بهترین سن بارداری چه سنی است؟

بهترین سن بارداری و نکاتی که باید رعایت کنید (توضیحات دکتر فائزه شهبازی)

امروزه با توجه به  شرایط جامعه و بالا رفتن سن ازدواج در جوانان، به تبع آن سن اقدام به بارداری نیز بالاتر رفته است. با توجه به این شرایط تا تاکنون به این نکته فکر کرده‌اید که بهترین سن بارداری چه زمانی است؟ شاید در گذشته مردم بیشتر دغدغه این را داشتند که چه سنی برای بارداری بسیار زودهنگام است. شاید این دغدغه به ۵۰ سال پیش برمی گردد. اما هم اکنون شرایط کاملاً برعکس شده است و این سوال به چه سنی برای بارداری دیرهنگام است تغییر کرده است.

قصد دارید تا جوان هستید باردار شوید؟ پس احتمالا باید منتظر قضاوت اطرافیان باشد که معتقداند برای باردار شدن زود است. از طرف دیگر، اگر به حرف آنها گوش بدهید و سنتان بیشتر شود، احتمالا نگرانی جدیدی در مورد بالا رفتن سن بارداری و اثرات آن بر چرخه باروری تان خواهید داشت.

بااین اوصاف آیا سن مطلوبی برای باردار شدن هست؟ پاسخ این سؤال با توجه به تغییراتی که در زندگی مدرن ایجاد شده است و همچنین ظهور فناوری های نوین، هم بله است و هم خیر!

در این مقاله در رابطه با بهتربن سن بارداری، قدرت باروری زنان در سنین مختلف و برنامه ریزی مناسب برای مادر شدن صحبت می کنیم.

بهترین سن بارداری چه سنی است؟

قانون صد درصدی وجود ندارد که تصمیم بگیرد بهترین سن بارداری چه وقتی است. احساس آمادگی برای بچه دار شدن تصمیم کاملا شخصی است که به عوامل بسیار زیادی بستگی دارد.  مادران و پدران آینده معمولا این نکات را برای بارداری در نظر میگیرند. اول از همه اینکه آیا توانایی مالی مناسبی برای بچه دار شدن دارند یا خیر، آیا شرایط کاری مادر برای بچه دار شدن مناسب است؟  و سایر اهداف شخصی که همگی در بچه دار شدن خانواده ها نقش بسزایی دارند.

اما اگر بخواهیم در رابطه با قدرت باروری و بهترین زمان بارداری صحبت کنیم، به طور متوسط یک زن زیر ۳۵ سال اگر به مدت یکسال رابطه زناشویی محافظت نشده داشته باشد، ۹۵ درصد احتمال بارداری دارد. پس از سی سالگی و به ازای افزایش هر سال این درصد، سه واحد کاهش پیدا می کند و یک زن ۴۰ ساله تنها ۵ تا ۱۰ درصد شانس بارداری طبیعی را دارد و این مقدار پس از ۴۵ سالگی تنها به پنج درصد می رسد.

این نکته به این دلیل است که هر زنی با تعداد مشخصی از تخمک داخل تخمدان هایش متولد میشود. با افزایش سن مقدار و کیفیت این تخمک ها کاهش پیدا میکند.

"<yoastmark

مسلماً این نکته به این معنی نیست که پس از ۳۵ یا  ۴۰ سالگی  به طور طبیعی باردار نخواهید شد. ممکن است بسیاری از زنان را بشناسید که در همین سن به طور طبیعی باردار شده باشند و یا حتی موارد سن بالاتری را نیز سراغ داشته باشید. اما در هر صورت سن فاکتور مهمی در تصمیم گیری و برنامه ریزی برای تشکیل خانواده است.

چه زمانی برای بارداری بسیار دیر است؟

در رابطه با بهترین سن بارداری هر چقدر سن زن بالاتر می رود، خطرات و ریسک های بارداری افزایش پیدا می کند. در چهل سالگی  ریسک سقط تقریباً به ۴۰ تا ۵۰ درصد می رسد. این مقدار هنگامی که زن سی سال دارد به ۱۵ تا ۲۰ درصد افت می کند.

هنگامی که سن مادر بالاتر از ۴۰ سال میشود، ریسک  ابتلا به دیابت بارداری و پره اکلامپسی بالا می رود. همچنین در مواردی که سن مادر بالاتر است خطر زایمان زودرس نیز افزایش پیدا میکند.

