMDD بهتر است؟

تا اینجا درباره تاثیر روش های ضد بارداری بر سندروم پیش از قاعدگی صحبت کردیم؛ در ادامه به برخی از انواع روش‌های هورمونی پیشگیری از بارداری اشاره‌ می‌کنیم که‌ می‌توانند بر PMS یا PMDD اثر مثبت داشته باشند.

تاثیر قرص یاز بر علایم PMS یا PMDD

قرص یاز و تاثیرات آن بر قاعدگی

قرص یاز و تاثیرات آن بر قاعدگی

یاز تنها داروی تایید شده از سوی سازمان غذا و داروی آمریکاست که‌ می‌تواند برای درمان PMDD استفاده شود. این قرص از برنامه 24/4 پیروی‌ می‌کند یعنی حاوی 24 قرص فعال هورمونی و 4 قرص شکری بدون هورمون است. یاز مونوفازی است بدین معنی که دوز هورمون طی 24 روز در تمام قرص‌‌ها یکسان است. در بررسی‌‌‌های به عمل آمده روی این قرص مشخص شده است:

  • یاز در بهبود علایم PMDD بهتر از دارونماها عمل‌ می‌کند.
  • در زنان مبتلا به PMDD مصرف یاز سبب کاهش هوس‌های غذایی و احساسات منفی قبل از قاعدگی‌ می‌شود.

مطالعه دیگری روی همین دارو نشان داد گرچه بسیاری از زنانی که یاز مصرف‌ می‌کنند از کاهش علایم خبر‌ می‌دهند اما بسیاری از زنانی که در همین تحقیق از دارونماها استفاده‌ کردند نیز گزارشات مشابهی در مورد بهبود علایم‌شان بعد از مصرف دارو ارائه دادند.

در کل به نظر‌ می‌رسد در بین تمامی روش‌های پیشگیری از بارداری هورمونی یاز بهترین دارو برای بهبود علایم PMS یا PMDD است.

تاثیر قرص‌‌‌های مونوفازیک و تری فازیک 21/7 بر PMS و PMDD

بسیاری از قرص‌‌‌های مونوفازیک همانند قرص یاسمین، برنامه 21/7 دارند یعنی در طول 21 روز قرص‌‌‌های هورمونی که سطح یکسانی در تمام طول چرخه دارند مصرف‌ می‌شود و خانم برای 7 روز قرص‌‌‌های شکری میل می‌کند.

  • بر اساس تحقیقات انجام شده در رابطه با این قرص، یاسمین بر بهبود علایم PMS تاثیر جزئی دارد.
  • در تحقیقی زنانی که برای 3 ماه از این قرص مصرف کرده بودند در مقایسه با زنانی که دارونما خورده بودند از بهبود جزئی علایم خبر دادند. اما در بیماران مبتلا به PMDD، مصرف یاسمین سبب بهبود بیشتر نوسانات خلقی، عصبانیت، تحریک پذیری، حساسیت، گریه، اضطراب و افسردگی شد. البته همزمان 43 درصد از زنانی که در این تحقیق از دارونما استفاده‌ می‌کردند نیز از بهبود علایم خبر دادند.

در مطالعه دیگری روی زنان مبتلا به PMS قرص‌‌‌های مونوفازیک (Ortho-Cept ، Levlen) و تریفازک (Trivora) مقایسه شدند. نتایج بررسی نشان داد Ortho-Cept مونوفیزیک علائم تنش و تحریک پذیری را در مقایسه با Levlen یا Trivora به نسبت بیشتری کاهش‌‌‌ می‌‌دهد. از بین قرص‌‌‌های 21/7 نیز مشخص شد یاسمین بیش ازسایر قرص‌‌ها علایم PMS / PMDD را بهبود‌ می‌بخشد.

3/5 - (2 امتیاز)

دکتر داروساز و فعال در حوزه سلامت بانوان. چند سالی هست که از دانشکده علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی فارغ التحصیل شدم و از همان روزهای نخست به فکر ایجاد تحولی بزرگ در زندگی بانوان ایرانی و جامعه سلامت آنلاین بودم. مینت ساخته شده تا بانوان ایرانی در سلامتی کامل به سر ببرند و از زندگی خود بیشتر لذت ببرند.

یک نظر

  1. محمدرضا داودی

    با سلام ،در متن خواندم که قرص یاسمین در کاهش عوارض PMDD موثر است ولی در جایی دیکر خواندم که اف دی ای آمریکا یاز را برای این مورد تایید کرده است حالا پرسش من این است بالاخره یاز و یا یاسمین گدام در گاهش پ ام د د موثر است و اصلا یاز بهتر است یا یاسمین برای یک خانم چهل و چهار ساله با تشکر از توجه شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.