همچنین مشکلات کروموزومی ژنتیکی در مادرانی که  در سن بالا باردار می شوند، وجود دارد. در زنان باردار ۳۵ ساله، از هر ۳۵۰ نوزاد متولد شده یک نفر سندروم داون خواهد داشت. در حالی که در یک مادر ۴۵ ساله این مقدار به یک نوزاد در هر ۳۵ نوزاد تغییر میکند.

همچنین موارد دیگری نیز وجود دارد که اگر قصد بارداری بعد از ۳۰ سالگی را دارید باید آنها را در نظر بگیرید. از یک طرف ممکن است انرژی کمتری نسبت به قبل داشته باشید اما از طرف دیگر ممکن است توانایی مالی بیشتری داشته باشید که در این زمان با اعتماد به نفس بیشتری به استقبال مادر شدن خواهید رفت اما در انتها این شما هستید که تصمیم می گیرید در چه سنی باردار شوید.

تأثیر سن باروری بر خطرات باروری

بنابر گزارش مرکز کنترل بیماری آمریکا CDC، مادران آمریکایی برای تولد فرزند اولشان دیرتر اقدام میکنند که نرخ زایمان برای زنان در اواخر سی سالگی آنها یا دیرتر طی بیست سال گذشته رشد چشمگیری داشته است. درحال حاضر میانگین سنی اولین زایمان در آمریکا 26 سالگی است درحالیکه این عدد برای پدران 31 سالگی ثبت شده.

یک مورد مهم مربوط به انتظار برای زایمان اول، پیامدهای سلامتی برای مادران در بارداری اول و نوزادان آنهاست که ممکن است برای والدین 35 ساله و بالاتر پیش بیاید.

این خطرات مربوط به سلامت مادر شامل موارد زیر می شود:

◄ زایمان دشوار یا زایمان سزارین

◄ دیابت بارداری

◄ فشار خون بالا

◄ سقط جنین

خطراتی که سلامت نوزاد را ممکن است هدف بگیرد شامل موارد زیر می شود:

  • ناهنجاری های تولد
  • ناهنجاری های کروموزومی مثل سندرم داون
  • تولد نوزاد کم وزن
  • نوزاد نارس

توجه داشته باشید که وقتی به زمان زایمان نزدیک تر می شوید، سلامت شما اهمیت بیشتری پیدا میکند. بله، البته که سن شما بر باروری شما تأثیر میگذارد. اما بدون در نظر گرفتن سن، این سلامت عمومی شماست که نقش بسیار مهمی در احتمال بارداری شما بازی میکند.

خوب است درنظر بگیرید که با وجود خطرات بارداری در سن بالا، اگر سبک زندگی سالمی داشته باشید مثلا مراقب وزن خود باشید، سیگار نکشید، درست و اصولی غذابخورید و ورزش بکنید احتمال اینکه اواخر سی سالگی یا اوایل 40 باردار شوید به خوبی وجود دارد.

این وضعیت عمومی سلامت شماست که نتیجه بارداری تان را مشخص میکند. اگر قصد دارید باردار شوید به پزشک خود مراجعه کنید تا در مورد خطرات شخصی مرتبط با بارداری، وضعیت سلامتی و سایر نگرانی هایتان با هم گفت و گو کنید.

بارداری پس از ۳۰ سالگی

اگر ۳۰ سال دارید و در تلاش برای باردار شدن هستید و یا در دوران بارداری به سر می برید یک سری نکات وجود دارد که برای مادر شدن به شما کمک می‌کنند. این نکات عبارتند از:

  • سبک زندگی سالم

عادت های مضر را کنار بگذارید و سعی کنید سبک زندگی سالمی داشته باشید و اعتدال را در رژیم غذاییتان رعایت کنید. تحقیقات ثابت کرده اند که داشتن سبک زندگی سالم یکی از مهمترین عواملی است که قدرت باروری را افزایش میدهد. علاوه بر این اگر در وضعیت سلامتی خوبی قرار گرفته باشید در زمان بارداری نیز پر انرژی خواهید بود و پس از وضع حمل نیز راحت تر ریکاوری خواهید شد و به تبع آن ریسک های بارداری نیز کاهش پیدا می‌کند.

  • شروع به مصرف مکمل های غذایی

هنگامی که تصمیم به بارداری گرفتید مکمل های غذایی که حاوی فولیک اسید هستند را مصرف کنید. در هفته های اول بارداری که نطفه در حال شکل گرفتن است، بسیار مهم است که این مکمل ها را مصرف کنید. در مقالات دیگر سایت در رابطه با علائم بارداری در هفته های ابتدایی صحبت کرده ایم.

  • اطلاعاتتان را در رابطه با وضع حمل و بارداری افزایش دهید.

درباره بارداری و آماده شدن برای این دوران بیشتر بیاموزید. به طور مثال سعی کنید نکات هفته به هفته بارداری را یاد بگیرید و آنها را رعایت کنید و همچنین اطلاعات خود را در زمینه زایمان و سزارین افزایش دهید.

  • زمان مراجعه به متخصص را بدانید

بارداری پس از 30 سالگی

بارداری پس از 30 سالگی

همانطور که در بالا اشاره کردیم بهترین سن بارداری زیر ۳۰ سالگی است. اما اگر در حوالی ۳۵ سالگی تصمیم به بارداری گرفتید با پس از شش ماه داشتن رابطه زناشویی محافظت نشده موفق به بارداری نشدیدT بهتر است که به یک متخصص مراجعه کنید تا تحت نظر باشید و در نهایت بارداری را تجربه کنید.

  • روش های دیگر بارداری را نیز به خاطر داشته باشید.

در صورتی که اقدامات طبیعی و مکرر برای داشتن فرزند، بی نتیجه شد می توانید از روش های دیگر برای بارداری اقدام کنید مانند:

  1. روش IVF
  2. روش IVI
  3. تخمک اهدایی
  4. رحم اجاره ای

شرایط بارداری با وجود بیماری یا مشکلات جسمی

اگر مشکل پزشکی خاصی دارید که ممکن است بر قدرت باروری شما یا باردار شدنتان تأثیر بگذارد، بدون تردید با پزشک صحبت کنید. گفت و گوهای شما با پزشک باید در اولین فرصت ممکن پیش از اقدام به بارداری انجام شود.

فراموش نکنید هرچه زودتر موضوع را با پزشک متخصص زنان و زایمان در میان بگذارید، بهترین میتوانید مشکل را پیش بینی و مدیریت کنید. از جمله این مشکلات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

♦ دیابت

اندومتریوز

♦ فشار خون بالا

♦ مشکلات تخمک گذاری

♦ نارسایی اولیه تخمدان

♦ تیروئید

♦ فیبروم رحم

بهترین زمان مراجعه به دکتر چه وقتی است؟

درصورتیکه هرگونه نگرانی درمورد قدرت باروری فعلی یا برنامه خود برای آینده دارید، لازم است گفت و گویی با پزشک داشته باشید. اگر زودتر اقدام کنید، نگرانی و فشار کمتری را تحمل خواهید کرد.

با رعایت این نکته میتوانید بهتر تصمیم بگیرید و در صورت لزوم برای آزمایش های باروری آماده شوید که این آزمایش ها شامل ارزیابی سطح هورمون، عملکرد تیروئید و موارد دیگر می شود.

همچنین پزشک متخصص راهنمایی لازم و ضروری را درمورد فریزکردن تخمک، در صورت لزوم، ارائه می دهد و میتوانید از روش های دیگر هم برای تقویت باروری خود استفاده کنید.

سخن ما با شما

اگرچه بهترین سن بارداری بین ۲۰ تا ۲۴ سالگی است، اما بسیاری از بانوان در این سن آمادگی بارداری را ندارند. مخصوصاً اینکه امروزه در کشور ما سن ازدواج به بالای ۲۷ سالگی رسیده است. اگر به دنبال  تشکیل خانواده در سنین ۳۰ تا ۳۵ سالگی هستید، پیشنهاد پزشکان این است که تا قبل از ۳۷ سالگی حتما اولین بارداریتان را تجربه کنید.  این نکته حداقل شانس شما را برای داشتن یک فرزند قبل از اینکه شانس بارداری کاهش پیدا کند را کاهش می دهد. اگر ۳۵ سال دارید و میخواهید بعدا تشکیل خانواده دهید، حتماً باید تخمک هایتان را فریز کنید که همان روش IVF است.

منبع: health.clevelandclinic

5/5 - (2 امتیاز)

دکتر داروساز و فعال در حوزه سلامت بانوان. چند سالی هست که از دانشکده علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی فارغ التحصیل شدم و از همان روزهای نخست به فکر ایجاد تحولی بزرگ در زندگی بانوان ایرانی و جامعه سلامت آنلاین بودم. مینت ساخته شده تا بانوان ایرانی در سلامتی کامل به سر ببرند و از زندگی خود بیشتر لذت ببرند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.